Vliv pametí RAM na rychlost výpočtu?

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Bony
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Vliv pametí RAM na rychlost výpočtu?

Příspěvek od Bony »

Tak zase zkouším ladit svojí plečku na výšší výpočetní výkon, ale zárověn aby byl slušný multimediální výkon a hlavně aby se mi comp nesekal (taktuji FSB jako divý) Vím že se to tady už někde probíralo a že rychlejší paměti značně urychlí vypočty, ale platí to i u takhle slabého procesoru (800MHz- ted jede na 1GHz) , protože když v BIOSU nastavím funkci IOQD na hodnotu 8 tak nemůžu taktovat tolik protože když potom spustím nějakou hru tak se za nějakou dobu compík kousne, ale paměti jedou podle výsledků Sandry v pohodě, ale když hodím tuhle hodnotu na 1, tak mi rychlost pamětí spadne skoro o 50% ale už můžu v pohodě taktovat mnohem výš protože pak mi to při hře (UT04) nepadá a tím že taktuju výš tak jsou vyšší výsledky u procesoru.Ted jde o to jestli ta rychlost pamětí je potom dostatečná na přenášení dat které zpracuje procík :?: Tak jak mi poradíte, Vy zkušenější než já :?: Je lepší mít rychlejší paměti nebo procík :?:
Konfigurace: Celer 800 na 900-1000Mhz
RAM 320MB-Memory Module 1 : MS3864UPP-T88A3C 64MB 8x(8Mx8) SDRAM PC133U-333-542 (CL3 upto 133MHz)
Memory Module 2 : 128MB 8x(8Mx16) SDRAM PC133U-333-542 (CL3 upto 133MHz)
Memory Module 3 : LEBRO 128MB 16x(8Mx8) SDRAM PC133U-333-542 (CL3 upto 133MHz) (CL2 upto )
Deska:Abit-I440BX-W977
Chipset : Intel 440BX/DX/ZX
Honza

Příspěvek od Honza »

Dneska vysel hezkej clanek na SH od Petra Orla prave na tema levne vs. drahe pameti a vliv na vykon.
Je to zamereno pro AMD a pokud to prilis nezjednodussim, tak je dobra frekvence DDR400 a samosebou co nejnizsi latence, ale moc pres DDR400 nema smysl jit.

Koupil jsem 4x1GB DDR400 s CL3. Vim, CL2.5 nebo dokonce CL2 by byla lepsi, ale 1GB s takto nizkou latenci dela jen par vyrobcu a ty si to nechaji PORADNE zaplatit (cena je radove klidne 2x tolik, ale na vykonu je to znat par procent, takze jsem radsi vzal vic pameti nez malo pameti a rychle). Z DDR266CL2 (jak mi to nastavil BIOS) jsem prenastavil na DDR400 (a CL3 si doplnil BIOS) a zatim OK.

Nemile prekvapeni bylo, ze M$ Win XP Pro SP2 poznaji a umi 'pouze' 3.4GB ci kolik a je doporucen prechod na XP 64-bit; ze BIOS ukazuje taky jenom 3.4GB povazuji za kosmeticky nedostatek. M$ by mi poslal 'zdarma' upgrade z Win XP Pro English na XP 64-bit (CZ verze neni a ani nebude), ale tim bych ztratil moznost pouzivat klasicke Win XP Pro, kdyz by mi nejaky SW nechodil.
Dalsi omezeni je Photoshop a jak mi v Amosu rekli, taky neumi obsluhovat 4GB (ani nejnovejsi verze CS2, na kterou bych mohl upgradovat). A 64-bit bude...az nekdy. Toz budu muset cekat na 64-bit.

Jo, BOINC hlasi pouze 2GB, ale to je taky kosmeticke, protoze aplikace na vic jak 400MB x pocet CPU/jader (a-la SETI-cache nebo BURP) zatim nejsou.

EDIT: pro foresta - Sandra i Everest samosebou hlasi vyssi propustnost na DDR400CL3 nez DDR266CL2.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Nemáš náhodou nějakou fotečku ze Sandry 2005, či PM04, nebo alespoň čísla?
Docela mě zajímalo porovnání s mýma DDR2 na 400Mhz, ty mají taky CL3 :wink:
Naposledy upravil(a) forest dne pon pro 19, 2005 8:39 pm, celkem upraveno 1 x.
Honza

Příspěvek od Honza »

Z Everestu to davalo kolem 5.000 MB/sec read, 1850 write a 66ns latency. Sandra davala neco pres 4.500 tusim.
Nijak blize jsem to nesteloval - proste pouze v BIOSu prehodil na 400MHz.

Nezapominej, ze na propustnost pameti ma dost velky vliv frekvence CPU, takze to nelze moc srovnavat. Samosebou pokud na stejne masine (v pripade Intelu stejna deska; u AMD to diky pametovamu radici na CPU nema prakticky vliv) a stejnem CPU budes testovat DDR a DDR2, tak je to OK.

btw, vypnul jsem ten trapny swapfile ve Windows (a to mi doporucoval 5GB swap :roll: ), nechal pro Win cca 2GB a dal nejakych 1 a 1/4GB RamDisk. Na Ramdisku mam temp, pripadne maly swap kdyby nejaka aplikace srala ze ho nema, samosebou tiskovy spooler (tim mi projde za den i nekolik GB a par stovek MB PDFek taky udelam) a scatch file od Photoshopu. Ted Windows litaj - to je hukot. Skoda, ze to nevyuzije celou RAMku :(
JVc
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od JVc »

ten swapfile taky nejak moc nechapu. cim vic ram tim vetsi swap. a to sem myslel ze pokud neni ram tak pouzije swapfile ale evidentne tomu tak neni. taky to mam zakazany a wokna frci omnoho rychleji. obcas ale zarve ze nema dostatek virtualni pameti ikdyz v ram jeste volno je.
Naposledy upravil(a) JVc dne úte pro 13, 2005 1:15 pm, celkem upraveno 1 x.
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

ono s tim swapem je to ve win reseno hodne spatne. Windows maji swapovaci soubor ve filesystemu, coz je asi nejhorsi mozne reseni.
Radas
Nováček

Zvětšení paměti a duál, umístění swapu

Příspěvek od Radas »

Uvažuji o zvětšení současné paměti (2x 256 MB Kingston DDR400 CL2,5) na 1 GB. Původně jsem uvažoval o dalším páru stejných pamětí aby to chodilo v duálu, ale na foru pctuningu jsem se dočetl, že není nutné tam pro zachován duálu dávat opět pár, ale že stačí další 1x 512. Co si o tom myslíte?

Dále pokud jde o swap, tak doposud jsem aplikoval zvlášťní partišnu pro swap na rozděleném systémovém disku o velikosti cca 3 GB. Má to vliv na výkon? Samozřejmě, že kdyby byla swapová partišna na fyzicky jiném disku by to mělo být podle mě lepší.

Můj pc: P4 Prescott 2,8, 2x256MB DDR400, CL 2,5, systémový HDD 60GB ATA100, datový HDD 200GB SATA
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

2 Radas: vsechny pocitadla, kde mi jedou pameti v dual channel modu, tak je mam v parech 8) A ne vsechny desky podporuji adual channel ve ctyrech slotech. Jo taky vsechny( obe ) musi byt stejne, nejlepe od stejneho vyrobce se stejnym casovanim
Naposledy upravil(a) FordPrefect dne úte pro 13, 2005 1:32 pm, celkem upraveno 1 x.
JVc
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od JVc »

Pameti v dualu sou rychlejsi pokud jedou jenom ve dvou modulech, pokud jedou ve ctyrech rychlost se rapidne snizi a pohybuje se nekde mezi dualem a singlem.
Dalsiho narustu vykonu dosahnes tim, ze das system na ten SATA disk.
Naposledy upravil(a) JVc dne úte pro 13, 2005 1:40 pm, celkem upraveno 1 x.
Honza

Příspěvek od Honza »

JVc píše:Dalsiho narustu vykonu dosahnes tim, ze das system na ten SATA disk.
O tomhle bych trochu pochyboval.
@ radas - pokud to jde, volil bych vymenu soucasnych 2x256 za 2x512 a starsi pameti uplaciroval nekam jinam.
Nektere systemy maji problem s optimalizaci pri obsazeni vsech slotu - napriklad AMD neumi dat casovani 1T; takze jsem jej nemohl pouzit ani u starych 4x512, ani u novych 4x1GB. Jak je to u Presshotu ted nevim...
JVc
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od JVc »

2Honza: Nemyslel sem vykon v Boinc ale vseobecne rychlejsi bootovani, start aplikaci atd.
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz
Obrázek
Honza

Příspěvek od Honza »

JVc píše:2Honza: Nemyslel sem vykon v Boinc ale vseobecne rychlejsi bootovani, start aplikaci atd.
Aha. No to tam je pak vice moznosti na ladeni a spousty vychytavek. Jednak v samotnych Win, ktere se daji nastavit podle toho, kolik je pameti az poz "design" pouzivani. Ja napriklad pouzivam SW ramdisk, kde mam temp, cache prohlizece (pokud neumi je v pameti jako Opera nebo FF), swapfile a podobne. Pak se okna chovaji jako okna a ne hlemyzd (krome toho z reklami na palivo nejmenovane znacky :lol: )
Radas
Nováček

Příspěvek od Radas »

Honza píše:Ja napriklad pouzivam SW ramdisk, kde mam temp, cache prohlizece (pokud neumi je v pameti jako Opera nebo FF), swapfile a podobne.
Můžeš to rozepsat. To by mě celkem zajímalo.
Radas
Nováček

512MB+512MB+256MB

Příspěvek od Radas »

Tady je o tom fórum:

PC Tuning :: Obsah fóra PC Tuning -> Paměti :: Zobrazit téma - Dual Chanel 256+256+512

Sorry, že nedávám přímý link, ale s mým heslem do fóra by stejně nefungoval.

Tady je výcuc:

a ako ze preco by to nemohlo behat v DUAL ? je to aj v maunaly
3sloty 1xoranzovy 2xfialove
oranzovy 512 fialoveve po 256
potom keci o tom ako to ma byt zapojene ako dual.
Pri starte PC pise BUAL mode enabled.
a vo win deto
v testoch to da zo zapnutym dual o 300bodov viac na mojej zostave

Obrázek

tie dva rovnake sloty je jeden kanal a ten farebny je druhy kanal
teda tie dve 256 su ako jedna 512 + druha 512
dva dual 512MB
vsetky softy tvrdia ze to ide dual
a ked pustim testy tak to da o nieso viac ako ked v biose vypnem DUAL.

PS: a pre mudrlantov preco by nemohol byt dual 256+256 a jedna 512
ked su dosky aj zo styrmi slotmi a tam bezi dual napr 512+512+512+512

jasne ze ti ide DUAL. Ved rozmyslajte oranzovy slot reprezentuje 1 kanal a fialove druhy. Ak ma tri ramky, teda 512mb na jednom kanali a 256+256 na druhom kanaly tak dual ch. moze predsa fungovat. S ramkou 512mb pracuje jeden kanal a pri 256mb sa zas pristupuje vzdy len na jednu ramku naraz. Teda najprv sa plni jedna ramka a az potom druha. Teda ak by ste chceli nahrat do ram 512MB dat, tak sa nahra 256mb do 512mb ramky a 256mb do prvej z tych dvoch
ramiek, pri dalsom nahravani dat by sa plnila 512ka a zacala plnit druha ramka
Je to ten isty princip ako ked zapojis 4 ramky do DCH. Teda princip toho, len akoby ste este aj tu 512ku rozbili na dve 256ky. Takze neznamena ze dual kanal = 2 ramky na jeden kanal mozu byt pripojene aj dve ramky spravajuce sa ako jedna (teda ako dve ramky bez dual ch.) a na druhom kanaly to iste. A vo vysledku sa pracuje s dvoma kanalmi naraz, cize Dual channel

alespon nekdo kdo se tomu rozumi se tu najde a pak dava rady samozrejmne ze to jede dual nekdo ti to tady ihezky rozepsal aty co tvrdi ze to neni mozny by si nejdriv mneli ujasnit jestli o dane problematice neco vedi a pak tlapat nesmysli totizot sluvko dual nespecifikuje dve pameti ale dva radice pameti(neboli dva kanali)jak to tady hezky rozepsal kolega predemnou:)

Mě odpověděli:

mno tady se jedna konkretne o desku se socketem A a ty maji jen tri sloty pro pametove moduly pro jeden kanal 2 a pro druhy 1 ty mas P4 poku se jedna o sestavu vtvem popisu a tudiz tam mas asi sloty 4 tzn. 2 pro jeden kanal a 2 pro 2. jelikoz teda presne nevim jak to funguje u pentii bych ti radeji doporucil jeste dokoupit 2*256 kuli kompatibilite nejlip stejny nebo nejlepsi reseni je prodej ty pameti co mas a kup si rovnou dve stejny 512
a kdyz teda bys to chtel provozovat tak jak rikas tak jeste si musis dat bacha na to kterou pamet kam strcis (nejspis asi 2 256 do stejny barvi a 512 do barvi jiny tak by to jit mnelo podotykam ma prakticka skusenost je ohranicena na socket A)

Nevíte jak je to u Asus P4P800-E Deluxe (PE865)?
Honza

Příspěvek od Honza »

Radas píše:Mùžeš to rozepsat. To by mì celkem zajímalo.
Je docela dost SW ramdisku, ale me vyhovuje Cenatek RamDrive.
Ostatni ramdisky maji vetsinou spousty omezeni, predevsim co se jeho velikosti tyce. (na soucasne configuraci pouzivam 1200 MB ramdisk). Cenatek umoznuje jak FAT16, tak FAT32 partition. Umi take ruzne alokovat pamet - napriklad lze z boot.ini zadat /maxmem=xxx (hodnota je v MB), ktera limituje uziti pameti ve Windows na urceny limit a zbytek je pro Ramdisk.
Bohuzel narazim na omezeni, ktera ale zapricinuje srackovitost samotnych Windows - limit 3.3GB ci kolik a vubec spatne resena sprava pameti. Resenim je Win XP 64-bit ci jiny 64-bit system (ani W2k3 server nepomaha).
Cenatek ma dobre produkty, ALE: HW ramdisk maji silene drahy (k i-RAM od Gigabyte jsem se jeste nedostal) a uzivalska podpora je temer na bode mrazu: forum mrtve, produkt se dale nevyviji ci co a 64-bit verze asi v nedohlednu.

Pro Win XP to ale vyhovuje a pro velikost pameti o ktere uvazujes tak asi take.
Produkt si lze stahnout a zkusit trial vezi omezenou na 30 spusteni. Bacha ale na zpusob a velikost alokace pameti, je lepsi o tom neco vedet.

Prakticky rozdil je takovy, ze uz si to bez ramdisku dnes nedokazi predstavit. Ono kdyz tisknu z Quarku, do spooleru mi leze 800MB dat a vyleze z toho 150MB tiskove PDF, tak strkat to cele pres pomali disk je otrava. Navic jedno jadro strka data z aplikace, druhe jiz muze v ramdisku chroustat spooler. Stejne pote kdyz tisknu na inkjet a nechci to jet jako postscript ale bitmapu ve 400 nebo 600DPI, stranka ma desitky MB, tak je taky zbytecny to soupat po disku. Ale to je jina aplikace nez chces delat ty - jen ilustruji, proc mam ramdisk a proc zrovna tento, ktery umoznuje i vetsi partition.

Snad ti to pomuze...
Odpovědět