Procesory_0
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
Ano, počkat, nepočkat - obvyklé dilema.
Ale někdy se objeví taková zajímavost jako Opteron 144, za poměrně nízkou cenu, který se dal vytočit poměrně vysoko a stíhal i mnohem lepčí čipy (což považuji za dobrý příklad výhodného poměru cena/výkon, ať už z toho termínu naskakuje komukoliv cokoliv). Ostatně mě také zajímá, jestli je nějaký funkční rozdíl mezi dualcorem intelu a AMD, vzhledem k jejich odlišnému přístupu k L2 paměti. Na netu se dočtu spoustu teorií a testů, ale mě zajímá jak to funguje v praxi. Takže se ptám ledaskde. 
The Boinc Noob
Je mi jedno, za jaký tým. Počítám.
Cekam na AMD X2 s podporou DDR2 moc neprinese. Vykonove je to nestejno nebo spise trochu pomalejsi (kvuli latencim DDR2). Vyhodou je trochu akorat nizsi spotreba a potom je to drobe pro ty, kteri potrebuji opravdu hodne RAM, protoze DDR1 bezne konci na 1GB a s rychlosti uz vys take moc nepujdou.
Jenze prechod na DDR2 je nevyhnutelny - majoritni vyrobci budou od klasickych DDR opoustet - a tudiz se AMD musi prizpusobit. Doufam, ze sezenu nekde i-RAM modelu a dam 2 moduly z mainboardu do nej, kdyz Windows pamet neumeji vubec nebo alespon efektivne vyuzit, budu moci pouzit casovani 1T a casem tam dam i zbyle 2, az prejdu na DDR2.
Nevim, jak je to s casovanim AMD a DDR2, ale podle testu asi zadna slava.
@ Mistral - ta otazka ohledne pristupu k L2 je relevantni, ale opet zalezi na aplikaci a dalsich okolnostech jako jestli vykon zalezi na datove propustnosti (media) nebo vypoctech (louskani sifer), nebo obojim (pocitani klima) atp.
Mozna to pro usera neni az tak dulezite a volil bych podle financnich moznosti.
Krome spotreby je pro mne dulezite chlazeni, resp. jeho hlucnost, takze to je take mozne vzit v uvahu - napriklad toho Opterona 144 budes moci chladic mnohem lepe nez dual-core od Intela...
Jenze prechod na DDR2 je nevyhnutelny - majoritni vyrobci budou od klasickych DDR opoustet - a tudiz se AMD musi prizpusobit. Doufam, ze sezenu nekde i-RAM modelu a dam 2 moduly z mainboardu do nej, kdyz Windows pamet neumeji vubec nebo alespon efektivne vyuzit, budu moci pouzit casovani 1T a casem tam dam i zbyle 2, az prejdu na DDR2.
Nevim, jak je to s casovanim AMD a DDR2, ale podle testu asi zadna slava.
@ Mistral - ta otazka ohledne pristupu k L2 je relevantni, ale opet zalezi na aplikaci a dalsich okolnostech jako jestli vykon zalezi na datove propustnosti (media) nebo vypoctech (louskani sifer), nebo obojim (pocitani klima) atp.
Mozna to pro usera neni az tak dulezite a volil bych podle financnich moznosti.
Krome spotreby je pro mne dulezite chlazeni, resp. jeho hlucnost, takze to je take mozne vzit v uvahu - napriklad toho Opterona 144 budes moci chladic mnohem lepe nez dual-core od Intela...
Mozna to pujde u DDR2 stejne jakou u DDR podtaktovat a tim padem snizit latenci. Kamos co ma AMD si poridil 500MHz pameti a podtaktil je na 333 latenci ma ted diky tomu 1.5-2-2-5 Ta rychlost kterou AMD dokaze tezit z nizke latence je obrovska. Troufam si tvrdit ze to bude podobny u DDR2.
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz

KOukal jsem na nejake testy Conroe procesoru, na ktery mam zalusk a vysledky jsou velmi prekvapive: Conroe na standardnich 2.4 v nekterych testech porazi pretocene P4 na 6 Ghz nebo AMD FX na 3.5 giga
jsem na to zvedavy 
Take bych rad videl latence cache a vysledky 64-bit aplikaci, kde byl drive NetBurst typicky propadak.
EDIT: Tak jsem nasel latence cache a L1 (na Conroe 32kb) ma 3 cycles, L2 (Conroe verze se 4MB) ma 14 cyclu - stejne jako na X2, coz je bomba; Pentiu D ma 4, resp. 32
Take bych rad videl latence cache a vysledky 64-bit aplikaci, kde byl drive NetBurst typicky propadak.
EDIT: Tak jsem nasel latence cache a L1 (na Conroe 32kb) ma 3 cycles, L2 (Conroe verze se 4MB) ma 14 cyclu - stejne jako na X2, coz je bomba; Pentiu D ma 4, resp. 32
Tak sem presedlal na toho dualniho "celerona" pentium D 805 zatim jedu na nominal 2.66GHz Cim hlavne sem byl prekvapen je teplota, prvne sem tam nechal boxovanej chladic a pri idle to melo teplotu 35º plna zatez potom 50º. (na box byl chladic neobvykle tichej) To se mne nejak nezdalo a ihned sem hledal novej bios, po upgrade byla teplota stejna. Nahodil sem Freezera 7 a nestacim se divit, pri idle 31º a plna zatez 42º. Vykon v boinc je taky prekvapujici, oproti celeronu D 2.8 & 3.3 sem cekal propad rychlosti, ale nic takovyho se nekonalo. V seti je to mozna jeste o neco rychlejsi cca 25-40minut, avsak jednotku za tu dobu udelam dve. Albert jede v ø 1h20m, oproti celeronu asi o 10 minut pomaleji.
V obou pripadech me pameti jedou/jeli v dualu 2x512MB v tomto pripade vsak v podani DDRII 533MHz
Pro srovnani jeste testik Super pi na 4M desetinych mist celer za 7m41, D805 (jedno jadro) 4m03.
V obou pripadech me pameti jedou/jeli v dualu 2x512MB v tomto pripade vsak v podani DDRII 533MHz
Pro srovnani jeste testik Super pi na 4M desetinych mist celer za 7m41, D805 (jedno jadro) 4m03.
Naposledy upravil(a) JVc dne čtv kvě 04, 2006 9:35 pm, celkem upraveno 1 x.
- Higgi
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Začali jsme s kámošem jen tak ze srandy dělat benchmarky procíků pomocí poněkud staršího programu. Nechcete to taky zkusit a podělit se o výsledky 
já:
274 bodů
AMD OPTERON 144@2,3GHz, DFI nForce 4 ultra infinity, 2x512MB RAM Dual Chanel@424MHz.
já:
AMD OPTERON 144@2,3GHz, DFI nForce 4 ultra infinity, 2x512MB RAM Dual Chanel@424MHz.
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Problém je, že tento test nevyužívá ani Dvoujádra,ani HT, takže je v podstatě již nepoužitelný.
Mnohem lepší výsledky lze získat z PCMarku 2004 nebo 2005.
http://www.futuremark.com/download/?pcmark04.shtml
Výsledky testů z tohoto programu mám uvedené v článku o svém PC:
http://www.boinc.cz/view.php?cisloclanku=2004110401
Mnohem lepší výsledky lze získat z PCMarku 2004 nebo 2005.
http://www.futuremark.com/download/?pcmark04.shtml
Výsledky testů z tohoto programu mám uvedené v článku o svém PC:
http://www.boinc.cz/view.php?cisloclanku=2004110401
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jste někdo nestihli výstavu CPU na Invexu, nebo když byla v Praze, tak bych vám doporučil stránky:
http://www.cpupages.com
Najdete tam asi všechny CPU co kdy na trhu byly a i takové co se na trh nikdy nedostaly.
Nejsou tam úplné novinky, ale z těch starších tam myslím neschází nic
http://www.cpupages.com
Najdete tam asi všechny CPU co kdy na trhu byly a i takové co se na trh nikdy nedostaly.
Nejsou tam úplné novinky, ale z těch starších tam myslím neschází nic
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Velice zajímavé ceny Conroe nás čekají:
http://www.svethardware.cz/art_doc-17AA ... onroe,ceny
http://www.svethardware.cz/art_doc-17AA ... onroe,ceny
No jo, sliby 
Me uz je mesice jasne, ze Pentium D pujde z baraku pryc, jakmile to pujde. Ceny jsou hezke, ale nic to nemuze rikat o realne dostupnosti (viz high-end grafiky od nVidia, i-RAM a dalsi 'hezke' produkty).
Asi bych do toho sel i za vetsi peniz, nez inzeruji...a nejspis i bez toho, abych si ten procak vlastnorucne otestoval pro recenzi (jak mam bezne zvykem). Stejne budu usilovat o to, abych ho mel co nejdrive v ruce...pokud se zadari, dam vedit, jak si vede pod BOINCem
Me uz je mesice jasne, ze Pentium D pujde z baraku pryc, jakmile to pujde. Ceny jsou hezke, ale nic to nemuze rikat o realne dostupnosti (viz high-end grafiky od nVidia, i-RAM a dalsi 'hezke' produkty).
Asi bych do toho sel i za vetsi peniz, nez inzeruji...a nejspis i bez toho, abych si ten procak vlastnorucne otestoval pro recenzi (jak mam bezne zvykem). Stejne budu usilovat o to, abych ho mel co nejdrive v ruce...pokud se zadari, dam vedit, jak si vede pod BOINCem
Parada. Sice Intel skoro nepouzivam, ale konecne se zacalo neco dit. Intel prisel po par letech s procikama ktere nejsou jen radiatory ale umi zas i neco spocitat. AMD tezko odvrati tenhle nastup a pujde s cenama dolu. 3x slava.forest píše:Velice zajímavé ceny Conroe nás čekají
Private (old) + CCU stats.
No, Intel ma sice nejlepsi radiatory, ale uz dlouho ma i docela slusne Pentium M, ktere bohuzel skrblil pouze do socket 479. Kdyby to dal misto zeli i do desktopu jako se k tomu konecne dohrabal s Yonahem (viz Celerony na Yonah jadru), tak by byla situace jina uz pred lety.Bubak píše:Intel prisel po par letech s procikama ktere nejsou jen radiatory ale umi zas i neco spocitat. AMD tezko odvrati tenhle nastup a pujde s cenama dolu. 3x slava.
AMD ma docela slusne Turiony (mel jsem ho taky doma na testovani, tak vim o cem mluvim - navic prijde i s nizkoenergetickym dvoujadrem), takze pokud ti jde o spotrebu treba kolem 30W a pritom trochu solidni vykon, uz ted je z ceho vybirat.
Jinak jo, Conroe vypada slibne.
2 Honza: jj. P-M bylo jeste pred rokem jedina rozumna volba u NB. Jinak se myslim shodneme, ze Intel delal v obdobi 2001-6 jen same prehmaty (aspon co se procesoru tyce). Zacalo to RAMBUS a Itaniem, teprve posledni rok se zda ze jejich procesory budou zasena vysi.
Private (old) + CCU stats.
@ Bubak - RAMBUS mi ani nepripominej. Kdyz jsem prelejzal na P 4, tak me do toho dodavatel tlacil. Rikal jsem, ze nechci, ze je to drahe atp. Von ze ne - ja ze chci 1 nebo 2 GB RAM (to bylo pred lety, dnes je to sranda) a on pak opravdu zjistil, ze bych se nedoplatil a ze by to tam vlastne asi ani neslo poskladat