Procesory_0
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- Bony
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Procesory_0
2 Forest : když jsem napsal tohle ""To jo ale to měl ten tvůj Prescott při těch 110C poloviční výkon , než když by jel na dejme tomu 60C."" tak jsem měl přesně na mysli Duty Cycles..když se procík začne přehřívat tak vkládá prázdné cykly a když ani to nestačí a teplota dosáhne kritické hranice (ty jsi někde psal 115C) tak se začne procík resetovat...prostě už volá o pomoc 
Moje hobby http://www.foto-tapety.cz
- forest
- Kontaktovat uživatele:
OK, tak to možná funguje na default nastavení, či na levných deskách, ale na OC deskách například mém ASUSU se dá CPU Integral Thermal Control vypnout a tudíž až do teploty kolem těch 120° kdy dojde k resetu CPU, Prescott funguje bez veškerých omezení.
Možná že tahle funkce u AMD chybí, ale OC desky pro Intely ji mají v základní výbavě
Jinak by totiž přetaktovávání nemělo smysl, kdyby ho CPU degradoval sám nižším výkonem
Možná že tahle funkce u AMD chybí, ale OC desky pro Intely ji mají v základní výbavě
Jinak by totiž přetaktovávání nemělo smysl, kdyby ho CPU degradoval sám nižším výkonem
Naposledy upravil(a) forest dne ned črc 17, 2005 10:32 am, celkem upraveno 2 x.
Ono v podstatě o přetaktování ani tak nejde. Tady je problém v tom, že Prescotty s box chladičema ve špatně větranejch skříních tyhle teploty dosahujou celkem běžně a neznalej uživatel o tom nemá ani páru. Kdo jde do OC něco o tom (doufejme) ví. Kdesi sem četl, že tak může vznikat zajímavej paradox, kdy čím líp je aplikace optimalizovaná, tím je pomalejší.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
To jestli je u procesoru snížená frekvence uživatel nepozná, protože čítač taktu pracuje se stále stejnou hodnotou.forest píše:OK, tak to možná funguje na default nastavení, či na levných deskách, ale na OC deskách například mém ASUSU se dá CPU Integral Thermal Control vypnout a tudíž až do teploty kolem těch 120° kdy dojde k resetu CPU, Prescott funguje bez veškerých omezení.
U AMD tato funkce nechybí. AMD mají od dob Athlonů 64 (socket 754) funkci Cool'n'Quiet. Tato funkce zpomaluje procesor na minimum. Cool'n'Quiet vychází z technologie PowerNow, které používá AMD ve svých mobilních procesorech. Tuto funkci podporují všechny desky určené pro Athlony 64, jinak by nedostali od AMD certifikaci. (toto platí od února 2004). Mimo to je v AMD implementováno automatické vypínání při přehřátí a to je taky nezávislé na použité desce.forest píše:Možná že tahle funkce u AMD chybí, ale OC desky pro Intely ji mají v základní výbavě
V závislosti na použitém systému a typu procesoru je někdy nutné nainstalovat nový ovladač pro procesor. Viz. například zde. Dalo by se toho napsat mnohem víc, každopádně technologie ochrany proti přihřátí u AMD je a kdo to neví, tak si jistě poradí.
Jak sem již napsal, jestli se ti do CPU vkládají prázdné cykly ty vůbec nepoznáš.forest píše:Jinak by totiž přetaktovávání nemělo smysl, kdyby ho CPU degradoval sám nižším výkonem
dejv
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
2Bugi: Ale vždyť google najde třeba jen české odkazy, prostě pokud chceš český stránky, tak není problém....
dejv
dejv
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Jo. Jasný Pokud chceš tichý počítač, tak si pořiď Atari.Comodore Amiga má daleko lepší výsledky a doufám, že její návrat není tak daleko. Už jsem viděl projekty, které ji propagují.
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
- forest
- Kontaktovat uživatele:
To lítání frekvence poznáš i normálním CPU-Z, protože když zapnu CPU Integral Thermal Control, tak to lítá poměrně často i na 2,8Ghz. Ale jak jsem psal jde to vypnout a v tom případě to jde bez jakéhokoliv výkyvu na plný výkon, stačí mít OC deskudejvidek píše:To jestli je u procesoru snížená frekvence uživatel nepozná, protože čítač taktu pracuje se stále stejnou hodnotou.forest píše:OK, tak to možná funguje na default nastavení, či na levných deskách, ale na OC deskách například mém ASUSU se dá CPU Integral Thermal Control vypnout a tudíž až do teploty kolem těch 120° kdy dojde k resetu CPU, Prescott funguje bez veškerých omezení.
Nemyslel jsem že AMD nemá funkci spomalování CPU, ale že nevím zda desky pro něj mají funkci kde to lze vše vypnout jako u Intelu.dejvidek píše:U AMD tato funkce nechybí. AMD mají od dob Athlonů 64 (socket 754) funkci Cool'n'Quiet. Tato funkce zpomaluje procesor na minimum. Cool'n'Quiet vychází z technologie PowerNow, které používá AMD ve svých mobilních procesorech. Tuto funkci podporují všechny desky určené pro Athlony 64, jinak by nedostali od AMD certifikaci. (toto platí od února 2004). Mimo to je v AMD implementováno automatické vypínání při přehřátí a to je taky nezávislé na použité desce.forest píše:Možná že tahle funkce u AMD chybí, ale OC desky pro Intely ji mají v základní výbavě
V závislosti na použitém systému a typu procesoru je někdy nutné nainstalovat nový ovladač pro procesor. Viz. například zde. Dalo by se toho napsat mnohem víc, každopádně technologie ochrany proti přihřátí u AMD je a kdo to neví, tak si jistě poradí.![]()
Poznáš to minimálně na výkonu v projektech BOINCdejvidek píše:Jak sem již napsal, jestli se ti do CPU vkládají prázdné cykly ty vůbec nepoznáš.forest píše:Jinak by totiž přetaktovávání nemělo smysl, kdyby ho CPU degradoval sám nižším výkonem
dejv
Naposledy upravil(a) forest dne ned črc 17, 2005 12:42 pm, celkem upraveno 1 x.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Toto se dá vypnout přímo ve Windows.forest píše:Nemyslel jsem že AMD nemá funkci spomalování CPU, ale že nevím zda desky pro něj mají funkci kde to lze vše vypnout jako u Intelu.
Nepoznáš, neexistují dvě identické jednotky a rozdíl v řádu jednotek procent výpočetního času může mít klidně způsoben vložením prázdných cyklů do procesoru - nevkládají se tam hodinu, aby to bylo na délce výpočtu poznat, vkládají se tam mnohem menší dobu.forest píše:Poznáš to minimálně na výkonu v projektech BOINC
dejv
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Na projektu CPDN o kterém jsem mluvil a dával jej jako příklad jsou jednotky prakticky identické. Na něm se to pozná velice snadno, stačí se kouknout na výsledky jednotlivých tricklů na nichž by to vkládání prázdných cyklů bylo zřejmé při výsledném čase, jelikož je pouze nějakých 40minut, čili kdyby počítal pouze jak zde bylo řečeno na poloviční výkon viděl by to i slepej 
Ale jak jsem říkal u Prescotta to vkládání cyklů je nahrazeno funkcí se snižováním taktu CPU a to se dá snadno vypnout. Takže prostě pokud chcete, pojede vám Prescott i při 110°C na plný výkon tak jak jsem to zde uvádel původně.
Ale jak jsem říkal u Prescotta to vkládání cyklů je nahrazeno funkcí se snižováním taktu CPU a to se dá snadno vypnout. Takže prostě pokud chcete, pojede vám Prescott i při 110°C na plný výkon tak jak jsem to zde uvádel původně.
Naposledy upravil(a) forest dne stř črc 20, 2005 8:56 pm, celkem upraveno 1 x.
-
4D 61 72 74 69 6E=Martin
- Expert

Hmm tak upgrade PC se nedaří a můj PC je zatím mimo provoz....je tam nakonec K6 2 na 450 MHz, takže o něco lepší než jsem tam měl předtím (Intel Zeli 366 MHz)...
první problém byl, že nejela disketovka - vyřešeno, druhý - při startu hlásilo že nelze číst z HDD a podobné kecy - vyřešeno.....teď je tu ale větší problém, se kterým si nevím rady - při startu Win98 (jiné tam nejsou) jenom blikla plocha a hmed modrá obrazovka....a další a další a další.....nakonec jsem došel do stavu, kdy se dá občas nastartovat i normálně ale v rozlišení 640x480 o 16-ti barvách....
problém je v tom, že si nějaký hardware nejspíš nerozumí s tou grafickou kartou (nVida Riva TNT 2 Pro)....když tam dám nějaké standartní ovladače, jede to v pohodě.....ještě jsem sehnal nějaké ovladače z roku raz dva, tak vyzkoušíme jak to pojede....jinak tam skusím dát grafárnu s tohodle PC, která tam sice je, ale na nic, pač v BIOSu ani na desce nejde integrovaná grafka vyřadit.....no doufám že je to tou grafikou, protože pak nevím....jinak se na to vykašlu a narvu to zpátky do AT-čka k plesnivému Zelí....
Btw: větrák na zdroji je od "narození" krásně tichý a ty další větráky už taky, pač mi je táta máznul drahou medabondovou vazelínou
první problém byl, že nejela disketovka - vyřešeno, druhý - při startu hlásilo že nelze číst z HDD a podobné kecy - vyřešeno.....teď je tu ale větší problém, se kterým si nevím rady - při startu Win98 (jiné tam nejsou) jenom blikla plocha a hmed modrá obrazovka....a další a další a další.....nakonec jsem došel do stavu, kdy se dá občas nastartovat i normálně ale v rozlišení 640x480 o 16-ti barvách....
problém je v tom, že si nějaký hardware nejspíš nerozumí s tou grafickou kartou (nVida Riva TNT 2 Pro)....když tam dám nějaké standartní ovladače, jede to v pohodě.....ještě jsem sehnal nějaké ovladače z roku raz dva, tak vyzkoušíme jak to pojede....jinak tam skusím dát grafárnu s tohodle PC, která tam sice je, ale na nic, pač v BIOSu ani na desce nejde integrovaná grafka vyřadit.....no doufám že je to tou grafikou, protože pak nevím....jinak se na to vykašlu a narvu to zpátky do AT-čka k plesnivému Zelí....
Btw: větrák na zdroji je od "narození" krásně tichý a ty další větráky už taky, pač mi je táta máznul drahou medabondovou vazelínou
-
vyzkumnik
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
stim nesouhlasim ono AMD A64 ten vykon take ma jako intel ale jen nekdeforest píše:Záleží na tom, jestli chceš hlavně výkon, nebo spíše menší spotřebu a teplo.
jinak zalezi na co mas PC stavene jestly hry ci na aplikace
jinak Amd= hry
Intel=video,aplykace atp.
muzete semnou souhl;asit nebo me zastrelte
- Bob van Sikorski
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
no musim ti dat asi za pravdu, bo zvesti o sse2 pri zpracovani videa jsou povestne. nicmene zatim sem se dostal vzdu jen k amd (a to i kdyz sem testi theater 550pro). tehda sem prubnul betu x264 kodeku, pricemz sem enkodoval cca 16-24 fps. zajimalo by me, kolik by dalo srovnatelne p4 (muj testovaci proc bylo a64@2453mhz). akorat se obavam, kolik takovej prescott sezere, pac uz takhle mam na stole 21" eizo, ktery si vezme az 160Wvyzkumnik píše:stim nesouhlasim ono AMD A64 ten vykon take ma jako intel ale jen nekdeforest píše:Záleží na tom, jestli chceš hlavně výkon, nebo spíše menší spotřebu a teplo.jinak spotreba je dobra a teplo jeste lepsi
jinak zalezi na co mas PC stavene jestly hry ci na aplikace
jinak Amd= hry
Intel=video,aplykace atp.
muzete semnou souhl;asit nebo me zastrelte
- zod
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No ja zatim jedu na Prescottovi 560J 3,6Ghz burn uz asi 2 mesice nonstop a zere mi to 110W. Forest je na tom podobne o trosku vice.Bob van Sikorski píše: akorat se obavam, kolik takovej prescott sezere, pac uz takhle mam na stole 21" eizo, ktery si vezme az 160W
Kdyz si to rozpocitate tak Vam za elektrinu moc odlisne udaje nevyjdou.
Sice taktez nejsem nadsen z energetickych naroku ale neustale zadupavani prescottu do zeme je dle meho nazoru dosti nespravedlive.
Vezmete si takovy A64 rekneme na 2200Mhz jadro kliden San diego...sezere 90W...v CR stoji 1kW elektricke energie 6Kc tudiz za prescotta date 5800KC rocne ale za A64 4700Kc coz zas takovy rozdil neni ve srovnani vykonu techto dvou cpu.
NA druhou stranu musim uznat ze zmetkove typu P4EE 3,7 nebo prvotni revize Prescottu 570 na 3,8 se 160W to je fakt narez...nastesti revize E ma podstatne nizsi spotrebu a tedy i tepelny vydej.