No myslim ze najvacsie lietadlo si zasluzi byt pomenovane to, ktore aj dokaze spolahlivo normalne komercne lietat a ma najvacsiu vzletovu hmotnost (pripadne kapacitu payloadu). Hmotnost je myslim najvhodnbejsim meritkom pre velkost lietadla uz aj z toho jednoducheho dovodu, ze ak na lietadlo prirobim kadejake antenaky, tycky prpadne ine trciace veci tak moze byt dlhe a siroke aj 200 metrov, ale to co je naozaj tazke je dostat do vzduchu urcitu hmotnost. Takze ta by mala byt najlepsim meritkom pre ohodnotenie najvacsieho lietadla na svete...
Inak by sme totiz museli ohodnotit ako obrovske aj solarne lietadlo ktore napr. chysta ESA s Betrandom Piccardom, bude mat rozpatie takmer 80 metrov ale pritom unesie len jedneho cloveka a nikto o nom ako o jednom z najvacsich lietadiel nikdy horovit nebude...
Letectvo ma zaujima len okrajovo, ale myslim ze Hercules nikdy nedokazal preletiet viac ako par kilometrov nizko nad vodou, proste motory na to nestacili. Okrem toho jeho vzletova hmotnost ak ma pamat neklame bola nizsia ako 600 ton.
Kaspicka prisera bola mozno dlhsia ako Mrija, ale nejake velke uplatnenie nenasla (preco asi?), okrem toho jej vzletova hmotnost bola takisto mensia ako ma Mrija, takze vlastne to bolo mensie a lahsie lietadlo (to ze bola dlsia je nepodstatne).
Meranie valekosti lietadla podla poctu cestujucich je neobjektivne, lebo zalezi ako ich tam nasackuju. Mrija ma max. hmotnost nakladu 250 ton, co je pri prerobeni na dopravu ludi a maximalnom natlaceni teoreticky vyse tritisic ludi (takze realne by sa tam tych vyse tisic urcite voslo).
Chystane projekty superlietadiel ako spomenul Dejvidek nie su nicim novym, vacsinou sa nezrealizovali alebo ak aj ano (Hercules) tak to dopadlo tak ze bolo komercne nepouzitelne.
Ale ak by postavili tie veci co spomenul Forest tak to by bola ina prisera!

(osobne sa mi ale zda dost prehnane postavit lietadlo so vzletovou hmotnostou viac ako 1000 ton - to by bol nejaky prilis velky skok v technike...)
Takze myslim ze stale Mrija zostava najvacsim normalnym lietadlom ake kedy bolo pouzivane.
K tomu space elevatoru - JAKU, chapem ze ludia maju tendencie mysliet si o niektorych veciach ze su proste prilis sci-fi, ale space elevator nema viac problemov ako uzitku. Som si takmer isty ze nemas na tvoje tvrdenie spolahlive argumenty, ale to zakladas len na tom, ze "ved je tam toho debrisu tolko, ze to urcite musi popretrhat to lano". Na tomto pristupe nie je nic zle, ale jednoducho mozem ta povzbudit, ze sci-fi sa niekedy naozaj moze stat realitou.
Uzitok elevatoru je obrovsky, a problemy su zvladnutelne, prestudoval som si niekolko studii od odbornikov financovanych NASA, vela prispevkov napr. z najnovsich konferencii venovanych space elevatoru (kde sa zucastnili naozaj odbornici z vyskumakov, ziadni uleteni snilkovia), dizajnom lana a mnohymi inymi vecami sa daju vyriesit vsetky veci ako napr. atmosfericke vplyvy (vietor, blesky), hrozba teroristickeho utoku, zrazky s mikrometeoritmi, satelitmi a odpadom na obeznej drahe, oxidaciou, radiaciou, slnecnymi burkami, oscilaciami lana vplyvom Mesiaca s Slnka atd atd.
Toto vsetko bolo zahrnute v doterajsich vyskumoch, a toto vsetko ukazuje ze to je realne, bezpecnejsie, spolahlivejsie a lacnejsie ako chemicke rakety.
Tvoja najvacsia vyhrada - debris na obeznej drahe - bol tiez velmi podrobne rozobraty odbornikmi priamo z NASA - existuje program na simulaciu debrisu vychadzajuci z pozorovatelskych dat pre odpad do velkosti 10 cm, ktory jednoznacne ukazuje ze to je problem ktory sa da lahko vyriesit dizajnom lana (napr. vhodnym priemerom nanotrubiciek, oblukovitym tvarom lana, ktore minimalizuje vplyv zrazok, premenlivou sirkou lana vo zvtahu k vyske nad povrchom Zeme - to sa da jednoducho vyratat), uhybnymi manevrami lana (nie je pravda ze by to muselo byt prilis frekventovane - nebudu to rpedsa stavat len preto aby sa to cely cas len uhybalo

).
Kvoli bezpecnosti ISS sa chysta projekt na zaznamenanie debrisu do velkosti 1 cm (za sto milionov dolarov), ktory pre potreby space elevatoru uplne postacuje, pretoze debris mensi ako 1 cm nepredstavuje riziko (pri zivotnosti lana 200 rokov)...
V projekte su zahrnute pravidelne kontroly a udrzby lana atd...
Takze ja tu nehovorim ako nejaky nadsenec ktory ma rad sci-fi ale ako clovek ktory si k tomu precital podrobnu dokumentaciu vratane vzorcov a experimentalnych udajov (a na fyziku nie som laik), projekt space elevatoru nie je v rovine napadov typu "natiahnime lano, ved to nejako pojde", ale serioznych studii, ktore samozrejme potrebuju spresnit, ale v sucasnom stadiu jasne ukazuju, ze to pojde.
Zjavne si si neprecital linku na studiu, ktoru na objednavku NASA vypracovali odbornici, a na ktoru som nedavno odkazoval tu na fore minule, aj tam je totiz nazorne vypocitane preco debris ani ostatne veci nepredstavuju nezvladnutelne riziko. Takze odkazujem
este raz (toto napriek tomu ze obsahuje dost vzorcov a konkretnych vypoctov je verzia zrozumitelna aj pre verejnost, plna cisto vedecka studia je publikovana v odbornych casopisoch).
Zaujimave prace ktore space elevator "prevetrali" (aj kriticky!) zo vsetkych stran sa najdu aj na
poslednej konferencii o space elevatore, ktora bola sponzorovana a na ktorej sa zucastnili ludia z Los Alamos National Laboratory (kde sa vyvijala atomova bomba pocas 2. sv. vojny), Marchall Space Flight Center, NASA Isntitute for Advances Concepts, a National SPace Society. Takze ziadni snilkovia, NASA zaradila tento projekt medzi najpravepodobnejsich kandidatov na realizaciu.