Discovery a jiná letadýlka

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Discovery a jiná letadýlka

Příspěvek od Bugi »

Tak nám konečně Dicovery odstartoval. Jednadvacet let stará rachotina. :wink:
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
Honza

Příspěvek od Honza »

Koukal jsem na zivy prenos z NASA TV pres internet. Verim, ze se mise povede.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Jsem na to právě koukal v TV, myslím si že do toho aby to proběhlo bez problémů se narvalo tolik prachů že se to ani nemohlo nepodařit, to by asi padalo hlav :lol:

Spíš jsem zvědavej jak dloho to zase bude trvat než se dostanou do stereotypního provozu a něco se stane :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Slysel jsem nekoho rikat, ze se to povedlo, protoze tomu sefovala zenska. No hlavne se to jede v poho - preju jim, at se v poradku vrati. Kruci...letel bych taky, kdyby meli misto :lol:
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

2Honza: Ono nebylo místo? A sakra :D
dejv
Bony
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bony »

No ted jsem četl že jsou nějaký vyjukaný z toho že se jim z té rachotiny odlouply 3 "neidentifikovatelné" kusy materiálu.
http://www.novinky.cz/zahranicni/61565- ... edmet.html
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Osobne moc nechapu proc s tou bezpecnosti delaji takovy tyátr. 100%-ni bezpecnost je nesmysl v jakemkoli dopravnim prostredku a nikdo by nemel pocitat s tim, ze tak komplikovany dopravni prostredek jako je raketoplan bude fungovat bez nehod. Proste bych stanovil nejakou pripustnou toleranci (treba 1 havarie na 50 letu) a pokud se tech nehod nebude vic, tak bych s tim zadny velky caviky nedelal. Vysetrovani duvodu a pokus o vylepseni bezpecnosti je samozrejme OK, ale uplne kvuli tomu zastavit provoz na mnoho mesicu je podle me kravina. Astronauti moc dobre vi do ceho jdou, a i kdyz je samozrejme skoda kazdeho zmareneho zivota, a vycvik stoji take hodne penez, smrtelnych nehod se stava denne na silnicich, v domacnostech i jinde tisice, takze bych z toho zase takovou tragedii nedelal. Materialu je samozrejme taky skoda, ale ty skody zavinene dlouhodobym vypadkem jsou urcite vetsi, nez vyroba nahradniho raketoplanu. Rusáci by se tim tak urcite nedali rozhodit - proste by rekli "nas mnogo" a jelo by se dal. Samozrejme bez hledani pricin to take neni spravny postup, ale ten Amickej pristup se mi zda az extremni.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

2trux: Problém je v tom, že když rozmlátíš auto,kolo, tříkolku, motorku, tak si koupíš jinou, nebo budeš chodit péšo, jenže oni když rozflákají Discovery, tak jim v garáži zbyde už jen Atlantis a Endeavour. :) Enterprise a Pathfinder nepočítám, ty nikdy do kosmu neletěly a Pathfinder ani nikdy nepoletí :D
dejv
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

dejvidek píše:2trux: Problém je v tom, že když rozmlátíš auto,kolo, tříkolku, motorku, tak si koupíš jinou, nebo budeš chodit péšo, jenže oni když rozflákají Discovery, tak jim v garáži zbyde už jen Atlantis a Endeavour. :) Enterprise a Pathfinder nepočítám, ty nikdy do kosmu neletěly a Pathfinder ani nikdy nepoletí
dejv
Jak uz jsem psal - vsadim se, ze postaveni noveho raketoplanu by stalo min nez nasledky rocniho vypadku letu vsech raketoplanu. Mimoto, po kazdem letu je raketoplan prakticky kompletne rozebran a spousta dilu vymeneno, takze to s tou mnohonasobnou pouzitelnosti raketoplanu bych bral taky s rezervou. Kazdopadne, kdyby si stanovili, ze holt bude urcity "odpad" kvuli nehodam, a obcas budou muset pridat nove vozitko, tak to ciste ekonomicky nebude zadna katastrofa.
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Jeden americký astronaut prohlásil, že letět v raketoplánu je jako si osedlat bombu. To bylo ještě před Challengerem. IMHO docela výstižný.
JAKU
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JAKU »

trux píše:
dejvidek píše:2trux: Problém je v tom, že když rozmlátíš auto,kolo, tříkolku, motorku, tak si koupíš jinou, nebo budeš chodit péšo, jenže oni když rozflákají Discovery, tak jim v garáži zbyde už jen Atlantis a Endeavour. :) Enterprise a Pathfinder nepočítám, ty nikdy do kosmu neletěly a Pathfinder ani nikdy nepoletí
dejv
Jak uz jsem psal - vsadim se, ze postaveni noveho raketoplanu by stalo min nez nasledky rocniho vypadku letu. Mimoto, po kazdem letu je raketoplan prakticky kompletne rozebran a spousta dilu vymeneno, takze to s tou mnohonasobnou pouzitelnosti raketoplanu bych bral taky s rezervou. Kazdopadne, kdyby si stanovili, ze holt bude urcity "odpad" kvuli nehodam, a obcas budou muset pridat nove vozitko, tak to ciste ekonomicky nebude zadna katastrofa.
Jojo ono totiž to od začátku s jeho znovupoužetelností a hlavně využitelností mělo vypadat úplně jinak. Původně mělo být něco kolem 20 startů raketoplánů ročně (pokud si to jen přibližně pamatuji ;) )
No je to technologie cca. 70-tých let s tím už se toho bohužel moc nenadělá. Mohl by se už konečně pořádně pochlapit Rutan s nástupcem SS1 abych si ještě stihl v důchodu zaleteť na oběžnou dráhu na dovolenou ;)
Obrázek
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Rusáci by mohli vytáhnout Buran. Poněkud drahá záležitost na jeden start, ne? Mimochodem - Buran měl nejspanilejší automatické přistání ze všech raketoplánů. To byly zajímavý reakce NASA, když to viděli. :D
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Bugi píše:Rusáci by mohli vytáhnout Buran.
Jo, staci zajet do Bahrainu, ocistit z nej velbloudi trus (nebo ho pouzit jako palivo), trochu ho postelovat a jede se!
Tady clanek v nemcine o Buranu (nebo o Buranovi?) lezicim ladem v Bahrainu:
http://www.stern.de/wissenschaft/kosmos ... ?id=530209

A tady pekny fotocky - obzvlaste doporucuju palubni pocitac:
http://www.stern.de/wissenschaft/kosmos ... ?id=530241
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Buran je druh větru. Ty fotky - to člověka až bolí. :(
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Bugi píše:Buran je druh větru.
No, jak kde. Zkus rict nekomu na venkovske zabave, ze je osvezujici jak cerstvy buran, a uvidis ten vitr! Jinak buran je rusky boure (obzvlastne snehova), metelice, fujavice.
Odpovědět