Procesory_0

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zamčeno
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Jak tak koukám na spotřebu těch AMD, tak zas až tak malou spotřebu jak zde bylo uváděno nemají.

Uvedu pár srovnatelných CPU:
AMD 64 3500+ 89W
Mobile AMD 64 3400+ 81,5W

P4 Prescott 3,6Ghz 115W
Mobile P4 Prescott 3,46Ghz 88W

Takže rozdíl je u klasických CPU 26W a výkonnostně se to nedá srovnat :wink:

U dvoujáder je ten rozdíl ještě menší:
Intel 840 - 130W
Athlo 64 X2 - 110W

Každopádně bez vody bude asi problém DC uchladit, pokud nechcete mít z PC větrnou elektrárnu a bude asi jedno kterého výrobce zvolíte :wink:

Hodně mě ale pobavila spotřeba u 486-tek :lol:
Naposledy upravil(a) forest dne pon črc 25, 2005 6:23 pm, celkem upraveno 1 x.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

2forest: Tak znovu, přijde mi divné, že ty by si nevěděl, jaký je rozdíl mezi TDP (Thermal Design Power) u Intelu a AMD. U Intelu je to údaj za předpokladu, že procák zpracovává běžnou aplikaci - definici "běžný" "bežná" nechám bez komentáře, viz. například tento článek. To že má P4 od Intelu napsáno 115W znamená, že tolik žere když na něm běží asi Word či co já vim co je běžná aplikace podle Intelu.... maximální spotřeba - např. při výpočtech pod BOINCem je mnohem vejš! Maximální spotřeba je přes 150W! Když jede BOINC tak to odhaduji na 130-140W, ani BOINC není ideální program.
Pokud to hodně zjednoduším, tak údaj u AMD je ona maximální spotřeba u Intelu, tedy 151W u P4 a 67W u AMD (socket 939, 90nm technologie). 89W platilo pro procesory AMD vyráběné ještě 130nm technologií - například jádro Newcastle: Více o snížení spotřeby Athlonů 64 je tady.
Nakonec snad jen citace autora článku Petra Orla: " Je ovšem zajímavé, že reálná spotřeba 90nm čipů od AMD je 30 až 50W, číslo 67W je nadhodnocené". Je to reakce na to, jak je možné, že 90nm Intel má 2-3x větší spotřebu než 90nm AMD :lol: :lol:
To jakého výrobce zvolíš tedy není vůbec jedno :D
dejv
PS. Já se zase strašně bavim nad spotřebou Prescottu :lol:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

No ono to z té tabulky není nijak poznat kolika mikronama ten CPU je vyrobenej.

No a s tím že těch 67/115 W že to není při stejném zatížení by mě zajímalo jak jsi k tomu asi přišel? Předpokládám že oni si ty údaje necucali z prstu :lol:
Pokud by jenom Prescott žral 150W tak by mě zajímalo jakto že mám spotřebu jenom 240W s kompletním PC + vodníkem když to mám ještě hódně přetočený?
Naposledy upravil(a) forest dne pon črc 25, 2005 8:45 pm, celkem upraveno 1 x.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

forest píše:No ono to z té tabulky není nijak poznat kolika mikronama ten CPU je vyrobenej.
Za to já snad můžu, že to tam není? :lol:
forest píše:No a s tím že těch 67/115 W že to není při stejném zatížení by mě zajímalo jak jsi k tomu asi přišel? Předpokládám že oni si ty údaje necucali z prstu :lol:
Oni si ty údaje pochopitelně necucají z prstu, ono se na ty údaje nějak přišlo - nepolemizuju nad údajem, věřím mu, jinej nemám. Polemizuji nad tím, že zatím co u AMD to je maximální spotřeba procesoru - na to se asi nějak přijít musí, pak asi to jádro zdechne, shoří, případně se jádro "automaticky podtaktuje", tak u Intelu je tato hodnota za předpokladu, že zpracovává běžné aplikace. Bych rád věděl co to je? Někomu v kanclu na Prescottu 3.4GHz běží 8hod denně Word a nějaký účto a někdo na tom 16hod denně renderuje video. Mi řekni co je tedy potom běžná aplikace? To je imaginární nesmysl. To je jako kdyby výrobce aut uváděl "běžnou spotřebu" - taky nesmysl.

Nesmyslem už není to, že za předpokladu, že na Prescottu poběží velmi optimalizovaná aplikace (dá-li se napsat stoprocentně optimalizovaná) tak ten procesor bude mít a má spotřebu přes 150W !!! U AMD to je 67W, mluvím-li pořád o 3500+ a P4 3.6GHz. Taková aplikace asi neexistuje, nebo jen u Intelu v laboratoři, proto při 100% záteži je spotřeba menší.
forest píše:Pokud by jenom Prescott žral 150W tak by mě zajímalo jakto že mám spotřebu jenom 240W s kompletním PC + vodníkem když to mám ještě hódně přetočený?
To proč nežere 150W sem ti napsal o příspěvek vejš. Je to jeho maximum, při puštěnym BOINCu to odhaduji na 130-140W. To kolik ten procák žere přesně, to nezjistiš, to prostě za normálních podmínek nejde zjistit. V klidu bude mít Prescott spotřebu cca 50W, opakuji v klidu. To má AMD při provozu. Já nevim jestli si ten článek četl, ale tam jsou na nějakých 201-215W s "minimální konfigurací" - disk Medalist, grafika S3 Trio - spotřeba proti dnešním kartám nula k nule, atd.
dejv
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Je zajímavé že rozdíly v architektuře CPU hledáš jen ve spotřebě AMD 64 , ale to že revize J Prescottů má také daleko menší spotřebu, to tu neuvedeš.

Já mám doma 560J čili revizi J, možná proto nemám takovou spotřebu kterou tu strašíš, ale i tak si nedokážu představit že by ty původní Prescotty žraly 150W :shock:
Nu ani jeden z nás to asi otestovat nemůže. Mám tu v šuplíku jen druhý náhradní 560J (3,6Ghz), bohužel nic jiného :?
Naposledy upravil(a) forest dne úte črc 26, 2005 7:15 am, celkem upraveno 1 x.
vyzkumnik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vyzkumnik »

forest píše:Je zajímavé že rozdíly v architektuře CPU hledáš jen ve spotřebě AMD 64 , ale to že revize J Prescottů má také daleko menší spotřebu, to tu neuvedeš.

Já mám doma 560J čili revizi J, možná proto nemám takovou spotřebu kterou tu strašíš, ale i tak si nedokážu představit že by ty původní Prescotty žraly 150W :shock:
Nu ani jeden z nás to asi otestovat nemůže. Mám tu v šuplíku jen druhý náhradní 560J (3,6Ghz), bohužel nic jiného :?
mam dojem ze tech 150W ma jen 3,7EE jinak revize E ma asi 110-120 nejsem si jist
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

forest píše:Je zajímavé že rozdíly v architektuře CPU hledáš jen ve spotřebě AMD 64 , ale to že revize J Prescottů má také daleko menší spotřebu, to tu neuvedeš.
Tak jaký procesor mám k tomu porovnat? Když ne k P4 3.6GHz Athlona 64 3500+ ? FX5x bych srovnával s P4 EE. I nejvýkonější procesor od AMD, nebo-li FX-57, jádro SanDiego má TDP 104W. Poraď s čím to mám tedy porovnávat...
forest píše:Já mám doma 560J čili revizi J, možná proto nemám takovou spotřebu kterou tu strašíš, ale i tak si nedokážu představit že by ty původní Prescotty žraly 150W :shock:
Tvoje představa je mi vcelku ukradená, připomínáš mi známýho kterej je úplně vyjuklej ze svýho auta, tvrdí mi že se svym dvoulitrem jezdí za 6.5l benzínu na sto. Ano to já se svym autem (dvoulitr) pojedu taky, ale to sem si mohl koupit Fábii 1.0 nebo tříkolku, protože bych se předjel :-) Že tobě se nezdá spotřeba 150W reálná je jedna věc, já o spotřebě 150W nemluvím, přečti si co sem psal - 151W je TDP. Prostě někdo to má doma, tak si bude polívčičku přihřejvat :D .
To jakou máš revizi netuším, v článku o tvym compu sem se to nedočetl. Bohužel sem se nedočetl ani o revizi J jádra Prescott, je pravda, že sem nehledal všude, ale třeba v tomto článku se o revizi J jádra Prescott vůbec nepíše. Nepíše se tam asi proto, že písmeno J není označení revize s ohledem na spotřebu. Písmeno J značí Pescotta revize E0 (viz. odkazy co sem psal), která podporuje No-eXecute technologii - ochrana proti vykonávání dat jako instrukcí - známé přetečení bufferu. Tedy pokud tvůj Prescott 560 podporuje No-eXecute je to revize E0, pokud nikoliv, je to revize D0.
forest píše:Nu ani jeden z nás to asi otestovat nemůže. Mám tu v šuplíku jen druhý náhradní 560J (3,6Ghz), bohužel nic jiného :?
Opravdu ani jeden z nás to otestovat nemůže, proto už to na netu otestovaly desítky lidí za nás a můžeš si to přečíst.
dejv
Naposledy upravil(a) dejvidek dne pon črc 25, 2005 9:53 pm, celkem upraveno 1 x.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

vyzkumnik píše:mam dojem ze tech 150W ma jen 3,7EE jinak revize E ma asi 110-120 nejsem si jist
P4 EE s jádrem Gallatin má TDP 110W resp. 111W (3400MHz resp. 3466MHz)
P4 720 EE 3.73GHz (Jádro Prescott 2M) má TDP 115W - oproti Gallatinu má podporu 64bit a No-eXecute
P4 560J 3.6GHz - TDP 115W
dejv
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

O Prescotech revize J jak je prodejní označení i v ceníkách a o jejich 20% úspoře si můžeš přečíst třeba zde:
http://www.cdr.cz/a/12303

Je hezké že si dokážeš teoreticky zdůvodnit a zvednout oficiální údaj max. 115W u Prescotta 3,6Ghz na 150W a nebereš mé vlastní půlroční zkušenosti s tímto CPU za podstatné. Asi o něm víš více než já, i když jsi jej nikdy ani nedržel v ruce :lol:

Ten stejný CPU co mám já má i Zod, tak až změří spotřebu celého PC, tak mnou uváděné údaje může z praxe jen potvrdit, to co uvádíš ty jsou jen tvé dohady, jelikož nemáš ani Prescotta, ani AMD 64 :wink:
Naposledy upravil(a) forest dne úte črc 26, 2005 9:32 am, celkem upraveno 1 x.
'bosh
Pokročilý
Pokročilý

More Juice

Příspěvek od 'bosh »

P4 EE 3400MHz s jádrem Gallatin mne vesme 189W...:)
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

Panove tak se domluvte, ktery procesor si zaslouzi titul "procesor roku 2005 pro BOINC", abych vedel jak mam updatovat PC, abych mel na dalsi 2 roky klid. :D :D :D
Obrázek
Obrázek
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Pokud ti jde hlavně o výkon na BOINC, mohu Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI a s čistým svědomím doporučit jednoznačně nějakého výkonného Prescotta, který má i obrovskou rezervu pro přetakt. Podstatný rozdíl nalezneš i u použitích pamětí, jelikož DDR2 (pouze Intel) jedou pouze na 1,8V místo DDR1 2,8V a jejich rychlost je o 1/3 větší se spotřebou zhruba poloviční. O etrémní možnosti jejich přetaktování jsem zde již někde psal, osobně mám 533 taktnuté na 632Mhz.

Pokud ti jde za každou cenu o ušetření pár korun za rok na elektrice, tak jdi do AMD 64, ale poznáš to na nižším výkonu.
Mínus Prescotta bych spíše spatřoval ve větší investici do lepšího chlazení, případně vodníka ale pokud nehodláš taktovat, tak nalezneš i slušně tiché větrné chladiče za srovnatelnou cenu jako na AMD.

V normální cenové relaci (kolem 10tis) je tedy dle mého názoru výkonnostně nejlepší ,,BOINC CPU roku 2005,, P4 Prescott :wink:

Pokud jde o výkon na BOINC, myslím že by se nemělo mluvit hlavně o chlazení a větší spotřebu, ale upřednostňovat výkon a rezervu v přetaktu, což jsou pro výkon na BOINC ty nejdůležitější věci :lol:
Naposledy upravil(a) forest dne úte črc 26, 2005 8:21 pm, celkem upraveno 1 x.
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Haha tak ted se moc tesim jak dejv vylitne :lol:
Jinak vcelku souhlasim s forestem ale pokdu bych mel zohlednit i jine aspekty krom Boincu (64b ci gamesky) tak bych si vybral nejaky A64 San diego a sup s nim nekam ke 3Ghz. Priapdne is pockal na Pentia M 2,4Ghz
® Radim ... ®
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ® Radim ... ® »

forest : a ja myslel , ze nejvykonejsim procesorem pro BOINC 2005 je Cyrix :shock:
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bob van Sikorski »

zkouseli ste zvazit variantu treba dvou pentii M (tech nejlevnejsich), ktery vyjdou (mozna, nezkoumal jsem) nastejno jako superdeska+super nejrychlejsi athlon fx/x2/pentiumD? a urcite se spotrebou na tom taky nebudou hure.
jen takove male rejpnuti :D
Zamčeno