Trux, diky za vyborny a podrobny prispevok, presne nieco take som si predstavoval pod argumentami proti ITERu.
Troska by som zareagoval (btw, navrhujem odstrihnut tento dred do osobitneho pod nazvom napr. ITER - fuzny reaktor...).
Je to samozrejme zlozita problematika, a ja nie som odbornik na socialne vedy a ekonomicky background vsetkych veci, ale nesuhlasim ze ropne lobby je za stavbu ITERu.
Pred casom (roku 2001) som sa zucastnil na konferencii aj o ITER a rozpraval som sa priamo s ludmi co na ITERi robili. Potvrdili mi, ze ropne spolocnosti sa obavaju vyvoja fuzneho reaktoru a investuju peniaze napr. aj do podplacania vedcov pracujucich na projekte (napr. ohladne hadania sa o umiestnenie stavby - "my vam dame peniaze, a vy trvajte na tom, ze reaktor musi byt u vas." Da sa lahko vyratat, ze odklad ITERu o takmer rok sposobeny len a len touto hadkou sa ropnym spolocnostiam bohato vrati na zisku). Nebudem dalej konkretizovat lebo je to dost citliva tema. Argument ze ITER je pre nich lepsi ako rychlejsie obnovitelne zdroje je rozumny, do istej miery urcite pravdivy, ale nie je pravda ze komercny reaktor sa predpoklada az o 80 - 100 rokov. Realny predpoklad je jeho stavba v roku 2040 az 2050. Samozrejme to je zavisle na problemoch, ktore sa objavia pri ITERi, ale vyvoj napreduje, a rezerva je dost rozumna. Roku 2030 sa predpoklada naslednik ITERu a roku 2040 az 50 plne komercne vyucitelny reaktor. Vychadzam aj z toho, ze Japan Atomic Energy Research Institute postavil (ako som uz spominal) reaktor (alebo nazvime to tokamak) JT60, ktory ako prvy dokaze vyprodukovat viac energie ako sa donho vlozi. ITER dokaze vyprodukovat desatkrat viac energie ako sa donho vlozi a jeho vykon bude 500 MW. Samozrejme to este nepojde do siete, pretoze dokaze pracovat len v pulzoch dlhych priblizne 300 sekund a nie nonstop, ale ved na to bude prave dalsi vyvoj. Dolezite je, ze bude ziskovy a energiu bude produkovat, aj ked nie pre komercne vyuzitie zatial..
K obnovitelnym zdrojom este - tie nikdy nebudu schopne pokryt dopyt (poptavku) po energii v buducnosti. Ak by sme sa spoliehali len na ne, vyvoj ludstva by sa ohromne obmedzil a zostali by sme zdegenerovani obyvatelia dusiaci sa vo vlastnej stave limitovani malostou a citlivostou svojho planetarneho ekosystemu. Ale aby som neposobil ako odporca obnovitelnej energie - samozrejme bude vynikajuca, ale argument ekologov "naco stavat to co nam svieti zadarmo nad hlavami" ma zmysel az vtedy, ked budeme vediet stavat orbitalne slnecne elektrarne za lacny peniaz (rentabilnost slnecnych clankov je uboha vzhladom na vysoke naklady na ich vyrobu a nizku zivotnost), schopne produkovat terawatty energie (na Zemi by sme museli slnecnymi clankami pokryt nezanedbatelmu cast povrchu kontinentov aby to malo zmysel) a s malymi stratami (cez atmosferu) ich prenasat na Zem. Je to zatial utopia, a takyto sposob produkcie energie bude rentabilny urcite za ovela dlhsiu dobu ako fuzny reaktor.
Sazmozrejme v malom sa bude takto enegia produkovat uz aj skor, ale ropne lobby to len malo ovlyvni - slnecna energia je (a dlho bude) draha, malo spolahliva (zavisi od atmosferickych podmienok), v malom objeme, neohrozujuca zaujmy ropnych producentov. Ine typy energie (veterna, prilivova) su na tom este horsie, za zmienku stoji hadam len biomasa, ale ta zas produkuje tolko CO2 ze vo velkom ju tiez nebude mozne pouzivat.
Napriek vsetkemu samozrejme sa rata aj s jej uvedenim do prevadzky (dokonca priamo manazeri z ITERu s nou pocitaju!), v roku 2100 by mala napr. slnecna energia produkovat cca 10% svetovej produkcie energie - pozrite si
graf na 70-tom slide z tejto prezentacie (inde som ho bohuzial nenasiel) od Research Institute of Inovative Technology for the Earth so sidlom v Tokyu, kde predpokladaju velku cast produkcie zabezpecenu obnovitelnymi zdrojmi a fuznymi reaktormi.
Je to na dlhu diskusiu takze tymyto par slovami nemyslim ze som rozohnal vsetky pochybnosti o rope versus obnovitelnych zdrojoch versus fuznej energii, ale aspon som nacrtol niektore fakty.
Truxov komentar o ekologoch a pseudoekologoch je velmi trefny, clanok som si ale nevedel precitat, lebo po fracuzsky neviem.
Ad 1: Nicmenej, investicia 12 mld. Euro a viac nie je az tak obrovska ako by sa zdalo - napr. LHC stoji tiez vyse 10 miliard Euro, a aky bude mat prinos pre ludstvo? Samozrejme z pohladu vedca obrovsky, a vyvinu sa za to aj nejake aplikacie pre beznych ludi (tak ako to bolo z teflonovymi panvicami a rozvojom pocitacov z projektu Apollo, alebo vyvojom World Wide Webu z CERNu, ktore sami o sebe daleko prekrocili investicie do tychto projektov), ale hodnotit ITER ako prehnanu investiciu lebo je "neista" a pritom nechat LHC ako OK je neobjektivne. Aj ITER prinesie velky pokrok najma v plazmovej fyzike, novych materialoch a postupoch, ktore sa daju vyuzit aj v inych oblastiach (ionove motory atd). Okrem toho, to ze je to neista investicia nie je pravda, pretoze tu ide o vyvoj - ak bude cas a peniaze, fuzna reakcia sa urcite vyriesi. Nikto od ITERu nechce komercny reaktor, ten bude neskor na zaklade toho, co ITER zisti, a je velmi nepravdepodobne, ze ITER zisti, ze fuznu reakciu jednoducho nikdy nebudeme schopni uskutocnit v riadenom stave. Vychadzam z poznatkov o JT60, ktore zatial japonci zistili. Nejde o to, ci to budeme vediet, ale kedy.
2: K problemu s radioaktivitou tricia (este mala odbocka - deuterium
nie je radioaktivne, je ho kopa v oceanoch (tzv. tazka voda, ktorej liter vazi okolo 1.2 kilogramu), radioaktivne je len tricium). Spravne Trux spomenul, ze je radioaktivne len beta ziarenim ktore sa da lahko odclonit - rozne materialy su rozne radioaktivne nielen s pohladu "intenzity" radioaktivity ale aj z pohladu toho, ake castice uvolnuju. Exsituju zakladne tri typy - alfa, beta a gama radioaktivita, z ktorych zjednodusene povedane najmenej skodliva je pre ludsky organizmus prave beta (uvolnovanie elektronov). Samozrejme tym nechem povedat ze takato radioaktivita nevadi.
Naozaj je problemom aj to, ze tricium je plyn ktory teda unika lahsie ako uran, ale dolezity je maly objem ktory unikne a aj ten kratky polcas rozpadu - 13.6 roka.
Fuzny reaktor bude produkovat menej uvolneneho tricia ako sucasne jadrove elektrarne vypustaju aj pri vsetkych bezpecnostnych opatreniach do ovzdusia. Stale je to menej ako radioaktivita s tepelnych elektrarni, takze nevidim v tom ziaden problem - nesmieme zabudat, ze na Zemi mame prirodzenu hladinu radioaktivity danu prirodzenym radioaktivnym vyzarovanim pody a z kozmickeho ziarenia, a tato hladina je nizsia ako tricium ktore vyprodukuje ITER.
Takze musime si uvedomit, ze radioaktivita je prirodzenou sucastou zivota a prirody, je dokonca hybnou silou evolucie, pretoze vdaka nej obcas vznikaju (v akceptovatelnej miere) mutacie ktore posuvaju prirodu dopredu. ITER a fuzne reaktory pridaju k tejto prirodzenej radioaktivite len nepatrnu cast, menej ako dostanete pri rontgenovom vysetreni v nemocnici...
Takze nebojme sa slova "radioaktivita" a vnimajme relativitu veci.
Pr podrobnejsi prehlad porovnania radioaktivity fuzneho a klasickeho reaktoru sa pozrite na
jeden grafna slide 68 z ppt prezentacie.
Dalsia poznamka k radioaktivnemu odpadu sposobenemu potrebou vymeny vnutornej steny reaktoru raz za rok - ano, je absolutna pravda ze vnutro reaktora bude trpiet a opotrebovavat sa vplyvom vysokoenergetickych neutronov vznikajucich pri fuznej reackii (material sa stane krehkym), pricom tento material bude radioaktivny - je to vdaka Cobaltu 60, ktory v nom vznikne. Tento material bude treba povezdme raz za rok vymenit. Lenze - polcas rozpadu Cobaltu 60 je este nizsi ako tricia (5.24 roka), takisto sposobuje "len" beta radioaktivitu. Nechcem sazmorejme tvrdit, ze to je pohoda a nic sa nedeje, bude treba to uskladnit a spracovat, ale - ruku na srdce - co je to v porovnani s vysokoradioaktivnym odpadm s polcasom rozpadu desiatky tisic rokov ktore kazdy rok produkuju klasicke jadrove reaktory? Velmi malo.
Na konci minuleho roka som sa zucastnil exkurzie do skladiska radioaktivneho odpadu ktore prevadzkuje Japonsko, ukazali nam aj simulacie procesu uskladnenia - poviem vam, tomu hovorim hra s ohnom - specialne a poriadne drahe uskladnenie niekolko stovak metrov pod zemou, automaticke tunely na prepravu boxov s odpadom v ktorych sa nesmie nikdy ukazat clovek lebo by dostal smrtelnu davku ziarenia, narocne a drahe zabezpecenie chladenia boxov s odpadom ktore aj za tisic rokov bude treba chladit pretoze by sa mohli roztavit od tepla sposobeneho radioaktivnym rozpadom, a az za niekolko desiatok tisicov rokov bude ulozisko ako tak pristupne aj zivym organizmom bez toho ze by zomreli...
V porovnani s tymto je odpad z ITERu len solou medzi prstami - ulozisko pre kratko a malo radioaktivny Cobalt 60 zo stien reaktoru bude neporovnatelne lacnejsi a menej objemny problem ako mame teraz. Preto som si dovolil tvrdit ze aj ked ITER nie je idealny, problem s radioaktivitou je velmi maly, aj ked samozrejme stale existujuci. V ziadnom pripade sa neda prirovnavat s tym problemom, ktory maju sucasne elektrarne.
Ad 3: Ano, tricium sa da zneuzit na vyrobu vodikovej bomby, ale to uz je prirodzena sucast kazdeho vedeckeho pokroku - vsetko sa da zneuzit. Nemozme sa orientovat len na to co sa neda zneuzit, pretoze inak by sme nemohli pouzivat ani koleso a ohen... Bohuzial.
Predsa len je tu vsak aspon maly rozdiel od napr. plutonia - ked vyrobite napr. kilo plutonia do atomovej bomby, budete ho mat kilo aj o sto rokov (vdaka polcasu rozpadu plutonia niekolko miliard rokov), zatial co tricia budete mat za 13.6 roka uz len polovicne mnozstvo.
To samozrejme neriesi nezneuzitelnost, lebo ak sa bude stale vybarat nove tak sa bude dat aj stale zneuzit, ale predsa len sa neda dat do chladnicky a mat naveky...
A ked uz ide o to - urobit vodikovu bombu aj na obycajne deuterium z oceanu sa tiez teoreticky da, aj ked by nebola najefektivnejsia...
Ad 4: Na energeticku politiku USA by som sa velmi neodvolaval, napr. chcu presadit pouzivanie fuel cells pre automobilovy priemysel, bez toho, ze by mali ucinny, lacny a ekologicky zdroj vyroby vodika- bez toho fuel cells nemaju zmysel pouzivat, pretoze na vyrobu vodika do fuel cells by sa vyprodukovalo v konecnom dosledku viac CO2 ako pri vyrobe a spaleni benzinu. Takymto zdrojom energie by mohol byt prave fuzny reaktor...
Ad 5: Ano, je potrebne mat deuterium a tricium, ale je to prave otazka zvladnutia potrebnej technologie na manipulaciu s horucnou plazmou jednak na fuziu deuteria s triciom a jednak na vyrobu tricia. S ekonomickou rentabilnostou by som nevidel problem, pretoze energeticka produkcia fuzie je dostatocne velka (viac ako stiepenie uranu), ze pokryje akekolvek energeticke naklady na vyrobu tricia, chladenie supravodicych magnetov, a vsetky operacie spojene s chodom takehoto reaktora. Ide naozaj o tretiu najenergetickejsiu moznost ako ziskat energiu (po spominanej anihilacii a gravitacnej energii), takze s ekonomickou rentabilitou nevidim problem, kedze vyprodukovanej energie bude naozaj dost. Ide o to technicky to zvladnut, a o to prave ide ITERu a jeho nasledovnikom. Nic nepada z neba, a ani fuzny reaktor tu nebude bez prvotnych investicii a rokov vyskumu. Je to samonosny proces - ak zvladneme technologiu, reaktor sam vyprodukuje vsetko potrebne na vyrobu sam pre seba, staci dodat deuterium, trocha litia a pojde to...
Ad 6: Energeticke naroky na udrzanie reakcie su naozaj velke, ale aj energeticky vystup je obrovsky a bude este vacsi. ITER (ako pokusny a oproti buducim komercnym reaktorom maly reaktor) bude mat produkciu 500 MW (to je rovnake ako jeden priemerny reaktor atomovej elektrarne). Nevidim problem v potrebnom prikone 120 MW ak bude produkovat 500 MW. V buducnosti komercne reaktory budu mat prikon napr. 500 MW a budu produkovat 2 GW - cisty zisk (neustaly) je 1.5 GW, kedze sa budu napajat sami z vlastnej vyrobenej energie (aj ked samozrejme budu mat urcite aj nejake zalohy).
S tepelnym odpadom sme to tu uz na fore raz diskutovali, lokalne efekty mozu nastat, ale z globalneho hladiska mame este velke rezervy - niekde som to tu uz odhadoval, ale vyslo z toho ze prikon zo Slnka na Zem je omnoho vyssi ako akakolvek produkcia ludstva v tomto okamziku. A kym produkcia ludstva narastie niekolkostotisicnasobne (co by uz predstavovalo tepelny problem aj s globalneho hladiska), tak vzhladom na disponujucu energiu nebude pre nas problem postavit reaktory na obeznej drahe alebo trebarsaj dalej...
Ad 7: Ano, ak dopadne meteorit alebo vybuchne supervulkan tak to bude katastrofa. Myslim ze ak sa pritom porusia reaktory po celej zemi a unikne tricium ktore budu obsahovat bude to vadit len minimalne. Fuzny reaktor obsahuje omnoho menej radioaktivneho materialu co sa tyka mnostva aj nebezpecia radioaktivity ako klasicky jadrovy reaktor. Nieco ako cernobyl v pripade rozpadu a poskodenia fuzneho rekatoru nehrozi - zamorilo by sa len velmi male okolie, lenze vzhladom na to, ze na poskodenie reaktoru by bola potrebna velmi blizka destrukcia sposobena asterodiom ci vybuchom sopky (reaktory sa vacsinou stavaju odolne aj voci priamemu zasahu napr. lietadlom), blizkemu okoliu by to male dodatocne zamorenie bolo uplne jedno, kedze by bolo ovela viac znicene samotnou pricinou vybuchu. A z globalneho hladiska ako vravim ani poskodenie stovky reaktorov neznamena nijake realne riziko. V sestdesiatych a sedemdesiatych rokoch vybuchovali desiatky (az stovky) atomovych a jadrovych bomb vsade po Zemi (Cina, CCCP, USA, UK, Francuzsko), a teraz z toho nemame ziaden realny problem ci riziko (samozrejme keby pokracovali tak by bolo, hladina napr. Argonu v atmosfere sa zvysila, docasne aj inych prvkov, ale napr. tricium sa odvtedy uz aj stihlo rozpadnut). Takze cisto na zaklade racionalnej uvahy fuzny reaktor je aj z tohto pohladu velmi bezpecny a nepredstavuje "sud prachu" na ktorom by sme sedeli a ktory by nas globalne ohrozil v pripade dopadu asteroidu ci vybuchu sopiek...Moznoze by znicenie stovak reaktorov pridalo tak desatiny az jedno percento skod na zivotoch a zdravi.
No a voci tsunami, zaplavam a podobnym lokalnejsim katastrofam su uz aj dnesne klasicke reaktory odolne. Teda aspon v Japonsku.
K tym sekundarnym vyhradam - ano, s nimi samozrejme suhlasim. Na druhej strane - aj CERN a jeho LHC (a predtym LEP) maju prikon malej elektrarne a nikto proti tomu nejako zvlast neprotestuje (i ked mozno ano, neviem o tom). To by bolo uz vsetko treba stavat len niekde v Antarktide alebo na Sibiri, keby boli taketo argumenty. Prave potreba silneho zdroja energie a chladenia bola klucova pri vybere lokality v tejto faze vyvoja.Okrem toho pochybujem ze projekt takehoto rozsahu neprospeje zvolenemu regionu - jednak obrovskymi investiciami a jednak zlepsenou infrastrukturou oblasti, do ktorej sa tiez investuje vela penazi.
A takisto pochybujem, ze ludia zijuci v okoli z toho asi priamo nic nebudu mat - napr. ja zijem v Tokaimure, a tri kilometre od mojho domu funguje 1 GW atomova elektraren (so vsetkymi vyhradami ktore voci nej mam). Vdaka nej ma miestna obec nezvycajne vela penazi v porovnani s ostatnymi obcami (dokonca sa kvoli tomu ani nechce s nimi spajat), kazdu chvilu tu maluju a asfaltuju cesty, kosia travniky, udrziavaju zelen v meste, investuju do vzdelavania svojich obyvatelov (rozne kurzy a podobne), zadarmo organizuju lekarske prehliadky, investuju do ekologickych zariadeni, ochrany prirody a mora (je hned pri Tichom oceane), je tu mnozstvo verejnych digit. panelov s informaciami o okamzitej hodnote radioaktivity (mapa + udaje, radioaktivita je taka ako na Slovensku a dokonca mensia ako prirodzena radioaktivita z prirody napr. v niektorych oblastiach Indie). Dokonca jeden mesiac v roku maju obyvatelia elektriku zadarmo - nemusia platit ucty.
Samozrejme analogia nie je uplne vystizna, kedze ITER nebude komercny reaktor, ale urcite cast investicii a byproduktov bude vo vseobecny prospech obyvatelstva - neviem, ci aj toto zohladnili protestujuci ekologovia na tej francuzskej stranke. Japonci chceli tu investiciu mat tu aj presne kvoli tomu aby pomohli rozvinut ekonomiku regionu kde mala byt (napr. chceli dobudovat Shinkansen rychlovlak az tam)...
[mala poznamka - ak si date vyhladat Tokaimura v googlei, najde vam x odkazov na havariu co sa tu stala roku 1999 - podotykam ze tato havaria nemala nijaky suvis s jadrovou elektrarnou a sposobili ju traja zamestanci uplne inej jadrovej institucie sluziacej na vyvoj novych technologii na spracovanie jadroveho odpadu, z coho dvaja uz zomreli na oziarenie).]
Takze aby som zakoncil odpovedou na ekologicky citat: "proc stavet obrovskymi naklady a s mnoha riziky reaktory na Zemi, kdyz mame ten nejlepsi, nejstabilnejsi, nejlevnejsi reaktor primo na obloze, a to bez rizik a bez nutnosti jakekoli udrzby, a v podstate naveky."
tak odpoved znie:
Pretoze zhromazdit energiu z toho reaktoru zadarmo svietiaceho na oblohe v dostatocnom objeme a s dostatocnou efektivitou a ekonomickou vyhodnostou je ovela narocnejsie a tazsie technicky realizovatelne ako postavit si vlastne reaktory tu na Zemi.
Duro
P.S. chcel som zareagovat aj na Forestovu zmienku o studenej fuzii, ale argumenty preco si myslim ze ju nikdy nebudeme moct vyuzivat aj keby existovala napisem nabuduce, kedze teraz uz nestiham...