Archeologie

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Archeologie

Příspěvek od trux »

Nasel jsem dost zajimavy a prekvapivy clanek (alespon pro me):

http://news.independent.co.uk/europe/st ... ory=645976

Nejdriv jsem se dival jestli to nebylo napsano 1. dubna, ale ne, vypada, ze je to mineno vazne. Je pravda, ze jsem nedavno nekde videl nejaky clanek a nakresy o rekonstrucki podobne svatyne need v Nemecku, ale moc jsme tomu nevenoval pozornost, protoze mi na prvni pohled nepripadalo nijak obzvlast senzacni. (ted jsem ho znova nasel: http://www.stern.de/wissenschaft/natur/ ... sgrabungen )

Ten clanek v Independentu to ale uvadi jako jednu z nejvetsich archeologickych senzaci moderni doby - jde o retezec svatyn (ci observatori a obradnich mist) velikych rozmeru (nekolik set metru v prumeru), ktere jsou temer 7000 let stare, tedy o 2000 let starsi nez egyptske pyramidy nebo Stonehenge. Zatim jich bylo lokalizovano na 150 po vychodnim Nemecku, Cechach, Slovensku a Rakousku.

Slunecni observatore z doby kamene by nebyly zase az tak velika senzace, ale tyhle jsou zatim asi jedny z nejstarsich, a predevsim je na nich videt, ze byly staveny organizovane podle stejnych vzoru a ve stejnou nejakou civilizaci. Po nejakych ~100 letech existence byly zase ocividne planovite zlikvidovany. Prave vyskyt teto organizovanosti a tedy civilizace dva tisice let pred Egyptanama je tou senzaci. Doposud se stredni Evropa povazovala za oblast, kde se nejaka civilizace vyvinula mnohem pozdeji.

No vic detailu je ve jmenovanem clanku. Mozna to pro vas neni zase nic tak noveho - popravde receno novinky z Cech sleduji temer jen pres bulvarni iDnes, takze mozna ze je to pro me novinka jen kvuli tomu, ze jsem trochu mimo. Docela bych se ale divil, ze by o tom nevedeli lide, kteri se alespon amatersky o archeologii zajimaji. Mluvi tam o nekolika letech pruzkumu, a pri poctu a velikosti tech nalezist, bych nepochopil jak by se takovy vyznamny objev dal ututlat (a proc). No, mozna je to nakonec taky jen nafouknuta novinarska kachna (i kdyz Independent je relativne seriozni).

Na druhou stranu, novinari nekdy ze zahadnych pricin mlci o naprosto senzacnich objevech, nebo jim venuji jen par radku. Tak napriklad si vzpominam na objev prehistorickeho osidleni pod vodou v Cernem Mori - nekolik kilometru od brehu a nekolik desitek metru pod hladinou. Nejen to, ale i predchozi vyzkum dna jasne ukazal, ze doslo k obrovske katastroficke zatope dane oblasti, ktera driv nebyla morem, ale spise vetsim vnitrozemnim jezerem, a byla zatopena kvuli zvedani hladiny Stredozemniho More v dusledku tani ledovcu na konci doby ledove - to pak provalilo bosporkou uzinu a zalilo oblast dnesniho Cerneho more. Velmi pravdepodobne to byla vlastne biblicka Velka Potopa. Nevim z jakeho duvodu, ale krome park velmi kratkych zminek, ktere jsem tu a tam objevil (vice mene po aktvivnim hledani), jsem od te doby o tom vubec neslysel. Clovek by ocekaval, ze se rozjedou rozsahle archelogicke prace se snahou najit tam toho pod vodou mnohem vic, ale kde nic tu nic. Problem je, ze obcas novinari prinesou podobnou senzacni zpravu a pak se ukaze, ze to byl omyl nebo podvod. To se ale uz od novinaru vetsinou nedozvis.

trux
Naposledy upravil(a) trux dne pát říj 28, 2005 5:05 am, celkem upraveno 1 x.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

no, moje znalosti dějin sahají jen do roku "0". Ve škole jsme to nějak víc neprobírali, takže vlastně ani nevím, co bylo 2000, 4000, 6000 let před "rokem nula". Je to vlastně stejně tajemné, jako hádat budoucnost. Docela by mně zajímalo, na jaké úrovni byla tehdy civilizace? Vím, že na přelomu letopočtu už byla města a existovaly určité "státy", ale co bylo dřív....to fakt netuším. Možná si naši následovníci budou za 6000 let říkat - "teda, to byla vyspělá civilizace. Podívej se, jak je ten mrakodrap vysoký. A pořád ještě stojí..." co my víme, jakou techniku používali egypťané při stavbách pyramid, jakto, že staaré národy tak skvěle ovládaly astronomii a matematiku? Proč například stavěli ony sluneční observatoře? Co podle nich řídili? Strašně se hrneme do moderní techniky a do budoucnosti a přitom ani nevíme, co bylo kdysi. Třeba bude třetí světová válka s atomovkama a začne se zase od oštěpů a pazourků....ani bych se nedivil, kdyby se něco podobného stalo i kdysi - vždyť třeba egypt byl celkem vyspělý národ, alespoň co se stavebnictví týče....
Česká republika je myslím taky zajímavá pro výzkum, protože se nachází ve středu evropy....křižovaly se tady různé cesty, kmeny soupeřily o místo....no, to už asi trochu melu....třeba u nás ve stěbořicích kdysi byly vykopávky.....nějaké hodně staré hroby....ani nevím, co se vlastně našlo....to jsem ještě tahal kačera po dvorku :lol:
Honza

Příspěvek od Honza »

Zachovali se nejaky data z porozovani :?: :lol:
Ne, vazne... podobne zpravy jsou velmi fascinujici pro lidi, kteri dokazi ocenit dumyslnost vytvoru davno minulych. Mezi takove vsak nepatri ani novinari (jen malo rozumi tomu, o cem zrovna pisi) ani bezna populace (ta je automaticky smerovana na 'novinky', nove hracky atp.).
Pro media to neni senzase - nikdo nezemrel, nikdo nic neukradl, zadne miliardy z toho take nekoukaji a ani bombasticke foto z toho asi nebude. Z tohoto duvodu jsem rezignoval na naprostou vetsinu televizniho vysilani a MFDnes/IDnes. Ctu radeji internetove zdroje (zdroje, ne prepisy, prebrane a blbe prelozene zpravy)...treba takove, jako nalinkoval trux.

Nektere civilizace meli ve zvyku po sobe uklizet stopy...proste vedeli, ze jejich cas na Zemi skoncil a chteli zmizet beze stop. Kez bychom alespon trochu porozumeli tomuto principu (libi se mi termin ecological footprints) a zanechavali za sebou co nejmene stop, odpadku, emisi atp. Samosebou to zboreni mohlo byt cinen jineho aktera...jak Martin podotkl, minulost je tajemna. Ostatne, naprosta vetsina znalosti o minulosti je indukovana z indicii...o dukazech bych mluvil velmi opatrne.
To co trux uvedl je uzasny 'dukaz' vytvoru v Evrope starsich nez produkty Egypta atp...nicmene kdo to postavil a k cemu to opravdu slouzilo nevime. Trebas byla nekterym Egyptanum teplo a sli do mirnejsiho pasu. Nebo naopak byli nejdriv v Evrope a tady jim bylo zima, nekdo je vyhnal. Nebo tem lidem bylo tady teplo a pak sli dal na sever...do Anglie stavet Stonehenge? OK, dost spekulaci.

Kazdpodne diky za link na clanek.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

jé, hele.....to mně nenapadlo, že ten jeden zdroj bude v němčině....konečně si taky něco přečtu....ty překlady z PC translatoru jsou sice dobré, ale podivné...takže anglické články moc nevedu...
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

trux:

Skoda ze jsi se nezminil o pradavne civilizaci na dne Cerneho more ponekud drive. Prave o tomto objevu jsem precetl nekolik clanku a dokonce videl americky dokument asi pred 2 mesici na CT2. Obsahem bylo patrani na dne Cerneho more po stopach davne civilizace ktera danou oblast obyvala pred zatopenim. Matne si vzpominam na prezentaci teorie o zatopeni vodami Stredozemniho more ktera nebyla prilis duveryhodna a vedci odmitana. Prave pozustatky dacvne civilizace nekolik kilometru od brehu soucasneho Cerneho more ale tuto teorii vyrazne podporily. Soucasti dokumentu bylo i patrani po starodavnych lodich, ktery by v prostredi vysoke koncentrace sirovodiku an dne mely byt dokonale zachovane.
Zaver poradu byl ponekud smutny jelikoz 2 dny pred objevenim zbytku civilizaci a etdy i potvrzeni teorie zaplaveni zemrel bud jeji spoluautor nebo vyznamny clen expedice...ted uz si presne nevzpominam.

EDIT:
JOOOOOOOOOO tak sem to nasel v seznamu poradu CT.
Jednalo se o Pátrání v hlubinách po stopách historie vysialne 18.4.
TADY
je info o poradu vcetne par obrazku. Tak to sem mco rad ze jsem to nasel....treba to budou brzy vysilat znovu a muzes se mrknout...prislo m ito velmi zajimave
:wink:

EDIT2 :
Tak k memu uzasu se o 7000let starych chramech objevila zminka i v bulvarnim Blesku do ktereho je zazrana moje mamca. Tak to jsem opravdu necekal :shock:
Naposledy upravil(a) zod dne pon čer 13, 2005 8:35 am, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Ano, jak jsem rikal, obcas takove zpravy probehnou i bulvarnim tiskem, nebo dokonce v televizi, ale vetsinou to stejne postrehne jen par lidi, kteri se o to zajimaji. Problem je v tom, ze podobne prevratne objevy se nedostanou do obecneho povedomi, a uz vubec ne do skolnich ucebnic (anebo az za desitky let). To nazorne popsal 4D 61 72 74 69 6E=Martin. Docela me udivilo to, co rikal, ze se prakticky nic o pred-krestanske historii neucili. My jsme ve skole (na vsech stupnich) jeste kazdopadne stravili postatnou cast casu nad periodami pred Kristem - nejen Cina, Babylon, Egypt, Recko, Rim, ale i pravek, doba kamenna a myslim, ze dokonce i kratce indianske a tichomorske civilizace. Je ale pravda, ze i za mych studii se pozornost venovala predevsim Evropskym a Stredozemnim kulturam. Civilizace z ostatnich kontinentu byly zminovany jen periferne, nebo vubec ne, i kdyz jsou nekdy z hlediska delky, stari, ci dosazeneho stupne vyvoje mnohem zajimavejsi ci dulezitejsi nez ty evropske.

Taky jsem jednou videl v televizi velmi zajimavy porad o Americe. Na zaklade mnoha archeologickych vykopavek, a na zaklade antropologickych a genetickych vyzkumu, tam docela jednoznacne ukazali, ze soucasna indianska populace se objevila v Americe nekdy pred x-tisici lety (ted uz si nepamatuju jestli to 10.000, 20.000 nebo i vic), kdy migrovala z Asie pres Beringovu uzinu - to nenic nic noveho ani prevratneho, a vsichni vime, ze Indiani jsou pribuzni Sibirskych a Asijskych etnik. Co ale bylo velmi prekvapive, bylo to, ze Indiani nebyli prvni - Amerika byla uz osidlena, a to cernou etnikou geneticky a antropologicky velmi pribuznou s Australskymi domorodci. Byl to zemedelsky a nevalcivy typ obyvatelstva, a proto byli asijskymi migranty postupne od severu kompletne zdecimovani. Behem stoleti a tisicileti "cerveni" postupne pronikali na jih a vytlacovali "cerne" stale jizneji. Ci spise vybijeli je uplne - jejich geneticky vliv na dnesni indianskou etniku zustal pomerne mizivy, coz svedci o pomerne dukladne genocide, ale cim jizneji v cele Americe, tim je ten geneticky vliv prece jen patrnejsi. Kupodivu ale, jeden posledni a etnicky neposkvrneny kmen techto prapuvodnich obyvatel Ameriky jeste existoval na pocatku 20. stoleti v Ohnove Zemi (uplne nejjiznejsi cip Jizni Ameriky). V tom dokumentu jeste ukazovali kratke film a fotky jednoho kmene. Bohuzel, belosi se rozhodli chovat na jejich uzemi ovce a protoze naprosto mirumilovni domorodci nedokazli pochopit o co se jedna a ovce jim "lovili", belosi dodelali praci rudochu a zdecimovali je taky. V dobe nataceni toho dokumentu (myslim, ze to bylo nekdy v devadesatych letech 20. stoleti), jeste zili posledni dva potomci tohoto kmene - dve sestry, ktere pred tim vyhlazenim nekdo odvezl do Kanady. Zkoumali jejich genetiku a antropologii, a zcela jednoznace prokazali, ze nejsou pribuzne s Indiany, ale prave s Afro-Australskymi kmeny.

Taky o tomto se nikde skoro nemluvi a nevim proc. Ocekaval bych obrovskou verejnou diskuzi, zejmena v Americe. Z Americanu, s kterymi jsme o tom mluvil, nikdo nic takoveho jeste neslysel. Takhle, bez diskuze a polemik, clovek muze nabyt dojmu, ze ten film byl vytvoren jen jako pokus o senzaci, ci z politickych duvodu (napr. aby se dokazalo, ze Indiani si vlastne zaslouzili byt vyhlazeni belochy, protoze jim jen vratili to, co sami provedli tem cernym). Samozrejme, kdyz clovek aktivne hleda na Internetu, tak o tom clanky najde, ale co se tyce obecneho povedomi, nebo skolnich ucebnic, to uz je slabsi.

Nemluve o tom, ze pri hledani zdroju o tomto jsem narazil na hypotezy, ze vyvoj humanoidu nepochazi z Afriky, jak vseobecne pokladano za platne, ale z Australie, odkud teprve humanoidi migrovali i do Afriky (a prave jmenovane Ameriky, kde byli vsak prakticky vyhubeni) a ne naopak, jak se povazuje za zrejme. Nekolik novych nalezu v Australii a tichomori podporuje tuto hypotezu, ale doposud zustava silne spekulativni. Je take tezke tomu uverit, protoze ji protlacuji hlavne australsti vedci. Bohuzel i ve vede neni prvotni pravda, ale stejne jako v politice jsou za tim casto i ekonomicke (napr. zisk grantu), prestizni, osobni i politicke duvody. Sam jsem pracoval ve vedeckem prostredi, ma zena doposud pracuje, a tak dobre vim jak jsou vedecke vysledky kolikrat manipulovany, anebo vubec jiz vytvareny zcela nekompetentnimi lidmi.

trux
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

2 trux: správně si se pozastavil nad tím, že jsme se to ve škole neučili. Ono jak se to vezme - učili jsme se to, ale měl jsem tu smůlu, že v té době byl ve škole jeden ředitel, který nás měl i v dějepisu.....no a toho měli všichni moc rádi, protože dával jedničky podle toho, jak se kdo chová, v hodinách jsme jenom mluvili, nikdo to nechápal, ale děckám se to líbilo....to co jsme měli probrat jsme probrali jen hodně zlehka....jediné, na co si vzpomínám je mezopotánie, babylon a nějaký zákoník, kde bylo oko za oko, zub za zub.....
naštěstí je už pryč ze školy - vedl ji totiž do záhuby, hrabal si jenom peníze pro sebe a ještě než ho vyhodili, stihnul si odnést ze školy nějaké věci a dataprojektor....takové potvory by mněli nakopat do zadku....teď se díváme na takovou malou televizi, která pořád nějak ruší.....
no a další věc je, že s toho, co jsme se tehdy učili píšeme zítra písemku :? ....naštěstí už jsme mněli jiného učitele...

s tou amerikou je to taky zajímavé....třeba si matně vzpomínám, že kdysi museli nějací lidé přeplavat atlantik, protože se v americe našel nějaký kajak nebo co.....nebo to možná nebyli lidi, ale nějaký ještěr, který se v americe jinak vůbec nevyskytoval....já už fakt nevím....jenom mně to tehdy zaujalo....
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

Archeológia je môj koníček, tak mi nedá troška sa nezapojiť - s dôkazmi starých európskych kultúr sa naozaj poslednú dobu "roztrhlo vrece". Článok o tých európskych astronomických stavbách vyšiel prednedávnom aj v astrononmickom populárno-vedeckom časopise Kozmos (je ho dostať aj v Čechých pokiaľ viem).

Je to zaujímavé zistenie, a myslím že je to pekná ukážka toho, ako málo vieme o našich predkoch a ako ich podceňujeme. Myslíme si, že sme tá najvyspelejšia civilizácia aká tu kedy existovala, a aj keď je to možno pravda z hľadiska technického (i keď ani za to by som do ohňa ruku nevložil), tak určite nie z hľadiska poznania nášho miesta vo svete. Šamanizmus prírodných (a starovekých) národov má častokrát oveľa realistickejší pohľad na svet ako je ten náš, miminálne z pohľadu správneho prístupu k životu a problémom. Astronómia bola prirodzenou súčasťou ich života (najmä ako kalendár pre poľnohospodárske aktivity - bolo dôležité vedieť, kedy majú siať obilie atď). Veľmi zaujímavý je napr. havajský šamanizmus, ale nie o tom tu teraz chcem...

S tým zaplaveným Čiernym morom - táto teória je už staršia a postupne sa odhaľujú ďalšie a ďalšie indície, ktoré ju podporujú. Nie som geológ, ale argumenty sa mi zdajú dosť silné a logické. Dokonca som pred pár týždňami narazil na hypotézu, že zaplavenie Čierneho mora bolo príčinou zániku Atlantídy, ktorú neskôr popísal Platón.
Ťažko to úplne potvrdiť, ale ťažko to aj vyvrátiť, človek ale musí uznať že to má svoju logiku a podobne ako Homérova pôvodne iba bájna Trója, ktorú tak prekvapivo nakoniec Schlieman vykopal, aj toto môže byť podobná situácia. Platón nebol táraj, zánik Atlantídy sa prekvapivo zhoduje s koncom doby ľadovej, keď hladina morí stúpla o 100 až 180 metrov, a teda mohla veľmi ľahko spôsobiť pretrhnutie/preliatie prirodzenej hrádze, ktorej vymytím potom vznikli Bospor a Dardanely. Pred časom som dokonca narazil na počítačové simulácie tohto procesu, a tie ukázali, že Marmarské more mohlo byť vyhĺbené takýmto procesom, a že pobrežie Čierneho mora pri by sa pri takejto záplave posúvalo o cca 2 km denne. Dosť na to, aby národy okolo Čierneho mora dokázali utiecť do rôznych končín sveta a tradovať si legendu o "Veľkej potope", ktorá je spoločná v mnohých oblastiach (počínajúc Bibliou a starosumerským Eposom o Gilgamešovi). A prípadne aj o vyspelej Atlantíde, ktorá sa katastroficky potopila do mora.

Koniec koncov, z geologického hľadiska je Stredozemné aj Čierne more len zanikajúcim pozostatkom pravekého mora Tethys, ktoré zaniká vďaka tomu, že Africká tektonická doska sa približuje k Euroázijskej. Keď sa človek pozrie na mapu, tak je jasné, že je veľmi vzácne, že vôbec celé Stredozemné more ešte nie je vyschnuté, Gibraltár je síce hlboký ale zjavne prežíva posledné chvíle svojej existencie. Čítal som aj teórie, ktoré tvrdia, že pred dvoma miliónmi rokmi bolo už Stredozemné more naozaj vyschnuté. Neznie to ako úplný nezmysel, určite to raz príde...

Martine, história ľudstva pred našim letopočtom je veľmi bohatá a zaujímavá, odporúčam si prečítať zopár kníh, populárnou a príjemnou formou o histórii píše napr. Vojtech Zamarovský (aj keď nie je pôvodne historik a niektorí historici mu vyčítajú nepresnosti, ktoré sa ale častokrát ukázali ako pravdivé). Napr. vedel si že existovala silná Chetitská ríša v oblasti dnešného Turecka, ktorá bola vtedajšou veľmocou a ani Starý Egypt ju nedokázal poraziť a musel s ňou uzavrieť mierovú dohodu? Táto ríša dokonca bola technicky veľmi vyspelá, objavili nové postupy pre spracovanie kovov a mali tým pádom nové účinné zbrane a poľnohospodárske nástroje - proste špičkovú technológiu. Táto ríša existovala celé jedno tisícročie, dobyla dokonca Babylon. A pritom na niekoľko tisícročí zmizla z povedomia ľudstva, zabudlo sa na ňu pretože ju zničila Asýrska ríša, čo boli barbari ktorí sa báli jej vyspelosti a zrovnali ju zo zemou tak účinne, že sme sa o nich dozvedeli až o mnoho tisícročí neskôr.

Podľa mňa história skýva veľmi veľa paralel aj so súčasným svetom. Človek potom môže objektívnejšie a relatívnejšie vnímať aj súčasnosť, keď tu máme svetovú technologickú veľmoc, o ktorej však možno o nejakých pár tisícroči nikto už nebude vedieť....

O tých dvoch sestrách v južnej Amerike som tiež videl ten dokument, je to zaujímavé, myslím že sa to pekne dopĺňa s informáciami, ktoré tvrdia, že tichomorské národy boli oveľa zručnejší moreplavci ako si myslíme (v tejto súvislosti asi viete o archeologických experimetoch/expedíciách Thora Heyerdahla, ktorý na primitívnom plavidle starých tichomorských národov preplával 8000 km medzi Amerikou a atolom Raroia, i keď on chcel dokazať opak - že tichomorské narody pochadzajú z Ameriky (expedícia Kon-Tiki), a takisto preplával na papyrusovom plavile starých Egypťanov z Afriky do Ameriky (expedícia Ra...), veď je neuveriteľné, že sa bez používania písma dokázali orientovať v Tichom oceáne tisíce kilometrov len podľa "máp" urobených zo špagátových uzlov na bambusovom ráme (uzly predstavovali polohy hviezd na oblohe) a dokázali takto osídliť tichomorské ostrovy. Oficiálne sa im to podarilo až len pred pár tisíc rokmi, ale nevidím veľké argumenty prešo by to nemohlo byť už o dosť skôr a prečo by nemohli takto prísť až do Ameriky.

Veľa toho ešte o našej minulosti nevieme, a podľa mňa je to takmer rovnako vzrušujúce bádanie ako prieskum vesmírnych sond.

Trux - s tými grantami a vedeckým výskumom "na objednávku" si to veľmi dobre vystihol. Btw, robil si vo fyzikánej oblasti výskumu? :wink:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Od té doby co jsem asi v 11 letech četl knihu a dle mého názoru jeden z opravdových pokladů literatůry - Vzpomínky na budoucnost (rok 1968) od Ericha von Dannikena, tak se na jakékoliv takovéto objevy z historie lidsta musím dívat trochu s nadhledem :lol:

Pro ty kteří tuto knihu nečetli, je v ní popsána spousta důkazů o návštěvách minozemských civilizací v době před několika tisíci let a vlivu těchto návštěv na různé civilizace.

Důkazy jako například jeskyní malby lidí ve skafandrech (nazývali je bohy), či létajících strojů, které jim pomáhaly stavět různé stavby, či lebky zvířat s dírou v lebce po kulce z dob kdy zde lidé lovili mamuty, přesné opracování a stavění budov s kterými by měli i dnešní stavaři co dělat, jedenáct tisíc let staré mapy obsahují podrobnosti, které může člověk objevit pouze z letadel či satelitů, různé navigační a přistávací dráhy atd...

Možná se to někomu může zdát jako sci-fi, ale jsou to fakta a nikdy se vědcům tyto důkazy nepodařilo nijak vyvrátit čo objasnit a právě to je na celé věci právě to nejzáhadnější. Jsou to hmatatelné, nesfalšované důkazi, že různým civilizacím ve stejných dobách na různých kontinentech pomáhal někdo jiný ve vývoji, či stavbách a tudíž i v poznání oblohy.
Je totiž až s podivem kolik staveb a jak přesných vzniklo v minulosti u civilizací, keté by měli mít spíše obrovské problémy vůbec přežít a uživit se, natož aby měli čas a prostředky věnovat se něčemu takovému.

Jak Daniken ve své knize píše: ,,Před tisíci lety mimozemšťané slíbili našim předkům, že se jednoho dne vrátí. Každé staré náboženství, každý kult očekává, že se "někdo" vrátí. Křesťané čekají na Ježíše, muslimové na Mohammeda, židé na Mesiáše," atd..,,
Naposledy upravil(a) forest dne úte čer 14, 2005 7:54 am, celkem upraveno 1 x.
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

Od Dänikena som čítal trinásť kníh a aj keď niektoré jeho tvrdenia boli/sú predčasné a vedci ich vyvrátili, nikdy nevyvrátili základ jeho teórie o návšteve mimozemskej civilizácie v minulosti našej Zeme. A myslím, že to ani nikdy nevyvrátia, pretože niektoré tie dôkazy sú naozaj kvalitné.

Už som sa o tom trochu rozpisoval na slovenskom boinc fóre, ale musím povedať, že Däniken má častokrát vedeckejší prístup k veciam ako niektorí samotní vedci, najmä v tom, že sa nebojí kombinovať rôzne vedné disciplíny a aj keď niekedy z toho vznikne príliš silná omáčka, dá sa tým posunúť poznanie ľudstva dopredu. A o to vede ide, a Däniken nie je človek, ktorý pachtí za senzáciami za každú cenu, snaží sa stavať k svojim tvrdeniam aj do istej miery kriticky, čo ho delí od mnohých iných.

Každopádne, je to veľmi zaujímavé čítanie, a Forest, ak si nečítal od neho jeho ďalšie knihy, aspoň niektoré si prečítaj, jeho tvrdenia zo "Vzpomínek na budoucnost" ("Chariots of the Gods") sa dosť skvalitnili a rozšírili...

http://www.daniken.com
http://www.legendarytimes.com

P.S.: ešte k tomu citátu, je to jedna z mnohých nepresností, ktoré sa v jeho prvej knihe vyskytli. Moslimovia nečakajú na Mohammeda, v Koráne (prečítal som si kedysi jeho český preklad) sa píše, že Mohammed je "pečať prorokov" a za ním už nikto nepríde. Na konci sveta nebude Allahovi asistovať nijaký nový mesiáš tak ako to je v kresťanstve, Allah to tu "vypráši" sám. :wink:
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Uznavam, ze Daniken rozhodne rozsiril obzory mnoha lidem, a prinesl do obecneho povedomi i do vedy nove pohledy a idee. Rozhodne bych se vsak Danikenem neohanel jako etalonem vedectvi. Taky o tom, ze se nesnazi jen o senzace, bych mel jiste pochybnosti. Koneckoncu, presne na tech senzacich postavil svoji karieru a prijmy. Neznam sice jeho novejsi dila, ale starsi knihy byly kazdopadne pomerne plne nejen nepresnosti, ale nekdy i ocividne zamernych manipulaci a mystifikaci. Nezazlivam mu to - splnilo to svuj ucel, ale rozhodne nez uverim necemu z jeho knizek, kazdopadne si to radsi overim i nekde jinde.

Tvrzeni <<Každé staré náboženství, každý kult očekává, že se "někdo" vrátí. Křesťané čekají na Ježíše, muslimové na Mohammeda, židé na Mesiáše," atd..,,>> je take dost nesmyslne (nemluve o nepresnosti popsane Durem), protoze vsechna tri jmenovana nabozenstvi jsou vlastne temer jedno a to same. Ac si to mnozi neuvedomuji, rozdil mezi zidovstvim, krestanstvim a muslimstvim je asi takovy jako mezi KSC a KSCM. Vsechny tri vychazeji ze Stareho Zakona, takze neni divu, ze se v nich prolinaji stejne myslenky. Jak Bible, tak Koran jsou jen revizi (lepe receno interpretaci) a doplnkem Stareho Zakona, a proto bych je rozhodne nepovazoval za kompletne jine nabozenstvi nez zidovstvi, ac se nekterych detailech lisi.
Naposledy upravil(a) trux dne pon čer 13, 2005 12:57 pm, celkem upraveno 1 x.
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

2 bosh: diky za zajimave linky!
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Právě Televizními novinami na ČT1 proběhla zpráva o těch pravěkých slunečních observatořích. Mluvili tam teda spíš o kruhových osídleních. ale i tak tam byla většina důležitých údajů uvedených v tomto tématu.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Vzpomínky na budoucnost jsem četl mtak pře 1-2 roky a nejspíš si ji brzy přečtu znova. Psal jsem o tom i na slovenském fóru. Jedno, co jsem si zapamatoval (mimo jiného), jak jeden národ čekal na návrat "bohů" a mněli i kalendář, kdy se mněli vrátit.....a pak byli zklamaní, když se nevrátili....já osobně považuji Vzpomínky na budoucnost a BOINC fórum za to nejlepší, co jsem kdy četl (plus jednu moji oblíbenou velkou encyklopedii). Další knihy od Dänikena jsem nečetl -tuhle knihu mám od dědy, který mi ji kdysi věnoval ještě s knihou "Záhada našeho století" o UFO a podobných záležitostech. Za to jsem mu moc vděčný, protože je to opravdu výborná knížka. Další knížky možná budu číst o prázdninách - jestli je seženu....u nás je myslím nemají...v naší knihovně už jsem si nechal zrušit "účet", protože tam mají jenom pohádky a čtení pro ženské....snad to bude lepší na strojce - tam mají snad taky knihovnu, doufám, že lepší než v naší škole.
Ta historie je opravdu úchvatná. Před 14 dny jsem mámě a dnes i tátovi, když jsme štípali dřevo vyprávěl o těch šachtách v cheopsově pyramidě, nebo jak se jim třeba nějaká ta pyramida zhroutila....tátovi jsem pak říkal o těch slunečních observatořích, protože říkal, že v televizi viděl, jak našli něco jako satelit a když jsem mu říkal, jestli to není nějak přes 7000 let staré, tak říkal že jo....že by o tom byla zmínka v televizi? Nevím, musel bych to vidět...taky jsem mu říkal o těch teoriích, jak by mohlo jít udělat ve vesmíru "bublinu" a že by se tak dal udělat další vesmír (zjednodušeně), nebo jsem mu vysvětloval, jak je vesmír 4D - popisoval sem to pomocí "modelu ploštic" od Duro Kotulice...taky to nechápal :wink:
Odpovědět