Víte co jíte???
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- Gimmer
- Začatečník

Víte co jíte???
Jelikož pracuji ve zdravotnictví tak se mi dostaly do ruk zajímavé materiály o našich potravinách a konzervantech,barvivách,antioxidantech,stabilizátorech atd...
Počteníčko je to dost zajímavé
Mrkně te se na to
http://ecka.zbynekmlcoch.cz/
Počteníčko je to dost zajímavé
Mrkně te se na to
http://ecka.zbynekmlcoch.cz/
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem našel na těch Tvých stránkách.E 330 je nejnebezpečnější, rakovinotvorný-je obsažen např.v krabím masu, sýru Bonbel, houby v konzervách, rajčata v konzervách
Na další stránce jsem si našel, že E330 je obyčejná kyselina citrónová. Že by tato látka byla nejnebezpečnější a navíc rakovinotvorná látka v potravinách?
Obdobné informace poskytovala jistá rádobyekologická organizace ke konci 90' let do té doby, než byla usvědčena z úmyslné lži a šíření poplašné zprávy. Pokud z těchto informací vychází tvoje škola, tak potěš.
-
4D 61 72 74 69 6E=Martin
- Expert

že je E330-tka rakovinotvorná se mi taky nezdá, ale je to už druhý zdroj (ze dvou
) u kterého jsem na to narazil....
mám doma program, který vypisuje podle čísla co je to zač....je to celkem zajímavé....
právě jsem si dal bombón s rakovinotvornou přísadou a jedovatou červenou barvou....
zajímavé taky je, že sice podle zákona musí výrobce uvést co výrobek obsahuje, ale nemusí tam uvést číslo - pak to může dopadnout takhle - "Hlavně aby tam nebyla E330.....no jo, tam je jenom nějaká kyselina citrónová, takže je to v pořádku..."
mám doma program, který vypisuje podle čísla co je to zač....je to celkem zajímavé....
právě jsem si dal bombón s rakovinotvornou přísadou a jedovatou červenou barvou....
zajímavé taky je, že sice podle zákona musí výrobce uvést co výrobek obsahuje, ale nemusí tam uvést číslo - pak to může dopadnout takhle - "Hlavně aby tam nebyla E330.....no jo, tam je jenom nějaká kyselina citrónová, takže je to v pořádku..."
Nejsem schopen posoudit kvalitu informaci, ale samo mnozstvi ecek je znepokojujici.
Nejsem alergicky, ale jako mnoho jinych lidi venujicich se telu, esoterice atp. pouhou chuti a cuchem poznam, kdyz je tam ecek moc.
Radsi kupovat protraviny, ktere nemaji vydrz x mesicu...staci kdyz jogurt vydrzi par dni a pak je mozne si koupit jiny nez tam mit xxx ecek a...
Nejsem alergicky, ale jako mnoho jinych lidi venujicich se telu, esoterice atp. pouhou chuti a cuchem poznam, kdyz je tam ecek moc.
Radsi kupovat protraviny, ktere nemaji vydrz x mesicu...staci kdyz jogurt vydrzi par dni a pak je mozne si koupit jiny nez tam mit xxx ecek a...
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Éčka jsou jen dost zprofanovaný. Valná většina z nich není nijak nebezpečná.
Nejsem si jistý, jestli je to i v tomhle případě, ale v kauze, o které jsem psal výše, se (možná shodou okolností) taky mluvilo o červeném barvivu. Nakonec se ukázalo, že je to barvivo získané z červené řepy (tzv. potravinářská červeň běžně užívaná v zmrzlinách a Gimmerem zmiňovaném (jahodovém) pudingu. Nejnebezpečnější na něm je schopnost obarvit spotřebitelovu moč.
Nejsem si jistý, jestli je to i v tomhle případě, ale v kauze, o které jsem psal výše, se (možná shodou okolností) taky mluvilo o červeném barvivu. Nakonec se ukázalo, že je to barvivo získané z červené řepy (tzv. potravinářská červeň běžně užívaná v zmrzlinách a Gimmerem zmiňovaném (jahodovém) pudingu. Nejnebezpečnější na něm je schopnost obarvit spotřebitelovu moč.
- Gimmer
- Začatečník

Jo většina z nich není nebezpečná to vím,jen mě spíš zaraží jejich množství
Nikomu nechci ovlivňovat jeho názor na éčka,ale články byly spíše k zamyšlení
V práci mám tvrdý boj s kuchařema,protože vaří všechny ty hotové šťávy,polévky,kaše,buchty atd.A to všechno jenom z pytlíku.
Proč ne? vysypu uvařím a mám čas ani brambory nemusím škrábat,o víc se nezajímám
Jo a já si pak na oddělení lámu hlavu s vyráškama,lupénkou,střevnímy problémy,alergii
A zakázat to nemůžete,protože na tohle není žádný zákon použitelný
Jo a Vladimír
Moje škola z toho nevychází!Jsem elektrikář
Nikomu nechci ovlivňovat jeho názor na éčka,ale články byly spíše k zamyšlení
V práci mám tvrdý boj s kuchařema,protože vaří všechny ty hotové šťávy,polévky,kaše,buchty atd.A to všechno jenom z pytlíku.
Proč ne? vysypu uvařím a mám čas ani brambory nemusím škrábat,o víc se nezajímám
Jo a já si pak na oddělení lámu hlavu s vyráškama,lupénkou,střevnímy problémy,alergii
Jo a Vladimír
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Jako elektrikář (předpokládám slaboproud) musíš vědět, že děláš ve vysoce alergenním prostředí, které je daleko horší, než zmíněná éčka.Gimmer píše:...Jo a já si pak na oddělení lámu hlavu s vyráškama,lupénkou,střevnímy problémy,alergii
Jo a Vladimír![]()
Z této poznámky jsem vycházel, když jsem psal o té škole.Gimmer píše:Jelikož pracuji ve zdravotnictví
-
JVc
EEE a zase jenom E
Nekdy hodne davno sem cetl taky nejakej web o eckach a mam jen vytazek v excelu. v mnohem se to zhoduje a navic u nekterych je popsano jak se to dotycne E vlastne vyrabi E330 napr neni jen stava z citronu jak by se dalo odvodit , to je jen puvodni produkt ktery se filtruje pres ruzne kyseliny napr chlorovodikova dusicna sirova . neco jako filttrace pres nitracni smes.
Taky sem tam cetl ze vsechny Ecka sou testovany na zviratech, to ano ale nikdo netestoval kombinaci ecek pouzivanych v produktech pro lidi , to by jim ty zvirata pomreli. napriklad na nejake prehlidce orlu jeden nahodou sezobal kolecko sunky a neprezil to.
jo sunka neni to co driv dusene maso voda sul, spousta ecek co to pak ma delat. a nejvic ecek je prave v tech nejlevnejsich potravinach co lidi nejvic kupuji. A takova mala perlick v podani kojenecke vyzivy Hello, lidi oblbnou tim ze tam napisou "Neobsahuje chemicke konzervacni latky, umela barviva ani aroma" nojo ale ve slozeni je modifikovany skrob E1422, antioxidant kyselina askorbova (E projistotu nenapsali 300) . vyziva Oviko a Gastro star tam misto skroby maji kyselinu citronovou samozrejme slovy ne eckem330 .
Problem je ten ze lidi na to kaslou a nic si neprectou hlavne ze to je levny a to ta chemie je. a cistej jogurt se dnes da prirovnat k sadre s mnoho ecky aby to melo vubec nejakou chut protoze bez nich by to bylo jako zvikat polistyren. A taky nechapu proc do vseho serou barviva me je uplne jedno jestli je to modry nebo zeleny hlavne ne eckovy.
Kravy uz mame sileny z masokostni moucky a do kurecich vyrobku melou cely kurata a stary slepice aji s kostima, to je takova ta kase kterou jako parek ohreju tak se nafoukne na dvojnasob , za chvili zesilime aji my s tech sracek co nam nuti. spekacek nad ohnem za minutu scerna jenom proto ze tam perou tunu mouky a nakrmijou to barvivem a zvyraznovacem chuti. jo lidi kupujou vocima a ne rozumem.
Taky sem tam cetl ze vsechny Ecka sou testovany na zviratech, to ano ale nikdo netestoval kombinaci ecek pouzivanych v produktech pro lidi , to by jim ty zvirata pomreli. napriklad na nejake prehlidce orlu jeden nahodou sezobal kolecko sunky a neprezil to.
jo sunka neni to co driv dusene maso voda sul, spousta ecek co to pak ma delat. a nejvic ecek je prave v tech nejlevnejsich potravinach co lidi nejvic kupuji. A takova mala perlick v podani kojenecke vyzivy Hello, lidi oblbnou tim ze tam napisou "Neobsahuje chemicke konzervacni latky, umela barviva ani aroma" nojo ale ve slozeni je modifikovany skrob E1422, antioxidant kyselina askorbova (E projistotu nenapsali 300) . vyziva Oviko a Gastro star tam misto skroby maji kyselinu citronovou samozrejme slovy ne eckem330 .
Problem je ten ze lidi na to kaslou a nic si neprectou hlavne ze to je levny a to ta chemie je. a cistej jogurt se dnes da prirovnat k sadre s mnoho ecky aby to melo vubec nejakou chut protoze bez nich by to bylo jako zvikat polistyren. A taky nechapu proc do vseho serou barviva me je uplne jedno jestli je to modry nebo zeleny hlavne ne eckovy.
Kravy uz mame sileny z masokostni moucky a do kurecich vyrobku melou cely kurata a stary slepice aji s kostima, to je takova ta kase kterou jako parek ohreju tak se nafoukne na dvojnasob , za chvili zesilime aji my s tech sracek co nam nuti. spekacek nad ohnem za minutu scerna jenom proto ze tam perou tunu mouky a nakrmijou to barvivem a zvyraznovacem chuti. jo lidi kupujou vocima a ne rozumem.
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Většina dnešních takzvaných jogurtů nemá s jogurtem nic společnýho. Věřte mi. Dělal jsem v mlíkárně.
Skutečný jogurt se vyrábí tak, že se mlíko smíchané s jogurtovou biokulturou nalije do skleniček nebo jiných nádob a cestou do obchodu se tato biokultura sama postará o vytvoření jogurtu. Jeho přirozená chuť je kyselá. Viz jogurty od Madety.
Ty pseudojogurty, jako Danone, Olma, Jogobella etc. se vyrábí ve velkém tanku, do kterého se naleje mléko, zahušťovadlo a příchuť. Jakákoliv živá biokultura chybí. Vše je navíc pasterizováno (teplota se prudce zvýší na 80°C a poté se opět prudce sníží na 8°C. Ty teploty nemusí být přesně, už si to moc nepamatuju). Tato mrtvá hmota je následně stáčena do kelímků z umělé hmoty a vydávána za jogurt.
Už víte co jíte?
Příště Vám třeba povím, jak se vyrábí krabicové mléko. Někteří ho možná přestanou pít. Nevěříte? Věřte.
Skutečný jogurt se vyrábí tak, že se mlíko smíchané s jogurtovou biokulturou nalije do skleniček nebo jiných nádob a cestou do obchodu se tato biokultura sama postará o vytvoření jogurtu. Jeho přirozená chuť je kyselá. Viz jogurty od Madety.
Ty pseudojogurty, jako Danone, Olma, Jogobella etc. se vyrábí ve velkém tanku, do kterého se naleje mléko, zahušťovadlo a příchuť. Jakákoliv živá biokultura chybí. Vše je navíc pasterizováno (teplota se prudce zvýší na 80°C a poté se opět prudce sníží na 8°C. Ty teploty nemusí být přesně, už si to moc nepamatuju). Tato mrtvá hmota je následně stáčena do kelímků z umělé hmoty a vydávána za jogurt.
Už víte co jíte?
Příště Vám třeba povím, jak se vyrábí krabicové mléko. Někteří ho možná přestanou pít. Nevěříte? Věřte.
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
- Higgi
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
K tomu dodám jen jedno.Když tento jogurt otevřeš klidně i měsíc po uplynutí záruční doby,nebývá plesnivej. Proč asiBugi vytvořil příspěvěk o jogurtech a v jeho druhé polovině píše: Ty pseudojogurty, jako Danone, Olma, Jogobella etc. se vyrábí ve velkém tanku, do kterého se naleje mléko, zahušťovadlo a příchuť. Jakákoliv živá biokultura chybí. Vše je navíc pasterizováno (teplota se prudce zvýší na 80°C a poté se opět prudce sníží na 8°C. Ty teploty nemusí být přesně, už si to moc nepamatuju). Tato mrtvá hmota je následně stáčena do kelímků z umělé hmoty a vydávána za jogurt.
Už víte co jíte?![]()
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.
Tohle už sme s pár lidma několikrát probírali... Ségra dělala taky v mlíkarně, pak měsíc nemohla mléčný výrobky ani cejtit. Kámoš dělá v pekárně, většinu pěčiva už taky radši nejí. Jinej známej vykládal zážitky z masny... To kdyby člověk věděl jak se co vyrábí nezbyde než se odstěhovat hluboko do pralesa a hrabat kořínky ze zeměBugi píše:Příště Vám třeba povím, jak se vyrábí krabicové mléko. Někteří ho možná přestanou pít. Nevěříte? Věřte.
- Bugi
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Já nemohl mléčný výrobky cca 14 dní, ale pak jsem si zvykl. Sýry jím skoro denně (vyráběl jsem Jesenickou cihlu, IMHO nejlepší tvrdý sýr, který znám. Škoda,že ta mlíkárna zkrachovala) a jogurty taky dost často. Zvlášť ty od Madety.
A plesnivých jogurtů klidně i dva dny po datu spotřeby už jsem viděl nepočítaně. Stačí nakupovat v naší sámošce a je to. Bůh ví, co s tím dělaj.
A plesnivých jogurtů klidně i dva dny po datu spotřeby už jsem viděl nepočítaně. Stačí nakupovat v naší sámošce a je to. Bůh ví, co s tím dělaj.
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Možná že jsme s manželkou nějací divní, ale každý denně vypijeme minimálně 1l mléka (když mě to chytne, tak klidně dva) a sníme 1-2 jogurty
Ladunka se cpe mlékem od rána do večera (mateřským) a zatím nic jiného nepotřebuje
Není to kvůli zdravé stravě, já osobně si dám rád i pořádně prorostlý bůček, ale prostě nám to chutná
Docela by mě zajímalo co je na tom mléku tak špatného. Kupujme jenom Kunín, protože ten nám tak nějak v polotučném provedení chutná nejlépe.
Ve svém okolí nikoho kdo by tak byl na mléčných výrobcích závislej jako zrovna naše rodinka neznám, ale myslím si že všeobecně se takovýchto lidí najde spousta.
Nakupujeme vždy kolem 60ks mléka a jogurtů bereme rovnou dvě plata,aby nám to tak na měsíc stačilo protože komu by se pro to chtělo furt chodit do obchodu že?
Ladunka se cpe mlékem od rána do večera (mateřským) a zatím nic jiného nepotřebuje
Není to kvůli zdravé stravě, já osobně si dám rád i pořádně prorostlý bůček, ale prostě nám to chutná
Docela by mě zajímalo co je na tom mléku tak špatného. Kupujme jenom Kunín, protože ten nám tak nějak v polotučném provedení chutná nejlépe.
Ve svém okolí nikoho kdo by tak byl na mléčných výrobcích závislej jako zrovna naše rodinka neznám, ale myslím si že všeobecně se takovýchto lidí najde spousta.
Nakupujeme vždy kolem 60ks mléka a jogurtů bereme rovnou dvě plata,aby nám to tak na měsíc stačilo protože komu by se pro to chtělo furt chodit do obchodu že?
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.