File systémy

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

File systémy

Příspěvek od FordPrefect »

Honza píše:Spadl jim souborovy system (snad ne FAT32 :lol: ) a tak puldne to bude off.
(jako na potvoru pred vikendem, coz nektere jiste nepotesi).
Ano, dneska pouzivaji FAT32 a NTFS uz jen kamikadze :lol:

//Odstřiženo od tématu EAH-aktuální stav azor666
Musacek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Musacek »

FordPrefect píše: Ano, dneska pouzivaji FAT32 a NTFS uz jen kamikadze :lol:
na widlích moc moznosti nejni..... a bohuzel vedsina profesionalnich programu nema na linuxu odpovidajici ekvivalent....... (esri, mapinfo, treeinfo atd.) a huz vidim jak 60leti projektanti se uci delat v linuxu......

FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Musacek píše:
FordPrefect píše: Ano, dneska pouzivaji FAT32 a NTFS uz jen kamikadze :lol:
na widlích moc moznosti nejni..... a bohuzel vedsina profesionalnich programu nema na linuxu odpovidajici ekvivalent....... (esri, mapinfo, treeinfo atd.) a huz vidim jak 60leti projektanti se uci delat v linuxu......
Ja se ve svem prispevku o Linuxu ani nezminil, a ani jsem ho nemel na mysli. Jen jsem konstatoval vseobecne znama fakta :lol:

azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Re: File systémy

Příspěvek od azor666 »

FordPrefect píše:Ano, dneska pouzivaji FAT32 a NTFS uz jen kamikadze :lol:
BTW formtuji těď jednu particion na disku tak přemejšlim co tam mám dát za file system. Ext3 nebo ReiselFS. Zatím jsem četl akorát wiky ale pořát jsem se nedoyvěděl co je lepší?
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

azor666 píše:BTW formtuji těď jednu particion na disku tak přemejšlim co tam mám dát za file system. Ext3 nebo ReiselFS. Zatím jsem četl akorát wiky ale pořát jsem se nedoyvěděl co je lepší?
Posledni dobou se priklanim spis k Ext3. Reiser bude ted nejakou dobu skoro bez vvoje. Ext3 by ti mel na vetsinu beznych pouziti stacit.

Edit:
Kdyz uz se tu o tom keca. Nezkousel jste si nekdo udelat swap v RAMce grafarny? Tady na konci je dobrej navod. Asi to na jednom ne moc produkcnim serveru vyzkousim. Jen nechapu proc tam neni navod i pro Widle. :lol: :lol: :lol:
Honza

Příspěvek od Honza »

Jo pekny...muzes hodit nejaky benchmark FS ve VideoRAM? :lol:
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Jsem kamikadze :lol:
dejv

Obrázek
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Bubak píše:
azor666 píše:BTW formtuji těď jednu particion na disku tak přemejšlim co tam mám dát za file system. Ext3 nebo ReiselFS. Zatím jsem četl akorát wiky ale pořát jsem se nedoyvěděl co je lepší?
Posledni dobou se priklanim spis k Ext3. Reiser bude ted nejakou dobu skoro bez vvoje. Ext3 by ti mel na vetsinu beznych pouziti stacit.

Edit:
Kdyz uz se tu o tom keca. Nezkousel jste si nekdo udelat swap v RAMce grafarny? Tady na konci je dobrej navod. Asi to na jednom ne moc produkcnim serveru vyzkousim. Jen nechapu proc tam neni navod i pro Widle. :lol: :lol: :lol:
Ja uz pouzivam jen XFS. Ostatni fs hrave strci do kapsy ! ReiserFS3 nedoporucuju, pri vypadcich proudu ma obcas neresitelne problemy. Ext3 je takova klasika, ale ja osobne ho nepouzivam.
S tim swapem v grafarne to neni spatny napad, ale ja obcas jedu nejakou zoomovacku, tak by mi ta pamet potom chybela :D
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

V mym kernelu nemam ty potrebny moduly, tak dneska na ty masine zkompiluju kernel a zitra pokud to rozbehnu sem hodim nejaky numera s 96MB diskem na Radeonu 9200 pro.

Edit: V tom clanku jeste chybi zapnuti podpory v kernelu pro "MTD emulation using block device", takze pridavam dalsi modul a necham to kompilovat. Rano budu moudrejsi.
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

FordPrefect píše:Ja uz pouzivam jen XFS. Ostatni fs hrave strci do kapsy ! ReiserFS3 nedoporucuju...
OK dík za radu. Odíly co šli jsem přeformátoval na XFS. U těch ostatních to udělám při další instalaci OS.

[OT] na vysvětlenou: po jedné win hlášce typu 'Uživatel je nekompatibilní se systémem, pls sformátujte uživatetele' jsem utekl k linuxu. Zatím skouším SuSE což je imho dobrá distribuce na přechod z Win a gentoo které se mi líbí daleko víc, bohužel vyžaduje mozkovou aktivitu uživatele což je u mně občas problém [/OT]
Point:
Mám další BFU dotaz. SuSE mi automaticky nabízí možnost šifrovat HDD. Používáte někdo šifrování HDD? Případně kde a proč? Má cenu se googlit o různé algorytmi, nebo jsem paranoidní jak forestr s heslama.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Sifrovani je dobra vec, ale vzdy je treba zvazit, zda-li to v danem pripade ma smysl. Ja sifruji jen soubory, fs zatim nesifruju nikde. Zvazoval jsem to jen u notase, ale nakonec jsem se spokojil s heslem k HDD.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Ad SWAP ve VRAM: Tak jsem to nerozbehal. Dostal jsem se az k tomu, ze se mi mtdblock0 tvari jako ze funguje, ale nejde naformatovat. Zkousel jsem udelat ten device jak z pameti prirazeny primary, tak i decondary grafice se stejnym vysledkem. Zatim to odlozim a nekdy to zkusim s jinou krafarnou.
Honza

Příspěvek od Honza »

Bubak píše:...a nekdy to zkusim s jinou krafarnou.
Hele, ty mas obcas fakt dobry preklepy :lol:
Docela bych rad vedel, jak rychle by behala X1900 s 512 megama - myslim oproti SATA zarizenim.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 Honza: Snazim se svy preklepy opravovat, pokud na ne nekdo neupozorni. Obcas se povedou. ;-)
S tou rychlosti jde jen spekulovat, ale pokud je ta grafarna na CPI-E 16x, tak myslim neni co resit a vysledky by byly oproti iRAM nekolikanasobne rychlejsi. Kort v mym pripade, kdyz na serveru nemam Xka a vyuzil bych tedy cele prenosove pasmo pro ten VRAMdisk.
Chtel jsem to zkusit s AGP, bohuzel to necham na jinou masinu i distro. Nejakej dalsi weekend zkompilim Gentoo a vemu na to jinou grafarnu.
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

OT
Bubak píše:2 Honza: Snazim se svy preklepy opravovat, pokud na ne nekdo neupozorni. Obcas se povedou. ;-)
...grafarna na CPI-E 16x,
Vím, že já bych se svými cestin výtvory měl šoupat nohama :oops: , ale krafarna do CPI mě dneska dostala :lol:
CZ BOINC WIKI
Odpovědět