Rekonstruovana palivova nadrz a zas z nej odpadli kusy izolacnej peny ci coho.
To uz fakt by radsej mali osedlat rusku Energiu, z nej nic neodpodavalo pokial viem...
To Slavko:
ano, presne preto som povedal, ze tie ekranoplany su nieco medzi vznasadlom a lietadlom, a kedze nedokazu preletiet ani ponad obycajny dom ale iba po rovine tak ich nemozme radit medzi lietadla.
- vnasadlo drzi vo vzduchu jednoducho tlak vzduchu mechanickou silou vhananeho napr. vrtulami do priestoru pod trupom (ohraniceneho napr. pruznym lemovanim)
- spominane super"lietadla" drzi vo vzduchu tlak stlaceneho vzduchu ktory vznika medzi kridlami a zemskym povrchom (hladinou oceanu), a len velmi malo podtlakom ktory vznika nad kridlom. Preto sa viac podobaju vznasadlam ako lietadlam, lebo vacsinu sily beru z principu vznasadiel (teda tlak vzduchu "opreteho" do pevneho povrchu).
- lietadlo drzi vo vzduchu vztlak vznikajuci pretlakom pod kridlom a podtlakom nad kridlom, teda nie je zavisle na ziadnom dodatocnom objekte.
Podrobnejsie vysvetlenie:
kridlo lietadla (nie ekranoplanu) ma teoreticky takyto tvar:

Vztlak o ktorom som hovoril vznika vdaka tomu, ze - ako vidno z obrazku - horna cast kridla je vypuklejsia a viac zakrivena, kdezto spodna cast je pomerne rovna. Horna cast teda predstavuje pre prudiaci vzduch vacsiu prekazku ako spodna, hore tym padom vzduch prudi rychlejsie (tzv. rovnica kontinuity). Vdaka tzv. Bernoulliho rovnici (ktora nam hovori o prudeni tekutin a plynov) sa pri rychlejsom prudeni vytvara nizsi tlak. To znamena, ze na hornej casti kridla prudi vzduch rychlejsie -> je tam nizsi tlak (podtlak) v porovnani s priestorom pod kridlom -> vtvara sa sila posobiaca nahor. Pod kridlom totiz vzduch prudi pomalsie ako nad nim, a teda tlak je tam vdaka Bernoulliho rovnici vacsi ako nad kridlom.
Vysledok je, ze na kridlo posobi sila smetom nahor (vztlak).
Tento pricnip vsak plne nevyuzivaju ekranoplany, pretoze nie su schopne vytvorit dostatocny vztlak. Musia vyuzivat dodatocny tlak posobiaci na spodok kridla vytvoreny jednoducho tym, ze vzduch pod kridlom ma zablokovany unik "nadol", pretoze tam je zem/more, a teda vytvara dodatocny tlak na spodok kridla, avsak na sposob vzasadla, nie lietadla. Preto sa nemozu z fyzikalneho principu povazovat za lietadla...
Existuju aj ine vysvetlenia fungovania kridla, ale toto je najlahsie pochopitelne...(aspon podla mna)