Procesory_0
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Pokud mluvíš o TDP (Thermal Power Design) tak Intel i AMD ho uvádějí drobet jinak. AMD udává mezní hodnotu = prakticky dojde k vypnutí systému, za to u Intelu procesory za uvedených podmínek (hodnota TDP) běhají bez problémů, jejich mezní hranice je ještě vyšší, takže u Intelu je tato hodnota běžně dosahována, u AMD je to spíš teoretická rovina. Zdroj a bližší info vám teď nedám, protože už skoro spím, zítra to napravím.zod píše:Vezmete si takovy A64 rekneme na 2200Mhz jadro kliden San diego...sezere 90W...v CR stoji 1kW elektricke energie 6Kc tudiz za prescotta date 5800KC rocne ale za A64 4700Kc coz zas takovy rozdil neni ve srovnani vykonu techto dvou cpu.Hodnoty jsem bral ze stranek AMD.
dejv
- Bob van Sikorski
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
jj na cdr vubec vychazej dost zajimavy vecizod píše:Jo a velmi zajimavy clanek oheldne spotreby AMD je tu :
http://www.cdr.cz/a/14553
kazdopadne, nevim jak jsi na tom ty, ale me bezi komp i s monitorem 16hod denne a pak vetsinou i tech 8 hod pres noc. a kdyz si vezmes spotrebu takovyho prescotta se vsim vybavenim (a tim nemyslim 6800ultra), taxe i s mym monitorem dostanes na nejakejch 250-300W + ta noc bez monitoru vyjde rekneme na 150W, tedy za cely den ve vysledku 16*275 + 8*150 = 5,6kW * 6kc = 34kc to uz je docela drsny, a proto radsi pojedu duron1800 a integrovanou grafiku a budu se modlit, aby ten monitor brzo vystridalo LCD, pac pak budou propocty DOST priznivejsi. sice budu pocitat pomaleji, ale to me zas tolik netrapi.
EDIT nesmis totiz zapominat i na spotrebu dalsich komponent, jako je chipset, radic disku, jeho elektronika, toceni ploten, atd
samozrejme uveddene naklady jsou CELKOVE a nepodili se na nich boinc zdaleka tolik, jako treba moje prace ci cumeni na filmy
- Bony
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Tento výpočet mě zaujal "16*275 + 8*150 = 5,6kW * 6kc = 34kc" jak jsem tak pochopil tak počítáš že 1KWh je za 6Kč ? pokud vím tak u nějběžnější sazby je něco kolem 3,5 a nízká sazba něco kolem 1Kč....a téma spotřeby se rozebíralo tady http://boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=28
Moje hobby http://www.foto-tapety.cz
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Jak psal už Bony, nevím kde jste se Zodem vzali těch 6kč/KWh, normální cena je 3,2-3,5Kč.Bob van Sikorski píše: kazdopadne, nevim jak jsi na tom ty, ale me bezi komp i s monitorem 16hod denne a pak vetsinou i tech 8 hod pres noc. a kdyz si vezmes spotrebu takovyho prescotta se vsim vybavenim (a tim nemyslim 6800ultra), taxe i s mym monitorem dostanes na nejakejch 250-300W + ta noc bez monitoru vyjde rekneme na 150W, tedy za cely den ve vysledku 16*275 + 8*150 = 5,6kW * 6kc = 34kc to uz je docela drsny, a proto radsi pojedu duron1800 a integrovanou grafiku a budu se modlit, aby ten monitor brzo vystridalo LCD, pac pak budou propocty DOST priznivejsi. sice budu pocitat pomaleji, ale to me zas tolik netrapi.
Musíš brát i to, že ten tvůj duron sice bude žrát možná o 1/3 méně, ale výkon má zhruba 3x menší, takže to opravdu nelze srovnávat
Je to jako by jsi chtěl aby Ferrari žralo to stejný co škodovka ikdyž má každý to auto zcela jiný výkon
No právě, ta spotřeba ostatních komponent v PC ti vyjde zhruba na stejno AMD/Intel a rozdíl ve spotřebě je tedy pouze u CPU, takže jak píše Zod v globále to není až takový rozdíl ve spotřebě.Bob van Sikorski píše: EDIT nesmis totiz zapominat i na spotrebu dalsich komponent, jako je chipset, radic disku, jeho elektronika, toceni ploten, atd
samozrejme uveddene naklady jsou CELKOVE a nepodili se na nich boinc zdaleka tolik, jako treba moje prace ci cumeni na filmy
Prakticky desky pro Prescotta udávají spotřebu menší a taky se do nich dávají DDR2 paměti, které žerou o 1/3 méně než DDR1
Nesnáším když někdo řekne že PC s Prescottem žere o 1/3 víc než s AMD 64. Ten rozdíl 1/3 je pouze ve spotřebě CPU, ale jako celá mašina ten rozdíl může dělat tak maximálně 15%, což je prakticky zanedbatelné.
Jsme se Zodem počítali rozdíl ve spotřebě jenom CPU a vyšlo nám že rozdíl mezi roční spotřebou AMD 64 a tím Prescottem co máme doma při provozu Boinc 24/7/365 je maximálně 1000Kč/rok při 3,5Kč/KWh což je poměrně zanedbatelná částka. Když uvážím že třeba já mám 8h denně proud jenom za 1Kč a budu mít od září 16h za 1Kč, tak ten rozdíl třeba u mě bude asi 300,-/rok což je jedna návštěva v hospůdce
Nehledě na to co mně ušetří paměti a deska.
Docela by mě zajímala spotřeba PC s přetaktovaným AMD 64, já mám spotřebu 240W při přetaktu 3,6@4,28 HT a provozu BOINC.
Naposledy upravil(a) forest dne pát črc 22, 2005 8:47 am, celkem upraveno 1 x.
- Bob van Sikorski
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
jo sorry, ja sem jen poskytl zodovi prepocet na jeho cenu 6/kwh, samo ze je to min. jinak ale az tu budu mit tu integrovanou silenost, tak si promerim spotrebu a dam vedet, jak moc (malo) to zere. ono kdybych este to 150w eizo nahradil nejakym 60wlcd, tak taky denne usetrim nejakejch 1,4kW coz stoji rozhodne za uvazeni, ale bohuzel o tom nerozhoduju 
- Bob van Sikorski
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
ad spotreba: mrkni semdejvidek píše:Spotřeba samotného procesorů Athlon 64 3000+ - 3500+ (výrobní proces 90nm, socket 939) je v reálu 30-40W, maximální spotřeba je 67W, což je ale hranice na kterou se prakticky nedá dostat.
dejv
jinak v realu 30-40? to snad ne, to mozna pokud jen piuses ve wordu a von aktivuje cool n quiet, ale pokud ti do toho bezi boinc, tak si urcite vezme vic (skoro bych rekl ze i cca maximum, kdyz je koneckoncu vytizen na 100%, mozna cache ne). max spotreba opravdu nebude 67w, to se na me nezlob
No právě že další nárůst spotřeby u Intelu je v čipové sadě. U intelu máš severní a jižní můstek. Na severním můstku je paměťový řadič který dost hřeje. U AMD máš paměťový řadič přímo v procáku a čipová sada tedy obsahuje pouze jeden čip. Toto je další skrytá spotřeba systému Intel. Jinak je jasné, co počítač to jiná spotřeba. Hlavně pak záleží na grafice, počet disků, atd..Nesnáším když někdo řekne že PC s Prescottem žere o 1/3 víc než s AMD 64. Ten rozdíl 1/3 je pouze ve spotřebě CPU, ale jako celá mašina ten rozdíl může dělat tak maximálně 15%, což je prakticky zanedbatelné....
...Nehledě na to co mně ušetří paměti a deska.
Docela by mě zajímala spotřeba PC s přetaktovaným AMD 64, já mám spotřebu 240W při přetaktu 3,6@4,28 HT a provozu BOINC.
Mám Winchestra 3000+@3700+, 1800@2304 MHz. Napětí zvednuté z 1.4 na 1.5 V. Chladič mám GlacialTech Igloo 7200. Vypadá stejně jak boxovaný má jen trochu jemnější žebrování (cena 210Kč). Teplota procáku při 24h provozu BOINC je 46-47C. Teplota v místnosti 27C, otáčky 1800 ot/min.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
2Bob: Když cdr.cz tak cdr.cz,k věci 
1. Mluvil sem o Athlonu 64 nikoliv o Athlonu 64 FX.
2. Ale když už si zabrousil na ten link, tak si zajisté na obrázku zjistil, že nejrychlejší procesor od AMD (berem-li tak FX-57, 2.8GHz) má poloviční spotřebu než Prescott na 3.8GHz (1MB L2 cache, LGA775)
. Ještě je tam upozornění, že se jedná o spotřebu systému, nikoliv samotného procesoru. Jinak testovací sestava je popsána zde.
3. Zdá se mi jako velký úspěch, že novější a rychlejší verze procesoru má menší spotřebu - srovnávám FX55 a FX57.
dejv
2forest: Spotřebu té FX57 sem při přetočení nenašel, ale na této stránce nějakej magor přetočil FX57 na 3.45GHz (default je 2.8GHz), ale chladí to nějakym hajzlem - voda to není
Nečetl sem to celé, jsou tam ale výsledky z 3D marku 01,03,05 i z her, zaujal mne výsledek z Kvejka 3, kdy dosáhl průměru 717fps což už je teda fakt na palici, monitor mi tolik ani neumí 
1. Mluvil sem o Athlonu 64 nikoliv o Athlonu 64 FX.
2. Ale když už si zabrousil na ten link, tak si zajisté na obrázku zjistil, že nejrychlejší procesor od AMD (berem-li tak FX-57, 2.8GHz) má poloviční spotřebu než Prescott na 3.8GHz (1MB L2 cache, LGA775)
3. Zdá se mi jako velký úspěch, že novější a rychlejší verze procesoru má menší spotřebu - srovnávám FX55 a FX57.
dejv
2forest: Spotřebu té FX57 sem při přetočení nenašel, ale na této stránce nějakej magor přetočil FX57 na 3.45GHz (default je 2.8GHz), ale chladí to nějakym hajzlem - voda to není
Naposledy upravil(a) dejvidek dne pát črc 22, 2005 11:18 am, celkem upraveno 1 x.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Ikdyž to přeženu a budu tedy brát že CPU Prescott žere o 0,05KWh více než AMD 64 a ušetří mně na pamětech kolem 0,011KWh (při 512MB), tak mně to vychází za rok 341KWh při provozu 24/365.
Vynásobením normálního bytové ceny 3,2/KWh je to kolem těch 1000Kč/rok, což beru jako pakatel v poměru k dvojnásobnému výkonu na Seti/BOINC který mě doma zajímá nejvíce.
Vynásobením normálního bytové ceny 3,2/KWh je to kolem těch 1000Kč/rok, což beru jako pakatel v poměru k dvojnásobnému výkonu na Seti/BOINC který mě doma zajímá nejvíce.
Naposledy upravil(a) forest dne pon črc 25, 2005 2:26 pm, celkem upraveno 1 x.
- Duro Kotulic Bunta
- Banánová odměna

- Kontaktovat uživatele:
No velmi neobohatim diskusiu konkretnymi cislami, ale ja pouzivam prescotta 3.4 ghz ako ohrievac jogurtov - rano ked pridem do roboty dam na plosinku za pocitacom ktoru som si tam pripravil jogurt z chladnicky, a o polhodinky ma izbovu teplotu a mozem ho jest (nemam rad studene veci)...
Nerobim si srandu, fakt je to ucinne...
Neskusal som zistovat aku tepelnu kapacitu ma jogurt, dalo by sa z toho odhadnut tepelny vykon prociku.
Nerobim si srandu, fakt je to ucinne...
Neskusal som zistovat aku tepelnu kapacitu ma jogurt, dalo by sa z toho odhadnut tepelny vykon prociku.
- zod
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Narazil sjem na velmi obsahlou stranku zahrnuji temer vsechny cpu v historii vcetne nynejsich top modelu.
Obsahuje takty, voltaze, spotrebu, teploty atd. Je zajimave sledovat postupny vyvoj jednotlivych cpu
http://users.erols.com/chare/elec.htm
Obsahuje takty, voltaze, spotrebu, teploty atd. Je zajimave sledovat postupny vyvoj jednotlivych cpu
-
PavolR
- Kontaktovat uživatele:
Skutecne prehledna stranka o vyvoji vsech cpu. Dekuji za informaci.zod píše:Narazil sjem na velmi obsahlou stranku zahrnuji temer vsechny cpu v historii vcetne nynejsich top modelu.