Ludkovia, musim sa aspon strucne zapojit :
Drakeova rovnica je naozaj iba odhad, ale - racionalne podlozeny.
Je to o statistike, a zivot je v tomto tak trochu "kvantova" vec.
Ani o elektrone nedokazes vypocitat kde sa presne nachadza a aku ma presne rychlost (resp. hybnost), mozes to vypocitat len pre jednu z tychto velicin. Je tym padom cela kvantova mechanika a Schroedingerova rovnica nevedecka/spekulativna? Nie.
Rovnako ani existencia mimozemskcyh civilizacii (Draekova rovnica) nie je spekulativna, i ked treba priznat ze parametre nepozname presne. Ale pocet hviezd a planet vo vesmire je tak obrovsky, ze ci uz ich vydelis faktorom 10 alebo 1000, stale ti zostane obrovske mnozstvo planet na ktorych sa musel vyvinut zivot a dokonca aj inteligentny zivot.
Nie je teda otazkou ci vo vesmire existuju mimozemske civilizacie, ale je otazkou ako su tieto civilizacie daleko. To nie je vec nazoru, toto je vec racionalneho uvazovania o moznostiach vzniku zivota. V poslednej dobe mnoho vedeckych vyskumov dokazuje ze zivot je ovela odolnejsi ako sme si doteraz mysleli. Pozri napr. niektore novinky na
boinc.sk, ale aj mnoho inych napr. na stranke
NASA.
Ak po objektivnom precitani tychto materialov (hlavne tu NASA stranku) spolu s nastudovanim objavov extrasolarnych planet este niekto bude tvrdit ze mimozestania neexistuju, tak je pokrytec alebo iracionalny clovek s predsudkami alebo skrytou obavou z neznameho. Asi ako ludia v stredoveku ktori verili ze Zem plava na korytnacke a Kolumbus prepadne cez okraj oceanu a zozeru ho prisery. Tiez uz sa na tom len zasmejeme, a rovnako sa ludia za 100 (1000, 5000) rokov budu smiat na nasej predstave ze sme sami vo vesmire...
Cize otazkou skor je, CI nas niektore z tychto civilizacii chcu alebo mozu kontaktovat. To je na dlhu diskusiu, ale preco si myslite ze by to nerobili? V tomto uplne suhlasim s Forestom, pretoze podla mna mysli uplne racionalne a aj vam podal racionalne argumenty - aj ja poznam jednu civilizaciu ktora o sebe dava vediet a vymysla dalsie sposoby ako dat vediet este vyraznejsie. Napriek tomu ze produkuje aj priserne veci typu "Independence day"

Okrem toho si uvedomte ze len TV vysielanie nas robi tak lahko detegovatelnymi, ze ak je civilizacia v okruhu 70 svetelnych rokov (kam zatial nas signal doletel) tak ak urobili nahodny scan oblohy v lubovolnom case tak nas uz nasli (radiovy signal zo Zeme v istych vlnovych dlzkach prevysuje vykon Slnka). Takze nemusia nam nic cielene vysielat.
Ale ak by aj nepouzivali elektromagneticke vlny na komunikaciu, tak preco by o sebe nechceli dat vediet? Preco ste tak defaultne xenofobni?
Ak by aj zopar civilizacii bolo takych, tak urcite nie vsetky. Zas len jeden redukcny parameter do rovnice.
Dokonca je tu ista nenulova pravdepodobnost ze mimozemstania nas mozno uz aj navstivili (co je ovela narocnejsie ako nejaka komunikacia), ako napr. by mali africky kmen Dogonov znalost o sprievodcovi Siria a jeho obeznej dobe? Nechcem to tu teraz prezentovat ako nevyvratitelny argument, ale nebudte prosim zkostnateli ako vacsina vedcov ktori potom brzdia pokrok vedy. Samozrejme treba byt kriticki a nenaletiet na kazdu "danikenovcinu", lebo bude z toho anarchia, ale existencia mimozemstanov rozhodne nie je hlupost a ani ich kontaktovanie takisto nepatri len do rise sci-fi. Treba brat do uvahy fakty, a tie hovoria ze sme zdaleka vo vesmire este neobjavil vsetko.
A este jedna vec - aj samotne SETI sa vyvija. Stavia sa ATA (Allen Telescope Array) , ktory bude urceny vyhradne pre SETI (narozdiel od doterajsich radioteleskopov), a v roku 2015sa spusti Square Kilometer Array, a s tym sa budu dat robit zaujimave veci. Okrem toho nahodny charakter (ako som uz pisal) scanovania oblohy sa tiez odstrani akonahle sa najdu planety podobne Zemi okolo hviezd (projekty ako Terrestrial Planet Finder alebo Darwin)- budeme moct analyzovat signal od konkretnej planety ktora bude mat vodu, kyslik, Co2, metan a bude vo vhodnej vzdialenosti od materskej hviezdy. Ano, vsetky tieto charakteristicky budeme schopni zistit od roku 2015. A potom aj SETI bude mat este ovela vacsi zmysel ako ma teraz.
Takze SETI ma velky vyznam, a spochybnovat ho je podla mna nezodpovedne, kratkozrake, a zaujate. Skodite tym vede, pretoze nejakych novacikov mozu take reci odradit a povedia si - radsej pojdem ratat CPDN ako SETI. A to by bola skoda, pretoze z dlhodobeho hladiska
ma SETI ovela vacsi vyznam ako CPDN (prepac Honzo) a pravdepodobnost uspechu sa bude coraz viac u SETI zvysovat. Ja by som odporucal ratat SETI a CPDN fifty-fifty.
Tot moj nazor podlozeny racionalnymi uvahami z ktorych aspon niektore som strucne (dufam ze nie prilis) nacrtol.