Výsledky jednotlyvých projektů

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Co podle vás bude mít v reálu nějaké výsledky?

Climateprediction.net
14
29%
Seti@home
7
14%
Pirates@home/Einstein@home
3
6%
LHC@home
17
35%
Predictor@home
8
16%

Celkem hlasů: 49

4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Výsledky jednotlyvých projektů

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

U projektů jako CPDN nebo LHC je to jasné-jsou celkem reálné. Ale co SETI-má cenu ho vůbec počítat?
V časopisu ABC byl malý článek:
Dovolá se mimozemšťan?
Pokud by nám mimozemské civilizace poslaly rádiovou zprávu,
asi bychom ji považovali za náhodný vesmírný šum přicházející
ze vzdálených hvězd. Rádiové a televizní vysílání se ze Země
šíří do vesmíru a prozrazuje všem mimozemským civilizacím,
že na naší planetě žijí inteligentní bytosti. Předpokládejme,
že už je někdo zachytil a rozhodl se nám odpovědět. Američtí
vědci z University of Michigan došli k závěru, že pokud jsou mi-
mozemšťané technicky jen o trochu vyspělejší než my, pokusí se
do rádiového signálu uložit co nejvíce informací. A to se může
ukázat jako zásadní problém pro navázání kontaktu. Lidstvo za-
tím pátrá ve vesmíru po jednoduchých signálech a na "informační
bomby" není připraveno. Našim aparaturám by se vesmírné posel-
ství jevilo jako záření žhavé hvězdy, která nemá s inteligentními
bytostmi nic společného.
Zajímavé ne?
Mimochodem-důrazně doporučuji zálohy. Před pár minutama jsem zjistil, že se to fakt vyplatí-po obnovení zálohy jsem přišel o asi 50% jednotky SETI, ale zachránil jsem 0.63% CPDN(u mě je to dost hodně :D ) - teď si vemte, že by těch procent bylo ne 0.63 ale 63 - to se ta každodenní záloha celkem vyplatí...
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Musim vyjadrit svuj nesouhlas. Prinos projektu CPDN LHC ci Proteinpredictor je samozrejmy v realnem case a kazdy z nas muze byt ovlivne vysledky do par let. Co se tyka projektu SETI : je to proset hledani neceho/nekoho , coz se nam muze podarit kliden zitra,za 15 let nebo taky vubec. Technicka vyspelost lidske civilizace je mizerna ale sme tady relativne kratce :D
To samozrejme neplati o ETI...ani o jejich existenci nepochybuji narozdil o jejich destruktivnich planech..to uz bychom tu davno nebyli. . Kontakt s ETI s jejich pripadnou spolupraci by mohl vyresit VSECHNY projekty na kterych se prave podilime nehlede na technicky pokrok ci moralni vzestup po padu vetsiny nabozenstvi. Neni tohle vice nez dostatecny duvod k patrani?

Mozna jsem pouhy snilek ovlivneny krasnou vizi ve stylu Star treku nicmene kazdy potrebuje v neco verit.
Obrázek
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

zod píše:Musim vyjadrit svuj nesouhlas. Prinos projektu CPDN LHC ci Proteinpredictor je samozrejmy v realnem case a kazdy z nas muze byt ovlivne vysledky do par let. Co se tyka projektu SETI : je to proset hledani neceho/nekoho , coz se nam muze podarit kliden zitra,za 15 let nebo taky vubec. Technicka vyspelost lidske civilizace je mizerna ale sme tady relativne kratce :D
To samozrejme neplati o ETI...ani o jejich existenci nepochybuji narozdil o jejich destruktivnich planech..to uz bychom tu davno nebyli. . Kontakt s ETI s jejich pripadnou spolupraci by mohl vyresit VSECHNY projekty na kterych se prave podilime nehlede na technicky pokrok ci moralni vzestup po padu vetsiny nabozenstvi. Neni tohle vice nez dostatecny duvod k patrani?

Mozna jsem pouhy snilek ovlivneny krasnou vizi ve stylu Star treku nicmene kazdy potrebuje v neco verit.
souhlasím s tebou a připouštím, že jsem do SETI, Star treku, Stargate a podobných věcí celkem maniak. Chtěl jsem jen nadhodit tohle téma-je totiž dost pravděpodobné, že pokud existuje nějaká mimozemská civilizace, že bude vysílat systémem, jaku je uveden v tom článku, protože je myslím malá pravděpodobnost přibližně stejného vývoje techniky - buď budou o hodňe pozadu(a nebudou vysílat), nebo budou hodně napřed a jejich vysílání přehlédneme(zdůvodněno v článku). Teď samozdřejmě vycházím z toho, že tam "někdo je"...

Přínos CPDN LHC a podobných nepopírám, jen může mít někdo jiný názor...já jsem toho názoru, že CPDN by mohlo určitě pomoci, LHC taky, Proteinpredictor už není tak jistý a Pirates je tak na půl cesty mezi CPDN a SETI...

Příspěvek od Honza »

4D 61 72 74 69 6E=Martin píše:Pøínos CPDN LHC a podobných nepopírám, jen mùže mít nìkdo jiný názor...já jsem toho názoru, že CPDN by mohlo urèitì pomoci, LHC taky, Proteinpredictor už není tak jistý a Pirates je tak na pùl cesty mezi CPDN a SETI...
SETI nepocitam (tedy krome momentu, kdy mam testovaci masinu a non-CPDN projekty nejedou), ze stejnych duvodu jako Martin - ostatni projekty mi prijdou smysluplnejsi; hlavne CPDN, kteremu fandim.
Prinos v SETI ale vidim v tom, ze ukazalo bezim uzivatelum (vcetne BFU), ze - jak s chuti rikam - pocitac muze delat i neco uzitecnejsiho, nez blikani kurzoru v M$ applikaci. David Anderson v tomhle poradne rozjel vybornou myslenku...a BOINC je jejim pokracovanim.

A vyborne je, ze kazdy si muze vybrat podle sveho gusta - a nebo to nejak podelit.

Ohledne CPDN a vysledku...tak nejden ze budou, ale uz jsou; jak jsem uz psal. Abych vas opet trochu navnadil...
the Science Desk at ITV News in London
you've agreed to help out with media coverage of their first
published results next week
a sequence showing how many different
people around the world have been involved with the project
slavko.sk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavko.sk »

Ja som mimozemstan a hladam cestu domov, takze len pekne ratajte. Dik.
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD!
Do You Dare?
Obrázek
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Debata k článku o BOINCu v Cumputeru směřovala k projektům, proto budu pokračovat tady.

Problém SETI je jeho izolovanost vůči lidem co to počítají. Vždyť já od roku 2001 zaregistroval jedinou zmínku o tom, že se něco zajímavého prověřuje, tím bylo info ze září 2004, že jsou analyzovány zajímavé signály. Ať se na mě nikdo nezlobí, přišlo mi to jako zajímavej tah, jak natáhnout lidi znovu do SETI a to pod BOINCem.
Za takovou dobu mi to přijde strašně málo informací, běžnej člověk si řekne, že tam beztak louskaj šífry pro tajný služby či počítaj atomovku a já se jím nedivím, ty lidi poskytly svůj výkon a pak ticho po pěšině. Proto se není čemu divit, že ač mělo SETI přes 5mil registrovaných lidí, aktivních bylo směšně málo a to 600 000, 12% je katastrofa. Proto bude čím dál víc lidí přecházet od SETI na jiné projekty, objeví se info, že CPDN připravuje model XY a co to pro nás znamená, Predictor nebo Einstein něco objeví, či udělají viditelný pokrok... dostaví se pomocí LHC urychlovač, atd. Nadšenci pro SETI budou nadále, noví uživatelé ale už budou přemýšlet a koukat na to reálněji.
dejv
Miko
Nováček

Setíci

Příspěvek od Miko »

počítám Setíky asi i z nostalgických důvodů, vzhledem k tomu kdo všechno je v tom po léta angažován (instituce, lidé apod.) věřím, že by se profláklo kdyby se nepočítalo něco co nepochází z teleskopu.
Obrázek
Honza

Re: Setíci

Příspěvek od Honza »

Miko píše:poèítám Setíky asi i z nostalgických dùvodù, vzhledem k tomu kdo všechno je v tom po léta angažován (instituce, lidé apod.) vìøím, že by se profláklo kdyby se nepoèítalo nìco co nepochází z teleskopu.
Taky nemam problem s verohodnosti toho, co se v SETI pocita. Ani David Anderson na mne nepusobil jako agent vlady, ale jako fanda do pocitacu a fanda do vsech projektu BOINCu.
Nicmene o smyslu projektu lze s uspechcem ci smyslem pochybovat - ale to je vec kazdeho.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Miko píše:počítám Setíky asi i z nostalgických důvodů, vzhledem k tomu kdo všechno je v tom po léta angažován (instituce, lidé apod.) věřím, že by se profláklo kdyby se nepočítalo něco co nepochází z teleskopu.
Je mi jasné, že se tam nelouskají šifry pro CIA, ale vůbec se těmto fámám nedivím, vždyť oni prostě na lidi kašlou....
dejv
Miiichal
Banánová odměna
Banánová odměna

Příspěvek od Miiichal »

dejvidek píše:
Miko píše:počítám Setíky asi i z nostalgických důvodů, vzhledem k tomu kdo všechno je v tom po léta angažován (instituce, lidé apod.) věřím, že by se profláklo kdyby se nepočítalo něco co nepochází z teleskopu.
Je mi jasné, že se tam nelouskají šifry pro CIA, ale vůbec se těmto fámám nedivím, vždyť oni prostě na lidi kašlou....
dejv
Uz prestan kecat tyhle nesmysly :) dyt tvoje zaujatost je uz uboha a do oci bijici... my tvuj nazor zname, takze myslim, ze neni treba ho prezentovat pri kazdy mozny prilezitosti... ono to urcite cloveku zvedne naladu ohledne celyho projektu kdyz tu cte takovy kidy a vecny "plivani".
Obrázek
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Miiichal píše:
dejvidek píše:
dejv
Uz prestan kecat tyhle nesmysly :) dyt tvoje zaujatost je uz uboha a do oci bijici... my tvuj nazor zname, takze myslim, ze neni treba ho prezentovat pri kazdy mozny prilezitosti... ono to urcite cloveku zvedne naladu ohledne celyho projektu kdyz tu cte takovy kidy a vecny "plivani".
Nevím jestli člověku zvedne náladu pravda, kterou tu napíšu. Pokud píšu nesmysly a kydy tak mi je vyvrať argumenty a né tím co si napsal.
dejv
PS. Jsem tak ubohej, že se mi právě SETI počítá. :)
swamp
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swamp »

Ono prokletim nasi civilizace je to, ze chceme hmatatelne vysledky a to co nejdrive, respektive hned nebo jeste lepe, pred peti minutami bylo pozde. Zatimco z LHC mame viditelne vysledky (serizujeme magnety) ostatni uz jsou nehmatatelne. Nechte me vysvetlit.

Kdosi oznacil seti@home za hledani smesne male jehly v neskutecne velke kupce sena. Oblohu jsme proscannovali trikrat. Zda se vam to hodne? Mne se to zda celkem malo. Kdovi, jestli jsme neco chytili nebo ne - mozna ano, jen na to nejsme technologicky dost vyvinuti.

Jenze na druhe strane - prinese nam CPDN neco hmatetelneho? Sami vime, ze jeste nepocita vicevrstve oceany apod. Je neskutecne moc kombinaci a variaci, ktere muzou nastat, takze ani tento projekt neni nic, co by nam dalo jasne vysledky.

S Einstainem je to stejne - kdo se diva na StarGate tak vi, ze jedna civilizace kvantovou fyziku zavrhla jako primitivni famu, ktera nefugnovala. Co kdyz na to prijdem az za dve ste let? A nasi potomci se nam budou smat, ze jsme investovali vypocetni potencial do "bludu"?

Je tezke rozhodnout, ktery projekt neco prinese a ktery ne...
Honza

Příspěvek od Honza »

No, argumentovat televiznim serialem, jestli je Einstein uzitecny projekt :? Fakt divny. Neni lepsi ci neco - trebas od foresta nebo v diskusi - precist k tomu projektu pred delanim takovych zaveru? Z posledni doby mi prisel i zajimavy clanek o Einsteinovi.

Ano, od CPDN nemuzeme ocekat jednoznacne vysledky. A to minimalne z povahy tematu. CPDN vsak jiz prineslo hmatatelne vysledky - napriklad publikovane v casopise Nature. Nevim, jak moc se vyznas v mechanismu publikovani vedeckych praci, ale ono rencenznim rizenim ublne blbosti neprojdou; zvlast v prestiznim casopise. Multilayer ocean je sice prinosem, ale mozna budes prekvapen, ze zde neni ani dynamicky jednovrstvy ocen - tj. takovy, ktery by dynamicky reagoval s atmosferou. Prvni faze slouzi jako kalibracni na spocitani toho, jake jsou tepelne proudy (heat flux) mezi obojim a pak se to dale pouziva (predpoklada se, ze se to za 15 let zasadne nezmeni).
A presto to stoji za to, presto se tim da pocitat vliv zpomaleni golfskeho produ (THC experiment), presto se tim da pocitat sulpuhr cycle v atmosfere (ktery se alfa testuje) a dalsi veci, o kterych ani netusim.
Ja jsem ziskal dojen, ze vicevrstvi ocean neni zcela zasadne nutny - napriklad kvuli tomu, ze se pocita s celkovym obemem energie prijate a odrazene ci zadrzovane atmosferou. Na pohlceni tepla z astosfery asi vrchni vrstva oceanu zhruba staci. Ten model je jednodussi, ale dale se vyviji, testuje, pocitaci, analyzu hmatatelne vysledky a stale dokolo. Proste normalni vedecka cinnost overovani hypotez.

Takze to - minimalne pro par tisic lidi - stoji za to. Vysledky to totiz prinasi jiz ted a je jasne, ze do budoucna take.
A stejne tak stoji za to zkusit SETI - byt o jeho vysledcich pochybuji: muze nejake prinest a nemusi. btw, vi nekdo, zda-li se za ta leta nejak zmenila ci vylepsila metoda analyzu? Lze na teto urovni videt pokrok? Fakt se proste jenom ptam, protoze mne to zajima...
swamp
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swamp »

S tvymi argumenty se da souhlasit, nicmene zatimco ostatni projekty mohou neco prinest i v relativne kratkem case, SETI je dlouhodoby projekt s tim, ze se neco mozna chyti, mozna ne. Ja verim, ze nejsme ve vesmiru sami a z toho duvodu pomaham pocitat data z radioteleskopu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Chceme dale pokracovat v teto diskuzi, aktualizovat ji, doplnit atp. nebo to mam hodit do kose?
Odpovědět