GIMPS

Diskuse k ostatním BOINC projektům (beta, alpha verze atp.)

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

GIMPS

Příspěvek od Necroman »

Říká vám něco zkratka GIMPS? Jedná se o jeden z prvních distribuovaných výpočetních systémů, který si dal za úkol hledat nová mersennova prvočísla. To jsou taková prvočísla, které se dají napsat jako ((2^p)-1) přičemž p je libovolné prvočíslo.
Nedávno mě tento projekt zaujal natolik, že jsem si také jedno číslo stáhl a nyní zkouším, jak dlouho bude odporovat, než dokážu, že prvočíslem není :-) .
Po stažení klienta se vás nejdřív program zeptá, jestli se chcete podílet na hledání prvočísel, nebo jen testovat naprázdno... ano, program PRIME95 je možné používat i jako dobrý nástroj k otestování stability systému. Dal jsem ano, vyplnil pár údajů a už to bylo. Přiděleno mi bylo číslo cca (2^34 000 000)-1 (!!), tedy číslo s více než deseti miliony číslicemi. První, co se počítá po stažení je tzv. faktorizace, neboli hledání dělitele onoho čísla. Tato operace probíhá až do určité hodnoty, v mém případě do 2^68, potom se začne provádět tzv. P-1 faktorizace, která využívá poněkud jiného způsobu hledání. Nakonec přichází na řadu tzv Lucas-Lehrmer test, neboli speciální prvočíselný test pro mersennova čísla. Tento třetí test nehledá samotné dělitele, ale jen dokazuje, že číslo není prvočíslem.
Pokud byste si chtěli také rozložit své superčíslo, mrkněte se na odkaz nahoře.
Btw. probíhá již delší dobu také soutěž o 100.000$ pro toho, kdo najde první prvočíslo s více, než 10.000.000 číslicemi. V případě nalezení přes GIMPS byste obdrželi kolem poloviny... a to už je docela dobrá výzva, ne? :D
Naposledy upravil(a) Necroman dne čtv pro 22, 2005 1:03 am, celkem upraveno 1 x.
forest
Kontaktovat uživatele:

Re: Klasika aneb GIMPS

Příspěvek od forest »

Necroman píše:Říká vám něco zkratka GIMPS? Jedná se o jeden z prvních distribuovaných výpočetních systémů, který si dal za úkol hledat nová mersennova prvočísla. To jsou taková prvočísla, které se dají napsat jako ((2^p)-1) přičemž p je libovolné prvočíslo.
Nedávno mě tento projekt zaujal natolik, že jsem si také jedno číslo stáhl a nyní zkouším, jak dlouho bude odporovat, než dokážu, že prvočíslem není:-) .
Po stažení klienta se vás nejdřív program zeptá, jestli se chcete podílet na hledání prvočísel, nebo jen testovat naprázdno... ano, program PRIME95 je možné používat i jako dobrý nástroj k otestování stability systému. Dal jsem ano, vyplnil pár údajů a už to bylo. Přiděleno mi bylo číslo cca (2^34 000 000)-1 (!!), tedy číslo s více než deseti miliony číslicemi. První, co se počítá po stažení je tzv. faktorizace, neboli hledání dělitele onoho čísla. Tato operace probíhá až do určité hodnoty, v mém případě do 2^68, potom se začne provádět tzv. P-1 faktorizace, která využívá poněkud jiného způsobu hledání. Nakonec přichází na řadu tzv Lucas-Lehrmer test, neboli speciální prvočíselný test pro mersennova čísla. Tento třetí test nehledá samotné dělitele, ale jen dokazuje, že číslo není prvočíslem.
Pokud byste si chtěli také rozložit své superčíslo, mrkněte se na odkaz nahoře.
Btw. probíhá již delší dobu také soutěž o 100.000$ pro toho, kdo najde první prvočíslo s více, než 10.000.000 číslicemi. V případě nalezení přes GIMPS byste obdrželi kolem poloviny... a to už je docela dobrá výzva, ne?
Až to bude chodit pod BOINC, možná se na to kouknu :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Jak říká Forest. Až to bude pod BOINC... Zkuste jim to někdo navrhnout. Lidí a PC's, kteří jedou pod BOINC a kteří by to pak počítali, je IMHO opravdu hodně. :wink:
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
Honza

Příspěvek od Honza »

Necroman píše:Øíká vám nìco zkratka GIMPS? Jedná se o jeden z prvních distribuovaných výpoèetních systémù, který si dal za úkol hledat nová mersennova prvoèísla.
Ano, udava se to - spolu s distributed.net - jako neznamejsi distribuovane projekty jeste pred SETI.
Necroman píše:Btw. probíhá již delší dobu také soutìž o 100.000$ pro toho, kdo najde první prvoèíslo s více, než 10.000.000 èíslicemi. V pøípadì nalezení pøes GIMPS byste obdrželi kolem poloviny... a to už je docela dobrá výzva, ne?
Hmm, testovani jednoho takhle velkeho potencionalniho prvocisla trva tusim kolem mesice na slusne masine, ne?
No, monitavace to urcite je...aslepon pro nekoho.
Slabina soucasneho systemu hledani prvocisel a podobnych srandicek je v jejich nekoordinovanosti - navic mezi jednotlivymi projekty - rozsahu testovanych cisel, faktorizace, jejich databazi atp. Opravdu by v tom BOINC pomohl udelat poradek...
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

Honza píše:
Necroman píše:Btw. probíhá již delší dobu také soutěž o 100.000$ pro toho, kdo najde první prvočíslo s více, než 10.000.000 číslicemi. V případě nalezení přes GIMPS byste obdrželi kolem poloviny... a to už je docela dobrá výzva, ne?
Hmm, testovani jednoho takhle velkeho potencionalniho prvocisla trva tusim kolem mesice na slusne masine, ne?
No, motivace to urcite je...aslepon pro nekoho.
Slabina soucasneho systemu hledani prvocisel a podobnych srandicek je v jejich nekoordinovanosti - navic mezi jednotlivymi projekty - rozsahu testovanych cisel, faktorizace, jejich databazi atp. Opravdu by v tom BOINC pomohl udelat poradek...
Je to tak, otestování jednoho podobně velkého čísla trvá v průměru asi jako jeden model v CPDN, což je opravdu dost. Ale na rozdíl od jiných projektů, které hledají (možná neexistující) jehlu v kupce sena, zde se přesně ví, co už bylo otestováno, a co ne., viz třeba zde...
Btw. na těch stránkách je i možnost objednat si plakát s nejdelším prvočíslem! Je tisknuté písmem asi trojkou a je toho plná A1 !!!
Obrázek
swamp
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swamp »

Inu, pokud tim hledanim neexistujici jehly v kupce sena myslis SETI, tak jsi me celkem zarazil. Myslis si, ze jsi jediny existujici inteligentni zivot v celem vesmiru a nic krome lidstva neni? To je celkem smesna myslenka od sameho zakladu.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

swamp píše:Inu, pokud tim hledanim neexistujici jehly v kupce sena myslis SETI, tak jsi me celkem zarazil. Myslis si, ze jsi jediny existujici inteligentni zivot v celem vesmiru a nic krome lidstva neni? To je celkem smesna myslenka od sameho zakladu.
to už se tady probíralo. Hledáme v SETI jehlu tím způsobem, že máme 20 velkých kupek sena (=část vesmíru), jeden malý magnet (=satelity na zemi) a jednu nebo více jehel. No a tím magnetem jezdíme náhodně po těch kupkách sena. Přitom ani nevíme, jestli je jehla ze železa, kobaltu nebo niklu (=jestli ETI vysílá na frekvenci, kterou scannujeme) - co když je třeba z hliníku (=co když ETI vysílá na jiné frekvenci)? Jak ji tím "magnetem" potom najdeme?
Je to přesně to "Random seek" - nikdy nevíme, co se nachází právě tam, odkud berem signál...může tam vysílat ETI, nebo tam nemusí být nic. Já si počkám, až SETI změní přístup, pak ho budu počítat dál...

kousek diskuze na toto téma (proč nepočítám SETI a něco k tomu random seek) je zde

Příspěvek od Honza »

swamp píše:Inu, pokud tim hledanim neexistujici jehly v kupce sena myslis SETI, tak jsi me celkem zarazil. Myslis si, ze jsi jediny existujici inteligentni zivot v celem vesmiru a nic krome lidstva neni? To je celkem smesna myslenka od sameho zakladu.
O [neexistujici] jehle v kupce sena jsme nejednou diskutovali a ano, bylo tim samosebou mysleno SETI. btw, vi nekdo, kolik jiz bylo prozkoumano kombinaci mozneho zdroje signalu. Vi nekdo, jaka je pravdepodobnost nalezeni jehly v kupce sena? Pokud to vidim spravne, tak classic zpracoval 1800 milionu WUs. Pokud by uschle steblo travy vazilo pouhou desitenu gramu, ta kupka sena by mela skorem 2.000 tun, nekolik tisic valniku sena. Rekl bych, ze pri 1,801,041,134 pokusech uz by se jehla v kupce sena nasla. Takze to srovnani vidim jako opravnene, mozna podcenene. Uznavam, ze ta kupka je vetsi a ze to stale neznamena, ze pocet jehel je nula. But so far...

Smesne je podle mne omezovat inteligentni projevy zivota na radiove signaly urcite charakteristiky. Je mnoho dalsich znamych (a mozna lepsich) i neznamych zpusobu komunikace. Ze je zrovna na nasem sutraku a kousek kolem rozsirena radiova komunikace (nekdo rika znecisteni radiovymi vlnami) je mozna jen shoda okolnosti a pouze momentalni stav.
Znam lidi, kteri fandi nejen cistcimu zpusobu vyroby energie, ale i cistcimu zpusobu komunikace, nez je zamoreni radiovym signalem. Nespojuji inteligentni zivot = radiove signaly. Naopak - spojuji inteligenci s cistym zpusobem zivota (co nejmensi ecological footprints) - a to i na urovni komunikace.
Rekl bych, ze takove smysleni o kupkach sena a jehle ci o tom, jak se inteligence projevuje na urovni komunikace ma neco do sebe.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

off topic: jen tak jsem se podíval na to http://www.myfootprint.org/ , a je to celkem zajímavý testík...no snad jsem nedopadl tak špatně - v ČR je prý průměr 4.8 , no a u mě to napočítalo 2.7
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swamp »

Honza píše:...
Pak to tedy muzem vsichni zabalit a zacit filozofovat o ciste komunikaci...
Honza

Příspěvek od Honza »

swamp píše:
Ja jsem nikdy nerikal, ze SETI je k nicemu - proste jenom nezarucuje - minimalne z uvedenych duvodu - uspech.
Filozofovat o ciste komunikaci taky nechci...nato je to prilis prakticka zalezitost.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Honza píše:
swamp píše:
Ja jsem nikdy nerikal, ze SETI je k nicemu - proste jenom nezarucuje - minimalne z uvedenych duvodu - uspech.
Filozofovat o ciste komunikaci taky nechci...nato je to prilis prakticka zalezitost.
Souhlasím s Honzou, že takovéto hledání ETI může být prakticky nekonečné, ale je to momentálně jediný způsob a bylo by myslím špatné to aspoň nezkusit.
Kdyby jsme se stavěli v minulosti k některým věcem jako že je malá pravděpodobnost úspěchu=tak to zkoumat nebudeme, to by jsme to daleko nedotáhli, ikdyž nevím jestli to, kam jsme naše technologie dotáhli, nebude lidstvu spíše na škodu :cry:

Který projekt vám skutečně zaručí úspěch?
Žádný projekt na BOINC vám nedá jistotu, že jeho výsledky k něčemu skutečně budou. Na Seti hledáme jehlu v kupce sena, ale kdo opravdu věří že tam nikdo jiný není?
U Einstein@Home hledáme gravitační vlny, jejichž existence zatím nebyla přímo nikdy ověřena.
U LHC je výsledek také nejistý. Kdo ví co se stane, až se za pár let skutečně spustí částicový urychlovač v Cernu?
U CPDN momentálně propočítáváme data pro upřesnění následujícího modelu, ale je tolik různých činitelů, které mohou mít vliv na nepřesnost i jeho výsledků, že vlastně také hledáme jen jednu z mnoha možných cest.
U BURP je výsledek sice jasný, ale zatím mně není známo, k čemu ty animace vlastně budou.
No a Predictor? Tam hledají taky jehlu v kupce sena, metodou pokusů a omylů.

Všechny tyto projekty mají jedno společné=je potřeba právě distribuovaných výpočtů, protože jinak by byla jejich existence prakticky nemožná a jsem moc rád, že existuje BOINC, který nám umožňuje se vrhnout právě na ten projekt, kterému věříme a o kterém si myslíme že někam povede.

Proto také já osobně pracuji tak trochu na každém z projektů, protože nejsem přesvědčen o tom, že některý z projektů je úplně k ničemu :wink:

Doufám že se na mě nesnese vlna kritiky za špinění některého projektu (hlavně CPDN), jen jsem to trochu nadneseně srovnával jak na to koukám já.Žádný s těchto projektů si myslím nezaručuje úspěch :idea:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

Pokud se mohu vyjádřit, samozřejmě jsem tou jehlou v kupce sena nemyslel to, že žádná ETI neexistuje, jen jsem to chtěl přirovnat k takovému "random seek"... A jestli mají jiné projekty naději na úspěch? Kdo ví, každopádně se říká, že kdo nic nezkusí, nic nenajde a i přesto, že je ta šance na objevení něčeho opravdu převratného opravdu tak malá, tak proč to aspoň nezkusit? Zvláště tehdy, když je na světě tolik lidí ochotných věnovat svůj výpočetní čas právě pro podobné hledání jehel v kupkách sena. Já jsem do toho šel a rozhodně nelituji. :wink:
Obrázek
Honza

Příspěvek od Honza »

forest píše:U CPDN momentálnì propoèítáváme data pro upøesnìní následujícího modelu, ale je tolik rùzných èinitelù, které mohou mít vliv na nepøesnost i jeho výsledkù, že vlastnì také hledáme jen jednu z mnoha možných cest.
Ze se zase zastavam CPDN. Ano, je hodne cinitelu, ktere maji vliv na nepresnost vysledku. Ale nehleda se jedna cesta, nybrz se prohlizi parametry...v tomto smyslu jde o exploracni metodu - chodi se po ruznych cestach, ne jen po jedne.

Uzitek toho ktereho projektu at si kazdy posoudi sam; hlavne ze je z ceho vybirat.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Objeveno 43. Mersennovo prvočíslo (pravděpodobně)!

Příspěvek od Necroman »

Objeveno 43. Mersennovo prvočíslo (pravděpodobně)!

GIMPS oznámil, že 16-tého prosince bylo pravděpodobně nalezeno 43. Mersennovo prvočíslo (a tedy největší dosud známé prvočíslo). Nezávislý potvrzující výpočet bude ukončen do 25.12.2005.
Ani toto prvočíslo (podle předběžného sdělení George Woltmana) nepřekonalo magickou hranici 10.000.000 miliónů cifer ...
A tedy ani nyní nebude vyplacena odměna 100 000 USD, která je určena za nalezení Mersennova prvočísla o délce nad 10 mil.cifer....

Btw. jak jsem psal v breznu, ze take zkousim jedno cislo overit, tak jsem stale jeste ani to prvni neoveril, nebo spise se hodi rici, jsem na cca 21% prubehu :-). Bezi to ted uz jen sestre obcas na noutu, ale i tak je to neskutecne dlouha zalezitost, pocital jsem, ze to chce tak na 70 dnu nepretrziteho pocitani na overeni cisla o velikosti ~ (2^34 000 000)-1.
Climateprediction se svoji narocnosti jen tise sedi v koutku :D .
Obrázek
Odpovědět