Nedávno mě tento projekt zaujal natolik, že jsem si také jedno číslo stáhl a nyní zkouším, jak dlouho bude odporovat, než dokážu, že prvočíslem není
Po stažení klienta se vás nejdřív program zeptá, jestli se chcete podílet na hledání prvočísel, nebo jen testovat naprázdno... ano, program PRIME95 je možné používat i jako dobrý nástroj k otestování stability systému. Dal jsem ano, vyplnil pár údajů a už to bylo. Přiděleno mi bylo číslo cca (2^34 000 000)-1 (!!), tedy číslo s více než deseti miliony číslicemi. První, co se počítá po stažení je tzv. faktorizace, neboli hledání dělitele onoho čísla. Tato operace probíhá až do určité hodnoty, v mém případě do 2^68, potom se začne provádět tzv. P-1 faktorizace, která využívá poněkud jiného způsobu hledání. Nakonec přichází na řadu tzv Lucas-Lehrmer test, neboli speciální prvočíselný test pro mersennova čísla. Tento třetí test nehledá samotné dělitele, ale jen dokazuje, že číslo není prvočíslem.
Pokud byste si chtěli také rozložit své superčíslo, mrkněte se na odkaz nahoře.
Btw. probíhá již delší dobu také soutěž o 100.000$ pro toho, kdo najde první prvočíslo s více, než 10.000.000 číslicemi. V případě nalezení přes GIMPS byste obdrželi kolem poloviny... a to už je docela dobrá výzva, ne?