Projekty BOINC a SSD

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
jazzeman
Nováček

Projekty BOINC a SSD

Příspěvek od jazzeman »

Zdravím,
předem se omlouvám, že zakládám nové téma, ale moc se na těchto fórech nepohybuji, tak se tolik nevyznám.
Hodlám si pořídit nové PC, kde bude jako systémový disk SSD a chtěl bych se zeptat, zda se nebude příliš zkracovat jeho životnost zapojením do projektů BOINC.
Na projektech se podílím již pár let, ale s disky SSD nemám absolutně žádnou zkušenost; domnívám se, že BOINC na disk zapisuje asi docela často, proto se ptám;
v mašině budu mít ještě jeden klasický disk na data, tak jde ten zápis případně přesměrovat?
Moc děkuji, pište případně i SZ.
Martin.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Re: Projekty BOINC a SSD

Příspěvek od dejvidek »

Nevím jak moc jednotlivé projekety zapisují na disk, nicméně výhody SSD disku nejsou u projektů žádné, takže bych BOINC nainstaloval na klasický disk.
dejv
jazzeman
Nováček

Příspěvek od jazzeman »

dejvidek píše:Nevím jak moc jednotlivé projekety zapisují na disk, nicméně výhody SSD disku nejsou u projektů žádné, takže bych BOINC nainstaloval na klasický disk.
dejv

Ahoj,
díky za odpověď. Přiznám, že jsem vždy pracoval s nerozděleným diskem, tzn., že jsem měl na jednom oddílu systém i data - jako nevidomý uživatel PC jsem Windows vlastně nikdy sám neinstaloval, ačkoliv teď mám automatickou instalaci, kterou stačí odkliknout, nicméně s dělením disků nemám žádné zkušenosti, proto se ptám:
stačí pak jednoduše instalátoru BOINC říci, ať umístí soubory kupříkladu na D:\Programy\BOINC? Zchroupnou to Windows? Podotýkám, že na novém stroji budou Win 7 Home Premium.
Díky.
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od gRis »

BOINC umožňuje nastavit intervaly zápisu na disk, jak moc je dodržují i aplikace pod BOINCem spuštěné nevím. Ale ničeho bych se nebál, v dnešních dobách je na disk pořád něco zapisováno a časy, kdy mělo smysl mít nastavený timeout, po kterém se nečinný disk zastaví, jsou dávno pryč.
jazzeman
Nováček

Příspěvek od jazzeman »

gRis píše:BOINC umožňuje nastavit intervaly zápisu na disk, jak moc je dodržují i aplikace pod BOINCem spuštěné nevím. Ale ničeho bych se nebál, v dnešních dobách je na disk pořád něco zapisováno a časy, kdy mělo smysl mít nastavený timeout, po kterém se nečinný disk zastaví, jsou dávno pryč.
Díky za odpověď, jen jsem nechtěl SSD zbytečně huntovat, jejich cena v poměru ke kapacitě ještě není nejnižší, ale pravda je, že Windows samotná zapisují také fest.
Ale snad by mělo stačit, když při instalaci BOINC zvolím druhý disk, ne? Jinak chci ten SSD zachovat striktně pro systém, je to pak lepší při případné havárii a následné obnově.
Martin.
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od gRis »

Problémy by to snad dělat nemělo. V souvislosti s obnovou systému jsem ale po letech dospěl k následujícímu řešení - každý den dělám pomocí Acronis TrueImage zálohu celého systémového disku na externí HDD, takže mám jistotu, že při případném selhání prostě vrazím do počítače nový disk a za dvě hodinky jsem ve stejném stavu, jako minulý den v pět ráno. Tentýž postup aplikuji i při problémech softwarového rázu. Rozhodně je to lepší, než zase přeinstalovávat systém. A protože mám všechny aplikace na systémové disku, po obnově bude systém zcela konzistentní a nemusím se bát nějakých problémů.
shafa

Příspěvek od shafa »

Pod win si ve verzi 6.10.60 (a nevim od jake drivejsi) vytvari dva adresare - jeden na data, druhy na program. Bohuzel mam na vsech PC s win mam jen XP a jen starsi verze boinc, anebo rychlobalicek, takze uz nevim presne kam si co uklada a jak to bude, kdyz to nainstalis na jiny disk.
No zkus to a uvidis.
Jinak "opotrebovani" systemoveho disku se da zmirnit bud vytvorenim ramdisku a premapovanim veskerych TEMPu na nej, anebo to same na jiny disk.

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Při instalaci sem uvedl jako cílový disk a adresář C:\BOINC a všechny data mám v jednom adresáři, takže stačí toto při instalaci zvolit. Jinak Slavko má nově SSD disk od Intelu, na svém webu psal nějaké zkušenosti :-)
dejv
jazzeman
Nováček

Příspěvek od jazzeman »

Ahoj,
omlouvám se, že se vracím ke starému vláknu, ale mám již první zkušenosti.
Zprvu jsem nainstaloval BOINC na SSD, protože mi jeden technik tvrdil, že dnes jsou na tom tyto disky tak dobře, že by jim to nemělo výrazněji vadit, ale po cca denním používání jsem si to přece jen rozmyslel a nainstaloval to na klasický hard disk.
Při instalaci šlo skutečně vybrat i cílový adresář na druhém disku, který jsem předtím vytvořil, takže teď se mi z SSD BOINC pouze spouští a alespoň doufám, že naň nezapisuje moc masivně:-). Vše ostatní se odehrává na datovém disku.
Martin.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Existuje utilita k SSD diskům, která ti ukáže kolik desítek (stovek) GB už bylo na něj napsáno :-)
dejv
Honza

Příspěvek od Honza »

Provozoval jsem asi pul roku OCZ Vertex 2 na svem pracovnim stroji (Windows 2003, BOINC, pakování, zálohy...), jel 24/7. Nyní ho používám na pokusy (rychlé instalace OS, pokusy atd) a zcel a bez problémů.
V novém pracovním stroji jsem teď mám Vertex 3 240GB na Windows 2008 R2 v podobném režimu a maximální spokojenost. Rychlost na SATA3 je vskutku o nečem jiném, než pomalá disková pole na serverech a težko by se mi vracelo na točící se plotny.
Odpovědět