BOINC - Collatz Conjecture

Diskuse k ostatním BOINC projektům (beta, alpha verze atp.)

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

BOINC - Collatz Conjecture

Příspěvek od LiborA »

Dalším matematickým projektem (navazujícím je projekt 3x+1) je projekt nazvaný Collatz Conjecture. Cílem projektu je prokázat pravdivost tzv.Collatzova problému.
Lothar Collatz tvrdil, že pro každé celé číslo dojde k zastavení rozkladu (tj. skončí hodnotou 1), pokud pravidla pro rozklad jsou:
1. Zvolíme jakékoliv výchozí celé číslo a_0
2. Pokud je a_0 sudé číslo, pak další číslo v rozkladu (a_1) získáme tak, že a_0 dělíme dvěma, pokud je a_0 liché číslo, tak jej vynásobíme 3 a přičteme 1.
3. Pokud je a_n = 1, rozklad končí jinak opakuj krok 2 s hodnotou a_1 (atak dále).

Příklad rozkladu pro čísla 1 až 6:
a_0 a_0, a_1, a_2, ...
1 1
2 2, 1
3 3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1
4 4, 2, 1
5 5, 16, 8, 4, 2, 1
6 6, 3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1

Cílem projektu je potvrdit pravdivost tohoto tvrzení.

Projekt je víceméně soukromá aktivita několika BOINC fandů. Má aplikace pro Win, Lin, CUDA GPU (nVidia karty) a CAL GPU (ATI karty). K dispozici jsou též oficiální optimalizované aplikace.

Takže kdo má rád matematické hádánky, tak se může zapojit do našeho týmu :)
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Re: BOINC - Collatz Conjecture

Příspěvek od gRis »

Nechapu, proc ty optimalizovane aplikace nedistribuuji primo skrz klienta, vsechno k tomu potrebne uz maji.
Honza

Příspěvek od Honza »

gRis píše:Nechapu, proc ty optimalizovane aplikace nedistribuuji primo skrz klienta, vsechno k tomu potrebne uz maji.
Nemyslím, že věechno potřebné už k tomu mají.
Třeba proto, že BOINC spoléhá na detekci CPU podle toho, co zná OS. Takže použití nějakých SSE3 a vžš je mimo.
Třeba proto, že BOINC stále oficiálně nepodporuje ATI.
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od gRis »

Honza píše: Třeba proto, že BOINC spoléhá na detekci CPU podle toho, co zná OS. Takže použití nějakých SSE3 a vžš je mimo.
Ne tak docela - BOINC zjistí ty instrukční sady, které nativně podporuje OS. Takže u WXP sice SSE3+ nerozezná, ale ve Vistách by měl(nemám, nemohu ověřit). Krom toho, optimalizované aplikace by si mohl doinstalovat každý sám, jako se to děje teď a zbytku by mohli posílat aplikace podle jejich reportovaných processor features, takže 99% lidí SSE2. V současné verzi klienta detekce processor features sice není ideální, ale postačující určitě ano. S@H by tím mohl zdvojnásobit celkový výkon. Já to prostě nechápu.
Honza

Příspěvek od Honza »

gRis píše:Ne tak docela - BOINC zjistí ty instrukční sady, které nativně podporuje OS. Takže u WXP sice SSE3+ nerozezná, ale ve Vistách by měl(nemám, nemohu ověřit). Krom toho, optimalizované aplikace by si mohl doinstalovat každý sám, jako se to děje teď a zbytku by mohli posílat aplikace podle jejich reportovaných processor features, takže 99% lidí SSE2. V současné verzi klienta detekce processor features sice není ideální, ale postačující určitě ano. S@H by tím mohl zdvojnásobit celkový výkon. Já to prostě nechápu.
Ne tak docela - BOINC 6.6.36 a Windows 2008 R2 (tedy novější než Vista, vlastně na úrovni Windows 7) a detekce SSE3 se nekoná, o SSSE3, SSE4.1 či SSE4.2 nemůže být ani řeč. Nebo jinak řečeno - BOINC klient rozezná, co vidí OS, ale OS toho moc nevidí.
Optimalizované aplikace si lidé mohou instalovat sami a také to tak někteří dělají - jenže to už není o podpoře BOINCu, resp. OS - což je proti původní otázce: "Proc ty optimalizovane aplikace nedistribuuji primo skrz klienta, vsechno k tomu potrebne uz maji."

Pak se mohu opět vrátit ke starému vysvětlení - SSE2 automaticky neznamená vyšší výkon. Navíc se zde musí ošetřit, že všechny verze optimalizací budou dávat validní výsledky.

Zatím se tak můžeme těšit na BOINC 6.10, kde se bude prioritně pracovat na detekci ATI GPUs.
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od gRis »

SSE2 znamena narust vykonu skoro vzdycky. A testovani optimalizovanych aplikaci se da delat za behu docela jednoduse - rozeslat to na vic klientu a porovnat vysledky. Ty processor features asi nejsou v klientovi naprogramovane jen tak zbuhdarma, ocividne maji nejaky ucel.
Honza

Příspěvek od Honza »

SSE2 jsou fajn (navíc x64 OS automaticky znamená podporu SSE2) a jsem pro.
Jenom argumentuji, že víc jak SSE2 (tedy ty další 4 levely) Win OS a BOINC nezvládnou standardními prostředky detekovat a tedy ani používat bez zásahu uživatele.

To "rozeslat to na vic klientu a porovnat vysledky" zní jednoduše, ale v případě třeba CPDN to je job na několik nemálo měsíců.
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od gRis »

@Honza: No jo, CPDN je otrokem sveho zdrojoveho kodu. Kdyby meli finance na zaplaceni nekoho schopneho, kdo by to prepsal do jineho jazyka a nasledne overeni korektnosti vysledku, mohly by vypocty jednotky trvat treba den.
Pokud se dobre pamatuju, rozdil mezi jednotlivymi SSEx uz nebyly tak markantni, takze SSE2 by stacila.
Honza

Příspěvek od Honza »

gRis píše:@Honza: No jo, CPDN je otrokem sveho zdrojoveho kodu. Kdyby meli finance na zaplaceni nekoho schopneho, kdo by to prepsal do jineho jazyka a nasledne overeni korektnosti vysledku, mohly by vypocty jednotky trvat treba den.
Pokud se dobre pamatuju, rozdil mezi jednotlivymi SSEx uz nebyly tak markantni, takze SSE2 by stacila.
Jo, CPDN je otrokem svého zdrojového kódu, to souhlasím. Ale nestačí mít pár chechtáků a schopného programátora k přepsání aplikace. Je potřeba výsledky důkladně porovnávat s již existujícími studiemi. A na to nestačí spočítat 10 jednotek, ale třeba 1000 jednotek od každé aplikace. To je práce na minimálně rok, pokud by na to byl dostupný výpočetní potenciál.
A když budou mít nakrésně novou aplikaci, kdo bude dělat další vývoj? Univerzita v Oxfordu si to nemůže dovolit ani finančně, ani personálně - proto mají licencované modely od UK MetOffice - který má mimochodem slušnou tradici v oboru.
Prostě to není tak jednoduché.

Možná by bylo zajímavé udělat statistiku, které projekty mají SSE2 aplikaci (podobně jako mám v tabulce vedenou existenci real 64-bit app)...
Velda
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velda »

Zdravim,
Collatz pocitam na pocitacich s ATI i Nvidii, ale u Nvidie mi konci vysledky chybou. Zkousel jsem preinstalovat ovladace, googloval jsem, v cem by mohl byt problem, ale nic kloudneho se mi zjistit nepodarilo. Hledal jsem i seznam podporovanych grafickych karet projektem, ale ani ten jsem nenasel. Nenapada Vas, v cem by mohl byt problem?
Jedna se o tyto pocitace:
http://boinc.thesonntags.com/collatz/sh ... ostid=5948
http://boinc.thesonntags.com/collatz/sh ... ostid=5947
Dekuji za jakoukoliv radu.
Velda
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Velda: mně to dělal také, na fóru projektu byla někde zmínka, že je to problém ovladačů od nVidie a řešením je odhlásit se od projektu a znovu přihlásit (a samozřejmě používat nejnovější ovladače). Samotný restart projektu jestli si dobře pamatuji nestačil a opravdu jsem musel svůj komp odhlásit a pak znovu přihlásit, nyní vše běží jak má.
Velda
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velda »

Mockrat dekuji, pomohlo to a uz jsem spocital po dvou jednotkach na obou pocitacich :D
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

No já chtěl začít počítat na ATIně a sviňa po 3 týdnech od koupě zdechla....
dejv
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Tak přes GPU to jede cca 200x rychleji než přes CPU. Uvidíme zda Radeon neuvařím, nebo zda neupadne vrtule z větráku :-D
dejv
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Jen pro představu co dokáže jeden Radeon 5770 ..... Procák X4 965 se jaksi vůbec nechytá.....
dejv

Obrázek
Odpovědět