BOINC - Folding@Home

Diskuse k ostatním BOINC projektům (beta, alpha verze atp.)

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

betr
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od betr »

Playstation, gpu - to je mazec na cem vsem se uz pocita, existuje neco i pro MT, nebo aspon PDA ? :shock:
k6
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od k6 »

Nejake info o prekonani magicke hranice je treba tady:

http://www.dsl.sk/article.php?article=4551
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Tak to je masakr!
dejv
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Xenostellar »

Jo to je pěkný.

Mám totálně lamí dotaz:
Když jsou v PS3 takhle výkonný procesory, tak proč se taky nedávaj do PC?
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Xenostellar píše:Jo to je pěkný.

Mám totálně lamí dotaz:
Když jsou v PS3 takhle výkonný procesory, tak proč se taky nedávaj do PC?
Těch příčin je víc, uvedu asi dvě nejčastěji zmiňované:
1. nejsou pro ně MS Windows
2. výrobní kapacity zatím zvládá vytěžovat Sony pro svou PS3
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

No já chápu, že architektura je asi úplně jiná. Ale to by znamenalo že x86 je krok mimo. Mě z toho vyplývá, že kdyby se do PC začali dávat podobné procesory jako v PS3 a samozřejmě se všechny systémy a programy kompilovali tak aby to na tom chodilo, tak by PC měli několikanásobně vyšší výkon.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Tak velký výkon využije jen mizivé promile uživatelů a ti jsou ochotni zaplatit za "brutální" výkon v podobě x86 architerktury.
dejv
k6
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od k6 »

No podle wikipedie pouziva PS3 7 (slovy: sedmi!!!) jadrove CPU od IBM. Dalsi podrobnosti jsem ale nenalezl. Nicmene, vykon je to naprosto masakralni. Dalsi zajimavy link je zde: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4242447.stm - je tam napsane, ze CPU v PS3 bude mit odhadem 10x vyssi vykon nez prumerne CPU (v dobe vzniku clanku). Nicmene, presto zde vznika urcite podezreni na skutecnost, ze by mohla byt aplikace pro PS3 daleko lip optimalizovana nez pro x86 cpus. Dale je pravdepodobne, ze PS3 pouziva odlisny princip "multitaskingu" naproti tomu, co zname z MS win. Ale to jsou pouze dohady, chtelo by to seriozni podklady.
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

Sedm asi ne. Spíš devět - jeden Power processor, který řídí dalších osm paralelních.
Cell by se měl používat i jinde, kde neni potřeba windows, tj. grafické stanice, servery, atd.
Spekulace: Jde o prachy. Microsoft na to asi nebude chtít udělat systém, protože Sony je velký konkurent. Kdyby udělal windows pro cell, tak by se začali kupovat PS3 a nikdo by nechtěl microsoftí XBox. (jednoduše řečeno :-) )
Zajímavý článek je třeba zde: http://www.ddworld.cz/aktuality/proceso ... iku-5.html
k6
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od k6 »

No, videl jsem ubuntu rozjete na PS3, celkem narez :D

Kde jsi vzal těch 9 jader? Ja nasel pouze tohle: The PlayStation 3 uses the seven core IBM designed Cell microprocessor as its CPU.
Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Ps3
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

No tak si přečti ten link Cell microprocessor v té větě. Stačí i jen pohled na ten obrázek procesoru. Ledaže by do PS3 dávali nějaký osekaný verze :-)
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

k6 píše:No, videl jsem ubuntu rozjete na PS3, celkem narez :D
Kde jsi vzal těch 9 jader? Ja nasel pouze tohle: The PlayStation 3 uses the seven core IBM designed Cell microprocessor as its CPU.
Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Ps3
CELL procesor pouziva 1 ridici jadro a 8 synergickych procesorovych jednotek, pricemz, v pripade PS3, se to ridici jadro nepocita a z tech 8 SPE je jedno vypnute. Do PS3 se totiz pouzivaji ty kousky procesoru, kde se jedno jadro nepovedlo... ona ta vyroba neni zas tak jednoducha. Co jsem cetl, tak ty nejlepsi, 8+1 jadrove kousky, pouzivaji do vedeckych pocitacu, lekarskych zarizeni, asi i vojenskych, kdo vi.

Velmi podrobny clanek, byt nekolik let stary, o architekture procesoru CELL je k videni zde http://www.blachford.info/computer/Cell/Cell1_v2.html

Jeste doplnim, podobne specificke procesory nejsou stavene pro OS Windows, ktery bezi na architekture x86 nebo x64, popripade Serverove verze na architekture IA-64. To ovsem neni problem, pro samotne PS3 stroje existuje oficialni verze Linuxu, tzv. Yellow Dog linux, pokud tedy mate doma PS3, muzete ho vyzkouset a pak nam sem napsat, jak to slape :)
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

No někde jsem čet, že tomu procesoru je jedno jakej OS na něm spustíš, což si myslim je celkem logický. Pokud pro něj zkompiluješ windows tak proč ne :-) To že by to třeba nebylo nějak optimalizovaný je věc jiná.
Takže s těmi sedmi jádry je to podobně jako s těmi tříjádrovými AMD. Když se čtyřjádrovej nepovede, tak se prodá jako tříjádrovej. Proč ne :-)
Xenostellar
Pokročilý
Pokročilý

Ještě malá novinka: Toshiba vyvýjí grafický čip založený na technologi Cell. Takže možná se s Cell někdy setkáme i v grafikách.
Jinak sorry za OT, možná by bylo lepší tyhle poslední příspěvky přesunout do nějakýho dredu o Cell.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Folding@home GPU client

Příspěvek od Necroman »

Zdravim, jen bych mel dotaz, resilo se uz na foru pocitani Folding@home pomoci ATI GPU? Uz mesic mam doma novy komp s kartou ATI Radeon X1950Pro a rekl jsem si, ze by stalo za to vyzkouset, jak rychle se pocita Filding na graficke karte.

Oficialni navod na strankach Folding je asi uz rok stary, pokud tedy vite o nejakem aktualnim, dejte mi prosim vedet. Napriklad tam pisou, ze je zapotrebi mit Catalysty 6.5 nebo 6.10... momentalne mam catalysty 7.9, tak nevim :roll:

Kazdopadne diky za rady, pokud jste uz o tom neco cetli, pokud to rozchodim, tak dam vedet. :)
Odpovědět