BOINC a naše univerzity

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

peeticek
Nováček
Kontaktovat uživatele:

BOINC a naše univerzity

Příspěvek od peeticek »

Pekny weekend vsetkym, vcera som mal debatu s kamosom ohladom neexistencie CR/SR projektu pod BOINCom. Nakoniec sme to uzavreli s tym, ze pravdepodobnymi pricinami su: 1 - "NOVOTA", BOINC je celkovo dost mlady - ved je tu cca 4 roky a mam taky pocit, ze az za posledne 2 roky narastol prudko pocet roznych projektov. 2 - "MOTIVACIA", zo strany univerzit je asi na bode mrazu. Projekty su zvacsa behy na dlhe trate a su za ich vznikom skoly, ktore maju min. 50rocnu historiu a slusne meno (co sa o slovenskych alebo aj ceskych skolach povedat neda-az na par vynimiek). 3 - "PERSONALNA OTAZKA", vekovy priemer vyskumnikov je hadam 60rokov :D Takze vacsinou ludia, ktori su uz za svojim vedeckym zenitom.. mladi doktoranti su tu tak 3 roky a pakuju sa do zahranicia (ani sa im necudujem..) Navyse pri takychto projektoch treba najst skupinku nadsencov-matik, informatik PLUS biolog(chemik, astronom, lekar a pod.) 4. - "ROZPOCTY", SETI@home malo tusim 500.tis$ rocne.. to je zvacsa az 1/4 rocneho rozpoctu skol, a kedze sa ako-tak drzia nad vodou, vznik nejakych podobnych veci je asi fakt sci-fi.

Dal by sa toto povazovat za vacsinou prijaty zaver? Alebo mate nejake dalsie napady, preco este neexistuje CR/SR projekt pod BOINCom..?
dik za reakcie.

s pozdravom

PeeT
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

1. GIMP bezi od roku 1994. Dalsi projekty od roku +-2000. Zas tak nova a prevratna myslenka to neni.
2. Motivace je vsude jenom v tom, ze za cenu jednoho serveru ziskas vykon v radech TFLOP
3. Nevidel bych to tak cerne.
4. Da se dosahnout na mezinarodni granty, nektere projekty jsou ochtne jet s malym zazemim.

Ja bych hlavni problemy videl jinde.
Mame se vubec snazit, aby byl CZ/SK projekt? Treba madarsko. Velikosti i problemy je stejne jako CZ/SK a boinc projekt ma. To je ale asi tak vsechno :((
BOINC dokaze byt efektivni jenom v urcitych pripadech. A ma velke mnozstvi omezeni.
a) HW. Projekt musi bezet na >>beznem PC<< rekneme AMD 2000+ s 256MB RAM a pripojenim od zlodeju kysliku s FUP 1GiB a rychlosti 128Kb
b) Musi se udrzovat funkcni app pro X platforem. Dva kusy HW v projektu nejsou stejne.
c) konkurence. Nema cenu pocitat stejnou/podobnou vec co uz pocita nekdo jiny.

Boinc projekt muze efektivne pracovat jenom ve velkem. A hlavne je na nej potreba dobra reklama a PR. BBC ji zajistit dokaze CT asi moc ne ;)
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Nevim nakolik jsou ty 4 body dulezite ci spise odrazujici pro nase vysoke skolstvi, ale ja bych spis videl problem c. 1 v mozne neexistenci smysluplneho vypoctu pro BOINC, ktery by se nasim univerzitam hodil.
BOINC nastupuje az tehdy, kdyz univerzitni grid neni schopen spocitat to co je pro nejaky projekt potreba. Asi nema cenu rozjizdet BOINC kvuli necemu, co zvladne grid za par dnu. A pritom rozchodit BOINC server a hlavne napsat a odladit aplikaci pro BOINC by trvalo tydny.

Nepohybuji se v univerzitnim prostredi, tak varim z vody. Treba mi to nekdo vyvratite.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

Já bych to viděl podobně, právě studuji na MFF, a troufnu si říci, že výpočetně náročné úlohy by se našli, ale prozatím není důvod vytvářet kvůli nim distribuovaný projekt, postačí výpočetní síly počítačů v labech, případně specializovaných clusterech. Taky tuším, 6e snad ČVUT má velmi solidní výpočetní centrum, které leccos zvládne.
Prozatím si asi vysoké školy postačí sami.
shafa

Příspěvek od shafa »

Tak nejak. Na CVUTu jsme nikdy nemeli problem nejaky narocny FEM vypocet/projekt (nebo jine) hodit do vypocetniho centra.
Sice jsem se tomu nevenoval, ale co ja vim tak konstrukteri nikdy nenadavali ze by se jim nedostavalo vypocetniho vykonu. (nevim jak na jaderce)

Distribuovane vypocty jsou silne specificke - je to beh na dlouhou trat s nejasnym casem i vysledkem. Navic u fyzikalnich projektu (eah, lhc) je to "jen" dodatek k vlastnimu vyzkumu, ktery se provadi na zarizenich casto s nekonecnou cenou.
Co me napada, tak nejaky vyzkum maji v Řeži, ale nemam pocit ze by to bylo na takove urovni jako okruh u Zenevy :)

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
Honza

Příspěvek od Honza »

Proc je/neni BOINC projekt v CZ ci SK uz se diskutovalo.

Problem podle me nejsou naklady na provoz, ale personalni.
Mensi/stredni BOINC projekt lze provozovat na jednom solidnim pocitaci. Pokud se tomu clovek venuje, staci i jeden clovek...viz treba BURP.
Nektere BOINC projekty jsou/byly provozovany v ramci univerzitnich vypocetnich kapacit (Lattice) a pak treba docela solidne prerostly do public (Rosetta je skvelym prikladem).

Casto je jiz neco udelaneho a neni sila/lidi na prechod pod BOINC. Vetsinou podobne vypocty zustanou pod uzavrenou platformou v uzavrene univerzitni/vyzkumacke siti.
Posledni usili lidi z BOINCu je vedeno prave ke zjednoseni celeho procesu: image pro VMWareovy BOINC server s ukazkovou aplikaci. Neni tezke tam pres wrapper dat neco jineho. Pro univerzitu to zpravidla znamena nahodit jeden linuch server a udelat Win aplikaci pres wrapper pro masinky v labu ci kanclech.
Kdyz se chce, muze to za par tydnu solidne behat.

Myslim, ze vetsina vedeckych vypoctu si vystaci s vlastni vypocetni kapacitou. (ptal jsem se treba na problem fyziky plazmatu).
To muze byt dano tim, ze uz nas se prilis nepestuji velke vedecky tymy, ktere by delaly vetsi projekty...kazdy si tak trochu hraje na svem (ceskem) pisecku.
Pokud jsou to vetsi mezinarodni projekty, kterych se nasi vedci ucastni, "vypocetni" cast je pak casto hostovana v zahranich (silnejsi) zemich.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvek od Necroman »

Můj vedoucí bakalářky mě nedávno přemlouval, jestli bych nechtěl vytvořit BOINC projekt, na kterém by běžely aplikace z katedry Algebry, konkrétně distribuovaný projekt založený na optimalizovaném algoritmu pro hledání "second-preimage" k MD5 hašovací funkci, popř. hledání kolize k SHA-1, kde je v současné době teoretická složitost už jen cca 2^53 operací... teda, občas má ale nápady :)

Pokud ale začnu studovat magistra, jako že to mám v plánu, tak bude součástí mého studia i tzv. "Softwarový projekt", tak jsem zvědav, jestli se k něčemu takovému nakonec nechám ukecat a seženu lidi, kteří se do toho pustili se mnou - jedná se o týmové projekty.

Jinak, když jsem nedávno pokoušel brainstorming, napadlo mě, že by nebylo špatné téma na Diplomovou práci i třeba předělávka systému BOINC pod .NET, ale to jsou zatím jen velké vyhlídky, realita bývá dosti střídmější, no nic, jdu se zas učit na státnice :)
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Re: re

Příspěvek od FordPrefect »

Necroman píše:napadlo mě, že by nebylo špatné téma na Diplomovou práci i třeba předělávka systému BOINC pod .NET, ale to jsou zatím jen velké vyhlídky, realita bývá dosti střídmější, no nic, jdu se zas učit na státnice :)
Nechapu smysl teto prace. Boinc je napsany v Cecku z duvodu prenositelnosti na jine platformy. a .net je podle meho nazoru dalsi dementni proprietarni vymysl microsoftu. :idea:
shafa

Příspěvek od shafa »

Myslim ze myslenka na dotNet hoooooodne tvrde narazi.
- Vzhledem k tomu ze ne nepodstatna cast vypocetniho vykonu se tvori na strojich s linuxy a tito admini maji vztah k vyplodum MS silne specificky ...

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
Honza

Příspěvek od Honza »

Predelaval BOINC na neco jineho, nez na cem dale bezi jeho developement, mi prijde minimalne neproduktivni.

Kdyz uz nejake portovani, tak samotnych aplikaci na jine platformy...treba jako SETI predelavane na PS3.

Pokud by byl nejaky CZ projekt - klidne i nejaka matematicka hratka, tak tomu fandim vic nez neco dot net neco.
JardaM
Expert
Expert

Příspěvek od JardaM »

V pátek a sobotu (22.-23.6) probíhala po Praze Věda v ulicích. Na několika náměstích byly rozložené stany a jednotlivé školy/ fakulty a výzkumáky tam předváděly, co dovedou. Stihnul jsem jen výstavu na Jiřáku, tam byli strojaři s novým typem vrtule, lezly tam děti po stěně (speleoalpinizmus), chtěl jsem k astrononomům, měli tam názornou ukázku vzdáleností Slunce - planety - Země - Měsíc, ale pak hlavně dalekohledy. Zcela náhodou jsem se zastavil u stanu Fyzikálního ústavu a to je důvod tohoho rozvleklého psaní.

Ústav se podílí na výstavbě dosud největšího přístroje pro pozorování vesmíru Pierre Auger Observatory. Na západě Argentiny se v pampě na ploše 3 000 km2 v nepravidelném n-úhelníku rozmisťuje 1 600 detektorů (na místě jich je už 1 300 a první výsledky se už hrnou).

A teď proč: z kosmu dopadají na Zemi nejenergetičtější částice, o jakých víme. Ani je sami neumíme vyrobit. Na zem ani nedopadnou, při prvním styku s atmosférou se rozpadnou, a pak znovu a znovu. Takže o primární částici můžeme soudit jen z produktů, které dopadnou na zem. Říká se tomu Kosmické spršky. Mimochodem s frekvencí 1 částice/km2/ století.

A teď proč to píšu sem: Zavedl jsem řeč na vyhodnocování, prý to počítají na gridu. Nevypáčil jsem z nich jestli WCG nebo jaký grid. Nějaký grid mají v ústavu, něco vyhodnocují po síti. O BOINC vůbec nevěděli, v každém případě by to bylo dost náročné na traffic -hrnou se tam Gigabyty dat.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvek od Necroman »

Honza píše:Predelaval BOINC na neco jineho, nez na cem dale bezi jeho developement, mi prijde minimalne neproduktivni.
Kdyz uz nejake portovani, tak samotnych aplikaci na jine platformy...treba jako SETI predelavane na PS3.
Pokud by byl nejaky CZ projekt - klidne i nejaka matematicka hratka, tak tomu fandim vic nez neco dot net neco.
Ten .NET byl jen takovy vyplod, ackoliv me neprijde zas tak nesmyslny. Samotny BOINC, to je spousta systemu: serverova cast, klientska cast, zpracovani dat za serverovou casti, splittery, assimilatory, purgery, deletery. Zatim nevim presne, co vsechno je pro pripadne zajemce o tvorbu BOINC projektu predpripravene a co si musi vytvorit sami. Tipuji, ze treba web a statistiky jsou jako template hotove a bezi na serveru, kde serpaji data jiz ze specificke aplikace. Ta myslenka vytvoreni MFF projektu me laka, asi se na to podivam trochu do hloubky, jestli bude cas.

Jo a ten .NET, pomoci nej by se dala vytvorit treba sikovna nadstavba nad serverovou casti aplikace, nejake GUI pro spravu projektu, WUs, uzivatelu, jednotlivych aplikaci. Nevim jak, ale tipuji, ze toto nastavovani ted probiha na linuxovych serverech pres komandlajnu a manualni upravu kdejakych config souboru, kdyztak me poucte, rad se dovim, jak to je.

Btw. dneska jsesm slozil Bakalarskou zkousku z informatiky 8)
vejpuste
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vejpuste »

2 Necroman : Pokud se chces pustit do ceskeho BOINC projektu, tak bych snad mohl pomoct v ramci mych Linuxovych a databazovych zkusenosti. Samozrejme v ramci casu, ktereho neni moc, ale myslim, ze podobnych nadsencu by se par naslo.
Libor
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvek od Necroman »

Zacina se to rysovat a veci se davaji do pohybu. Pokud od toho tedka necouvnu, tak se do deviti mesicu dockame prvniho ceskeho BOINC serveru, v ramci naseho Softwaroveho projektu, ktery pobezi na pude MFF-UK :wink: .
Jen mam trochu obavy z toho, ze to zatim vypada, ze budu sefem vseho toho, ale coz :roll: .
Darkmoor
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darkmoor »

Dobrá zpráva :D a gratuluju k povýšení pane řediteli :P
Je nějaký nástin co se konkrétně bude počítat?
Per aspera ad astra!

Obrázek
Odpovědět