Swap soubor a pamet - Jak spravne nastavit?

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Swap soubor a pamet - Jak spravne nastavit?

Příspěvek od Conan. »

Mam dotaz. Posledni dobou, spis prakticky od te doby co mam nove pc a pocitam 2x core mi tak jednou za den vyskoci hlaska ,ze nemam dostatek pameti pro grafickou kartu a hlavne pri hrani her, vypadne obraz ztratim fps padne na 5za1s a pak error.
Pocitam na 2 jadru Climate a na 2 Einstein.
Myslel jsem,ze je to deskou , ale napadlo me jestli to neni tim Boinc a zaplnenym swapakem resp. malo pameti pro swap malo pameti pro vga atd. Budu to teda sledovat kolik cache si to vezme, kazdopadne porad to stoupa. Krome vecneho kazdou minutu swapovani hdd stoupa i velikost System cache
physical memory : 1047020
available : 590160
system cache : 637000 - tahle roste neustale

Total paging files : 1536 mb

Neni neco spatne? To uz neni mozny je to fakt neprijemny kdyz to padne a ja delam hosta :-(
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Kazdopadne Climka je narocna na systemove zdroje. Doporucuji spise 2x E@h nebo neco podobneho. Alespon tedy na desktopu pro hry.
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

No už se mi povedlo schodit widle pro nedostatek swap

Ale nedostatek paměti pro grafiku. Nemáš tu grafiku náhodou zdílenou ? u notebooků se to menuje turbo cahce či tak něco.
To bych se kouknul do biosu jak je nastavená v biosu

Jinak u widlí moc na swapování nenastavíš

Swap mít na 2-4 násobek ram a hlavně v jednom kuse (nejlépe samostatná particion) Ale to nebude náš problém.

Schválně si v Task manageru zakliknni sloupečky kolik žere který proces virtuální paměti a kolik normální.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
shafa

Příspěvek od shafa »

No, taky mi woknouzy hlasej zajimavou vec. Mrknete na to pozorne, swap jsem rucne vypnul:
Obr1
Obr2

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvek od Necroman »

Osobne mam Vistu Business a 2GB RAM, swap mam vypnuty a zatim jsem narazil jen na jednu potiz, kdy dochazela pamet, a to kdyz jsem hral Half-life2: Episode One, jinak pohoda. Kazdopadne doporucuji nastavit aspon tak 1GB swap jako zalohu, to se nikdy nestrati.
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Conan. »

Mam 1 gb pameti a grafiku Ati X550 pro se 128mb ram. Zatim jsem vypnul swapak a uvidim co to udela. Pri hrani zabira max 500mb fyzicke ram.

Edit: tak to nepomohlo. Zase vypadly 3d obraz a zustaly 2d obrazky... Sakra uz. Zahada hlavolamu. Nejvetsi prusvih je,ze mi to delalo i predtim na X300 takze na problem grafiky to nevypada :-(
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

pls potrebuji help pro lamy. Potrebuji swapovat do souboru (opravdu ne rovnou na particion) Precet jsem si man, ale stejne to delam blbe.

Vytvoril jsem soubour 2G (dd ) treba /mnt/swap/swapfile.
Vytvoril jsem swap
mkswap -p 4096 -L mujswap /mnt/swap/swapfile 2033410
Setting up swapspace version 1, size 2082205 kB
swapon -a

a .... NIC
Kdyz dam podle nazvu swapon -L mujswap
Tak to vypise, ze ho nemuze najit. Nevite co tam mam pripsat, aby to slo do souboru, nejaky loop nebo neco?
thx

P.S.: kernel je 2.6 Suse 10.2 NTB celer 1.4, 512DDRII, particion je v ext2
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 azor: Bud pridej radek do fstab, nebo ten swap uved jako parametr ve swapon.

Edit: Ale myslim, ze tohle je nouzovka, partition je lepsi. Vis jiste ze mas dobrej duvod k tomu mit swap jako file?

Edit2: http://www.redhat.com/docs/manuals/linu ... dding.html
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

Bubak píše:2 azor: Bud pridej radek do fstab, nebo ten swap uved jako parametr ve swapon.

Edit: Ale myslim, ze tohle je nouzovka, partition je lepsi. Vis jiste ze mas dobrej duvod k tomu mit swap jako file?

Edit2: http://www.redhat.com/docs/manuals/linu ... dding.html
pouzij
swapon /mnt/swap/swapfile

Vim, ze nekdy existuje duvod pro pouziti swapfilu, ale jak pise Bubak, tak je to dementni reseni :wink:
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

thx za odkazy. Uz jsem to nahodil. Zatim trochu prasecim stylem, ale funguje to a to se pocita lol.

Duvodu mam nekolik dostatecne blbbejch, abych to delal tahle :wink: .

Edit: kdyz jedena firma pouziva na swap zasadne soubor, tak to musi byt to nejlepsi na svete lol
CZ BOINC WIKI
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

azor666 píše:Duvodu mam nekolik dostatecne blbbejch, abych to delal tahle :wink: .

Edit: kdyz jedena firma pouziva na swap zasadne soubor, tak to musi byt to nejlepsi na svete lol
OK. Hlavne ze jsi to rozbeh. Souhlas s tim, ze ty duvody musej bejt "dostatecne blby" ;-)

Edit: Doplnim duvody: Vkladas do swapowani dalsi kod, kterej musi bezet. Pri swapovani se ti to teda chova tak, ze kod kernelu, kterej swapuje musi jeste zavolat kod filesystemu aby to ulozil. To mi prijde ujety. navic tam mas jeste fragmentaci a to neni u swapu zrovna zadouci. A navic ten swapovaci kod je optimalizovanej na partition. Pokud pouzivas swap file jen jako nouzovku k normalnimu swapu, ktera se (podle tvycgh nastaveni priorit) pouzije jednou za mesic, tak to neva, ale produkcni swap ve filesystemu? Fuj.
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Conan. »

Problem vyresen, bylo to ovladacema :lol:
Odpovědět