Monitor

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Monitor

Příspěvek od dejvidek »

Nenašel sem tu téma o monitorech. Nevím jak se rozhodnout.
Doma mám teď Samsung SyncMaster 793DF.
A mám tu teď taky Asus VW192S Black - LCD 19". Pro víc info recenze na PcTunning.cz.
Důvody proč vyměnit mé CRT za uvedené LCD (z mého pohledu).
1. CRT mohu pravděpodobně prodat ještě za peníze a né za pár piv.
2. Hodí se mi menší monitor na stůl, prostě CRT je bedna jako bejk, před tím LCD mám teď jídlo :D
3. Tohohle ASUSe když koupim, tak pokud ho nezdemoluju, tak ho bez problémů třeba za 3 měsíce vrátím a dostanu všechny peníze zpátky. Neptejte se mě jak, nepovím vám to.
4. Je to širokoúhlé - třeba při modifikaci phpbb kdy sem včera přidával skype button to je neocenitelná výhoda.
5. Žere to méně než CRT, tuším že sem někde našel cifry 80W a 42W.
6. Má to dva repráky - ty ale ani zapojovat nebudu.

Proč to LCD nekoupit.
1. Nemá DVI vstup - Honza padal do mdlob když se to dozvěděl :D Ale jeho monitor fakt kupovat nehodlám. :D
2. Na CRT to prostě obrazově nemá - dražší modely LCD jsou lepší - nehodlám ale kupovat monitor za 10k Kč.
3. Je to širokoúhlé - třeba mi to nebude vyhovovat - mohu to ale vrátit.
4. Je to "jen" 19" placka...
5. Moc na filmy nekoukám (širokoúhel tedy kvůli filmům nepotřebuji)
6. Nemá USB.

Tak poraďte. Pokud bude cenově i výbavou podobný monitor, tak tenhle si koupim a až lepší cenově klesne (ne za rok či dva) tak ho vrátim a vemu jinej. Poznám rozdíl u DVI? Grafiku mám obyč Radeon 9200.
Díkes
dejv
Honza

Re: Monitor

Příspěvek od Honza »

dejvidek píše:Dùvody proè vymìnit mé CRT za uvedené LCD (z mého pohledu).
IMO, Jde taky o oci :idea:
Co treba 19" LCD Samsung 940BW, kdyz jsme v tom low-endu (tam se moc nevyznam).
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Re: Monitor

Příspěvek od FordPrefect »

Honza píše:
dejvidek píše:Důvody proč vyměnit mé CRT za uvedené LCD (z mého pohledu).
IMO, Jde taky o oci :idea:
Co treba 19" LCD Samsung 940BW, kdyz jsme v tom low-endu (tam se moc nevyznam).
Subjektivne mam pocit, ze se mi zrak od doby pouzivani LCDcka zhorsil :cry:
shafa

Příspěvek od shafa »

Videl jsem dost ruznych typu techto levnych LCD. Pro normalni textovou praci s nimi neni problem, nevyhody maji hlavne - pozorovaci uhly a ostrost pri zmenenem rozliseni. Opakuji ze hovorim o praci s texty. Na obrazky nebo video... fuj tajbl.
Dal je potreba zvazit jak to chces pouzivat - zase - jestli opravdu vyuzijes sirku panelu, pak neni co resit a volit 16:10. Nicmene pro praci ala word + web je lepsi rozliseni 5:4 (17 a 19 lcd maji prave toto rozliseni) nebo pivot funkce u 15 a 20 palc. LCD s rozlisenim 4:3.
Pokud te zajimaji uzivatelske recenze nebo postrehy, mrkni se na: http://forum.grafika.cz/list.php?91

Edit:
ad CRT jsou lepsi: To je diskutabilni - koupil jsem si do prace 2 samsungy 19palc. myslim 997 (oba trochu jine typy), nebo tak nejak, ktere dle recenzi nebyly nijak zle. Po srovnani s ruznymi Philipsy, Hyundai, ViewSonicy, atd maj obraz urcite lepsi ale neni to ono, po chvili i pri textove praci najdes prusery. Tak jsem si rikal ze NEC nebo Iiyama budou lepsi, ale modely co jsou dneska bezne dostupne a treba i stoji 8-10 tis. jsou ve vysledku taky rozporuplne.
Proste to chce EIZO... :D

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
Honza

Příspěvek od Honza »

shafa píše:Proste to chce EIZO... :D
Moje rec :D
S tim pomerem stran a pouzitim take souhlasim.
21" muzu otacet o 90stupnu...a protoze EIZO ma i detaily vychytane, automaticky pozna, ze je otoceny a udela i rotate na grafice a muzu jet dal v 1200x1600. Stejne to ale moc nepouzivam...
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Conan. »

Je pravda,ze to nejdulezitejsi nikdo neresi. Otazka oci je podle me dost dulezita.
Ja mam uplne ten samy pocit jako FordPrefect. I kdyz Lcd mam zatim jen na ntb.
Proste si nemuzu zvyknout na tu vysokou ostrost,svitivost atd. Na klasickym monitoru mam nastavenou teplotu 10000k.
Honza

Příspěvek od Honza »

Oci jsou dulezite a na monitoru jsem nikdy nesetril (drive vystavni kousek Sony Trinitron rady G, Eizo, IIYAMA - vzdy jsem si osobne vybiral kousek).
Kdyz jsem mel drive Acer 20" na DVI, tak jsem rucne konstrast stahoval, protoze z toho vecer oci nemohly.
Co mam uz skorem rok EIZO s Advanced Super-IPS panelem, nemuzu si vynachvalit (take jsem nejdrive odzkousel a zvoleny kus nechal zabalit). Tak prirozene, verne a prijemne barvy jsem na zadnem jinem panelu zatim nevidel (a ze jsem jich par videl) a na oci je to velmi dobre. CRTcka jsou rozmazana, geometrie podle nalady, obraz cestuje podle teploty, barvy nehomogeni, casem vse degraduje mnohem rychleji, odrazy od skla az hruza atp., ale to je spise pohled pri delany grafiky a ne beznem brouzdani webu.

Chci rict - zalezi i na nastaveni zobrazovace.
Myslim, ze dejv se trochu vyzna v televizich a je mu jasne, ze hnat se za konstrastem neni treba.
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

Souhlas s Honzou.
Jenom k těm širokoúhlím monitorům. Je to IMHO dost o zvyku. Mě se na širokoúhlém displeji pracuje výrazně lépe než na normálním. (web, word...)

Kéž by na to šetření měli všichi stejný názor :lol: V podniku kde dělám brigádu jsem je teprve nedávno dokopaly k vyhození prehistorických monitorů. A koupení nových.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Conan. »

Honza budu verit. A ostatnim doporuc nejaky mensi 15 nebo 17 ku TFT DIk
Honza

Příspěvek od Honza »

Conan. píše:Honza budu verit. A ostatnim doporuc nejaky mensi 15 nebo 17 ku TFT DIk
Do 15" nebo 17" bych dneska nesel...tedy mozna bych to snesl jako druhy LCD - treba na paletky do Photoshopu :lol:
Honza píše:Co treba 19" LCD Samsung 940BW, kdyz jsme v tom low-endu (tam se moc nevyznam).
Odpovědět