Seasonal Attribution Project, high-res atmosfericky model

Fórum o projektu Climateprediction

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Honza

Seasonal Attribution Project, high-res atmosfericky model

Příspěvek od Honza »

Jelikoz tady byly hlasy po tom, abych dale informoval o deni na CPDN, ucinim tak a zaroven se budu snazit o nejakou pridanou informacni hodnotu.

CPDN se opravdu cini a ukazuje, jak ma vypadat dynamicky projekt. Verejnosti je k dispozici Seasonal model; jiz drive jsem takove modely s vysokym rozlisenim zminoval.

Jedna se o model s vysokym rozlisenim (tedy ne deleni po 2.5° sirky a 3.75° delky na 96*72 bunek jako u Slab, SC, SpinUp a Coupled modelu), ale 288 x 217.
Na vysku nema 19 atmosferickych urovni, ale rovnou 30. Timestep neni 30 minut, ale 10 minut. To je totiz vzajemne propojene - pokud mate detailnejsi model, sousedni bunky jsou si blize v smyslu realne vzdalenosti a tudiz se mohou rychleji ovlivnovat -> je nutne pocitat na kratsi casovy usek (timestep).

Uz asi tusite, co z toho bude - neni to hracka pro obstarozni stroje, ale pro solidnejsi pocitace. S narocnosti na pamet pocitejte kolem 450MB.
Timestep je vice jak 10x narocnejsi nez u Couled modelu. Neprehani to trosku? Myslim, ze ne a ze je to adekvatni a oduvodnene. Navic...

Pocita se celkove kratsi casovy usek (ne 160 let, ale pouze jeden rok) a model se da spocitat na rozumne masine za par tydnu (doslova: par=2). Jelikoz se pocita pouze kratky casovy usek, neni treba Coupled model s dynamickou vazbou atmosfera-ocean. Za jeden rok si totiz nevymeni ocean a atmosfera tolik energie, resp. se kapacita oceanu tolik neprojevi a neni treba plne dynamicke vazby, jako u modelu na 160 nebo 200 let.

Model je spise povahy atmosfericke a zameruje se na predpoved srazek opet s durazem na scenare predindustrialni a industrialni doby (specifikovane 2xCO2). Jelikoz je s vyssim rozlisenim, je mozne smysluplne interpretovat vysledky lokalnejsiho charakteru - napriklad scenare srazkovosti v UK.

Je to opet zajimavy projekt, ktery ma sva specifika, svuj hlubsi smyslu a dalsi cast do mozaiky CPDN.
Pokud muzete na par tydnu postradat 450MB RAM, muzete o atmosferickych modelech s vyssim rozlisenim uvazovat (prvotni download 50MB, na disku by vam 500MB melo stacit)...jinak doporucuji zustat u hlavniho CPDN projektu.

Zaroven bych chtel opet upozornit na nevhodnost mereni rychlosti pocitace na Slab modelech (viz thread o stavbe pocitace) - uz nejspise nebudou distribuovany. Je to - zda se - stejne neperspektivni jako mereni na SETI classic (aka SETI/BOINC) - pouze s tim rozdilem, ze SETI stale jeste starou aplikaci distribuuje.
Pokud jeste nejake Slab modely mate, klidne je dopocitejte a odeslete vysledky. V soucasnosti se vam jako dalsi stahne Sulphur cycle (rano jsem si jeste jeden stahnul), ale brzy jej nahradi Coupled modely (stejne, jako jsou na BBC/CPDN). Stezejni budou Coupled modely, ktere pobezi jak na BBC/CPDN, tak na hlavnim CPDN; ze Sulphur cycle modelu bude podle meho epizoda, jako z THC experimentu - tedy uzitecna, ale docasna zalezitost.

Verim, ze to nejakou informacni hodnotu melo.
Naposledy upravil(a) Honza dne sob črc 15, 2006 11:14 am, celkem upraveno 2 x.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

2Honza: Super info, jsou nějaké konkrétnější údaje o délce výpočtu? Třeba srovnání se Slab modelem? Ten sem ještě na mém muzeu počítal, ale SC už ne, to by bylo u mne na dlooouho :D I když 450MB paměti je masakr.
dejv
JardaM
Expert
Expert

Příspěvek od JardaM »

Virtuálně bych se do doporučovaného 1 GB vešel, ale jak často by to swapovalo?
Zkušenosti vítány.
Honza

Příspěvek od Honza »

Delka vypoctu se da snadno odvodit z udaju, ktere jsem psal, ale jiz je to v tabulce.
Jo, 450 MB je docela dost, ale tusim ze stale mene, nez mely drive ty modely na Cray (tam to bylo snad 600 nebo 700MB, ale to asi byly Coupled modely s timto rozlisenim).

@ JardaM - dost zalezi na tom, co ti pojede kolem (OS, aplikace). Taky BOINC muze mit vliv - jestli se to bude stridat se SZTAKY nebo Einsteinem, o nic nejde; jestli tam mas Rosettu nebo neco podobneho a jedes na HT nebo dual-core, muze to byt dalsich 300 mega RAM navic. Ja to jedu doma na masine, ktera slouzi jako mail/file-server atp., ale hodit tam 2 AM3 vedle sebe si nelajsnu, protoze tam mam jenom giga RAM.

U AM3 modelu bych durazne doporucoval nechavat v pameti: ukaladani progressu je kazdych 144 timestepu (kazdy den modelu), coz ale bude kolem 45 minut na solidni masine; statistickou inferenci je jasne, ze by bez toho klesl vykon na 1/3 az 1/2 a ze kazdym restartem tratite v prumeru 20 minut vypoctu. [Jako u CM plati, ze si v grafice muzete dat klavesu 8 na odpocitavani dalsiho ulozeni prubehu].
JardaM
Expert
Expert

Příspěvek od JardaM »

2Honza: a nebo to pouštět samostatně přes noc bez ovládání. Až se mi uvolní fronta, asi to zkusím.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Honza píše:CPDN se opravdu cini a ukazuje, jak ma vypadat dynamicky projekt. Verejnosti je k dispozici Seasonal model; jiz drive jsem takove modely s vysokym rozlisenim zminoval.
Pro členy kteří se chtějí podílet i na těchto modelech pro CPDN je i zde založen náš tým:
http://seasonal.cpdn.org/team_display.php?teamid=35

Děkuji Mateskovy za pomoc při založení týmu.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Ve Ctvrtek nepujde server Seasonal projektu, pajncto pak budou predelavat elektriku. No, u tohoto projektu jiste neni vypadek problemem pro nedostatek praci, ackoli mezi CPDN projekty ma zarucene nejkratsi modely...
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Seasonal Attribution Project

Příspěvek od Necroman »

Zjistil jsem, že existuje i jakýsi Seasonal Attribution Project, o kterém jsem tu ještě nenašel zmínku. Počítá už to někdo, nebo je to teprve novinka?
Mr4k
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Mr4k »

Mam takovy dojem, ze uz tu o nem probehla zminka, i kdyz to asi zapadlo, mohlo to byt tak nekdy v unoru, nebo breznu, ale presne fakt nevim ;)
Statistiky
Intel Core 2 Quad Q9300, 8GB RAM, Vista Home Premium x64
AMD Athlon 64 X2 4200+, 3GB RAM, Vista Home Premium
Intel Pentium 4 2,4GHz (800MHz FSB), 512MB RAM, XP SP2
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

Podivej se zde
Obrázek
Obrázek
Honza

Příspěvek od Honza »

Staci si dat vyhledavani. O projektu jsem psal v tomhle sticky pred par mesici.
EDIT: Thready jsem spojil a puvodni thread prejmenoval...
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Hned muj 1. dopocitany model je nejaky divny. Cely se dopocital a presto je u nej ve validate state "Workunit error - check skipped". Pritom graf se krasne vykreslil. Je jim tenhle model k necemu, nebo jsem 12 dni mordoval ten PC zbytecne?
Honza

Příspěvek od Honza »

Hlavni je finalni upload. Jinak to vypada pekne.
Pripadne tady je k nahlednuti vzdy poslednich 35 uploadovanych modelu.

SAP potrebuje jeste par stovek modelu...
Honza

Příspěvek od Honza »

Mozna nejaka aktualitka ke stavu projektu.

Seasonal v podstate dosahl sveho prvniho cile v kompletaci 2k modelu.
Pardeep psal, ze tech 2k je potrebnych k sepsani zpravy, ale ze vic modelu vysledky podpori. Kdyby mel rict nejaky deadline, tak by to byl 31. rijen.
Ale i pote, resp. potom, az budou publikovany prvni vysledky, budou dalsi chtit publikovat dalsi analyzy a tudiz se jim dalsi vysledky take hodi.
Jinak receno - konec projektu muze byt az tehdy, az budou vycerpany modely ve fronte (jeste nejakych 5k6 resultu).

Tedy je mozne klidne dal pocitat, server bude prijimat vysledky, zapocitavat kredit atp.
Pavel Vozenilek
Nováček

Příspěvek od Pavel Vozenilek »

Honza píše:Mozna nejaka aktualitka ke stavu projektu.
...
Tedy je mozne klidne dal pocitat, server bude prijimat vysledky, zapocitavat kredit atp.
Zkusil jsem to pocitat. Po 67 hodinach vypocet spadl s chybou. Par kreditu system uznal i kdyz prvni "aktualizace" probehla az po spadnuti. Neco podobneho se mi stavalo pred rokem dvema na CPDN. Jine projekty na mem stroji funguji. Hmmm.
Odpovědět