par dotazu zacatecnika

Fórum o projektu Climateprediction

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zephy
Nováček

par dotazu zacatecnika

Příspěvek od Zephy »

Ctu clanky i forum tady horem spodem a porad se mi nedari najit odpoved na nekolik veci kolem Climateprediction, CPView.
Muze mi nekdo prosim poradit?
1)
Nejak se mi nedari nacist data do "CPView". Stale "Error retrieving data".
"BOINCDirectory=" v "CPView.ini" mam nastaveny i se dvojima lomitkama jak je popsano v tutorialu.
Musi byt spocitano vsechno aby se neco zobrazilo, nebo staci jen par dni?
Nebo co jeste se musi udelat krome nastaveni cesty v INI.

2)
cetl jsem si popis projektu od Honzy, ale mohl by prosim nekdo polopaticky rict v cem se od sebe lisi jednotlive ukoly?
Je to tak ze se pro kazdy ukol nastavi nejake jine pocatecni udaje a pocita se "co se stane"?

3)
normalne jsem predpokladal ze hodnota ve sloupci "Dokonci za" bude postupem vypoctu klesat. Po trech dnech nonstop vypoctu je zhruba o 10h vetsi nez na zacatku. Jak moc se na to da spolehnout? Ukazuje cca 1390h, kdyz sem si to propocital podle zobrazenych hotovych procent tak to vychazi ze zhruba zbyva 5500h. Znamena to ze by dalsi faze byly rychlejsi? Za 5.5k by to fakt nemelo smysl pocitat.
Honza

Příspěvek od Honza »

Vitej na foru,

ad 1)
pokousel jsem se ted nahodit CPView, ale nedari se mi (ackoli slapalo). Nepocitam vsak standardni Slab model, ale alfa testuji novy model, takze to muze byt tim.
Ano, je treba to co pises v .ini. Onehda mi snad i pomohlo, kdyz jsem mel BOINC rovnou ne ve standardnim folderu, ale C:\BOINC\... tedy v adresari bez mezer.
Ne, na sledovani ziveho prubehu neni treba mit spocitano x let.
Lze take pouzit Advanced Visualization, ktere umi nektere veci co CPView ne (a naopak).

ad 2) jestli se olohou mysli obecne jednotka k vypoctu (Work Unit) a v pripade CPDN jednotlive modely, tak:
- standardni je Slab model (hadsm3_4.13_windows_intelx86.exe) je zakladni klimaticky model s 3x15 let vypoctu. Je v podstate nejmene narocny.
- obcas se posle Sulphur cycle model (sulphur_4.19_windows_intelx86.exe), ktery ma 5x15 let vypoctu a pridava do vypoctu vliv siranu.
- v klasuku jeste bezel THC model, ktery mel 4x15 let a v jedne fazi testoval hypotezu toho, nakolik ovlivnuje Golfsky podmorsky proud klima (a-la Den pote/Day after Tomorrow)
- momentalne se testuje dalsi model, tzv. Spin-up, ktery ma 200let. Je zameren na interakci atmosfery a oceanu (tzv. Coupled model) a je vypocetne hodne narocny. Ve finale bude jen pro par desitek lidi, kteri maji rychle stroje a dobre nervy (+ nejlepe znalost BOINC a CPDN), takze se tim bezny uzivatel nemusi zaobirat. Vysledky vsak budou pristi rok pouzity do dalsich modelu.

Tedy, jednotlive modely se z hlediska uzivatele lisi narocnosti vypctu, pro angazovane i tim, co se v nich pocita a pro CPDN projekt se lisi fazi celeho experimentu. Zatim je projekt v experimentu 1 (0 bylo testovani, ktere jsme delali nekdy do jara 2003), kde se testuje predevsim citlivost modelu na jeho parametry, zjistuje se rozsah moznych zmen klimatu (viz publikace na CPDN) atp.
Experiment 2 bude o tom, ze se model bude porovnavat s vysledky pozorovaneho klima v 20. stoleti (resp. jeho casti).
Experiment 3 bude o tom, ze se bude doopravdy predpovidat klima na pristich 50 let podle kalibrovanych modelu a podle dat z let minulych.

Hmm, snad jsem to jeste vic nezamotal, kdyztak nekdo pripojte sve porozumeni...

ad 3) odhadovani casu v BOINC je trochu problem. Verze 5.2.x je znama tim, ze CPDN nadhodnocuje. Jelikoz se zde moc neplatnuje to, ze odhad casu vypoctu dalsich jednotek se upravuje podle realneho casu jiz spocitanych jednotek, tak se zustava nadhodnocene.
pro porovnani doporucuji Nároènost projektù - souhrná tabulka a z toho to lze aproximovat.
Velmi dobre odhaduje cas na spocitani BoincView. Jelikoz je prubeh vypoctu dosti linearni, staci si to rucne vynasobit a vyjde dost odpovidajici cislo, coz v podstate dela BOINCView.

Pomohlo?
Zephy
Nováček

Příspěvek od Zephy »

Dekuju moc za informace.
S tim CPView jsem zatim nevyhral, porad nemuze najit data :?
Zkousel jsem to nahrat primo na C:\CPView\..., ruzne blbnout s nastavenim te cesty a nic.
Jestli to treba nebude tim ze jeste nemam spocitanou ani prvni fazi, nebo ze se mi nepocita "slab model" (hadsm3_4.13_windows_intelx86.exe) ale "sulphur_4.19_windows_intelx86.exe".
Budu to tak nejak prubezne zkouset, treba se to jednou podda :D

U toho druheho bodu by me jeste zajimalo kdyz ted se mi pocita "sulphur_4.19_windows_intelx86.exe" dejme tomu ze se nekdy dopocita a pak se stahne zase dalsi "sulphur_4.19_windows_intelx86.exe" tak ten bude pocitat zase to same od zacatku ale s jinymi parametry? Nebo co?

Ten BoincView je pekna vecicka. Hodnoty teda nacitam pres "via direct file access(reading client_state.xml)", tak snad i to ukazuje vypovidajici hodnoty. Cas dopocitani odhaduje na 58dni, coz jde. Ja kdyz to pocital primo podle toho kolik stihne spocitat procent za kolik hodin, tak mi vyslo pres 220dni cisteho vypoctu a to by fakt nemelo smysl. :roll:
Honza

Příspěvek od Honza »

Jak jsem psal predtim - CPView umi zobrazovat zivy model (probihajici vypocet) nebo hotova data. Hotava data vyzaduji alespon jednu fazi nebo pripradne cely model (tam pak lze pouzit i nektere funkce, ktere jinak nemaji smysl).

Zalezi na scheduleru a pripadne nastaveni profilu, co se prijme jako dalsi model. Neni moznost zvolit, ze chci zrovna ten ci onen model (jednotku), ale lze zamezit stazeni Sulphur cycle modelu tim, ze nastavym hodnotu mista na disku tak, aby se tam vesel klasiciky Slab model, ale uz ne SC.
Princip je spolecny pro vsechny BOINC projekty - je to rizene ze strany serveru (scheduler), coz umoznuje vedeckym tymum prubezne zarazovat vypocty, ktere jsou pro danou fazi projketu potreba.

Jinak ano, dalsi model uz bude mit nejspise jine parametry - to lze odecist bud ze Results page pod svym Accountem, nebo se i rucne divat do souboru (napriklad \jobs\climate.spin).

Jo, BoincView je moc uzitecna zalezitost.
Darkmoor
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darkmoor »

Nechci zakládat nový thread tak to hodim sem.
Založil sem si bez problémů účet na výpočet climateprediction. Problém nastal až v okamžiku kdy jsem ho chtěl připojit k projektu v BOINC (5.3.2). Při pokusu o připojení k existujícímu projektu mi akorát vyběhne hláška, že účet nebyl nalezen a mam si překontrolovat emailovou adresu (davám tam přesně tu co sem zadal při registraci). Nevíte někdo co je za problém? Díky za případnou pomoc.
Per aspera ad astra!

Obrázek
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Darkmoor píše:Nechci zakládat nový thread tak to hodim sem.
Založil sem si bez problémů účet na výpočet climateprediction. Problém nastal až v okamžiku kdy jsem ho chtěl připojit k projektu v BOINC (5.3.2). Při pokusu o připojení k existujícímu projektu mi akorát vyběhne hláška, že účet nebyl nalezen a mam si překontrolovat emailovou adresu (davám tam přesně tu co sem zadal při registraci). Nevíte někdo co je za problém? Díky za případnou pomoc.
Napadají mne dvě možnosti, buď nemáš v pořádku nastaveno připojení na web (např. proxy - běží Ti na tom jiný projekt?) nebo dávaš chybně heslo.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Máš vytvořené heslo?
Klient 5.xxx po tobě chce zadat e-mailovou adresu a heslo. Pokud jsi si heslo ještě nevytvořil tak tak musíš učinit na webu projektu ve svém profilu.
Heslo se nerovná ID :idea:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Darkmoor
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Darkmoor »

forest píše:Máš vytvořené heslo?
Klient 5.xxx po tobě chce zadat e-mailovou adresu a heslo. Pokud jsi si heslo ještě nevytvořil tak tak musíš učinit na webu projektu ve svém profilu.
Heslo se nerovná ID :idea:
Jo byl to problém s vytvořením hesla v osobním jsem si musel otevřit change pasword a tam zadat nové heslo (podle mě je to pěkná blbost). K projektu se mi povedlo připojit a teď ho musím přesvědčit, aby mi poslal práci 8)

Díky za pomoc
Per aspera ad astra!

Obrázek
D@nte
Nováček

Příspěvek od D@nte »

Taky doaz zacatecnika, mam spocitano prvnich 235 hodin a najednou se zacal odesilat nejaky 4M zazipovany vysledek, PROC ???
To je jen nejake odesilani mezivypoctu ? Nebo to zhavarovalo, projekt normalne totiz pocita dal a mam jeste cas rok na dopocitani
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Ano, to je mezivýsledek, jen si nejsem jist tou velikostí, kterou by to mělo mít.

Když se podíváš ne webu CPDN na své výsledky, zjistíš, jak se ti průběžně odesílají mezivýsledky a také za ně dostávaš průběžně kredit :)
Honza

Příspěvek od Honza »

Dotaz na uploady uz tady byl, napriklad v thready CM - po kolika tricklech se uploaduje soubor ?.
Bohuzel nektere veci, ktere jsem drive popisoval k CPDN a jsou stale aktualni, zkoncily v kosi - jako zde.

Dalsi relevantni info k uploaduv, timestepum a vubec jsem psal napriklad zde
Upload:
Trickle ma asi 89kb pokud mate zapnutou svoji lokaci na mape, o ktere jsem jiz informoval. Trickle je kazdy rok modelu.
Kazdou dekadu se odesila cca 4MB.
Celkem se muzete dostat na 90MB za cely model. [At nikdo neskuhra, ze je to hodne - CPDN si vystaci na mesic s tolik, kolik se na SETI protoci na jedne masine za pouhy den.]
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 Honza: Ono se to tu na foru opravdu spatne hleda (samozrejme pri trose snahy se to najit da). Skoda ze po tvym clanku o SC neprisli dalsi o CM a AM3 (pripadne rozdil CM kontra BBC - pokud nejakej je). Tezko by se tu nasel nekdo fundovanejsi kdo by to mohl napsat. Predem chapu tvy duvody at uz jsou interni (rozpory v nazorech na fungovani teamu), externi (diplomka) nebo jakekoli jine, ale kdybys mel neco ucelenyho v supliku myslim ze vetsine clenu CNT co se o CPDN projekty zajima by bylo uplne jedno jestli to najde na bnoinc.cz nebo boinc.sk (nebo na obou ci kdekoli jinde).
alwin
Nováček
Kontaktovat uživatele:

dotaz

Příspěvek od alwin »

Ahoj lidi,

chtel bych se zeptat, zda me nekdo muze vysvetlit co znamena pojem "round-robin CPU schedule"? Nevim jestli je to presne pro CPDN, ale je to dotaz zacatectnika :-)
zdespi
Moderátor II
Moderátor II

Příspěvek od zdespi »

No na vysvětlení je tu málo místa. :lol:

V podstatě je to jeden z algoritmů pro scheduling (jak je sakra scheduling česky?).
Používá metodu časových úseků spolu s preempcí.

Podle tohoto algoritmu se řídí boinc klient při stahování jednotek - stahuje jednotky tak, aby se všechny stihli spočítat do deadliny, aby CPU byla vytížena dle preferencí, aby projekty počítaly jednotky podle nastavení své váhy atd...

Hlavní je spočítat jednotky do deadliny.

Zkus kouknout na web jestli tě zajímá jak je round-robin tvořen matematicky.
Mr4k
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Mr4k »

round-robin je algoritmus planovani (procesu atd.), cyklicky strida vsechny naplanovany ulohy, takze v pripade boincu proste strida vypocet vsech projektu co mas na tom konkretnim stroji. Tenhle algoritmus tam je klasicky, pokud vsak boinc zjisti, ze by neco nestihl dopocitat do deadline, pak prerusi planovani ostatnich projektu a jede jen to co by nestihl, pokud nasledne zjisti, ze to stiha, prip. uz to ma vypocitany, vraci se k round-robin planovani.
Statistiky
Intel Core 2 Quad Q9300, 8GB RAM, Vista Home Premium x64
AMD Athlon 64 X2 4200+, 3GB RAM, Vista Home Premium
Intel Pentium 4 2,4GHz (800MHz FSB), 512MB RAM, XP SP2
Odpovědět