Svuj puvodni prispevek jsem zeditoval a je tam odkaz na puvodni clanek (tedy ne jen na tu druhou cast).Duro Kotulic Bunta píše:Honzo, pripajam sa k Forestovej vdake, to je ozaj uzitocny clanok. A je ozaj zaujimave, ako vela ludi sa zapoji do projektu aj bez nejakeho info o nom. Myslim, ze v tomto pripade je to asi preto, ze kazdy si nejako intuitivne mysli ze vie co pocita - ze ako to bude na Zemi vyzerat za par desat az s to rokov. No a v podstate nie su az tak daleko od pravdy, i ked tak jednoduche to urcite nie je a clovek prichadza o pozitok z poznania..![]()
Ja by som mal mozno par otazok ci nametov do diskusie. Uprimne, nie som do tohto projektu zapojeny a ani neplanujem, to vsak neznamena ze ma nezaujima. To vsak teraz nie je tak dolezite, takze k tym otazkam - neviete ci sa do tych modelov zaratava (okrem mnozstva inych parametrov) aj premenliva cinnost Slnka? Myslim teda napr. preukazany jedenastrocny cyklus, jeho vplyv musi byt markantny, ale potom su aj dlhsie. Existuju vcelku zaujimave vyskumy monitorujuce slnecnu aktivitu v minulosti, najrozsiahlejsie idu cca par tisic rokov naspat. (tam su samozrejme velke neistoty podobne ako s klimou). Slnecna cinnost musi mat urcite velmi vyrazny vplyv na atmosferu a klimu (minimalne co viem tak hrubka/vyska atmosfery narasta ak sa slnecna cinnost zvysuje). Druha otazka sa tyka doby - ake obdobie sa predpoklada ratat? Par desatroci ci aj viac - storocia ci tisicrocia? V tom pripade by totiz bolo treba brat do uvahy urcite aj dalsie parametre, napr. ma napadaju hned tri - zmena excentricity zemskej drahy okolo slnka (meni sa od kruhovej az po mierne excentricku), dalej precesia (to je ten rotujuci detsky "vlcik" - zemska os v priestore vykonava dlhodoby rotacny pohyb, jedna otocka trva nejako okolo 23 700 rokov, vola sa to tusim platonsky rok). A tretia vec sa vola nutacia - to je zas zmena sklonu rotacnej osi Zeme voci rovine obiehania okolo slnka. Teraz je to 23.5 stupna, ale meni sa to nejako plus minus okolo dvoch stupnov (nepamatam presne). Perioda je radovo desatitisice rokov (tusim okolo 40.000 rokov, ale musel by som hladat teraz na webe presnejsiu hodnotu), cize uz aj par tisic rokov musi byt ovlyvnenych tymto procesom. Chysta sa (ci nebodaj uz sa rata) s niecim podobnym uvazovat aj v CPDN?
Vliv Slunce jiste nejaky vliv ma. Jedenactirocni cycklus je podle mne z dlouhodobeho hlediska nevyznamny - protoze se da zpumerovat. Delsi cykly take jsou, ale nevim jaka je jejich variability (tj. nakolik kolisa slunecni intenzita na zemsky povrch). V tomto modelu (tedy Hadley SM3) je pokud vim hodnota nastavena konstantne na tech 1345W/m2 ci kolik to vlastne je. Na podobu klimatu ma vice vliv slozeni atmosfery (ktere se hodne v posledni dobe meni) nez relativne stala intenzita a podoba zareni Slunce; mam na mysli radove stovky let.
Ohledne druhe otazky - odpoved je v clanku - viz Experiment 0,1,2,3
Jinak ano, klimaticke modely se pocitaji na stovky i tisice let.
Mala odbocka, ale k veci. Napriklad na konferenci v Britskem Exteru, kde sidli UK MetOffice, je prave konference o klimatu. Klimaticke modely jsou ruzneho druhu. Obecne klimaticke modely doprovazi nekterr 'specializovane', ktere se snazi co nejverneji popsat nejaky fenomem, napr. tani ledovce, zmenu Golfskeho proudu (viz CPDN THC experiment), jsou zamereny na tvorbu mraku (to je nejvetsi dil nejistoty v modelech) atp. Ty pak mohou zpetne slouzit jako zpresnene vstupni parametry do obecnych modelu. Tani Gronskeho ledovce bylo delano na modelu, ktery predikoval ruzne scenare tusim na 3.000 let dopredu. Mimochodem jeden z vysledku je, ze roztani Gronskeho ledovce v takto dlouhe perspektive je docela pravdepodobne a temer jiste nevratne (tj. obnovi ho az dalsi doba ledova, interpretuji).
Klimaticke modely obecne moc na astronomicke jevy neberou tolik ohled, resp. berou je jako konstatni. Vlivy, ktere uvadis, jsou podle mne relevantni v radech tisicu a desetitisicu let a ty nema smysl pocitat: je to strojove neskutecne narocne, casove nerealne a navic temer nepredpoveditelne (kdo vi, jaky bude povrch Zeme za 1.000 nebo 10.000 let). Technicky v te dobe budeme na zmeny pripraveni, nase poznani i vypocetni vykon bude na uplne jine urovni nebo tady proste vubec nebudeme; tj. je to neeftivni.
Samozrejmne ty modely maji daleko k dokonalosti a jako kazdy model jsou pouze zjednodusenim reality. Krome promnelivosti CO2 bude na CPDN model s cyklem siry (ano, i prirozena mira siry ze sopek muze mit velky vliv) atp. Nezohledneny je napriklad vliv metanu (vedlejsi produkt pestovani ryze a dobytka). Taky tam neni dynamicka vegetace - tj. rust vegetace je ovlivnovan pomerem CO2 v atmosfere, strazkovosti, teplotou a dalsimi vlivy vcetne kaceni lesu (1/2 Amazonie je uz pryc).
Zatim jsem presvedcen o tom, ze napr. spalovani uhli (az zase ti Cinane) zasadneji ovlivnuje propustnost mraku, albedo zemskeho povrchu (hlavne pri tmavnuti puvodne bileho snehu, predevsim v oblastech permaforstu, tj. trvale zmerle pudy), slozeni ozonu ve vrchnimch vrstvach atmosfery, aerosoly v atmosfere a dalsi vlivy.
Jake jsou ty hodnoty variability slunecniho svitu? Mozna jsou relevantnejsi, ze si myslim.
btw, tohle berte taky jako ukazku toho, o cem bychom mohli diskutovat v nove vytvorenem Diskuse k projektum