Optimalizovany klient
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- LiborA
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Také jim ten nový server přeji, ale ze všeho nejvíc bych si přál, aby přeci jen zapracovali na tom programu/modelu. To že pochází z Fortranu a nedošlo k jeho "aktualizaci" to dost dle mého soudu degraduje. Vzhledem k množství zapojených účastnílů by klidně mohl vzniknout něco na způsob testovacího CPDN projektu, kde by se část výpočetní kapacity "davu"
využila k otestování "modernozované" verze k ověření dosažení stejných výsledků. Věřím tomu, že by se pár ochotných programátorů, kteří by to z fortranu převedli do něčeho modernějšího, našlo (nehledě na to, že by se v tom mohla aktivně angažovat přímo MetOffice).
Moje statistika: http://boinc.mundayweb.com/one/stats.ph ... :6082/.png
Jo, je to skoda, ze si nikdo nesednul a tech milion radek neprepsal moderneji. Stejne tak to mohl uz nejaky tym udelat u Windows
Ale back to topic - v MetOffice to asi moc optimalizovat nepotrebuji, tam maji superpocitac a daji prednost tomu, ze to chodi spolehlive.
Schopni programatori by se asi nasli, ale kdo je zaplati a kdo jim da do ruky zdrojak?
Kazdy subprojekt CPDN ma nebo mel testovaci projekt. Nekdy i vice - napriklad Alpha, Shortrun (proste jenom modelem prolezi a zkusime jestli drzi ty stovky souboru pohromade, postprocessing, finalni upload, zatizeni databaze a dalsi parametry, pak trebas Beta, pak pre-public Beta, pak ostry provoz, pak beta novejsi verze (jako napriklad ted pri prechodu z BBC 5.07 na 5.08 pro BBC i hlavni CPDN. Takze testovani je dost.
Ale taky je hodne tech modelu atp.
Testovat optimalizace neznamena jen udelat short run, ale nechat projet cely a identicky model na ruznych CPU a ruznych platformach, pak posoudit vysledky jak 'pocitacove' z pohledu programatoru, tak se na to musi juknout vedatori...a pak to asi cele opakovat, znovu najit chyby a nez se to za rok vyladi, bude novy model.
Jak to tak vidim, tak by slo v pripade CPDN spise o cely optimalizacni projekt (byt se svym 'optimalizovanym' rozpoctem) nez o testovaci subprojekt
Souhlasim, ze soucasny stav ma rezervy - a treba problem pristupu k souborum je slabinou.
Dale bych rad videl modely podporujici multithreading a 64-bit - pak by na dual-core mohl bezet jeden model treba 1000 hodin misto 2 modelu celkem 3000 hodin.
Ale tohle v Oxfordu vi a v tom asi problem neni...chce to vic lidi a vic penez, rekl bych.
Ale back to topic - v MetOffice to asi moc optimalizovat nepotrebuji, tam maji superpocitac a daji prednost tomu, ze to chodi spolehlive.
Schopni programatori by se asi nasli, ale kdo je zaplati a kdo jim da do ruky zdrojak?
Kazdy subprojekt CPDN ma nebo mel testovaci projekt. Nekdy i vice - napriklad Alpha, Shortrun (proste jenom modelem prolezi a zkusime jestli drzi ty stovky souboru pohromade, postprocessing, finalni upload, zatizeni databaze a dalsi parametry, pak trebas Beta, pak pre-public Beta, pak ostry provoz, pak beta novejsi verze (jako napriklad ted pri prechodu z BBC 5.07 na 5.08 pro BBC i hlavni CPDN. Takze testovani je dost.
Ale taky je hodne tech modelu atp.
Testovat optimalizace neznamena jen udelat short run, ale nechat projet cely a identicky model na ruznych CPU a ruznych platformach, pak posoudit vysledky jak 'pocitacove' z pohledu programatoru, tak se na to musi juknout vedatori...a pak to asi cele opakovat, znovu najit chyby a nez se to za rok vyladi, bude novy model.
Jak to tak vidim, tak by slo v pripade CPDN spise o cely optimalizacni projekt (byt se svym 'optimalizovanym' rozpoctem) nez o testovaci subprojekt
Souhlasim, ze soucasny stav ma rezervy - a treba problem pristupu k souborum je slabinou.
Dale bych rad videl modely podporujici multithreading a 64-bit - pak by na dual-core mohl bezet jeden model treba 1000 hodin misto 2 modelu celkem 3000 hodin.
Ale tohle v Oxfordu vi a v tom asi problem neni...chce to vic lidi a vic penez, rekl bych.
- LiborA
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, chce to víc lidí a víc peněz, ale ...
... přesně k tomu by šlo využít zapojení BBC, to by právě mohlo být využito k získání jak peněz, tak odborníků.
... přesně k tomu by šlo využít zapojení BBC, to by právě mohlo být využito k získání jak peněz, tak odborníků.
Moje statistika: http://boinc.mundayweb.com/one/stats.ph ... :6082/.png
Vsak taky BBC pustilo chlup a dalo cca pul melounu - z toho se koupi rozumny server. Nevim, co dal zbyde a jak jsou ty penize vazane, ale prepsani zdrojaku a jeho optimalizace je urcite narocnejsi nez tahle dotace (na tom klidne muzou rok makaz dalsi dva schopni programatori a to si CPDN nemuze financne dovolit).
Lidi remcaj, ze BBC nechce vokazat sve programy of CPDN a Climate Change Experiment non-UK ucastnikum, vymlouvaji se na prava a v 'lepsim pripade' odkazou, ze muzes presvedcit lokalniho broadcastera aby si to koupil. Takze pro usera to znamena ze dava k dispozici strojovy cas, penize na jeho provoz a jeste by mel ze svych dani platit BBC za to, ze muze ten program videt.
Na druhou stranu nikdo jiny nez BBC zatim vyznamnejsi propagaci (kterehokoli) BOINC projektu neudelal a nejsem si jist, ze by napriklad nejaky majoritni broadcaster ve statech o takovem projektu informoval alespon v polovicni mire (tj. par programu v primetime) a ze by mu to bushik nezarazil
Otazkou je, kolik se v tematu bude BBC (nebo nekdo jiny z medii) angazovat po skonecni BBC-CCE za par mesicu.
Ja verim, ze to cele CPDN pomuze - napriklad po zverejneni vysledku Coupled modelu v nejakem prestiznim casaku jako se to povedlo v Nature. A ze jim to pomuze ziskat nejake dalsi granty atp.
Lidi remcaj, ze BBC nechce vokazat sve programy of CPDN a Climate Change Experiment non-UK ucastnikum, vymlouvaji se na prava a v 'lepsim pripade' odkazou, ze muzes presvedcit lokalniho broadcastera aby si to koupil. Takze pro usera to znamena ze dava k dispozici strojovy cas, penize na jeho provoz a jeste by mel ze svych dani platit BBC za to, ze muze ten program videt.
Na druhou stranu nikdo jiny nez BBC zatim vyznamnejsi propagaci (kterehokoli) BOINC projektu neudelal a nejsem si jist, ze by napriklad nejaky majoritni broadcaster ve statech o takovem projektu informoval alespon v polovicni mire (tj. par programu v primetime) a ze by mu to bushik nezarazil
Otazkou je, kolik se v tematu bude BBC (nebo nekdo jiny z medii) angazovat po skonecni BBC-CCE za par mesicu.
Ja verim, ze to cele CPDN pomuze - napriklad po zverejneni vysledku Coupled modelu v nejakem prestiznim casaku jako se to povedlo v Nature. A ze jim to pomuze ziskat nejake dalsi granty atp.
Tohle bude ten nejvetsi problem. Viz pripad Ensteina. Akosf asi tezko dostava zaplaceno za dekompilaci a optimalizace a presto existuje optimalizovana app ze ktere muze ta offic. min. cerpat napady. O SETI ani nemluve. Kdyby zverejnili zdrojak tak verim, ze by se na to nekdo min. podival a prepsal aspon ty neexpandovanejsi casti kodu. Podle meho nazoru z toho milionu radek je mozna ani ne procento, na kterem probiha 99% vypoctu. Kdyby se zacalo timhle, byl by to krok spravnym smerem.Honza píše:Schopni programatori by se asi nasli, ale kdo je zaplati a kdo jim da do ruky zdrojak?
Osobne povazuji CPDN za nejuzitecnejsi BOINC projekt a zaroven i za ten ktery nejvic plytva nasim strojovym casem.
Private (old) + CCU stats.
To bych nebyl ja, abych nesouhlasil s prvnim a nepolemizoval s druhymBubak píše:Osobne povazuji CPDN za nejuzitecnejsi BOINC projekt a zaroven i za ten ktery nejvic plytva nasim strojovym casem.
Za vetsi plytvani casu mnozi povazuji projekty, kde se oficialne pocita s pomalou verzi a jeste x-krat duplicitne, ackoli je milionkrat dokazano, ze to muze byt 3x rychlejsi
Ale konstruktivne - jestli mas nejaky napad, jak s tim pohnout, tak sem s nim.
Dneska jsem dostal postou DVDcko s poradem z BBC, ktery se vysilal a na kterych BBC sedi jak... no proste jsem jej dostal. Mozna se v lete pojedu podivat na UK za par pratelema ze CPDN a stavil bych se zase v Oxfordu na pivko s lidma ze CPDN teamu a treba Carla u piva premluvim, at mi hodi na flashku zdrojaky
Spis bych loboval za to, az Carl zkusi znovu 64-bit verzi - precijen za ty 2 roky, co to zkousel a co jsem tam byl, urcite ziskal vic zkusenosti se specifikami CPDN a snad budou i lepsi kompilatory.
Hodnoceni ale nemuze byt asi jine, nez se CPDN funkcni optimalizace zatim nema (ackoli se o ne pokouselo jiz pred 2 lety) a ze funkcni optimalizace ma SETI, Einstein a snad brzy dalsi, jako uFluids, kde se dnes uvolnil trochu problematicky zdrojak...
2 Honza: Ano mas pravdu. Pokud beru to, ze nektere projekty potrebuji quorum, tak CPDN vychazi lip.
napad jsem uz napsal. Pokud to melo vyznit tak, jestli bych se nezapojil do optimalizace kodu CPDN, ma odpoved je NE. Ja jsem jen " blbej" admin. Napisu par scriptiku v PHP, Perlu, nebo radsi rovnou v BASHi abych si ulehcil praci. Rozhodne nejsem programator a uz vubec nemohu opravovat cizi kod.
Presto snad nevadi, kdyz jsem vyjadril nazor, ze by se tohoto ukolu nekdo ujal, kdyby byly zverejneny zdrojaky CPDN. Tom spis, kdyz se jedna o vlastnictvi universit[y] a ty kody jde jen tezko pouzit k necemu jinemu nez k predpovidani climatu.
PS: Ten zdrojak uFluids je co? Ten Surface Evolver? Nic jineho jsem nenasel.
napad jsem uz napsal. Pokud to melo vyznit tak, jestli bych se nezapojil do optimalizace kodu CPDN, ma odpoved je NE. Ja jsem jen " blbej" admin. Napisu par scriptiku v PHP, Perlu, nebo radsi rovnou v BASHi abych si ulehcil praci. Rozhodne nejsem programator a uz vubec nemohu opravovat cizi kod.
Presto snad nevadi, kdyz jsem vyjadril nazor, ze by se tohoto ukolu nekdo ujal, kdyby byly zverejneny zdrojaky CPDN. Tom spis, kdyz se jedna o vlastnictvi universit[y] a ty kody jde jen tezko pouzit k necemu jinemu nez k predpovidani climatu.
PS: Ten zdrojak uFluids je co? Ten Surface Evolver? Nic jineho jsem nenasel.
Private (old) + CCU stats.
Jasne ze je OK vyjadrit svuj nazor a rad si jej prectu.
Ja neumim ani psat v Perlu, takze z tohohle pohledu jsem jen blbej user
Bohuzel je tvuj nazor asi zalozen na spatnem predpokladu - zdrojaky CPDN nejsou majetkem Oxfordske univerzity, ktera by s nim mohla nakladat podle sveho uvazeni, ale UK MetOffice (ktera snad loni slavila 150 let) a poskytnuti zdrojaku podhleda jistym pravidlum.
Ono ani z hlediska vedy nelze predpokladat, ze by se projekt vyvijen 30-40 let stovky odborniku a za dost velke penize hodil volne do sveta at se v nem hrabou programatori.
Principielne to neresi, az klimatologove s programatora sednou a udelaji Coupled Model verzi 4 nebo neco. A mozna budeme prekvapeni a jednou prijdou s novou koncepci, plnym 64-bitem pro Win/Linux atd.
Jinak MetOffice neni jediny, kdo ma vymakane klimaticke modely. Dalsi maji samosebou USA, neco maji i Nemci, Frantici a urcite i asiate. Stale je mozne, ze nektera z techto skupin rozjede podobny projekt pod BOINC...kdo vi...
Ja neumim ani psat v Perlu, takze z tohohle pohledu jsem jen blbej user
Bohuzel je tvuj nazor asi zalozen na spatnem predpokladu - zdrojaky CPDN nejsou majetkem Oxfordske univerzity, ktera by s nim mohla nakladat podle sveho uvazeni, ale UK MetOffice (ktera snad loni slavila 150 let) a poskytnuti zdrojaku podhleda jistym pravidlum.
Ono ani z hlediska vedy nelze predpokladat, ze by se projekt vyvijen 30-40 let stovky odborniku a za dost velke penize hodil volne do sveta at se v nem hrabou programatori.
Principielne to neresi, az klimatologove s programatora sednou a udelaji Coupled Model verzi 4 nebo neco. A mozna budeme prekvapeni a jednou prijdou s novou koncepci, plnym 64-bitem pro Win/Linux atd.
Jinak MetOffice neni jediny, kdo ma vymakane klimaticke modely. Dalsi maji samosebou USA, neco maji i Nemci, Frantici a urcite i asiate. Stale je mozne, ze nektera z techto skupin rozjede podobny projekt pod BOINC...kdo vi...