Vyroba elektriny aneb jak provozovat komp co nejlevneji
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Záleží i na tom kde bydlíš. Já si pořídil se ženou před rokem a půl domek a loni v něm všechno předělal na elektřinu. Sporák, bojler, kotel, no prostě všechno. Bylo to hlavně kvůli stagnující ceně elektřiny a jejímu předpolkádanému pomalému růstu a neustále se zvedající ceně plynu o desítky procent, ale to je vedlejší.
Díky tomu mám 1kWh 20h/den + celý víken jenom za 1,4kč a zbylé 4h v týdnu za 2kč, což je méně než polovina normální ceny za elektřinu pokud s ní netopíš. Tím pádem mně i non-stop provoz mého PC stojí méně než polovinu toho co mě stál předtím.
Možná trochu složitá cesta jak na tom provozu ušetřit, ale ušetřím tím na provozu celého domu, což si myslím že by měl být cíl asi každého z nás.
S tím solárním panelem je to asi ta nejsnažší cesta jak ušetřit a vydělat si tím na provoz a to zdaleka nejen PC. Nejlepší je ale panel z článků, díky kterým se dá přímo vyrábět elektřina a tu prodávat do rozvodné sítě. Jen na doplnění elektrárna má povinnost ji od tebe vykoupit. Zásadní klad tohoto systému je ten, že jim prodáváš vlastní proud v době kdy je slunka habaděj (jaro-podzim) a kdy ji vlastně prakticky skoro nevyužiješ a přez zimu si ji zase ty bereš od nich. Někde jsem četl že jsou lidi kterým takhle barák vlastně vydělává a né jenom že si tím něco uspoří, ale ta počáteční investice do toho je potřeba, to je jasné. Když ale uvážím že za rok dám v baráku zhruba 30.000 za elektřinu když mě na ní pojede vše, tak by se to mohlo za pár let vrátit a pak už jenom vydělávat.
Až letos a příští rok přestavím barák, tak plánuji investovat do něčeho podobného a už mám i částečně něco vymyšleného, ale je potřeba si hromadu věcí kolem toho udělat sám.
Díky tomu mám 1kWh 20h/den + celý víken jenom za 1,4kč a zbylé 4h v týdnu za 2kč, což je méně než polovina normální ceny za elektřinu pokud s ní netopíš. Tím pádem mně i non-stop provoz mého PC stojí méně než polovinu toho co mě stál předtím.
Možná trochu složitá cesta jak na tom provozu ušetřit, ale ušetřím tím na provozu celého domu, což si myslím že by měl být cíl asi každého z nás.
S tím solárním panelem je to asi ta nejsnažší cesta jak ušetřit a vydělat si tím na provoz a to zdaleka nejen PC. Nejlepší je ale panel z článků, díky kterým se dá přímo vyrábět elektřina a tu prodávat do rozvodné sítě. Jen na doplnění elektrárna má povinnost ji od tebe vykoupit. Zásadní klad tohoto systému je ten, že jim prodáváš vlastní proud v době kdy je slunka habaděj (jaro-podzim) a kdy ji vlastně prakticky skoro nevyužiješ a přez zimu si ji zase ty bereš od nich. Někde jsem četl že jsou lidi kterým takhle barák vlastně vydělává a né jenom že si tím něco uspoří, ale ta počáteční investice do toho je potřeba, to je jasné. Když ale uvážím že za rok dám v baráku zhruba 30.000 za elektřinu když mě na ní pojede vše, tak by se to mohlo za pár let vrátit a pak už jenom vydělávat.
Až letos a příští rok přestavím barák, tak plánuji investovat do něčeho podobného a už mám i částečně něco vymyšleného, ale je potřeba si hromadu věcí kolem toho udělat sám.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Par let?
Na to muzes rovnou zapomenout, doba navratnosti takoveho clanku je tusim kolem 25 let, coz je take mimochodem predpokladana trvanlivost. V Rakousku ale maji dum, ktery si umi elektrinu sam pro sebe vyrobit, problem je v tom, ze oni tam vsechno ubijou penezma. Ale clanky se furt lepsi, brzy se snad vyplati.
V soucasne dobe se vazne nejvic vyplati poridit si teplovodni solary, ty se vrati asi behem 5 let.
V soucasne dobe se vazne nejvic vyplati poridit si teplovodni solary, ty se vrati asi behem 5 let.
-
vejpuste
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Nezbyva mi nez souhlasit s qRisem. V soucasne dobe je nejlepsi moznost usetrit v baraku ohrevem vody slunickem.
Tepelne cerpadlo je vetsi investice, ale v soucasne dobe se jednak prislo o zvyhodnene sazby elektriky a jednak momentalne neni podpora od statu.
Vetrne elektrarny jsou vetsinou problem z hlediska estetickeho a hluku.
Mala vodni elektrarna je sice hezka, ale malokde jsou pro ni vhodne podminky a opet je to velka investice a navic velka starost.
Solarni clanky se zatim lidem nevyplati.
Libor
PS: Napad s rotopedem je hezky, ale investice taky nebude mala. Ustabilizovat to na 220 V a 50 Hz bude dost narocne. Zkuste si nekdy zajit na kolo, ktere vyrabi elektriku. Byl jsem na akci PRE a neni vubec jednoduche to udrzet v akci. Pocital jsem, ze 100 W bych dokazal (chvili) udrzet, ale pocitac ma vetsinou i s monitorem vic.
Tepelne cerpadlo je vetsi investice, ale v soucasne dobe se jednak prislo o zvyhodnene sazby elektriky a jednak momentalne neni podpora od statu.
Vetrne elektrarny jsou vetsinou problem z hlediska estetickeho a hluku.
Mala vodni elektrarna je sice hezka, ale malokde jsou pro ni vhodne podminky a opet je to velka investice a navic velka starost.
Solarni clanky se zatim lidem nevyplati.
Libor
PS: Napad s rotopedem je hezky, ale investice taky nebude mala. Ustabilizovat to na 220 V a 50 Hz bude dost narocne. Zkuste si nekdy zajit na kolo, ktere vyrabi elektriku. Byl jsem na akci PRE a neni vubec jednoduche to udrzet v akci. Pocital jsem, ze 100 W bych dokazal (chvili) udrzet, ale pocitac ma vetsinou i s monitorem vic.
- xDarek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
ahoj , v katalogu Conrad jsem narazil na měřící přístroj nákladů na energii - Energy check 3000
( měří momentální i celkovou spotřebu el.energ.) stojí kolem 650 kč... Ale je to provedení SRN ( tak nevím jestli by se to dalo provozovat v naší el. síti - možná s nějakou redukcí
) Nemáte s tím někdo nějaký zkušenosti??? Určitě by to bylo lepší než měření ampermetrem
Pozn. Nejsou náhodou na pořízení solárních panelů státní dotace ??? Někde jsem četl že ano
( měří momentální i celkovou spotřebu el.energ.) stojí kolem 650 kč... Ale je to provedení SRN ( tak nevím jestli by se to dalo provozovat v naší el. síti - možná s nějakou redukcí
Pozn. Nejsou náhodou na pořízení solárních panelů státní dotace ??? Někde jsem četl že ano
The Truth is Out There

Ano, na teplovodni dotace jsou. U fotovoltaiky nevim.xDarek píše:ahoj , v katalogu Conrad jsem narazil na měřící přístroj nákladů na energii - Energy check 3000
( měří momentální i celkovou spotřebu el.energ.) stojí kolem 650 kč... Ale je to provedení SRN ( tak nevím jestli by se to dalo provozovat v naší el. síti - možná s nějakou redukcí) Nemáte s tím někdo nějaký zkušenosti??? Určitě by to bylo lepší než měření ampermetrem
![]()
Ono vlastne pro nas "PC uzivatele" je to jedno protoze privodni kabel k PC je kombinace ceske a nemecke normy. Problem bude jen to strcit do nasi zasuvky, tam bude zavazet zemnici kolik. Ale nemeckou zasuvku mam tak neni potreba redukce kterou je tam mozny koupitxDarek píše:Ale je to provedení SRN ( tak nevím jestli by se to dalo provozovat v naší el. síti - možná s nějakou redukcí) Nemáte s tím někdo nějaký zkušenosti???
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz

- forest
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem byl naposled v Bauhausu, tak tam měli u pokladnz takový ty časovače do zásuvky kde si lze nastavit kdy má pouštět proud dál a kdy ne. Měli tam i jeden velice zajímavý digitální který zároveň počítal kolik zásuvka (tedy přístroje do ní zapojené) spotřebovala za zvolenou dobu, i za celkovou dobu provozu a měla prý ukazovat i momentální odběr. Stálo to kolem 700 takže myslím na domácí měření spotřeby čehokoliv ideální a použitelný na vícero věcí.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- IQE
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se zajímal osolární panely, kolik by to stálo na provoz pc apod.... Došel jsem k zajímavé ceně. Teď se podržte...
Je to 33 000,- Kč a potom je el. proud zcela jen váš.
Je to 33 000,- Kč a potom je el. proud zcela jen váš.
Přítel je ten, kdo o vás ví všechno a má vás pořád stejně rád... ELBERT HUBBARD
Tomu nevěřím. Jaký model, kde jsou ceny? A pochybuju že to s tím v zimě utáhneš...
Jestli myslis Solartec 500 tak na to muzes rovnou zapomenout, v zime bys to neutahl. Na celorocni provoz je potreba minimalne model 2400 ktery stoji 166 000,-
Taky si nejsem jist jestli tam maji zapocitanou noc, a 1kW na m^2 je taky sci-fi, u nas, kde jsou porad mraky se toho urcite nedosahne. U te statistiky taky pisou ze jde o slunecny den
Jestli myslis Solartec 500 tak na to muzes rovnou zapomenout, v zime bys to neutahl. Na celorocni provoz je potreba minimalne model 2400 ktery stoji 166 000,-
Taky si nejsem jist jestli tam maji zapocitanou noc, a 1kW na m^2 je taky sci-fi, u nas, kde jsou porad mraky se toho urcite nedosahne. U te statistiky taky pisou ze jde o slunecny den
- azor666
- Moderátor II

- Kontaktovat uživatele:
Jedina moznost je to co psal Forest, tedy prodavat elektrinu za dotovanou a garantovanou cenu do sítě, vlétě a ve dne kdy jí nikdo nechce. A přez zimu odnich odebírat "ekologickou" energii z uhelných el. Ta dotovaná cena je ale vyšší než nákupní a navíc garantovaná na snad patnác let dopředu. Tedy výdělečný to být může.
Určitě nepočítejte s čistě komerční návratností. Navíc tato sestava obsahuje baterii jejíž životnost je max 3 roky (1000 cyklů) a ceny baterijí nejsou zrovna příznivé.
tedy pokut na to dokážete státní podporu tak stoho může být zlatý důl.
jinak je to jen nouzové řešení pokut se nedokážete připojit k síti (horská samota, mobilní zařízení...).
Určitě nepočítejte s čistě komerční návratností. Navíc tato sestava obsahuje baterii jejíž životnost je max 3 roky (1000 cyklů) a ceny baterijí nejsou zrovna příznivé.
tedy pokut na to dokážete státní podporu tak stoho může být zlatý důl.
jinak je to jen nouzové řešení pokut se nedokážete připojit k síti (horská samota, mobilní zařízení...).
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
CZ BOINC WIKI
- ® Radim ... ®
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tady u nás na kopci kdysi stála vcelku velká větrná elektrárna páč tady fouká hodně často která by tady stihla rozsvítit kdejakou žárovku, ale ekologové se rozhodli že zde zpívá chráněný ptáček a roste chráněná květinka a mohlo by je to rušit, takže jak se píše tady někde níž odebíráme duhovou energii z uhelných elektráren.

- Honasss
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2Rampa: S větrnýma elektrárnama to není jednoduché, např. pro tažné ptáky jsou vzdušné víry před (za) vrtulí celkem dost nepředvídatelná záležitost. Takže zrovna v CHKO Beskydy se tomu moc nedivím.
Každopádně si za duhovou energie můžeš připlatit (myslím 10hal./kWh) a podpořit tak rozvoj obnovitelných zdrojů energie.
Každopádně si za duhovou energie můžeš připlatit (myslím 10hal./kWh) a podpořit tak rozvoj obnovitelných zdrojů energie.
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele: