Po ranu docela husty cteni
Tomuhle nejak nerozumim:
U elektromagnetických vln existují dva nezávislé mody vln sklonìné o 90°. Podobnì i gravitaèní vlny kmitají ve dvou nezávislých smìrech, ale ty jsou sklonìny jen o 45°. To souvisí s odlišným spinem (elektromagnetické pole má spin roven jedné, gravitaèní pole dvìma). Elektromagnetické vlny mohou vznikat u tìles s dipólovým a vyšším momentem. To znamená, že sféricky symetrické tìleso nemùže být zdrojem elektromagnetických vln, osovì symetrické tìleso (dipól) ano. Zdrojem gravitaèních vln nemùže být ani monopól ani dipól.
A teprve kvadrupólové rozložení látky mùže generovat gravitaèní vlny.
Jsem moc rád, že se článek líbí, to opravdu potěší když tomu člověk věnuje tolik času
Jak jsem psal, hodně jsem převzal z literatůry
Po pár letech jsem kvůli tomu navštívil knihovnu
Další věci, jako popis různých interferometrů už jsem překládal přímo z vebů konkrétních observatoří, ale k tomu se teprve dostaneme
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
U elektromagnetických vln existují dva nezávislé mody vln skloněné o 90°. Podobně i gravitační vlny kmitají ve dvou nezávislých směrech, ale ty jsou skloněny jen o 45°. To souvisí s odlišným spinem (elektromagnetické pole má spin roven jedné, gravitační pole dvěma). Elektromagnetické vlny mohou vznikat u těles s dipólovým a vyšším momentem. To znamená, že sféricky symetrické těleso nemůže být zdrojem elektromagnetických vln, osově symetrické těleso (dipól) ano. Zdrojem gravitačních vln nemůže být ani monopól ani dipól.
A teprve kvadrupólové rozložení látky může generovat gravitační vlny.
Co konkrétně na tom nechápeš?
Je to prostě fyzika a její zákonitosti.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
forest píše:No a o tom pídìní to celé je
Jsou to fyzikální pojmy, které najdeš v jakémkoliv odborném slovníku
Až se zase budes pídit, tak tady je nìco, co by v èlanku nemìlo chybìt.
Popisuje totiz, jak probíhá prùbìh výpoètu Einstein jednotky a co se vlastnì vevnitø dìje.
Bernd Machenschalk píše:Actually the current WUs crunch in three steps: Two doing the analysis of the detector data (shown as 0-50% and 50.01-100%) and then we do a step that does a comparison of some sort. The last step we thought should not take enough time to give it a full % of the progress, but apparently there are cases in which it takes quite longer than we expected.
In addition to that there has been a bug in that comparison code that really lead to not properly finishing the Result, which, however, should be fixed in the apps >= 4.72.
I am currently taking a look at the parameter sets involved and will try to further track this.
For now be informed that in rare cases it may happen that the process counter may stay at 100% for quite a while.
A máme tu 2 díl článečku
Doufám že některé věci opět poodhalí, vysvětlí a že uvedené informace patřičně načerpáte
Budete je potřebavat pro posouzení výkonnosti různých interferometrů i jejich šance na úspěšnou detekci.
forest píše:A máme tu 2 díl èláneèku
Doufám že nìkteré vìci opìt poodhalí, vysvìtlí a že uvedené informace patøiènì naèerpáte
Budete je potøebavat pro posouzení výkonnosti rùzných interferometrù i jejich šance na úspìšnou detekci.
Tož jsem preèetl druhý díl a velmi dobrý. Jen mi pøijde, že to tak úplnì nenavazuje na ten první, ale to nevadí. Navíc mi to pøijde srozumitelnìjší, než díl první
forest píše:A máme tu 2 díl článečku
Doufám že některé věci opět poodhalí, vysvětlí a že uvedené informace patřičně načerpáte
Budete je potřebavat pro posouzení výkonnosti různých interferometrů i jejich šance na úspěšnou detekci.
Tož jsem prečetl druhý díl a velmi dobrý. Jen mi přijde, že to tak úplně nenavazuje na ten první, ale to nevadí. Navíc mi to přijde srozumitelnější, než díl první
Ty první 2 díly byly na úvod do problematiky a důležité k pochopení celé problematiky, taky jsem tomu moc nerozuměl, dokud jsem se v tom nezačal pořádně hrabat a tak jsem ty základní věci sepsal do těch prvních 2 dílů.
Pokračování už bude myslím na 100% srozumitelné, aspoň pro lidi co četli ty první dva články
forest píše:A máme tu 2 díl článečku
Tentokráte jsem si dal i tu mravenčí práci a doplnil včechny zmiňované přístroje fotkami, snad tím získáte lepší představu o tom, že měření gravitačních vln není vůbec snadnou záležitostí.
Tentokráte jsem si dal i tu mravenèí práci a doplnil vèechny zmiòované pøístroje fotkami, snad tím získáte lepší pøedstavu o tom, že mìøení gravitaèních vln není vùbec snadnou záležitostí.
Moc dobry, jen tak dal.
Tech T = 0,01 K by bylo neco na ten tvuj oveclocking
Treba blbost...ale stene. Nebylo by presnejsi mit ty detektory ve vesmiru, tj. bez problemu se seizmickou cinnosti, zasadnich gravitacnich vlivu Zeme, v chladu, stale teplote atp.?
Chapu ze by to bylo drahe...ale nezvysila by se tim presnost?