Je to sice off topic, ale tiez by som zareagoval:
uplne suhlasim s tym, ze v kazdom narode sa najdu hlupaci a obmedzenci. V Amerike som nebol, ale tu v japonsku mam susedov aj dost kolegov amikov.
Amici vo vseobecnosti nie su az tak tupi ako sa prezentuju na zaklade svojej vlady vo svete. Prieskumy ktore sa v USA robili a ktore napr. zistili ze tretina ludi si tam mysli, ze Slnko obieha okolo Zeme a nie Zem okolo Slnka (och boze!) sa robili aj v Europe, a dopadli podobne!
Proste ludia su blbi vsade. V japonsku napr. vacsina vedcov v mojom okoli (jadrovych fyzikov!) nevie vymenovat poradie planet slnecnej sustavy! (moj vlastny prieskum). Uzasne.
Ale jedna vec je pravda - narozdiel od mnohych inych narodov su amici (a westerneri vo vseobecnosti, medzi western countries by som uz radil aj japonsko z hladiska ekonomickeho fungovania spolocnosti)
nechutne konzumni, a toto nikto neodskriepi, a je to pritom jedna z veci ktora z nich robi hlupych barankov ovladatelnych mocnymi tohto sveta. Cesi naletia na jednoduche market triky, pretoze su pre nich nove, ale Amici naletia na sice zlozitejsie triky, ale naletia. Aj virus sa nauci reagovat na okolite prostredie, nehovori to nic o jeho inteligencii.
Je neskutocne, co urobia Kanadania, Amici, Japonci & spol pre to aby ich dom bol presne taky aby sa im pacil, kolko prachov vyvalia za priblbeho holica, a aki su happy ked mozu nakupovat a browsovat v obchodoch. Nie vsetci, ale podstatne viac ako napr. Cesi ci Slovaci (i ked tam tento kunzum uz tiez prenika).
Takze pri vsetkom respekte aj despekte k roznym narodom, Amici nie su taki hlupi ako sa o nich traduje, ale maju dost zavazne muchy (nielen konzum) z ktorych si zasluzia aby si z nich obcas ine narody robili aj srandu. A vice versa...
Btw, neviem ci je lepsie mat komunizmus alebo kapitalizmus, tato otazka je na velmi dlhu debatu, ale ja napr. si myslim, ze Amici su pomerne hlupi ze maju ten svoj pseudodemokraticky system a trpia pod nim uz storocia. Kazdy z tychto systemov ma/mal vyhody aj nevyhody, anyway, ci uz v socializme alebo v kapitalizme, vsade vacsinou vitazi ludska hlupost a egoizmus a arogancia. Takze neodsudzoval by som Cechov ani SLovakov za to, ze 40 rokov nieco trpeli a teraz cast z nich to chce znova - nie je to take jednoduche a clovek lahko sklzne do jedneho ci druheho uhla pohladu. pricom pravda je niekde medzitym (ci skor nadtym)...
Je to prirodzeny vyvoj spolocnosti, neodsudzvoal by som ani jeden z nich, neodsudzoval by som ani Cinu, ani Sev. Koreu, ani USA, ani CCCP, ani Hitlera, ani nijaky iny system.
KAzda spolocnost ma ine kriteria, ine zasady a moralne rebricky. Nikde nie je napisane, jktore su tie spravne a ktore z nihc povedu k rozvoju ludskej rasy.
Moze to byt "demokraticke" USA, moze to byt totalitna Cina, mohol to byt mozno zvrateny nacismus, kto vie dat spolahlivu odpoved?
Ludsky druh je zlozity, ludska spolocnost este zlozitejsia, a predpovedat spravanie velkych chaotickych systemov je nemozne. Teda dokazal to jedine Harry Seldon v romanoch od Isaaca Asimova.