Zvukovy format Mp3
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Když to tu čtu, je zde vůbec někdo jako já, který zavrhuje kvalitu mp3 pro cokoliv jiného než mluvené slovo a hudbu poslouchá pokud možno na tom nejkvalitnějším co si může dovolit a hlavně pouze z Audio CD?
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- M1.LaN
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
MP3 ....
Proc zavrhujes tenhle format ??? Nemyslim ze to nejkvalitnejsi je audio CD, ale spis vynilove desky ... jejich zvuk je nezamenitelny, ale o tom pomlcim, Mp3 je sice ztratovy format, ale ruku na srdce, kdo ze 100 lidi pozna rozdil mezi audio CD a Mp3 v 192kbps, a vim ze existuje par lidi, hlavne v radach muzikantu (klasicka hudba), poznaji rozdil, ano urcite je tam rozdil, ale pro "normalni" lidi neslysitelny ... nepreferuji Mp3, mam i hodne pisnicek v Oggu taky je to zajimavy format, s dokonce lepsi kvalitou nez Mp3 ...
Hmmm ....
...:::Člověk jako já je buď bohem, nebo ďáblem:::...
klasicky mp3 orezava vrchni kmitocty nad 16 000 Hz. mp3pro, ogg, aac jsou o mnoho lepsi a tam ten rozdil de opravdu velice tezce rozeznat od cd. stary mp3 128kbit to je jako audiokazeta bez sumu.
Naposledy upravil(a) JVc dne pon zář 05, 2005 8:26 pm, celkem upraveno 1 x.
- M1.LaN
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
:-)
Ano to mas pravdu uplne souhlasim, Ogg je super, jenze Mp3 jsou tak rozsirene at uz discmany, flash disky a veskera elektronika ... ze se zetim stezi prosazuje i kdyz je minimlane o uroven vys ... nikomu to neberu ... ale bohuzel takoveto formaty jsou prece jen dostupnejsi a mene narocen na misto na disku nez audio Cd ...JVc píše:klasicky mp3 orezava vrchni kmitocty nad 16 000 Hz. mp3pro, ogg, aac jsou o mnoho lepsi a tam ten rozdil de opravdu velice tezce rozeznat od cd. stary mp3 128kbit to je jako audiokazeta bez sumu.
Uz asi pred 5-7 lety, tedy docela brzy po rozsireni MP3, a v dobe, kdy kvalita MP3 algoritmu, encoderu i prehravacu nebyla uplne doladena, jsem videl velmi zajimavy a rozsahly test v nemeckem casopise C'T (povestny v Nemecku jejich velmi kvalitnimi srovnavacimi testy hardwaru i softwaru). Vzali velmi dobre MP3 i CD prehravace, spickove zesilovace, sluchatka i bedny, postavili to do kvaltniho studia a vybrali asi dvacitku lidi, kteri byli vetsinou odbornici - byli mezi nimi hudebnici ruznych zanru (vcetne klasiky), hudebni kritici, kvalifikovani prodavaci luxusnich hi-fi zarizeni, a hudebni technici. Pak jim pousteli zname i nezname skladby (jednou v MP3, jindy v CD), v ruznych podminkach (byl to skutecne velmi podrobny a dlouhy test). Pokud se dobre pamatuju, pouzivali jen 128kbps MP3 (dnes se bezne pouzivaji i kvalitnejsi zaznamy, pripadne komprimace s promenlivym bitrate). V podstate vsichni ucastnici se na zacatku dusovali, ze MP3 je mnohem horsi kvality, a ze to bez problemu rozpoznaji. Vysledek byl prekvapujici i pro redaktory - s jedinou vyjimkou nikdo z ucastniku nemel uspesnost rozeznavani vyrazne lepsi nez 50% (50% by clovek statisticky mel, i pokud by hadal jen nahodne). Ta jedina vyjimka byl 14-lety kluk (muzikant), a to diky tomu, ze takhle mlade ucho je citlivejsi na vysoke tony. Uz kolem 20 let, je ta citlivost znacne jina. Myslim, ze mel uspesnost neco kolem 70-80% (uz presne nevim). Paradoxne ale tvrdil, ze ten zvuk MP3 se mu prave zda lepsi a subjektivne jednoznacne preferoval ty MP3 nahravky.
Takze nevim. Kritikum MP3 moc neverim - bud maji mizerne nahravky, nebo mizerny prehravac. To, ze by poznali nejaky rozdil mezi dobrou MP3 a dobrym CD, je v praxi vetsinou pouze psychologicky sebeklam. Nemluve uz vubec o tom, ze prakticky vsechny dnesni encodery i prehravace podporuji i bezeztratovou komprimaci, kde matematicky vzato, mezi puvodnim digitalnim signalem z CD, a vyslednym dekomprimovanym signalem neni absolutne zadny rozdil. Jestli je pak rozdil v kvalite, je to skutecne zpusobeno jen nekvalitnim DAC prevodnikem v MP3 dekoderu/prehravaci.
Takze nevim. Kritikum MP3 moc neverim - bud maji mizerne nahravky, nebo mizerny prehravac. To, ze by poznali nejaky rozdil mezi dobrou MP3 a dobrym CD, je v praxi vetsinou pouze psychologicky sebeklam. Nemluve uz vubec o tom, ze prakticky vsechny dnesni encodery i prehravace podporuji i bezeztratovou komprimaci, kde matematicky vzato, mezi puvodnim digitalnim signalem z CD, a vyslednym dekomprimovanym signalem neni absolutne zadny rozdil. Jestli je pak rozdil v kvalite, je to skutecne zpusobeno jen nekvalitnim DAC prevodnikem v MP3 dekoderu/prehravaci.
- M1.LaN
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Subjektivnost
Ano urcite je to o subjektivnosti, a mas pravdu jelikoz dite od narozeni vnima vysoke frekvence lepe nez stary clovek, a s vekem se to meni, je to proste o subjektivnosti dane osoby, ale nechapu takove, co tvrdi ze to a to je lepsi, protoze si to mysli oni ...
Re: :-)
prave proto posledni dobou vse "mackam" do mp3pro vbr60%. prumerny bitrate 80-96 a ta kvalita je mnohem lepsi. mp3pro ma jeste tu vyhodu ze lze prehrat normalnim mp3 ale bez vrchniho pasma asi nad 12kHz , mmj. je dneska na trhu dost mp3 prehravacu co prave podporuji mp3pro i wma ale wma to je shitM1.LaN píše: jenze Mp3 jsou tak rozsirene at uz discmany, flash disky a veskera elektronika
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz

- M1.LaN
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Mp3 pro
Jo to mas pravdu, mp3 je super a jeste ma o neco lepsi kompresi budiz misto, wma to nemi format, to je nemoc ...Je dneska na trhu dost mp3 prehravacu co prave podporuji mp3pro i wma ale wma to je shit
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Tak tedy nevím, jak to tu čtu, tak dle názorů je snad MP3 ještě lepší než audio
Nechápu jak můžete tvrdit, že ořezané a zkreslené přetvoření originálu je lepší než originál
Hudbu jsem léta sám provozoval s vlastní kapelou, a také jsem snímal, řídil nahrávání a mixoval 3 desky spřáteleným kapelám, takže trochu hudebního sluchu mám taky.
Hudbu aktivně poslouchám (myslím tím skutečný poslech) už asi 15 let a troufám si tvrdit, že když mně někdo pustí po sobě dvě stejné nahrávky, jednu v originále a druhou v mp3, že určím co je ořezané a co ne. Jak zde zaznělo, nejde jen o puštění, ale o podmínky, o aparaturu a také o druh hudby. Já mám rád rock s přechodem do metalu a na to mám poskládanou svou hi-fi sestavu. Na ní bych ořezanou hudbu kterou poslouchám poznal na 100%.
Je rozdíl poznávat nahrávky které člověk nikdy neslyšel, protože každé studio nahrává jinak, každý mikrofón má jinou citlivost a každé kombo se dá různě snímat. Mluvím zde o věcech, které si chce člověk poslechnout originálně tak, jak byly natočené, bez korekcí, bez ořezání a na kvalitní soupravě a k takovému poslechu bych nikdy nepoužil nahrávku v mp3.
Jen tak mimochodem mp3 neořezává pouze horní zvukovou škálu, ale i spodní a to ještě razantněji.
Můj názor je takový, že pokud někdo má doma obyčejnou věž, může si pouštět co chce a nic nepozná. Pokud posloucháte s levnýma či bezdrátovýma sluchátkama , tak taky rozdíl stěží poznáte. Prostě je to jen o konkrétním člověku a jeho požadavcích, co si představuje pod pojmem kvalitní poslech hudby. Někdy když si kupuji něco nového do sestavy říkám si také že by bylo levnější, být trochu více hudebně hluchý, ale když si pak pustím své oblíbené skladby a slyším v nahrávce věci, které jsem tam dosud neslyšel, je to něco úžasného, co bych přál každému z vás. Kolikrát si říkám že je poslouchání hudby víc vrušující než sex, ale záleží taky na náladě
Jistě že na vinil audio CD ani super CD nemá, ale to je cenově tak náročné poslouchání, že si to nemůže normální smrtelník jako jsem já dovolit. Jen slušný gramec stojí kolem 300.000 a pračka kolem 150.000.
Než na to budete reagovat, položte si zásadní otázku. Záleží vám jen na množství písniček které si ani pořádně neposlechnete a jen na tom jak málo vám zaberou místa? Nebo hudbu skutečně posloucháte? Sednete si někdy před hi-fi soustavu na přesně odposlouchané místo, do pohodlného křesíkla, zavřete oči a skutečně pár hodin posloucháte a vnímáte jen hudbu?
Nechápu jak můžete tvrdit, že ořezané a zkreslené přetvoření originálu je lepší než originál
Hudbu jsem léta sám provozoval s vlastní kapelou, a také jsem snímal, řídil nahrávání a mixoval 3 desky spřáteleným kapelám, takže trochu hudebního sluchu mám taky.
Hudbu aktivně poslouchám (myslím tím skutečný poslech) už asi 15 let a troufám si tvrdit, že když mně někdo pustí po sobě dvě stejné nahrávky, jednu v originále a druhou v mp3, že určím co je ořezané a co ne. Jak zde zaznělo, nejde jen o puštění, ale o podmínky, o aparaturu a také o druh hudby. Já mám rád rock s přechodem do metalu a na to mám poskládanou svou hi-fi sestavu. Na ní bych ořezanou hudbu kterou poslouchám poznal na 100%.
Je rozdíl poznávat nahrávky které člověk nikdy neslyšel, protože každé studio nahrává jinak, každý mikrofón má jinou citlivost a každé kombo se dá různě snímat. Mluvím zde o věcech, které si chce člověk poslechnout originálně tak, jak byly natočené, bez korekcí, bez ořezání a na kvalitní soupravě a k takovému poslechu bych nikdy nepoužil nahrávku v mp3.
Jen tak mimochodem mp3 neořezává pouze horní zvukovou škálu, ale i spodní a to ještě razantněji.
Můj názor je takový, že pokud někdo má doma obyčejnou věž, může si pouštět co chce a nic nepozná. Pokud posloucháte s levnýma či bezdrátovýma sluchátkama , tak taky rozdíl stěží poznáte. Prostě je to jen o konkrétním člověku a jeho požadavcích, co si představuje pod pojmem kvalitní poslech hudby. Někdy když si kupuji něco nového do sestavy říkám si také že by bylo levnější, být trochu více hudebně hluchý, ale když si pak pustím své oblíbené skladby a slyším v nahrávce věci, které jsem tam dosud neslyšel, je to něco úžasného, co bych přál každému z vás. Kolikrát si říkám že je poslouchání hudby víc vrušující než sex, ale záleží taky na náladě
Jistě že na vinil audio CD ani super CD nemá, ale to je cenově tak náročné poslouchání, že si to nemůže normální smrtelník jako jsem já dovolit. Jen slušný gramec stojí kolem 300.000 a pračka kolem 150.000.
Než na to budete reagovat, položte si zásadní otázku. Záleží vám jen na množství písniček které si ani pořádně neposlechnete a jen na tom jak málo vám zaberou místa? Nebo hudbu skutečně posloucháte? Sednete si někdy před hi-fi soustavu na přesně odposlouchané místo, do pohodlného křesíkla, zavřete oči a skutečně pár hodin posloucháte a vnímáte jen hudbu?
Naposledy upravil(a) forest dne úte zář 06, 2005 7:39 am, celkem upraveno 1 x.
2 forest: presne stejne argumenty meli vsichni ti ucastnici toho zminovaneho testu - pred testem tam byl s nimi interview. Jak uz jsem rikal, naprosta vetsina z nich byli odbornici, profesionalove nebo fajnsmekri, kteri vedi jak hudbu poslouchat. Ve studiu byla pouzita jen spickova aparatura. Jak uz jsem rikal, byly jim pousteny nezname i zname nahravky (myslim, ze si kazdy prinesl nejake vlastni CD). A jak jsem psal, pro vsechny byl vysledek dost prekvapivy. Samozrejme, pokud poslouchas nejake mp3 neznameho puvodu, ktere jsi nekde stahnul z netu, a prehravas to na pocitaci, nebo na nejakem prenosnem mp3 prehravaci, pak se nedivim, ze tim opovrhujes. Je to stejne, jako bys ocekaval hi-fi kvalitu z prenosneho cd-radia. Stejne tak, jak potrebujes kvalitni CD prehravac, k tomu, abys cdcka mohl poslouchat pres dobry zesilovac na kvalitnich bednach, potrebujes na kvalitni mp3 zrovna tak kvalitni mp3 prehravac. Kriticke jsou u obou - u CD i u MP3 predevsim uz zminene DAC prevodniky. U MP3 je samozrejme ale zasadne dulezity encoder, tedy konverze z digitalniho zdroje (napr. CD) do MP3 - tam jsou obrovske rozdily. Dekoder je take dulezity, ale tam uz to neni tak tezke.
Toto vse plati o puvodnim MP3, ktery (jak uz jini uvedli), ma urcite limity. Je vsak mnoho dalsich formatu, z nichz nektere jsou dokonce uplne bezeztratove - to znamena vysledny signal je naprosto identicky s puvodnim zdrojem, a to do posledniho bitu (loseless compression). To plati i pro ten zatracovany WMA format, ktery ma i loseless codecs. Jestli slysis rozdil i mezi takovou komprimovanou nahravkou a originalem, pak ti muzu zarucit, ze mas halucinace (anebo spatny prehravac
)
Toto vse plati o puvodnim MP3, ktery (jak uz jini uvedli), ma urcite limity. Je vsak mnoho dalsich formatu, z nichz nektere jsou dokonce uplne bezeztratove - to znamena vysledny signal je naprosto identicky s puvodnim zdrojem, a to do posledniho bitu (loseless compression). To plati i pro ten zatracovany WMA format, ktery ma i loseless codecs. Jestli slysis rozdil i mezi takovou komprimovanou nahravkou a originalem, pak ti muzu zarucit, ze mas halucinace (anebo spatny prehravac
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Mluvil jsem pouze o nedostatcích mp3, který je pro poslech hudby prakticky nepoužitelný pro kohokoliv kdo byl obdařen trochou hudebního sluchu.trux píše:Toto vse plati o puvodnim MP3, ktery (jak uz jini uvedli), ma urcite limity. Je vsak mnoho dalsich formatu, z nichz nektere jsou dokonce uplne bezeztratove - to znamena vysledny signal je naprosto identicky s puvodnim zdrojem, a to do posledniho bitu (loseless compression). To plati i pro ten zatracovany WMA format, ktery ma i loseless codecs. Jestli slysis rozdil i mezi takovou komprimovanou nahravkou a originalem, pak ti muzu zarucit, ze mas halucinace (anebo spatny prehravac)
Raději budu mít doma své stovky originálních audio CD, než pár mp3 CD se stejným množstvím hudby.
Neinvestoval jsem do hi-fi soupravy přes 100.000 (CD+zesilovač+bedny) abych na ní pak poslouchal ořezané nahrávky. Ale chápu že pro většinu lidí to mohou být vyhozené peníze, každý má jinou zálibu a je nadaný pro něco jiného.
V době kdy stojí jedno prázdné CD 5Kč, tak považuji jako argument množství dat akceptovatelný možná tak u školáků co žijou z kapesného, nebo třeba do auta a na chození, ale o kvalitě pro poslech se u mp3 opravdu mluvit nedá.
Je to jako když někdo říká že je jedno čím jsou propojené hi-fi komponenty, nebo reprobedny se zesilovačem. Někdo si na to koupí kabely za pár tisíc jako já, protože ten rozdíl slyší a někomu stačí dvoulinka za pár korun a řekne že je mu to jedno.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
90% lidem MP3 vyhovuje, v dnešní době drtivá většina lidí poslouchá muziku v hektice života - v autě, na cestách. To že člověk obdařen hudebním sluchem rozdíl pozná je přirozené, ale ne každý má a chce mít doma high end hi-fi, prostě si koupí MP3 přehrávač a má ho v kapse při jízdě na kole, na inlinech, když jde do práce, atd. Osobně pálím Audio CD jen minimálně a to jen proto, že někomu třeba MP3 věž nebere. Jinak pálím MP3 na RWéčka a to do auta, napálím si na CD hodiny muziky a mám na pár dní klid
V autě bych rozdíl mezi Audio CD a MP3 stejně nepoznal 
To je jako kdyby se blázen do TV techniky divil, že doma všichni nemáme min. 100Hz televizi o 80cm úhlopříčce, kámoš je přesně tohle, ten prostě nedokáže pochopit, že mám v pokoji 55cm šlupku
dejv
To je jako kdyby se blázen do TV techniky divil, že doma všichni nemáme min. 100Hz televizi o 80cm úhlopříčce, kámoš je přesně tohle, ten prostě nedokáže pochopit, že mám v pokoji 55cm šlupku
dejv
- Bob van Sikorski
- Začatečník

- Kontaktovat uživatele:
no muj subjektivni dojem, podporeny merenim frekvencni charakteristiky v cep2 je tento:
mp3 ... orezava okolo 15-16khz bez ohledu na bitrate
aac ... orezava taky, ale podstatne vyse (zavisi na bitrate), takze uz to normalnim usim je jedno, netopejri maj smulu (zkousel sem freeaac, psytel i astrid/quartex)
ogg ... sice ubira db pri malem bitrate, ale NEOREZAVA" (nebo jen naprosto neznatelne) leckdy u filkmu vyjde 48kbps nastejno jako 96kbps mp3
mp3pro .. neznam, nejedu
wma ... imho horsi nez aac i ogg
mp3 ... orezava okolo 15-16khz bez ohledu na bitrate
aac ... orezava taky, ale podstatne vyse (zavisi na bitrate), takze uz to normalnim usim je jedno, netopejri maj smulu (zkousel sem freeaac, psytel i astrid/quartex)
ogg ... sice ubira db pri malem bitrate, ale NEOREZAVA" (nebo jen naprosto neznatelne) leckdy u filkmu vyjde 48kbps nastejno jako 96kbps mp3
mp3pro .. neznam, nejedu
wma ... imho horsi nez aac i ogg