Je vhodné počítat na notebooku?
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- Howard
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Je vhodné počítat na notebooku?
Mam teď firemní notebook Fujitsu Siemens AMILO pro v2010, ma to 1.5 GHz procesor a dela to SETI za necele 4 hodiny.
Ale když SETI počítá, tak pořád hučí větrák a notebook je celkově teplejší.
Tak jsem se chtěl zeptat, co myslíte, jak to obecně notebookům prospívá a zda není špatné nechat to běžet skoro furt (protože ze všech počítačů, co mi aktuálně počítají, je tenhle nejrychlejší).
Ale když SETI počítá, tak pořád hučí větrák a notebook je celkově teplejší.
Tak jsem se chtěl zeptat, co myslíte, jak to obecně notebookům prospívá a zda není špatné nechat to běžet skoro furt (protože ze všech počítačů, co mi aktuálně počítají, je tenhle nejrychlejší).
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuji si v nastavení BOINC zadat nepočítat při provozu z baterií a pak by myslím neměl být s ničím problém.
Někde existují i takový stojánky na stůl, do kterého notebook položíš a pod ním bude větrák který ti odvádí teplo vzadu ve stojánku, čili i problém s chlazením lze takto vyřešit a na cestách když odpojíš zdroj ti BOINC nepojede, čili žádný problém.
Někde existují i takový stojánky na stůl, do kterého notebook položíš a pod ním bude větrák který ti odvádí teplo vzadu ve stojánku, čili i problém s chlazením lze takto vyřešit a na cestách když odpojíš zdroj ti BOINC nepojede, čili žádný problém.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- Howard
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Jo, je to Celeron M, 1.5 GHz. Zatim sem mel 192 RAM DDR.
Optimalizace - no ja nevim, bezi toho tu mraky, zatim sem objevil nakej Power Manager, kde bylo nastaveno 50% throttling a to kdyz sem vypnul, tak to pocitalo prave seti ty 4 hodinky, jinak s tim pres 8 hodin. Tohle je mi jasny. Ale mylim, ze uz nic dalsiho tam neni.
Me se necele 4 hod. nezdaji nejak moc pomalu, kazdopadne to je nejrychlejsi komp co mi pocita (kupodivu, ale snad do vanoc zakoupim naky poradny delo ~ 4 GHz).
Me slo spis o to, jestli to tomu notebooku neuskodi, prece jenom mam dojem,ze notebooky nejsou delany na neustalou zatez.
Optimalizace - no ja nevim, bezi toho tu mraky, zatim sem objevil nakej Power Manager, kde bylo nastaveno 50% throttling a to kdyz sem vypnul, tak to pocitalo prave seti ty 4 hodinky, jinak s tim pres 8 hodin. Tohle je mi jasny. Ale mylim, ze uz nic dalsiho tam neni.
Me se necele 4 hod. nezdaji nejak moc pomalu, kazdopadne to je nejrychlejsi komp co mi pocita (kupodivu, ale snad do vanoc zakoupim naky poradny delo ~ 4 GHz).
Me slo spis o to, jestli to tomu notebooku neuskodi, prece jenom mam dojem,ze notebooky nejsou delany na neustalou zatez.
- Higgi
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Kolega má Acer Aspire,typ ti neřeknu, má v tom P IV-M, zatěžuje to pořád na maximum. Bydlí na koleji v Suchdole (teď neHoward píše: Me slo spis o to, jestli to tomu notebooku neuskodi, prece jenom mam dojem,ze notebooky nejsou delany na neustalou zatez.
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.
Je sice pravda, ze notebooky nejsou konstruovane na stalou zatez, ale vseobecne mechanickym i elektronickym zarizenim mnohem lepe vyhovuje trvala zatez, nez neustale zapinani a vypinani - pri techto dochazi k nejextremnejsim procesum jak v mechanice tak v elektronice a je nejvetsi riziko poskozeni a namahoveho opotrebeni.Howard píše:Me slo spis o to, jestli to tomu notebooku neuskodi, prece jenom mam dojem,ze notebooky nejsou delany na neustalou zatez.
U notebooku je riskantni prehrati pri dlouhodobem provozu, proto doporucuji obcas je profouknout tlakovym vzduchem, vysavacem, nebo rozebrat a ocistit stetcem. Take pokud je vetrak hlasity, tak jej radsi vymen. Nekdy je tezke jej sehnat - ja mam stary P3 Dell subnotebook Latitude LS, kde vetrak strasne rval. Kdyz jsem zavolal Dellu, aby mi poslali nahradni, tak mi rekli, ze je neprodavaji, a ze notebook musim poslat do opravny. Nastesti jsem ho pak koupil za par supu pres eBay (uplne novy) a od te doby uz notebook jede non-stop. Jinak, pokud nemas specialni chladici stojan, jak doporucoval Forest, tak ho aspon postav na nejake "spalky", at je pod nim par milimetru nebo radsi centimetru mista a vzduch muze volne proudit (bacha ale at ti nepada - to by se mohl snadno poskodit!). Pripadne si nejaky takovy chladici stojan muzes sam zkonstruovat.
Ja jedu boinc na dvou noteboocich 24/7 uz mnoho mesicu. Muj hlavni notebook mi udelal nejvic WU ze vsech 12 pocitacu - pres 60.000 skore. Ten staricky Dell udelal jen 11.000, ale i za to jsem rad, predevsim protoze ani nesere tolik proudu jako jine pocitace.
- Necroman
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
RE:
Taky pouzivam notebook Acer TM 4001 s Pentiem M 1,5 GHz, s optimalizací pro Pentia M to dává jednu WU SETI za cca 1:35 hod, coz neni spatne
. S chlazenim je pravda docela problem, pokud stoji na stole, tak se teplota na CPU podle udaju v Sandre vysplha i pres 60°C. Stojanek sice nemam, ale pouzivam takovy vylepsovak, pokud na noutu bezi nejaky vypocet, tak ho postavim na stul tak, aby jeho pravy okraj o nejakych 6 cm presahoval do volneho prostoru, prave pod timto okrajem je vyvod z vetraku - vzduch muze volne cirkulovat a teplota je hned o nekolik ° mensi
.
- Higgi
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Re: RE:
Jo,to je dobrá finta. Mně když se hřeje NTB,tak pod něj na zadní stranu strčim knížku nebo 2 krabičky CDček na sobě,to stačí. Na hranu ho dát nemůžu. Ale BOINC na něm neprovozuji. Zatím.Necroman píše:Taky pouzivam notebook Acer TM 4001 s Pentiem M 1,5 GHz, s optimalizací pro Pentia M to dává jednu WU SETI za cca 1:35 hod, coz neni spatne. S chlazenim je pravda docela problem, pokud stoji na stole, tak se teplota na CPU podle udaju v Sandre vysplha i pres 60°C. Stojanek sice nemam, ale pouzivam takovy vylepsovak, pokud na noutu bezi nejaky vypocet, tak ho postavim na stul tak, aby jeho pravy okraj o nejakych 6 cm presahoval do volneho prostoru, prave pod timto okrajem je vyvod z vetraku - vzduch muze volne cirkulovat a teplota je hned o nekolik ° mensi
.
- Higgi
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Já mám IBM TP 600E = P-IIM@366MHz, 128MB SDRAM. Nepočítám,protože není na síti a jsem línej BOINC přenášet.Ale asi začnu-potřebuji ten komp otestovat.gallarr píše:Pocitam na Acer TM 4601 (Pentium M 730, 1,6 GHz). Momentalne bezi uz 3 tydny nonstop a bez problemu.
Kdybych nebyl línej a podařilo se mi nasdílet připojení k netu přes paralelní,či sériovej kábl mezi W98 a WinXP SP1, taj se noťas nezastaví.Ale když jsem to zkoušel,nikdy se mi to zatím nepovedlo.
Není to tak dlouho co sem pořizoval Acer s P-M 740 - 1,73GHz. Rozmejšlel sem jestli P-M, nebo stačí C-M a když sem po tom pátral, zjistil sem že údajně jedinej rozdíl mezi C-M a P-M je v menší cache a absenci Intel Speed Step. Myslel sem tedy že by výpočetní potenciál měl bejt v podstatě stejnej, proto se mě zdají 4 hodiny jako dlouhá doba. Počítám jednotky tak mezi 1:10 až 1:30. Že by to bylo tak závislý na L2 cache? Myslel sem optimalizace pro SETI jestli používáš. Tyhle časy dávám s Tetsujiho pentium M aplikací.
Nepočítám když sem na baterkách, potřebuju výdrž. Ale když je na síti a valí naplno hřeje se docela dost. Teplotu sem ještě ale přesně nezměřil, SpeedFan mě nepoznal čidla. Než budu vědět jak moc topí netroufnu si nechat ho počítat v kuse pořád...
Nepočítám když sem na baterkách, potřebuju výdrž. Ale když je na síti a valí naplno hřeje se docela dost. Teplotu sem ještě ale přesně nezměřil, SpeedFan mě nepoznal čidla. Než budu vědět jak moc topí netroufnu si nechat ho počítat v kuse pořád...
- slavko.sk
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Od 1. februara ratam na nc6000 notebooku. Ma to 1.7GHz procesor (novsi model ako na stranke) a rata celkom spolahlivo. Ale je fakt ze stale ked rata (niekedy aj na baterky ked mi staci vydrz cca 2 hodiny) tak mam vzadu podlozenu krabicku zapaliek aby mohol lepsie nasavat vzduch na chladenie procesora. Aj display mam vyklopeny, cez klavesnicu sa odvadza dost tepla. Aj v tychto teplotach to zvlada. Pokial je v miestnosti cca 25 stupnov tak ma procak okolo 60 stupnov. Momentalne ked som mal doma 30 stupnov tak siel procak na 70 stupnov. Pentium M ale moze ist az do 100, pripadne 110 ak sa nemylim, zalezi od modelu.
Jeden problem som ale mal. Asi po 30% mi padla jednotka CPDN ktoru som ratal na nom pod Linuxom ked som bol na dovolenke a nebol som online. Takze som to zrusil a CPDN uz na nom neratam, je pravdou ze ho ani do Linuxu nebootujem.
Jeden problem som ale mal. Asi po 30% mi padla jednotka CPDN ktoru som ratal na nom pod Linuxom ked som bol na dovolenke a nebol som online. Takze som to zrusil a CPDN uz na nom neratam, je pravdou ze ho ani do Linuxu nebootujem.
-
PavolR
- Kontaktovat uživatele:
Prave testuji (Intel Pentium M 730 processor - (2 MG L2 cache, 1,6Ghz, 533 MHz FSB)) CPDN. Povedlo se mi to az na treti pokus. Zatim pocita bez problemu. http://climateapps2.oucs.ox.ac.uk/cpdnb ... tid=202221