Úplatky

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zamčeno
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Úplatky

Příspěvek od trux »

slavko.sk píše:
trux píše:Ne, ze by na zapade korupce nebyla, ale zdaleka ji spolecnost neni pozrana tak jako v nasem postkomunistickem bloku.
Je to tvoj nazor, ja si dovolim mat iny.
Nejen muj. Tento nazor sdili nejen vetsina lidi, ktere znam, ale i oficialni statistiky. Ale staci zkusenosti z bezneho zivota - za patnact let zivota v zapadni evrope se mi jeste nestalo, ze by po me nekdo chtel uplatek. U nas musis podmazavat od popelaru, vyhazovace v baru, pres Telecom, vsechny mozne uredniky, lekare, az po policajty, prakticky uplne vsechny. Teda nemusis, ale vetsinou si o to sami reknou. Pamatuju doby, kdy se podplacelo i za spoustu dalsich veci - treba kvuli prijimackam na skolu, u uzenare, zelinare,... OK, to se da rict, ze byla nahrada trzniho mechanismu, ale porad to byla korupce - v lidech to zustalo a casto to nepovazuji za nic nemoralniho.

A co se tyce politiky, tak to se na me nezlob, ale to je u nas (a dale na vychod) naprosto nehorazne. Z toho, co si zdejsi politici dovoli, by na Zapade neproslo ani procento. V Nemecku jsem videl tolik demisi kvuli kravinam, ze jsem se nestacil divit - napr. tutovy kandidat na kanclere odstoupil, protoze prisli na to, ze kdysi davno mel doma par tydnu sluzebnou, ktere neplatil socialni pojisteni; dalsi vysoky politik odstoupil protoze se prislo na to, ze sbiral bodiky ("miles") za sluzebni lety, za ktere pak mel volnou letenku - a tu si dovolil pouzit soukrome. Takovych skandalu je tam plno, u nas politik dobrovolne neodstoupi ani kdyz mu dokazes multimilionovy tunel. A to uz vubec nemluvim o Ukraine, kterou pravdepodobne povazujes za etalon bezkorupcnosti - jejich byvaly PM Lazarenko byl ve svetovem top ten nejzkorumpovanejsich politiku (viz. dokument zde). Samozrejme, netvrdim, ze na Zapade neni skryta korupce, ale aspon kdyz se to proflakne, tak jdou od valu nebo dokonce sedet. To u nas, a ani dal na vychode, zatim moc neplati.
reALTom
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reALTom »

Tak to se mi nikdy nestalo, ani nikomu koho znám. Naopak mi před týdnem z jednoho úřadu sami volali, že ty papíry co potřebuju, už mám u nich schválené a připravené. A to jsem jim žádný úplatek nedával :lol:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Kde to žiješ proboha :shock:
Každý koho znám například v nemocnici podmazává doktory aby si dali při operaci trošku záležet a ještě se probudili, stavební povolení bez úplatku prakticky nedostaneš a o kolaudaci ani nemluvím. To je jen pár příkladů co mě napadají v současné době a normálně se s tím setkávám, za komunistů kdo nepodmazíval dělal ve slévárně a jeho děcka šli na učební obor.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
reALTom
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reALTom »

Že už by v Praze byl jiný svět ? :lol: Nevím, říct mi někdo o úplatek, dal bych mu snad ránu (kdyby to byl chlap). A tím, že úplatky budeš dávat, tak jenom ty šmejdy podporuješ. Je pravda, že hodně lidí se bojí tomuhle odporovat a místo starostí tam šoupnou pár na dřevo. Jenže tím se to asi moc nevyřeší co...
Koho zajímají kredity, tak je najde tady:)
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Oni si o ten úplatek přímo většinou neřeknou, můžu ti dát příklad jak to třeba chodí asi nejčastěji.

Přijdeš na stavební úřad žádat o stavební povolení.
Většinou to tam má na starosti jeden člověk který je nezastupitelnej, takže deš za ním.
Když mu předložíš vše potřebné řekne ,, Dívejte se támhle na tu hromadu za váma, to všechno musím napřed vyřídit,,.
Když to nepochopíte jako náznak k úplatku a hlopě zeptáte jak dlouho to bude trvat, řekne něco jako ,,máme na to ze zákona 2 měsíce, takže dříve to nebude,,.
Když to vezmete jako fakt a nic mu nedáte, dodá,, pokud se vyskytnou nějaké komplikace tak to může trvat klidně i 4,,.
Když na to opět nic nebudete namítat, tak se do toho projektu na oko koukne a vytáhne seznam organizací na dvě stránky a řekne,, tohle tohle, tohle, tohle........ a ještě tohle mně k tomu ještě dodejte a pak s tím můžeme začít,,.

Takhle to normálně funguje, 2x jsem byl na stavebním úřadě (pokaždé na jiném) a takhle to přesně vypadalo. Za 5000 jsem měl povolení bez průtahů za 1,5 měsíc.

I od skoro všech z okolí co stavěli mám podobné reference, že to tak prostě na stavebním úřadě je, no co naděláme :?
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Bavili jsme se tady o urovni korupce v ruznych zemi. Hodne me prekvapilo, ze pro nektere jsou Cechy, Slovensko, Rusko, Ukraina a dalsi zeme vychodniho bloku mnohem mene prozrane korupci nez vyspele Zapadni zeme. Konecne jsem nasel dokument, ktery jsem chtel puvodne uvest, ale nemohl jsem ho nalezt. Je to prehled korupce v jednotlivych zemich od World Bank - tento je pro rok 2004:

http://www.transparency.org/cpi/2004/cp ... ml#cpi2004

CR je miste 51, daleko za vsemi zapadoevropskymi zememi, vcetne takovych mafianu jako jsou Italove. Pomerne nahore je i vetsina ostatnich svetovych vyspelych statu. Lepe na tom ale jsou i Rekove, Slovinci, Estonci, Madari, znacna cast muslimskych statu (kterym mnozi nemohou prijit na jmeno, a povazuji je za podlidi hodne vyhlazeni), Izraelci, a dokonce i rada africkych a stredoamerickych zemi (coz prekvapilo i me). Slovensko je na tom trochu hur (pricka 57), Rusko je hluboko dole (misto 90), a Ukraina, ktera zde ve foru byla davana za vzor, je temer uplne na konci, na pricce 122.

Ta tabulka neni postavena jen tak na nejakych dojmech, ale je kazdorocne provadena velmi peclive a na zaklade pocetnych, pracnych a vedecky podlozenych vyzkumu. Neni to jen takova nejaka novinarska hogo-fogo tabulka zalozena na par datech z provalenych afer. Presnejsi vysvetleni je ve FAQ zde:
http://www.transparency.org/cpi/2004/cp ... l#fifhteen
Zdroje hodnoceni pro kazdou zemi jsou tabelarne zobrazeny zde:
http://www.transparency.org/cpi/2004/cp ... es.en.html

Predem bych chtel upozornit, ze se v zadnem pripade nesnazim napadnout kreativitu a vynalezavost lidi na Vychode (puvodne jsme se bavili o Raketoplanu a nejvetsich letadlech). Zde naopak souhlasim s tim, ze na Vychode je hodne potencialu. Ne nadarmo se rika, ze nouze naucila Dalibora housti. Na Zapade jsou casto zpohodlneli a zvykli na to, ze vse perfektne funguje, ale jakmile musi improvizovat, casto je to uplne vykoleji. Na vsechno musi mit 10 skoleni a diplomu, jinak nedaji ani ranu. Na Vychode vyvojari (i lidi vseobecne) umi pracovat a improvizovat bez tisicu predpisu, diplomu, dokumentace, a dokonce i bez materialu, ale diky tomu a take diky te zminovane korupci a vseobecnemu bordelu ten vysledek casto dopadne hur nez na Zapade. Mohl bych se tady o tom rozepsat, vcetne mnoha prikladu z vlastniho zivota a prace v obou taborech, ale pochybuju, ze by to tu nekoho prilis zajimalo. Uzavrel bych to asi tak, ze kdyby se odmyslela ekonomicka stranka (coz ale nelze), tak ten kreativni "Vychodni" system (co se tyce technickeho vyvoje) by mozna nakonec i fungoval lepe nez ten Zapadni i pres vsechnu korupci a bordel, ale na Zapade to holt funguje logisticky i ekonomicky podstatne lepe a tudiz neni problem ty kreativni improvizatory z Vychodu pretahovat.
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

Diky Trux, velmi zaujimava tabulka, so zaujmom som si ju presiel.

Prave pred par dnami sa v Japonsku prevalila afera s jednou velkou firmou, kde jej riaditel pekne podvadzal. :-)

Zaujimave je ze skandinavske staty su na tom velmi dobre - zeby boli nejaki zamrznuti? :-) (no, asi to bude skor socialno/politickym systemom ktory tam maju a ktory ich az tak nenuti hrabat do vlastneho vrecka).

Prekvapil ma Singapur - nedavno som sa rozpraval s dvoma ludmi ktori ziju s rodinami v Singapure (btw, African a Ind, riadny mix kultur) a ti ho vychvalovali ze ake dobre zivotne podmienky tam su, ale bral som to dost skepticky. Vidim ale, ze minimalne aj korupcia tam je velmi nizka!
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
trux
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trux »

Dnes jsem si precetl o slovenskem ministrovi Ruskovi, ktery nedokaze uspokojive vysvetlit, jak prisel ke 100 milionum ke splaceni dluhu, ktere dluzil cloveku spadajicimu do jeho resortu. Tak jsem si vzpomel na to, jak zde nekteri lide meli dojem, ze u nas zadna korupce moc neni a take jsem si vzpomel na to, ze jsem o korupci mluvil s par kamarady, kdyz jsem byl tento mesic v Praze.

Nemohu jmenovat osoby ani firmy, ale jeden z tech zminenych kamaradu je American, ktery pracuje ve vedeni jedne velke nadnarodni spolecnosti. Prestoze neni v tomto oboru zadny novacek a ma zkusenosti z mnoha zemi, byl sokovan zkorumpovanosti ceskych politiku a predevsim tim, ze se ani nesnazi to nejak zaobalovat nebo skryvat. Kdyz spolecnosti byla v tendru na veliky projekt (byla v tom nejak ta miliarda), tak dotycny urednik mu bez jakychkoli vytacek, naznacovani a bez ostychu rovnou rekl, ze ten kontrakt dostanou jenom, kdyz mu daji 90 milionu! Byl to sice vysoce postaveny urednik, ale zase ne uplne na spici - tam je to ale prolezle korupci uplne stejne, ne-li vic. Dokazete si asi predstavit, na jake penize si tihle lide prijdou, kdyz takovych tendru je v republice do roka par desitek.

Druhy kamarad je Cech a je majitelem pomerne velike stavebni firmy (kterou dostal zpet od statu pote co byla ukradena komunisty jeho dedeckovi). Protoze delaji velmi kvalitni praci, a obzvlaste jsou dobri v pamatkach, delaji casto velmi zajimave stavby a rekonstrukce (i napriklad na Hrade). To co mi povidal, z toho se cloveku zveda zaludek a beha mraz po zadech. Jakmile jde o statni zakazku (a nejen tam), tak tam jde nejen o uplatky, ale dokonce hned o vydirani i vyhruzky fyzicke likvidace. Tento muj kamarad mel osobni "cest" setkat se i s panem Srbem (odsuzenym za planovanou vrazdu novinarky). To, co mi o tom rekl, mi stacilo, abych ani chvili nezapochyboval o tom, ze si Srb ten kriminal plne zaslouzi. Sice nevim, jestli to s tou novinarkou na nej nasil nekdo, kdo byl mocnejsi nez on, ale kazdopadne ma na svedomi mnohem horsi veci, takze by bylo nejlepe kdyby z lochu uz vubec nevylezl. Bohuzel je Srb ale jen jeden z mnoha - takovymi hajzly jsou ministerva prolezla od shora az dolu.

Obe informace jsou od dobrych kamaradu, ktere znam uz nejakych ~20 let a naprosto jim duveruju. Vim, ze nekecaji ani nezvelicuji. Nechci ale, a ani nemohu, uvadet vice detailu nebo jmen.
Honza

Příspěvek od Honza »

Take namam iluze, ze by vse probihalo korektne. Vzdy mne napada otazka co s tim? A nekdy si rikam, ze useknout ruku zlodejovi je stejne tak dobre symbolicke, jako ucinne z hlediska trestu a dalsi prevence neprizpusobile osoby...
Zamčeno