Opět o procesorech

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Barbar
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Opět o procesorech

Příspěvek od Barbar »

Postavil jsem dva téměř identické počítače s CPU Athlon64 3000+. Jeden z nich má při max. zátěži teplotu procesoru 41 st. a druhý teplotu cca 64 st. Na tom druhém mi výpočet Clima během několika sekund končí chybou (asi už 5x) . Seti na něm zatím jede, ale mám ho tam jen několik hodin. PC je jinak stabilní, zkoušel jsem i nějaké diagnostické programy a vše OK. Instaloval jsem tam nejnovější Boinc a systém je tam XP Prof. Je ten druhý procesor špatný? Poraťe čím to potvrdit, abych případně uspěl při reklamaci. Nebo je chyba jinde? Nebo je to jen náročností výpoštu Clima?
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Dva identické procesory - potažmo počítače neexistují, mám tu teď XP3000+ a při maximální záteži má teplotu v rozmezí 45-47°C, procák byl v box verzi, takže je u toho běžná "AMD vrtule", zítra na to zkusím nahodit Clima, teď na tom jede LHC a pohoda. Pochybuju, že uspěješ s reklamací ve stylu "nejde mi na tom CPDN" :-) Zkus ten pocesor podtaktovat třeba na 1800MHz a pusť na tom CPDN. Pokud to půjde, tak je jasné, že systém je "stabilní" ale ne na CPDN....
dejv
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

dejvidek píše:Dva identické procesory - potažmo počítače neexistují, mám tu teď XP3000+ a při maximální záteži má teplotu v rozmezí 45-47°C, procák byl v box verzi, takže je u toho běžná "AMD vrtule", zítra na to zkusím nahodit Clima, teď na tom jede LHC a pohoda. Pochybuju, že uspěješ s reklamací ve stylu "nejde mi na tom CPDN" :-) Zkus ten pocesor podtaktovat třeba na 1800MHz a pusť na tom CPDN. Pokud to půjde, tak je jasné, že systém je "stabilní" ale ne na CPDN....
dejv
Plne souhlasim s Dejvem, bohuzel se mi take jiz stalo, ze mi CPDN nekolik krat padlo. Marne jsem si lamal hlavu, cim to je, kdyz to bezi tak perfektne. Nakonec jsem zjistil, ze syn, kdyz hraje novodobe hry, ktere vyzaduji maximalne vyuziti procesoru, CPDN nevyhovuji a pak mi nahlasi chybu ve vypoctu. Bohuzel to nekdy nemuzu ovlyvnit. Muzu jen doufat, ze bude pri hrani vypinat BOINC a vsechno snad jiz pojede bez problemu. Bohuzel mam na vsechno jenom jeden PC a obcas musim take chodit do prace. :) :) :)
Obrázek
Obrázek
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Nevím, jestli je to tím, že vy máte AMD a já Intela (o tom pochybuji), ale ještě se mi nestalo, že by mi nějaká jiná aplikace narušila chod BOINC a projektů pod ním. Jediné, co pozoruji při hraní, je častější škubání obrazu. To je ale tím, že nechávám rozpočítané projekty v paměti.
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

Bugi píše:Nevím, jestli je to tím, že vy máte AMD a já Intela (o tom pochybuji), ale ještě se mi nestalo, že by mi nějaká jiná aplikace narušila chod BOINC a projektů pod ním. Jediné, co pozoruji při hraní, je častější škubání obrazu. To je ale tím, že nechávám rozpočítané projekty v paměti.
No nevim, zda tato konfigurace odpovida ADM? :D :D :D Podivej se tady
Obrázek
Obrázek
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Vidím u Barbara a Dejvidka AMD, tak jsem do toho automaticky zahrnul i Tebe. Poslední dobou vážně nějak blbě vidím. :oops:
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
forest
Kontaktovat uživatele:

Re: chyba ihned na počátku výpočtu

Příspěvek od forest »

Barbar píše:Postavil jsem dva téměř identické počítače s CPU Athlon64 3000+. Jeden z nich má při max. zátěži teplotu procesoru 41 st. a druhý teplotu cca 64 st. Na tom druhém mi výpočet Clima během několika sekund končí chybou (asi už 5x) . Seti na něm zatím jede, ale mám ho tam jen několik hodin. PC je jinak stabilní, zkoušel jsem i nějaké diagnostické programy a vše OK. Instaloval jsem tam nejnovější Boinc a systém je tam XP Prof. Je ten druhý procesor špatný? Poraťe čím to potvrdit, abych případně uspěl při reklamaci. Nebo je chyba jinde? Nebo je to jen náročností výpoštu Clima?
Já si myslím že je problém pouze v tom přehřívání, jelikož 64°C je narozdíl od Intelu pro AMD prakticky již nestabilní prostředí ve kterém dělá při dlouhodobém zatížení chyby.

Takže bych důkladně překontroloval usazení chladiče a pokud nebyla použita namazal bych to teplovodivou pastou.
Pokud jsou ty dvě PC tak identické a mají třeba i identické chlazení, předpokládám že bude problém v tom usazení, nebo třeba ve špatně větrané bedně nebo něco podobného :wink:
Naposledy upravil(a) forest dne sob črc 16, 2005 11:22 am, celkem upraveno 1 x.
Bob van Sikorski
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bob van Sikorski »

no na prehrivani bych to nevidel. moje a64-3500+ presmahla na 2453mhz (cca 3900+) bezela obvykle v techto letnich vedrech na 67°C a no problemo i v CPDN a to sem do toho i hral. napadlo me ze treba pri takto vysoke teplote kdyz prijde nejaka kratkodoba zatez pro nejakou cast cipu, tak ta to na chvili lokalne nezvladne, coz se ve hre treba vubec neprojevi (se treba podelaj jen data v l2 cache a cpu si je dotahne znova), zatimco CPDN na to chcipne, ale to jen spekuluju. ja to chladil pomoci Coolermaster KHC-81, coz je opravdu HOVADO, takze sem to vydejchal, zatimco s BOX nebo nejakym levnym kouskem hliniku bych to uz nedal.
Miras
Expert
Expert

Příspěvek od Miras »

Divím se že tu ještě nepadla zmínka o Prime95. Mrkni na Živě na návod Jak otestovat stabilitu počítače. Obětuj pár hodin místo vědě testování, nech puštěný Prime95 a hned uvidíš jestli je opravdu tak stabilní jak se zdá...
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

2Miras: Prime95 je oproti CPDN primitivní test, již se tu řešilo, že někomu jelo Prime95 12 hodin v kuse a Clima zdechlo s chybou. Prime95 i CPDN procák a comp zatíží, ale každý "jinak".
Zkusil sem to XP3000+ přetaktovat jen zvednutím FSB, voltáž zvedat nechci a dostal sem se na 2130MHz (default je 2000MHz) a teplota po 12hodinách puštěnýho BOINCu je 48-49°C, bez přetaktu to má 45-46°C a to tam je fakt obyč AMD vrtulka, ne žádnej Zalman nebo dokonce vodník. Takže 64°C je fakt masakr.
dejv
Bob van Sikorski
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bob van Sikorski »

no vono tech tvejch 49 je na cidle pod cpu, zatimco jeho 64 na a64 je na termalni diode v cpu (doufam ze nekecam), ale obecne a64 jede v poho na vetsich teplotach nez axp, stejne jako treba prescott
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

2Bob: Špatně sem se vyjádřil - mám tu Athlona 64 3000+, viz. info z cpuz.
dejv
Miras
Expert
Expert

Příspěvek od Miras »

dejvidek píše:2Miras: Prime95 je oproti CPDN primitivní test, již se tu řešilo, že někomu jelo Prime95 12 hodin v kuse a Clima zdechlo s chybou. Prime95 i CPDN procák a comp zatíží, ale každý "jinak".
Sem netušil, já jen že všude na otestování OC compu doporučujou Prime a tady vo něm ani slovo :shock:. Zas o trošku chytřejší :wink:. Takže od teďka budu všem řikat ať stáhnou BOINC a připojí se do CPDN :lol:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Bob van Sikorski píše:no vono tech tvejch 49 je na cidle pod cpu, zatimco jeho 64 na a64 je na termalni diode v cpu (doufam ze nekecam), ale obecne a64 jede v poho na vetsich teplotach nez axp, stejne jako treba prescott
Stejně jako Prescott asi těžko, protože ten má provozní strop až na 120°C :lol:
Na 110°C jsem na něm viděl chodit CPDN a bez chyb :wink:
Naposledy upravil(a) forest dne sob črc 16, 2005 1:47 pm, celkem upraveno 1 x.
Bony
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bony »

To jo ale to měl ten tvůj Prescott při těch 110C poloviční výkon , než když by jel na dejme tomu 60C. :?
Zamčeno