Články o BOINC nebo DC

Obecná diskuse týkající se systému BOINC

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Duro výborná práce, výbornej článek. Slibuju že do vydání článku o Einstenovi dám celou subdoménu o einsteinovi do 100% stavu, nyní je tam odhadem třetina informací, nemám posledních 14 dní čas, pořád sem v práci, pak v Brně, zase zpátky, no hrůza.
dejv
Bony
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bony »

Paráda..už se začíná projevovat efekt Durova článku... to je krása jak je na tom grafu ten zlom směrem nahoru :)
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od gRis »

Je to skvele, blahopreji k vybornemu clanku. Je zkratka videt, ze i kdyz se to nezda, ma popularizace u nas porad hrozne malou penetraci. Jen tak dal!
JardaM
Expert
Expert

Příspěvek od JardaM »

Obrázek
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

Pekny clanok, som rad, ze nadviazali na clanok o Rossete a popisali aj ostatne projekty. Je tam sice zopar nepresnosti (napr. LHC urcite nebude spracovavat udaje zo zrazok castic po spusteni urychlovaca), ale to su detaily, dolezite je upozornit ludi na zaujimave projekty, a takisto je dolezity odkaz na web v cestine. Vyborne!

Btw, vysiel dalsi pekny clanok spominajuci SETI - rozhovor s Jill Tarter, zakladatelkou institutu SETI, profesionalnou astronomkou. Uryvok z rozhovoru v Lidovych novinach:

LN Důležitou součástí projektu je SETI@Home. Dobrovolníci z celého světa si doma instalují program, který analyzuje vaše data z radioteleskopů. Podle statistiky je český národní tým uživatelů čtvrtý na světě v množství zpracovaných údajů. Na to, že je Čechů jen deset milionů, to není špatný výsledek, co říkáte?
No výborně, to znamená, že hodně používáte počítače. Skvělá práce!

LN Co lidi motivuje k účasti na projektu?
Každého, s kým mluvím, zajímá, jestli jsme ve vesmíru sami. Není to otázka, která by mě náhodou napadla minulý měsíc, když jsem se vzbudila. Od té doby, co jsme vylezli z jeskyně, se lidé dívají na oblohu a kladou si stejnou otázku. A je to přirozené. Teď se ovšem změnilo to, že místo abychom se ptali mudrců, můžeme udělat pokus a odpověď zjistit sami.

LN Jsou dnes uživatelé stejně nadšení jako na začátku? SETI@Home byl v roce 1999 průkopnickým projektem svého druhu, dnes existuje řada podobných programů...
Máte pravdu, dnes dobrovolníci stejným způsobem počítají molekuly bílkovin nebo klimatické modely, hledají gravitační vlny nebo částice zachycené kosmickou sondou Stardust. A jsou to úžasné projekty! Ale myslím si, že SETI@Home kvůli nim neztrácí popularitu. Mezi týmy uživatelů probíhá tvrdý konkurenční boj, takže v SETI@Home pokračují nejen proto, že je zajímá odpověď na tu základní otázku, ale zároveň sbírají body, aby stoupli v žebříčku. Soupeření uživatelských týmů se stalo důležitou hnací silou.

LN Je pravda, že kořeny hledání mimozemských civilizací sahají do Československa?
Ano, asi před 45 lety založil Rudolf Pešek jako člen Mezinárodního úřadu pro vesmírné právo a Mezinárodní akademie astronautiky právě v rámci akademie komisi pro hledání mimozemské inteligence. Byl to vůbec první oficiální mezinárodní orgán, který se tímto tématem zabýval. Spolu s dalším Čechem, Lubošem Perkem, byl v akademii velice aktivní a prosazoval myšlenku hledání mimozemských signálů. Bylo mi ctí poznat je oba osobně.

Cely rozhovor najdete tu.
Podpis
Is it by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J. H. Poincaré, mathematician (1854-1912)]
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Je dobře že se o BOINC a projektech začíná psát čímdíl více. Snad to pomůže s jeho rozšířením u nás. Všem kteří píšou články patří obrovský dík.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Trochu starsi clanek na iDnes - soudim podle nekolik mesicu zastaralych udaju (a dilem take mezeram ve vedomostech autora), ale ucel to splni.
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

No alespoň že je starej jen několik měsíců a ne několik let....
dejv
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Před chvílí jsem uveřejnil pokračování článku o Seti/Enhanced:
http://www.czechnationalteam.cz/view.ph ... 2006100001

Na boinc.cz momentálně nemám chuť článek prezentovat, takže tam jej prozatím nenajdete.

Chtěl bych zde poděkovat Honzovi za korekci a pomoc při tvorbě článku. Pokud by v něm byly náhodou nějaké gramatické chyby, tak je prosím dočasně omluvte. Článek jsem posílal Bugimu již před měsícem, ale ještě jsem jej opravený po gramatcké stránce nedostal zpět a už jsem nechtěl vydání dále odkládat.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Docela mě mrzí absoutně nulové reakce na článek :cry:
Můžete mně prosím napsat, zda ho někdo četl, zda byl pro vás v něčem informačně přínosem a jaké informace vám přesně o Seti či přímo Seti/Enhanced ještě scházejí. Chystám se časem sepsat ještě třetí díl s rozborem přímo metody zpracování, ale jelikož těchto informací je i v originále pomálu a s angličtinou docela bojuji, tak to asi zabere dost času.
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FordPrefect »

forest píše:Docela mě mrzí absoutně nulové reakce na článek :cry:
Můžete mně prosím napsat, zda ho někdo četl, zda byl pro vás v něčem informačně přínosem a jaké informace vám přesně o Seti či přímo Seti/Enhanced ještě scházejí. Chystám se časem sepsat ještě třetí díl s rozborem přímo metody zpracování, ale jelikož těchto informací je i v originále pomálu a s angličtinou docela bojuji, tak to asi zabere dost času.
Ten clanek je delsi, nez bible. Myslim, ze lidi by spise zajimal algoritmus vypoctu, nez zpusob pridelovani kreditu. Tak, kritiku uz mam za sebou. Jinak pro neznaleho ctenare to muze byt zajimave.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Psal jsem to s pohledem jakým bych se díval na projekt o kterém nemám moc informací a chtěl bych se jich co nejvíce dozvědět, takže aby byl směřován k co nejvíce lidem kteří ty informace hledají.Snad to bude někomu přínosem.

Jak jsem již psal, ty metody hledání bych chtěl také rozebrat a sepsat do dalšího dílu, ale to bude asi na dýl. Nebo se do toho může klidně vrhnout někdo jiný :wink:
zdenekxxx
Nováček

Příspěvek od zdenekxxx »

Ahoj :) Malinkej dotaz: Kam se poděly všechny články popisující jednotlivé projekty? Po kliknutí na odkas se zobrazí např. hláška "Chyba! Článek číslo 2005012101 neexistuje!"
Díky :)
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Koukni se na nový web týmu:
http://www.CzechNationalTeam.cz
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 forest: On uz je oficialni? Nejak jsem si nevsimnul!!! Podle me je to furt jen tvuj web.
Uznavam ze je tvoje vec, kde sve clanky nechas a kde ne, ale kdyz uz odsud neco smazes/presunes, nemel bys upravit i odkazy tady? Nebo je ucelem tveho pocinani to, aby ten kdo neco hleda se k tomu nedostal, pripadne mu to aspon stizit?
Odpovědět