Článek o Einstein@Home

Fórum o projektu Einstein@home

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

když už tady je plno těch detektorů, hodil jsem tu satelitní snímky LIGO detektorů:
http://howgw-system.wz.cz/BOINC/LIGO%20hansford.jpg
http://howgw-system.wz.cz/BOINC/LIGO%20hansford2.jpg
http://howgw-system.wz.cz/BOINC/LIGO%20livingstone.jpg
http://howgw-system.wz.cz/BOINC/LIGO%20livingstone2.jpg

hledal jsem to podle těch parametrů z tabulky od foresta, a musím říct, že jsou přesné tak na 99.5%
taky je tu jedna zajimavost - mají být identické - z tohoto pohledu to ale vypadá, že v hansfordu ramena svírají ostrý úhel a v livungstonu tupý úhel. Možná je to jen tím satelitem - eifelovka taky stála nakřivo.
btw: nechce někdo z vás, co bydlíte v praze, fotku vašeho baráku? :-) Praha je tam nasnímaná docela detailně...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Dneska jsem vydal 7 díl článku.
Poslední 2 články jsem přehodil, aby to končilo souhrnem a lehkým popisem Einstei@Home.

Jinak s tímto dílem mně strašně moc pomohla Flegi a chtěl bych jí tímto moc poděkovat za spolupráci, určitě nebyla jediná a budeme spolu nadále pokračovat :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Tak jsem objevil clanek o Einstein@Home na webu České astronomické společnosti.
Je tam sice par nepresnosti ale jinak vcelku docela dobra zminka o projektu. Clanek neleznete zde
Obrázek
Honza

Příspěvek od Honza »

zod píše:Tak jsem objevil clanek o Einstein@Home na webu Èeské astronomické spoleènosti.
Je tam sice par nepresnosti ale jinak vcelku docela dobra zminka o projektu. Clanek neleznete zde
Taky jsem ho cetl - v odb e kdy vysel.
Bohuzel je velmi nepresny - snaha o poularizaci vedla k zasadnim nepresnostem.
Snad si lide, kteri se do projektu zapoji, opravi nazor.
Duro Kotulic Bunta
Banánová odměna
Banánová odměna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Duro Kotulic Bunta »

No aj ja som si ho precital, a aj ked mam dojem ze samotny autor asi projekt nerata (naozaj je tam zopar nepresnosti), pripadne ze si dostatocneneoveril vsetko co tam tvrdi, celkovo mi to pripada ako dobry uvod pre tych, co ich to zaujima.
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Chip 3/05 str. 10. Je tady článek o E@H. Divný je, že i když zde píšou: "Od února si můžeme stáhnout program, který automaticky zanalyzuje malé množství dat...", tak tam chybí zmínka o BOINC, pod kterým projekt běží. :?
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

V březnovém Chipu také mj. psali i třístránkový článek o urychlovači částic v CERNu a způsobu zpracování obrovského množství dat. Bohužel tam ale nic nenapsali o projektu LHC, který se na výzkumu v CERNu také podílí :-( .
Obrázek
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Já myslel, že už jsem to sem psal. Ale znáte to. Něco tak dlouho chcete udělat, až si začnete myslet, že už jste to udělal. :oops:
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

A máme tu závěrečný osmý díl :wink:
http://www.boinc.cz/view.php?cisloclanku=2005030901

Doufám že všechny informace byly dostatečně srozumitelné, aspoň jsem se o to snažil a že pomohly k pochopení projektu:wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

foreste, velmi dobry serial. DIKY!
V tomto dile mne nejak nesedi nektere formulace:
"Je ustanoven jako distribuovaný projekt," bych psal "Je koncipovan"
"obdrželi Nobelovu cenu za fyziku z roku 1993" bych psal "za fyziku v roce 1993" nebo snad "za rok 1993" i kdyz to by implikovalo, ze se jedna jenom o rocni usili...

Jeste bych tam pridal odkaz na to, jak se do projektu a CNT v ramci Einsteina zapojit...
dejvidek
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

Honza píše:Jeste bych tam pridal odkaz na to, jak se do projektu a CNT v ramci Einsteina zapojit...
Mám představu, že by každý projekt byl popsán "na jednu A4" něco jako CPDN, na konvi by byly výhody x nevýhody, info o tom kde hledat pomoc, kde jsou FAQ, pak bych to doplnil nahoře na lištu vedle CPDN. Sotva tam můžu dát odkaz na 8 článků, to by nikdo nečetl. Chystám se takový článek sepsat o LHC, články o něm jsou a tak udělám výcuc ve formě "ala CPDN".
dejv
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Honza píše:foreste, velmi dobry serial. DIKY!
V tomto dile mne nejak nesedi nektere formulace:
"Je ustanoven jako distribuovaný projekt," bych psal "Je koncipovan"
"obdrželi Nobelovu cenu za fyziku z roku 1993" bych psal "za fyziku v roce 1993" nebo snad "za rok 1993" i kdyz to by implikovalo, ze se jedna jenom o rocni usili...

Jeste bych tam pridal odkaz na to, jak se do projektu a CNT v ramci Einsteina zapojit...
Ok díky,
zítra to doplním, popřípadě upravím :wink:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

dejvidek píše:
Honza píše:Jeste bych tam pridal odkaz na to, jak se do projektu a CNT v ramci Einsteina zapojit...
Mám představu, že by každý projekt byl popsán "na jednu A4" něco jako CPDN, na konvi by byly výhody x nevýhody, info o tom kde hledat pomoc, kde jsou FAQ, pak bych to doplnil nahoře na lištu vedle CPDN. Sotva tam můžu dát odkaz na 8 článků, to by nikdo nečetl. Chystám se takový článek sepsat o LHC, články o něm jsou a tak udělám výcuc ve formě "ala CPDN".
dejv
Ono udělat jednu stránku možná jde u CPDN, u LHC už to bude docela problém, aby to někdo pochopil a u Einstein se mně to zdá prakticky nemožné, ale nechám to na tobě. Osobně si myslím že stačí jen odkaz na soubor článků napsaných o konkrétním projektu a kdo se tím bude chtít zabývat, určitě si to stejně bude chtít přečíst celý.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

:shock: právě jsem našel dost podstatnou chybu, která by mohla stát monho problémů - hlavně co se týče nováčků:
Jediné, co budete muset udělat, je neinstalovat klienta BOINC na Váš počítač a zaregistrovat se do projektu
no, jestli teda nesmím instalovat BOINC, sem zvědavý, jak to budu počítat...
Administrator
Administrator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dejvidek »

forest píše:Ono udělat jednu stránku možná jde u CPDN, u LHC už to bude docela problém, aby to někdo pochopil a u Einstein se mně to zdá prakticky nemožné, ale nechám to na tobě. Osobně si myslím že stačí jen odkaz na soubor článků napsaných o konkrétním projektu a kdo se tím bude chtít zabývat, určitě si to stejně bude chtít přečíst celý.
No nevim, oprostíš-li od nějaké averze k CPDN, tak věz, že kdyby Honza chtěl, tak o CPDN napíše 20 článků a ještě to nebude všechno, problém je v tom, že člověk co přileze na web, tak jakej projekt si má vybrat? Možná bude znát SETI, ale bude chtít počítat třeba 2 projekty, myslíš si, že bude louskat 8 dílů článků o Einsteinovi? pochybuju, je třeba mít základní informace v jednom článku. Spousta lidí si řekne, ano tohle se mi líbí a nezajímají je podrobnosti, prostě to fláknou na comp a basta. Pokud to nejde u Einsteina, no tak to sorry, nevěděl sem že to nejde.
Když se mě tedy někdo zeptá o co jde v Einsteinovi, tak mu řeknu aby si přelouskal 8 článků? No to mě někam pošle....Princip projektu se dá napsat na jednu stránku, pokud ne, tak sorry, měl sem prostě jen nápad.
dejv
Odpovědět