Optimalizovaná aplikace Einstein@Home II

Fórum o projektu Einstein@home

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
Musacek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Musacek »

V pohode, ja jen ze to tu zabredlo do az moc "odborny" diskuse(na patchovani si nejspis nejakou dobu jeste netroufnu), chybelo tu osvetleni pro takovy lidicky jako su ja.... kteri k tomu pristupuji vice uzivatelsky(takova ta kucharka vem tohle kopni to tamhle - to uplne staci)....... diky fsem huz to facha.... jen jsem svou blbosti zkazil 4jednotky, ale jak jsem koukal do vysledku nebyl jsem sam.
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Tak nově ztažené jednotky se mi opět spustily s originální verzí aplikace :(
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

FAQ píše:Postup optimalizace je jednoduchý. Autorem optimalizací je AkosF.

Verze je určena pro procesory podporující SSE (PentiumII+).
// Podporovanou instruční sadu je možno zjistit např. programem CPU-Z

Nejnovější stabilní verze S5S0007

Postup instalace:

1. Stáhněte si optimalizovanou aplikaci.
2. Stáhnutý archív rozbalte. Obsahuje soubory "albert_4.10_windows_intelx86.exe", "albert_4.10_windows_intelx86.dbt" a "app_info.xml"
3. Pozastavte výpočet Einsteina nebo ukončete celého BOINC managera to pokud nevíte jak výpočet pozastavit.
4. Rozbalené soubory zkopírujte (přepište starší verzi) do složky Einsteina. Nachází se v adresáři \projects\einstein.phys.uwm.edu.
5. Povolte výpočet u Einsteina / spusťte BOINC managera.
6. Již stažené jednotky se dopočítají současnou aplikací "einsteinS5R1_4.02" a nové optimalizovanou "einsteinS5R1_4.10"
7. Zkontolujte zda spočítané jednotky prošly validací

!!!! Soubor app_info.xml zabraňuje automatickým aktualizacím. Při přechodu na novou oficiální aplikaci je nutno app_info.xml smazat a ručně aktualizovat!!!

Toť vše, teď už jen stačí sledovat, jak se výpočet zrychlil. Diskuse k této optimalizaci probíhá zde.
dejv & IQE
Skusil jsem splácat dohromady nový návod do FAQ. Kdyžtak to pls zkontrolujte, popřípadě napište připomínky.
Ten zip obsahuje patchnutou aplikaci a app_info.xml od uživatele Udo

PS: Je to vykraceno metodou CTRL-C-V z předchozích postů tak doufám že mně nikdo nezažaluje za autorství :wink:

EDIT00 doplněn bod 7
EDIT01 @Musacek 6) je, opraveno thx
EDIT02 upravena část o SSE přidán link na CPU-Z
Naposledy upravil(a) azor666 dne pon čer 26, 2006 4:13 pm, celkem upraveno 3 x.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
Musacek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Musacek »

Neni tam preklep??

6. Již stažené jednotky se dopočítají současnou aplikací "einsteinS5R1_4.02" a nové optimalizovanou "einsteinS5R1_4.02"

nemnelo by byti:

6. Již stažené jednotky se dopočítají současnou aplikací "einsteinS5R1_4.02" a nové optimalizovanou "einsteinS5R1_4.10"

i kdyz jak je videt nejak to hasi nefunguje vid LiborA
ni ja vyeditoval xml soubor... je to jednoduchy(v total comandru) a huz mi to jede pres 4.10 v 712
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

6) thx opraveno
appinfo) divné mě to funguje. Jestli máte někdo funkčnější app_info.xml tak mi ho pls pošlete (trěba přez PM)
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

Tak LiborA napsal na fóru EAH super návod jak boinc magora přesvěčit aby jednotky stažené jako 4.02 spočítal s novou aplikací...
EDIT ooops Je to napsáno i zde jen neumím číst
Naposledy upravil(a) azor666 dne pon čer 26, 2006 12:13 pm, celkem upraveno 1 x.
CZ BOINC WIKI
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

azor666 píše:Tak LiborA napsal na fóru EAH super návod jak boinc magora přesvěčit aby jednotky stažené jako 4.02 spočítal s novou aplikací.
Zdovolením to skopíruji i sem.
LiborA píše: You don't need waiting to cache out. You can edit your client_state.xml :
- all strings "einstein_S5R1_4.02_windows_intelx86" replace "einstein_S5R1_4.10_windows_intelx86"
- all strings "version_num>402</" replace "version_num>410</"

And of course put into E@H project directory files app_info.xml, einstein_S5R1_4.10_windows_intelx86.exe and einstein_S5R1_4.10_windows_intelx86.pdb
Azore mrkni o pár příspěvků níž, už to tu je :)
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Musacek píše:i kdyz jak je videt nejak to hasi nefunguje vid LiborA
No jo moje blbost, dal jsem ten app_info.xml do kořenového adresáře boincu místo do adresáře E@H, takže jsem si postup ještě jednou zopakoval a znovu ověřil, že opravdu funguje :)
betr
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Snadna optimalizace

Příspěvek od betr »

Ja jsem optimalizoval asi nejjednodussim moznym zpusobem.
zakazat stahovani novych WU pro E@H, dopocitat rozpocitanou jednotku a odeslat ji, ostatni jednotky stornovat, ukoncit BM, vse v adresari \BOINC\projects\einstein.phys.uwm.edu smazat, do stejneho adresare nakopirovat rozbaleny archiv od uzivatele Udo S5R1_4.10_S5T0712.zip (einstein_S5R1_4.10_windows_intelx86.exe, einstein_S5R1_4.10_windows_intelx86.pdb, app_info.xml), zpustit BM a povolit E@H stahovani WU.
zdenekxxx
Nováček

Příspěvek od zdenekxxx »

Dotázeček: mám AMD Sempron 2600+ půjde mi tam ta optimalizace S5S00007 popsaná o kousek níž Azorem666? Nevím totiž co je "instrukční sada SSE" a jestli jí tedy tenhle procesor má. Díky :)
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

EDIT PLS NEPOUŽÍVEJTE DOCASNĚ OPTIMALICACE EAH THX
zdenekxxx píše:Dotázeček: mám AMD Sempron 2600+ půjde mi tam ta optimalizace S5S00007 popsaná o kousek níž Azorem666? Nevím totiž co je "instrukční sada SSE" a jestli jí tedy tenhle procesor má. Díky :)
Půjde SSE mají IMHO všechny PC od PII.
Jinak na zjišťování je nejlepší programCPU-Z
Sempron 2600 má tuším MMX,SSE, SSE2, a 3DNow nemá SSE3
EDIT00 Je pravda že do návodu je to napsáno trochu kostrbatě. Ještě to skusím upravit

EDIT01 S autodetekcí jsem trochu lhal, 007 je asi poslední applikace které jí nemá. je čistě SSE. Akos navíc nedělá aplikaci SSE2 jen 1 a nebo 3.
Pro SSE3 navíc není Stabilní aplikace. Tak snad pochopíte proč je to napsané takto.
CZ BOINC WIKI
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiborA »

Ačkoliv nemáme používat optimalizované aplikace, stejně mi to nedalo, abych dále nepopkračoval v testování přesnosti výpočtu, tj. jednotku spočítám oficiální aplikací i optimalizovanou. Do nedávna jsem si myslel, že verze S5T0712 dává shodné výsledky jako oficiální, teď jsem však dostal jednu jednotku, u které nebyl výsledek identický, tak jsem se rozhodl to prozkoumat. Zjistil jsem, že rozdíly byly pouze v několika (cca 10) položkách v posledním sloupci výsledků a rozdíl byl +-0,0001. Přiznám se, že mi to nedalo a ačkoliv Akos na fóru E@H vrdil, že validátor nepřipouští prakticky žádné odchylky, tak jsem to risknul a reportoval tuto "odlišnou jednotku" - a validátor ji vzal.
Následně jsem tedy komunikoval s Akosem, a dle jeho vyjádření je výsledek mnou použité optimalizace ještě o něco přesnější než původní aplikace a také validátor se od S4 nezměnil a jeho "přísnost" na shodu výsledků je nižžší než mnou zjištěných 0,0001.
Dále mi sdělil, že Bernd připravuje novou snad o něco rychlejší aplikaci (v čemž se mu snaží pomáhat ), takže se máme nač těšit :)
Kromě toho se jeho pozornost momentálně soustředujě na Predictor a BBC Clima - to může být také zajímavé :lol:
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azor666 »

@LiborA
>>Do nedávna jsem si myslel, že verze S5T0712 dává shodné výsledky jako oficiální
JJ i na EAH se oběvil jeden clověk hlásil nevalidní výsledek z aplikaace označené jako stable (tuším 307).
Sice bych to spíše přisuzoval spíše nekorektnímu OC než Akosově chybě, ale při quorum 2 je tohle stejně hazard /*kolik BFU jako já se s *re do taktování když pořádne neví ani co je FSB*/

>>rozdíl byl +-0,0001.
Rozdíl nemusí být kritický, a u některých výpočtů může chyba (v zaokrouhování) na Xtém desesetiném místě znamenat totální rozdíl ve výsledku. Bohužel nevím co ta data se přěsně znamenají, tak nemohu říci jestli je tozdíl malý nebo velký. Přesnost a spolehlivost je každopádně důležitější než rychlost. Jak se lze dovtípit z přízpěvků na EAH, tak je potřeba aby daný algoritmus axceptotovalo širší pole vědců spolupracujících na projektu

:idea: @ALL pls. nepoužívejte dosavadní ani budoucí optimalizace pokud naprosto přesně nevíte co děláte. A mějte na paměti že EAH má vestavěny mnohé Optimalizace, automatickou detekci SSE a quorum 2.
CZ BOINC WIKI
Pepino65
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepino65 »

Tak koukám, že taky ještě nespíte, mj. taky počítám jednoho E@H a už mám pocit, že to snad nikdy neskončí a bude to jako CPDN. Mám to rozjeto za 13:26 hod. - 77 %. Jestli má ale optim guru Akoš Černý (maďarsky - Fekete) pravdu, tak je lepší to nechat tak jak to zatím jde. Vždyť i fyzici mají určitě zájem na rychlejších výpočtech.
Naposledy upravil(a) Pepino65 dne ned črc 02, 2006 10:52 am, celkem upraveno 1 x.
Nihil est impossibile (Nic není nemožné)
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Kontaktovat uživatele:

AMD vs. Intel, Windows vs. Linux

Příspěvek od LiborA »

Pepino65 píše:Tak koukám, že taky ještě nespíte, mj. taky počítám jednoho E@H a už mám pocit, že to snad nikdy neskončí a bude to jako CPDN. Mám to rozjeto za 13:26 hod. - 77 %.
Tak jsem se nakonec dokopal k tomu, že jsem přeci jen zprovoznil doma (A64 2800+) ten linux. Jednotku l1_0581.0_S5R1__81_S5R1a_2 za kterou mám cca 174 kreditů mám spočtenu za 8h30m. Tuhle jednotku bohužel jako druhý "cruncher" počítal někdo na Woknech s AMD XP 2500+ a ještě k tomu s optimalizovanou aplikací od Akose takže srovnání není tak vypovídající, ale stejně jsem ji dělal cca o 10% rychleji.
Lepší srovnání budu mít až s druhou jednotkou (l1_0581.0_S5R1__80_S5R1a_3) - tu počítá někdo na Windows 2003 Enterprise Server Edition s Xeonem 3,6 GHz. Bohužel zatím neodevzdal žádnou jednotku z této řady, ale jednotky za obdobný kredit (řada h1_0470.5) počítal kolem 13h.
Zatím to opravdu vypadá, že AMD + Linux je pro E@H vhodná kombinace :)
Pepino65 píše:Vždyť i fyzici mají určitě zájem na rychlejších výpočtech.
Jak jsem psal, tak Akos "vypomáhá" při vývoji další rychlejší offiko aplikačky :)
Odpovědět