Vodní chlazení

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

JVc
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od JVc »

mozna jen na tepelny zdroj pro fritovaci hrnec :D
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz
Obrázek
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Tak musim oznamit ze jsem bohuzel docela s vodnikem selhal. Po uspesne vymene desky a zapojeni vodnika jsem zjstil ze mam uvolneny jeden vyvod na NB bloku ( vlastni blbost ale nevim jak se mi to povedlo) takze mi to samozrejme kaplo na grafiku...takze blok sel ven a ted jedu pouze s blokem na CPU...teploty jsou ale necekane vysoke (66 na cpu a 44 na NB) coz je zpusobeno bud velkou voltazi (cpu-z mi ukazuje 1,481) nebo rychlym prutokem vody (600l/h cili asi za 3,5 sekundy mam okruh projetej) nebo jejim malym objemem...zatim tam mam asi pul litru destilky s Cilitem a Domestosem....na chipsetu je tedy defaultni pasiv a neda se na nem udrzet ruka...cidlo ukazuje 44C...rucne jsem nastavil veskere voltaze na cpu 1,325V chipset 1,5V DDR2 1,8V fsb 1,2V...pameti jedu podtakteny na 400Mhz synchronne s cpu.

Takze jsem docela zklaman a planuju 5l kanystr se 2 hadicema co si polozim tady na koberec a k okruhu to bude pridelano pres rychlospojky...myslim ze objem pres 5l se uz tak lehce ohrat neda...na druhou stranu je CPU blok stejne teply jako kapalina ale patice na desce je uz o dost teplejsi...tepelny most by ale mel byt hodne dobry...blok ej pridelan dobre pres stribrnou pastu...pokdu sahnu an hadicky tak teploty kapaliny je priblizne stejna jako moje telesna. Blok na NB je nutnost a to same plati i o SB jelikoz je taky nezvykle teplej.
Bohuzel OC zatim nepripada v uvahu...desku mam Asus P5AD2-E Premium cili jednoznacne nejlepsi deska pro P4 s chipsetem 925XE takze OC predpoklady jsou docela vysoke...bosh mi poslal skvely link na vybornou recenzi:
http://www.digital-daily.com/motherboar ... ndex05.htm

Chtel sem udelat par fotecek ale jeset sem se k tomu endostal tak snad dneska odpoledne.
Takze vsem budoucim vodnikum v teamu preji hodne stesti a at se vam zadari lepe nez mne
:wink:
Obrázek
Honza

Příspěvek od Honza »

Jo, Presshot se nezapre ani pred vodnikem :roll:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Jak komu, mně to funguje bez problémů, ale mám jinou konstrukci vodníka.
Zod šel hned do dvou extrémů najednou, málo kapaliny a nenechal si ode mě poradit že bohatě stačí čerpadýlko se 300l/hodinu za 200kč :lol:
Ono když mu všechna kapalina projde okruhem za 3s tak se fakt nemá šanci nikde moc ochladit :?
Blok na CPU máme stejný, takže v něm jistě problém není :wink:
Moje max. teploty v přetaktu na 4,28Ghz jsou 65°C když byly ty vedra, normálně 60-62°C a na NB 30-32°, takže úplná pohoda.

Však on to Zod doladí a ještě mě jistě trumfne v mém výkonu, jelikož desku má bezkonkurenčně lepší, ikdyž od stejného výrobce.
Naposledy upravil(a) forest dne sob zář 10, 2005 4:48 pm, celkem upraveno 1 x.
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Tak fotecku sjem jiz udelal ale zase mi totalne chcipla baterka takze sem ji jeste nestacil uploadnout.
S tim cerpadylkem ma forest samozrejme pravdu ale ja celeho vodnika koupil od kamose za 1500 vcetne bloku na cpu a nb+vymenik + cerpadylko a hadicky a spona na NB + 2 vetraky...kdybych ho celyho skaldal sam tak urcite koupim pumpu 300l/h.

Objem kapaliny je skutecne docela maly...s dalsimi bloky se malinko zvysi a pak take naplnim expancku na max...tohel ej privizorni reseni jelikzo sem nemel naladu vsechno vymontovat a vracet tam Intelackou desku...aspon to mam odzkousene...myslim ze ten kanystr hoden pomuze. K veceru sem hodim link na foto.
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Tak hotovo a nyni se mohou vsici zajemci mrknout jak sem to vykutil :D
http://img5.imageshack.us/my.php?image=vodnik0zf.jpg

Nejaky komentar:
Asi nejdpostatnejsi veci je to ze jsem potreboval prenosne PC takze jsem velni velmi limitovan...jinak by samorzejme nebyl problem sehnat pul metrovej radiator a poradnej kybl s vodou.

Na spone u cpu je krasne videt jak sem musel vybrousit obloucky pro vyvody z bloku...to ybch nikomu nepral...takhel tvrdej material sem jeste nebrousil ani nevrtal...do spony na NB jsem delal 4 diry asi 2 hodiny a zrusil 2 vrtaky :cry:
Radiator je pripevnen 2 kousky uhnute zavitove tyce prostrecene skry dirky u vetraku.

Expancka byla upravena z puvodnich asi 10cm na vysku kolem 25cm kvuli vetsimu objemu vody a taky aby se mi tam veslo cerpadylko Eheim Compact 600. Stejnak sem musel seriznout jeho predni stranu.

Pameti Kingston 2x512 DDR2 533 s CL4 v dualu jsou teply tak 40C. Planuji nalepit male pasivky.
Expancku jsem plnil 20ml strikackou...expancka je prisroubovana zespodu ke case jelikoz zavitove tyce jsou delsi a skrz spodek jsem vyvrtal 4 dirky. Az vymenim grafiku za nejakej top model tak bdue urcite problem s jeji delkou takez expancka pudje asi z kastle :?

Co se tyce desky od Asusu velice by me zajimalo jak testovali ty svoje vynikajici NON-fan upravy ve stylu Stack cool a Cool and Quit...vsechyn pasivy sou ukrutne rozpaleny at uz na NB, SB nebo mosfetech. Ta hlinikova placka pod patici ma urcite take nad 50C.
Nejak se mi nezda ze by to byla moje chyba.

Kapalina je destilka s objemem koelm 0,5l s pridavkem Cilitu, Domestosu a jeste nejakej humus proti bakteriim a kameni...taky to trosku penilo :lol: :lol: :lol:

Tak snad se vam to bude libit...fotka je trosku vetsi ale mozna stoji za to :-)
Obrázek
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

hmm....hezké...jenom pár otázeček -
ta expanzka je tvé vlastní výroby? Když jsi psal že si ji upravoval z 10 na 25 cm.....jestli jo, tak se ti pěkně povedla :wink:
druhá - ty hadice - to mají fakt takovou šílenou barvu, nebo je to voda uvnitř a výsledek onoho chemického pokusu Domestos + Cilit + další sračky? :lol:

no já jsem chtěl dávat výměník původně na case - on by tam kraasne pasoval - má to cca 10 na šířku a 20 cm na délku ... když to položím na pc tak, aby vývody (které jsou na stejné straně) směřovaly přes okraj PC dolů ke zdroji, bude to jen tak ležet a nemusím si hrát s upevňováním....na druhou stranu - když to udělám podobně jako ty, ušetřím tak 10 cm hadice (případně ještě víc) a můžu hodit větrák přímo do case, kde udělá další průvan a zároveň se tím bude chladit ten výměník (i když to ani nebude třeba s mým CPU - pokud ho nepřetočím z 450 na 550 MHz, což je maximum :twisted: ).....teda pokud by nebyl v case moc teplý vzduch - to by ho spíš zahříval....no, uvidíme.....to vymyslím až "in progress". Ještě si pohrávám s myšlenkou vyrobit si jeden chladící blok na GPU - materiál na to mám, ale nevím jestli na to mám dost zručnosti :lol:
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Expancka je stejna jako ma forest.
Je to vynikajcii vyrobek od nasich slovenskych sousedu.
Muzes si ho objednat zde vcetne ostatniho prislusenstvi na vodnika.

Upravil jsem ji docela jednoduse...stacilo sehnat PVC trubku stejneho prumeru a uriznout ji na potrebnout delku...no pak jeset sehnat zavitovou tyc protoze takhel dlouhy srouby sem nesehnal no a expancka ala zodik byla an svete :lol:

HAdicky jsou obycejen silikonky 10/12...ta hnusna barva je zpusobena onou napenenou smesi takez o nejakem odvzdusneni se enda hovorit...proste sem to zmrvil :lol: Tak priste jen cilit :wink:
Teplota na cpu je ted 62C jelikoz v mistnosti je jen 24C a taky se uz zahorela pasta.
M1.LaN
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Vodnik od Gigabyte

Příspěvek od M1.LaN »

...:::Člověk jako já je buď bohem, nebo ďáblem:::...
PavolR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavolR »

Vypada fakt super.
Obrázek
Obrázek
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Je to celý hrozně maličký, tím pádem nic pro pořádný výkon či dokonce OC.
Nechápu proč ten blok na CPU má kulatou dosedací plochu. Máte někdo kulatej CPU? Takhle bych tím pokryl maximálně 1/2 Prescotta a zbytek by se vařil :wink:
Ten výměník je dle té fotky velkej zhruba jako ruka, takže s tou pidivrtulkou fakt asi nic moc účinek, musela by se hodně točit a tím pádem dělat hluk, což vlastně ruší důvod proč volit vodní chlazení..
Všechny ty stromečky pro hadice jsou pravděpodobně plastové, takže si o tom také myslím své.
Nu a konečně kombinace součástek hliníku a mědi si říká taky jenom o problémy. Kvůli tomu kupovat nějakou extra kapalinu přímo od nich určitě za nekřesťanský peníze je fakt dobrej prodejní tah.
Naposledy upravil(a) forest dne ned zář 11, 2005 12:59 pm, celkem upraveno 1 x.
M1.LaN
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od M1.LaN »

Recenze je v Computeru 17/05 na straně 74 a tohle ma uchladit ....

Pentium D 820 2,8 GHz plná zátež: 41 Celsia
Pentium 4 670 3,8 GHz plná zátež: 42 Celsia
Pentium D 820 3,63 GHz plná zátež: 53 Celsia
Pentium D 670 4,43 GHz plná zátež: 50 Celsia
...:::Člověk jako já je buď bohem, nebo ďáblem:::...
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Pokud by jsi tam napsal bez zátěže, tak bych ty hodnoty bral, ale P4 3,8Ghz v plné zátěži 42°C to by takhle neuchladilo žádné vodní chlazení a ty ostatní hodnoty se mně fakt taky nezdají.
Bez zátěže je to reálná hodnota, pokud by třeba ještě měli zapnuté věci, jako je snížení taktu pokud CPU není vytížen atd. tak to už by nebyl vůbec problém, ale takhle to fakt není v možnostech jakéhokoliv normálního ani vodního chlazení. Kdo takový CPU má, ví o čem mluvím. Ten CPU v zátěži žere kolem 120W a uchladit jej na 42° je fakt nemožné.
Naposledy upravil(a) forest dne ned zář 11, 2005 1:25 pm, celkem upraveno 1 x.
zod
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zod »

Taky se mi to nezda. Sice 670 je zalozena na nove revizi prescotta 2m coz znaci dvoujnasobnou vyrovnavaci pamet L2 ale i tak jedost nerealne hodnota 42C pri full loadu. Musel bych to videt na vlastni oci na vlastnim stole jinak tomu mohu stezi uverit idkyz Computer je pomeren dosti seriozni casopis.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Hlavně furt nedodážu pochopit tu dosedací plochu bloku.
Prescott má plochu 3x3 cm, takže ta kruhová plocha by musela mít více jak 4cm v průměru, což se mně podle té fotky fakt nezdá.
Taky by mně zajímalo na jaké otáčky jela při těch výsledcích ta vrtule na bloku CPU a na výměníku.
Pokud to jelo oboje na několik tisíc otáček, tak tu hodnotu skutečně dosáhnout mohli, ale muselo by to dělat stejný hluk jako vzduchové chlazení, tím pádem by vlastně popřeli hlavní úkol vodního chlazení a tím je téměř nulová hlučnoct celého PC.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Odpovědět