Prenositelnost WU na iny pocitac
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- slavko.sk
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Prenositelnost WU na iny pocitac
Koncom januara budem musiet zrusit ratanie 2 CPDN jednotiek na starom 2 x P3 800 servry a podla prepoctov ich nestihne dotatat. Dostane sa na cca 96-98% ... co by bola dost skoda to len tak zahodit. Co sa stane ked cely adresar zoberiem a nahodim na iny komp nech ich dorata? Viete niekto?
Re: Prenositelnost WU na iny pocitac
Zdar,
v podstate by to melo fungovat - alespon me to fungovalo.
Naposledy jsem to pretahoval o vikendu z P4/HT na AMD 64 a pocitani jede - samosebou jenom jeden model, pak to pusti do toho druheho rozpocitaneho.
Urcite by to byla skoda nedopocitat, kdyz to bude takhle blizko finale.
Asi nejkorektnejsi by bylo nainstalovat stejnou verzi BOINC a pak ji prespat zalohou.
v podstate by to melo fungovat - alespon me to fungovalo.
Naposledy jsem to pretahoval o vikendu z P4/HT na AMD 64 a pocitani jede - samosebou jenom jeden model, pak to pusti do toho druheho rozpocitaneho.
Urcite by to byla skoda nedopocitat, kdyz to bude takhle blizko finale.
Asi nejkorektnejsi by bylo nainstalovat stejnou verzi BOINC a pak ji prespat zalohou.
slavko.sk píše:Koncom januara budem musiet zrusit ratanie 2 CPDN jednotiek na starom 2 x P3 800 servry a podla prepoctov ich nestihne dotatat. Dostane sa na cca 96-98% ... co by bola dost skoda to len tak zahodit. Co sa stane ked cely adresar zoberiem a nahodim na iny komp nech ich dorata? Viete niekto?
Dobrej napad to (do budoucnosti) urcite je. Ja (pre)sel do AMD64 z duvodu nizsi spotreby, tudiz nizsich naroku na chlazeni a tudiz mensi hlucnosti (ne ze by to souviselo se 64-bit - jen o tom, ze Intel moc 64-bit cenove dostupny nema a o te spotrebe Prescottu ani nemluve). M$ snad uz konecne pristi rok vyda Win XP 64-bit edice, Linux je na tom preci jenom lepe. Z hlediska systemu bych si predstavoval spise lepci zabezpeceni a adresovatelnost pameti nez vykon.TheBurn píše:Tohle je sice mimo diskuzi, ale kdyz vidim ze nekdo ma A64, tak se musim optat... Jak to je s BOINCem a A64?...Premejslim ze bych do tech 64bitu sel, ale nevim jestli je to dobrej napad...
Ohledne BOINC a 64-bit:
Myslim, ze mit samotnout BOINC platformu na 64-bit nijak nepomuze - samotne vypocty jsou v reziji jednotlivych projektu. Ostatne, BOINC jako takovy si muze clovek zkompilovat.
O 64-bitu jsme na CPDN dost diskutovali - nejen na foru ale i osobne. Je to dost slozita situace (a historie), tak se to budu snazit kratit....
Puvodne bylo CPDN, resp. jeho predchudce programovan ve Fortranu od tusim 80. let. V 90. letech to bezelo na Cray superpocitacich, coz je nativne 64-bit; na 64-bitu je to vlastne doma. Predelat 500.000 radku zdrojoveho kodu, ktery se vyvijel mnoho let v ramci celych tymu neni v silach par lidi. Navic je v dusevnim vlastnictvi Hadley meteorologickeho centra ci kdo na to ma ted copyright. Takze se kompiluje puvodni kod a delaji dilci zmeny. K tomu je treba kompilator s podporou nejen 64-bitu, ale i podpora knihoven Fortranu atp. Ne kazdy kompilator lze pouzit - spis se jedna o vyjimky. A taky jsou ty kompilatory dost drahe (v porovnani s rozpoctem CPDN teamu). Lide ze CPDN se snazili presvedcit AMD, aby takovy kompilator dalo k dispozici - preci jen by to pro ne byla zajimava reklama....hmm, nevyslo to.
Zkousely se nejake kompilatory (trebas demo verze), jenze byl problem se stabilitou modelu - dalsi prekazka. Proste se moc neslucoval faktor optimalizaci a rychlosti vs. stabilita (ktera je snad jeste dulezitejsi).
Ted se klima zameruje na dodelavani server side (analyza vysledku, databaze atp.) a taky na nove modely (zahrnujici nejen CO2, ale i sloceniny siry a taky model s dynamickou interakci oceanu a atmosfery, tzv. couple model)...snad pristi rok bude cas znovu zkusit 64-bit - preci jenom 64-bitu bude vice a vice.
Nedokazi posoudit potencionalni narust vykonu na 64-bitu - opravdu hodne zalezi na kompilatoru, cehoz dukazem je lepsi vykon Intelu nez AMD, protoze na BOINC je pouzit Intelovsky kompilator. Klasicky klient byl vcelku bez optimalizaci (CPU neutral), takze tam na tom je/bylo lepe AMD...
Predelat SETI nebo podobne projekty je asi radove jednodussi - preci jen ten kod bude celkem primitivni a kratky (v porovnani s CPDN).
Jaksi nejni prava, ze by se z malo dat pocitalo hafo veci. Ono se pocita z hodne dat sarka velky mnozstvi dat.TheBurn píše:Kod je urcite kradsi,... precejenom v CPDN se pocita z mala dat hafo moc veci.... Mimoto tady de hlavne o tu optimalizaci... Btw. to nejde pouzit klasicky GCC nebo tak?
Mozna ma bezna verejnost predstavu, ze predpovidani klimatu je o pocitani teploty - to je sice pravda, ale asi z 1%.
Ta teplota se pocita v mnoha vrstvach atmosfery - nejen v klasickych 1.5 metrech nad povrchem. Taky je nutne pocitat vlhkost, srazkovost, 3D vektory vetru, mraky, vzit v uvahu pevninu a more (maji jine albedo, schopnost odparovat vodu etc.) snih/led a jejich zmeny a spousty dalsiho nez me zacnou bolet prsty od klavesnice.
Zemegule je rozdelena na bunky - jestli spravne pamatuji tak 72x96 v 16 urovnich (a pribudou dalsi na ocean). Ty bunky mezi sebou samosebou maji vazby (nevim pres kolik poli, ale pravdepodobne alespon do 14 primo sousedicich). Matematicky to jsou chaoticke modely. A kdyz se nejaka bunka zblazni - napriklad nestabilitou masiny skoci do nejake bunky absolutni nula s teplotou - tak se muze cely model zblaznit a ze zeme se stane ice-ball. Proto ta citlivost na overclocking, a proto lidem muze (blbe) chodit SETI ale na CPDN pohori.
Treba do modelu zapracovat cyklus siry neni sranda - jeji koncentrace je treba popsat v 3D (spocitej si pocet bunek!) a nejak to vecpat do downloadu modelu (melo to kolem 20MB). Takze se asi udela kompromis ztratove komprese jako jpg a lokalne se to rozpakuje. A to je priklad jedne z desitek iniciacnich parametru...
Jak jsem psal, snahy o optimalizace obcas vedly k nestabilite modelu, coz je spatny. Radsi se zvolila stabilita - tady fakt nejde o kredit, ale o vysledky. Taky je treba dostavat stejne vysledky mezi ruznymi Intel, AMD a PowerPC procesory a mezi ruznymi OS...
Treba mas podrobnejsi informace a lepsi vhled do UK Hadley Center klimatickych modelu - rad se to dozvim
Taky bych moc rad videl 64-bit optimalizaci (nebo jine optimalizace). Jenze ten kod fakt neni primitivni a vyvijel se mnoho let (meteorologickej ustav v UK ma 150let tradici).
Urcite nejake optimalizace budou muset byt - podrobnejsi model (high-resolution), kde se zeme delena na jeste vice bunek zere v soucasnosti 800MB RAM, ale nejake optimalizace zde asi pujdou.
- slavko.sk
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Honza: Preklopit to na 64 bit nie je sranda. Ved vidno ake su problemy uz len s 64 bitovymi ovladacmi na hardver. Okrem toho sa preklapa SETI@home klient uz od konca jula na 64 bit. A stale to nie je preklopene. Robia na tom chlapici spolu s Ericom Korbelom. Plus to optimalizuju aj na ine procesory. Ono to vyzera jednoducho ale ked to zacnes robit ... tak zistis ze na jednom procaku ti nejaka float instrukcia (myslim instrukciu procesora) vracia presnost na 24 bitov a na druhom procaku na 32 bitov a uz si v pip. A CPDN je hardcore, ani si neuvedomujeme. Ja to len trochu poznam, robil som rok pre DWD v Offenbachu. Ale su to podla mna kuzla co sa robi s tymi modelmi. A ano, ja som priklad kedy som znizil overclock doma aby mi slo CPDN a uz ide. A ked to ide tak ide aj zbytok.
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Nemáš chuť napsat o Climate nějaký souvislý článek?Honza píše:slavko: diky za postrehy. Jsem rad, ze to nekdo taky vidi [stejne].
Nějak nám dosud na stránkách chybí a já se k tomu v nejbližší době nechystá, dělám Einsten@Home.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Ohledne klimatu je strasne moc informaci, musi se to nejak zuzit. Nebo prelozit vybrane pasaze?forest píše:Nemá¹ chu» napsat o Climate nìjaký souvislý èlánek?
Nìjak nám dosud na stránkách chybí a já se k tomu v nejbli¾¹í dobì nechystá, dìlám Einsten@Home.
Pred nejakou dobou vysel 3-dliny clanek na Ekoliste - pomahal jsem to trochu korigovat, aby tam nebyly veci uplne mimo. Je to spis pro bezne ctenare.
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=165788
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=165789
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=166434
Taky pro koho by to melo byt urceno a tedy na co zamereno? Bezne ctenare (lide s druhou gramotnosti - znalost anglictiny a pocitace - si to najdou sami). Po pocitacove nadsence a zamerit se na hw/sw veci? Pro lidi vzdelane v oboru nebo se zajimajici o tema vyzkumu?
Jak chces ty pojmout Einsteina?
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
O informacích na ekolistu vím, už sem jim i psal, bylo mi možné ty články uveřejnit na boinc.cz a bylo mi řečeno, že v tom není problém.
Pojmul bych popis projektu, co se vlastně počítá. Nejčastější otázky co na mne směřují jsou: " Co se v CPDN počítá?" "To se předpovídá počasí?" atd....
dejv
Pojmul bych popis projektu, co se vlastně počítá. Nejčastější otázky co na mne směřují jsou: " Co se v CPDN počítá?" "To se předpovídá počasí?" atd....
dejv
Naposledy upravil(a) dejvidek dne úte kvě 24, 2005 8:30 am, celkem upraveno 2 x.
Jo, to je asi rozumny.dejvidek píše:O informacích na ekolistu vím, už sem jim i psal, bylo mi možné ty èlánky uveøejnit na boinc.cz a bylo mi øeèeno, že v tom není problém.
Pojmul bych popis projektu, co se vlastnì poèítá. Nejèastìjší otázky co na mne smìøují jsou: " Co se v CPDN poèítá?" "To se pøedpovídá poèasí?" atd....
dejv
Neco podobneho tomuhle http://www.climateprediction.net/science/strategy.php
Jak dlouhe/podrobne?
btw, box na testovani mi stahl prvni piratskou WU
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Chystám asi 5 souvisejících článků, protože těch informací je fakt hodně.Honza píše:forest píše: Jak chces ty pojmout Einsteina?
Koukni jak jsem popisoval LHC, pojmu to asi podobně
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- Gimmer
- Začatečník

Potřeboval bych pomoci,
dosnesl jsem si dom klimu z jinýho počítače kde se mi počíta,abych odeslal trickle.Jenže se mi stáhla nová jednotka a nevím jak tu jednotku dostat na ten počítač,kde se mi klima počítá.
Ta jednotka,co se mo počítá jinde je už skoro hotová a tu co mám doma má o 16% méně.Zkoušel jsem to různě překopírvat a jediné čeho jsem docílil bylo,že to zůstalo na stejno jak to mám doma.
Počítám na verzi 4.19.
Zatím díky za radu
dosnesl jsem si dom klimu z jinýho počítače kde se mi počíta,abych odeslal trickle.Jenže se mi stáhla nová jednotka a nevím jak tu jednotku dostat na ten počítač,kde se mi klima počítá.
Ta jednotka,co se mo počítá jinde je už skoro hotová a tu co mám doma má o 16% méně.Zkoušel jsem to různě překopírvat a jediné čeho jsem docílil bylo,že to zůstalo na stejno jak to mám doma.
Počítám na verzi 4.19.
Zatím díky za radu