Tohle trochu souvisi se SETI a moznostmi zivota na cizich planetach, ale davam to sem, je to prece jen trochu mimo misu.
Nasel jsem zajimavy clanek o tom, jak vedci objevili bakterie, ktere se "krmi" svetlem, tedy doplnuji energii fotosyntezou, a to skoro 2,5 kilometru pod hladinou more. Takhle hluboko by clovek rozhodne moc svetla necekal, a ono tam take zadne neni. Ty potvory zerou slaboucke svetlo, ktere vznika pri vyvirani horkych termalnich hlubinnych pramenu. Styka se tam vrouci voda o 350 stupnich (pod tlakem je vyssi teplota varu) s okolni vodou, ktera ma 2 stupne. Ty bakterie v tomhle extremnim prostredi ziji a zivi se prave tim slabouckym svetlem, ktere se pritom uvolnuje. Je to tedy dalsi naznak, ze zivot muze existovat i ve velmi extremnich podminkach, a to nejen na povrchu diky slunecni energii. U nekolika teles Slunecni soustavy se predpoklada pritomnost tekute vody pod mnohakilometrovou povrchovou vrstvou ledu, a neni tedy vyloucene, ze tam buji zivot.
Nemecky clanek je tady, uvnitr je i odkaz na anglicke stranky te instituce (PNAS), ted se tam ale nemuzu dostat
trux
Fotosynteza 2.400m pod morem
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- Duro Kotulic Bunta
- Banánová odměna

- Kontaktovat uživatele:
Velmi zaujimave! To, ze bakterie mozu zit v horucich pramenoch a zivit sa chemickou energiou je uz davno zname, ale zeby vymysleli takyto sposob fotozyntezy, tak to je velmi dobra sprava pre mozny zivot na Jupiterovej Europe a mozno aj pri inych hviezdach.
Nedavno som cital o tzv. "Lost City" v Atlantickom oceane, kde sa daleko od najblizsej sopky tiez vo velkej hlbke nasla oblast kde sa generuje teplo vdaka reakcii materialu obsiahnuteho v oceanskom dne (myslim ze to bolo olivin, ale nie som si isty)s morskou vodou, pricom vdaka teplu tam prudi voda, vytvaraju sa mnohodesiatok metrov vyosoke veze z mineralov, a je to aj mlyn na zivot bakterii. A to vsetko uplne nezavisle na vulkanizme, proste cisty hydrochemicky zdroj energie. Takisto velmi dobra vec pre mozny zivot v hlbke mozneho oceanu na Europe, ako alternativny zdroj tepla pre bakterie. Odkaz neviem, ale google urcite najde Lost City.
Ked k tomu clovek prirata posledne objavy bakterii, ktore ziju v Yellowstone (pH vody rovne jednej! - silna kyselina), dalej objav z roku 2002 v nejakom tusim kanadskom jazere s pH rovnym +12.8 (silna zasada), nedavne spravy o tom, ze niektore pozemske bakterie dokazu prezit niekolko hodin aj na Marse (i ked nie rozmnozovat sa), tak clovek naozaj musi prehodnotit svoj postoj k odolnosti zivota...
Dobre veci z tejto oblasti su publikovane na http://www.astrobio.net
Nedavno som cital o tzv. "Lost City" v Atlantickom oceane, kde sa daleko od najblizsej sopky tiez vo velkej hlbke nasla oblast kde sa generuje teplo vdaka reakcii materialu obsiahnuteho v oceanskom dne (myslim ze to bolo olivin, ale nie som si isty)s morskou vodou, pricom vdaka teplu tam prudi voda, vytvaraju sa mnohodesiatok metrov vyosoke veze z mineralov, a je to aj mlyn na zivot bakterii. A to vsetko uplne nezavisle na vulkanizme, proste cisty hydrochemicky zdroj energie. Takisto velmi dobra vec pre mozny zivot v hlbke mozneho oceanu na Europe, ako alternativny zdroj tepla pre bakterie. Odkaz neviem, ale google urcite najde Lost City.
Ked k tomu clovek prirata posledne objavy bakterii, ktore ziju v Yellowstone (pH vody rovne jednej! - silna kyselina), dalej objav z roku 2002 v nejakom tusim kanadskom jazere s pH rovnym +12.8 (silna zasada), nedavne spravy o tom, ze niektore pozemske bakterie dokazu prezit niekolko hodin aj na Marse (i ked nie rozmnozovat sa), tak clovek naozaj musi prehodnotit svoj postoj k odolnosti zivota...
Dobre veci z tejto oblasti su publikovane na http://www.astrobio.net
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Různí mikribi byli nalezeni i v horkých pramenech vyvěrajících z hloubky země na povrch o teplotách 300°C a dokonce jsem četl že byli nalezeni i v hloubkách víc jak 200m pod zemským povrchem, kde prý absorbují vodík a produkují metan.
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
- ® Radim ... ®
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Původní bakterie a řasy ktere obyvalaly Zemi vyuzivaly slouceniny dusiku. Jakmile se objevily rasy produkujici kyslik pri fotosynteze, tak pomalu vymiraly , protoze kyslik (O2) byl pro ne prilis toxicky. Ale uplne nevymizely, ziji v hluboke hloubce pod morem , tam kde vyvera ze Zeme lava , jelikoz je tam vetsi koncentrace dusikatych sloucenin.
- Duro Kotulic Bunta
- Banánová odměna

- Kontaktovat uživatele:
Ano, ako som vravel, o tychto extremofilnych bakteriach zijucich pri horucich pramenoch sa vie uz pomerne davno a su dost dore zdokumentovane (najma nitro- a sulfobakterie ziviace sa dusikom a sirou).
O tych bakteriach zijucich z vodiku v zemskej kore som tiez cital, vodik by mali mat z plynov uvolnujucich sa na rozhrani plasta a kory, a dokonca vraj je mozne, ze tieto bakterie maju suhrnne vacsiu hmotnost ako vsetka ostatna biomasa (cize vsetky ostatne bakterie, plankton, rastliny, zivocichy) dohromady, najma preto, ze vodika je v kore dostatok a maju narozdiel od nas "povrchozemstanov" k dispozicii zivotny priestor o hrubke mnoho kilometrov.
To by bolo naozaj zaujimave keby to tak bolo. Ale s touto fotosyntezou z toho slabeho svetla je to este prevratnejsie podla mna, pretoze naozaj ak existuje na Jupiterovej Europe ocean (co podla vsetkeho existuje), tak je to dalsia indicia ze tam bez problemov moze byt aj zivot, a to dokonca fotosyntetizujuci.
Myslim ze je uzasne ake malicke skulinky a akukolvek co i lennajmensiu moznost dokaze priroda vyuzit na to, aby proste pretlacila existenciu zivota (cize nieco co lokalne zvysuje entropiu). Ak toto neexistuje aj niekde vo vesmire, tak som ochotny si za to odrezat aj ruku.
O tych bakteriach zijucich z vodiku v zemskej kore som tiez cital, vodik by mali mat z plynov uvolnujucich sa na rozhrani plasta a kory, a dokonca vraj je mozne, ze tieto bakterie maju suhrnne vacsiu hmotnost ako vsetka ostatna biomasa (cize vsetky ostatne bakterie, plankton, rastliny, zivocichy) dohromady, najma preto, ze vodika je v kore dostatok a maju narozdiel od nas "povrchozemstanov" k dispozicii zivotny priestor o hrubke mnoho kilometrov.
To by bolo naozaj zaujimave keby to tak bolo. Ale s touto fotosyntezou z toho slabeho svetla je to este prevratnejsie podla mna, pretoze naozaj ak existuje na Jupiterovej Europe ocean (co podla vsetkeho existuje), tak je to dalsia indicia ze tam bez problemov moze byt aj zivot, a to dokonca fotosyntetizujuci.
Myslim ze je uzasne ake malicke skulinky a akukolvek co i lennajmensiu moznost dokaze priroda vyuzit na to, aby proste pretlacila existenciu zivota (cize nieco co lokalne zvysuje entropiu). Ak toto neexistuje aj niekde vo vesmire, tak som ochotny si za to odrezat aj ruku.