BOINC - Folding@Home

Diskuse k ostatním BOINC projektům (beta, alpha verze atp.)

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Honza

BOINC - Folding@Home

Příspěvek od Honza »

Diskuse o prechodu F&H na BOINC se objevovali jiz vice nez pred rokem.

Nyni probiha beta-testovani.
Zamerem F&H neni prechod na BOINC, ale BOINC client bude pouze pridavkem ke klasickemu klientu, jenz ma umoznit pristup vice lidem.

Popravde receno nevim...zda se mi, jako by potentical BOINC podcenili.
Nebo mozna nechteji primo konkurovat Predictoru a Lattice projetku, jelikoz se jedna o projekty s obdobnym zamerenim...

EDIT: OK, tak to udelali kulisacky - pouzili BOINC platformu verskrze jenom na registraci a aplikaci maji v podstate tu klasickou, kterou pouze BoincMgr ovlada. Tduiz minimum prace a pripadne dalsi dusicky k tech 160k CPU, ktere na to uz udajne bezi.
Naposledy upravil(a) Honza dne čtv čer 02, 2005 10:09 pm, celkem upraveno 1 x.
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

tak stejná aplikace, jo...to pro mě znamená jedno - nerozjel jsem folding classic - pod BOINCem ho taky nerozjedu....ten folding at home je vůbec zajímavé stvoření...
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

Jo, je to zajimavy projekt, uz jen ta prezentace je super!
Obrázek
Gimmer
Začatečník
Začatečník

Příspěvek od Gimmer »

Zkoušel to už někdo????
Před chvílí jsem si FaH natahnul a vypadá to vcelku zajímavě
Má někdo zprávu jestli funguje i pod boinc?
Honza

Příspěvek od Honza »

@ Gimmer - zkus si jeste jednou precist muj prvni prispevek. Pisu tam, ze to bezi pod BOINC v podstate jenom tak, ze se pres BOINC zalozi ucet, ale aplikace bezi z klasika (tedy jako ta pod DOSem) :wink:
Gimmer
Začatečník
Začatečník

Příspěvek od Gimmer »

Honza:
Promiň pořádně jsem se na to nepodíval
Dík :wink:
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

Zkušebně jsem vypočítal jednu malou WU na tomto projektu a zjistil jsem že až tak velkou výpočetní základnu asi mít nebude.
Počítal jsem jí 20h a dostal jsem za ni 153 bodíků.
Ve statistikách týmů jsme hned poskočili z celkových 43531 týmů na místo 16791 a ve statistikách userů jsem se dostal z celkového počtu 543.322 na 365.813 místo.

http://vspx27.stanford.edu/cgi-bin/main ... mnum=49658
http://vspx27.stanford.edu/cgi-bin/main ... %5Ffriends

Myslím že i tomuhle projektu by zapojení do BOINC hodně pomohlo a místo té malé zmínky před řadou měsíců by s tím konečně mohli začít něco dělat.

Certifikáty ale mají opravdu hezký :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Pod BOINCem opravdu vypocetni zakladnu moc nemaji. Bohuzel, do BOINCu se nehrnou, nemaji na to ani stranky ani aplikaci a tudiz je ani nikdo nepovazuje za BOINC projekt. Nevicv asi prosrali dobu, protoze do life-science projektu se vedle Predictora zarazntne prosadila Rosetta a sekunduji i dalsi, takze to uz muze byt trochu saturovane.

Stale tvrdim, ze vypocetne maji velky potencial podl klasikem - preci jen skorem 200.000 aktivnich CPU ma z BOINC projektu snad jen SETI.
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

200.000 CPU nemusí být ještě až tak obrovské číslo, jelikož to je počet CPU, nikoli PC. Na Folding totiž lidé s vícero CPU či HT musejí zapínat 2 či více klientů.
Tím se ten počet rapidně snižuje a když vezmu že třeba StanleyNR má pod sebou několik set PC, tak by byl lepší údaj kolik je aktivních userů a né CPU :wink:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na tuto novou adresu.
Honza

Příspěvek od Honza »

Ja o voze, ty o koze...nebo obracene?
Rikam, ze Folding ma tolik aktivnich CPU, ze vice ma na BOINCu mozna pouze SETI. Nesrovnavam presne, srovnavam radove. Znovu opakuji, ze CPU, ne jader - takze jestli ma nekdo siditko v podobe HT procaku, nebo poctivy dual-core je jedno.
Na boinc.dk byla sveho casu statistika poctu CPU na masinu.
Nebo si znovu precti od Davida Andersona "The Computational and Storage Potential of Volunteer Computing". Tam se uvadi, ze 25% lidi na SETI ma masiny 2-CPU - tam je naprosta vetsina masin v podobe Intel HT, ktery zveda vykon o 20-25%, ne dual-core s narustem vykonu 85-95 nebo poctive dual-CPU masiny. Takze at zapinaji HT jak chteji, tak ta 1/4 vetsinou s HT vic jak 5% nebo 10% celkoveho vykonu k celkovemu poctu CPU neprida. Az budou bezne 4-jadra a 2-jadra ve vybehu, tak to bude treba znamenat 50%...zatim je to prd.

CPDN ma dohromady mozna 100k hostu, Einstein 90k, Rosetta se blizi k 50k, Predictor vychcipava na 34k, ostatni paberkuji - akorat SETI se muze pri dobre vuli chlubit necelych 300k aktivnich hostu.
Problem je v tom, ze kazdy user je v kazdem BOINC projektu zapocitavan znovu. Takze pokud treba pocitam na 3 dual-core masinach treba 10 projektu, tak se budu BOINC souctum v projektech jevit jako 10 aktivnich useru; ale na projekt to bude ve skutecnosti vychazet 0.3 masiny na projekt, ackoli vsude budu figurovat jako aktivni user. To je protivaha tveho spravneho argumentu, ze nekteri useri maji vice masin. Nechci zabehavat do metodologickych podrobnosit, jako ze na BOINCu jsou duplicitni masiny (klidne i duplicitne aktivni) atp.
Kazde ma sve pro a proti a radove se to vyrovna.

Pokud bych bral, ze uzivatele Rosetty a Predictora se absolutne nesnasi a nepocitaji oboji soucasne, delaji treba 75k hostu - pisu hostu, ne useru.. Aby se vyrovnali Foldingu, musi tam byt v prumeru nasazene vic jak dual CPU masiny aktivni masiny. Skoro si troufam tvrdit, ze tomu tak neni. Tudiz by pak Folding byl vetsi nez Rosetta a Predictor dohromady a to jeste za predpokladu, ze se useri, resp. masiny Rosetty a Predictoru neprekryvaji.
Nerikam, ze 200k CPU je obrovske cislo, ale ze to vetsinu BOINC projektu (vcetne konkurencniho Rosetty ci vymirajicimu Predictoru) prevalcuje. Folding predci akorat SETI (ale treba maji v prumeru slabsi masiny?), srovnatelny bude Einstein a asi CPDN (hlavne kvuli silnejsim masinam v tomto projektu).
forest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forest »

OK, tak se asi shodneme že těch 200.000CPU bude znamenat kolem 150.000 PC.
Akorát mě překvapil ten skok po zpracování jediné WU v týmech i v userech.
Každopádně přechodem na BOINC by značně získaly obě strany.
Honza

Příspěvek od Honza »

forest píše:Každopádnì pøechodem na BOINC by znaènì získaly obì strany.
To mi prijde spise jak mentalismus a zbozne prani...

Prechodem na BOINC trati to, ze musi obsluhovat nejakou dobu jak klasika, tak novy system (viz SETI nebo CPDN).
Prechodem na BOINC trati uzivatele, kteri prechod nezvladnout (viz SETI, castecne CPDN)
Prechodem na BOINC trati castecne ty, kteri poodkryji sve omezene rozhledy a vidi najednou dal nez na F@H a zapoji se do vice projektu (viz SETI)
Prechodem na BOINC asi neziskaji tolik novych zdroju z BOINC komunity, protoze life-science projekty jsou jiz trochu obsazene. Co muze F@H nabidnout oproti treba Rosette, kde je pravidelny kontakt s tymem a zivy vyvoj aplikace (narozdil od stagnujiciho Predictora)?

Ziskal by tim BOINC dalsi projekt a opet trochu povysil sve renome.
Ale nejsem presvedcen, ze by tim moc ziskal F@H - alespon tak si vysvetluji, proc neudelali podporu BOINC: aplikace, fora atp. a proc takto nepostupuje ani Grid/UD a dalsi. Proste maji leta budouvanou svoji docela dost slusnou zakladnu vypocetniho potencialu na jednoucelove aplikaci, ktera BFU vyhovuje.
michalsx
Nováček

GPU ATI R580

Příspěvek od michalsx »

A co tohle? Mám dojem,že si "trochu" polepší:

Moment, na který jistě čekala řada příznivců distribuovaných výpočtů, je tady. Projekt Folding@home vypustil první betu klienta provádějícího výpočty za pomoci GPU ATI R580, které sídlí na Radeonech řady X1900. Zástupci projektu přitom uvádějí až 30× vyšší rychlost počítání (ano, to není překlep), než „klasickou cestou“. Takovýto nárůst už ostatně při letmém porovnání rychlosti animace slibovala někdejší demonstrační videa, kde GPU předvádělo plynulou animaci, zatímco dnešní běžné procesory jsou rády za jeden snímek za vteřinu. Takže, pokud máte doma Radeon řady X1900 a chtěli byste přispět ke zkoumání proteinů v souvislosti s hledáním léčby na několik závažných chorob, stahujte a počítejte.

Je to 30x výkonější než CPU a žere to cca 2x - 3x tolik. Takže výkon/na watt je cca 10x lepší.

http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/mai ... pe=osstats
OS Type Current TFLOPS* Active CPUs Total CPUs
Windows 150 157962 1520856
Mac OS X 4 7965 90544
Linux 21 17431 193529
GPU 27 418 632
Total 202 183776 1805561
Honza

Příspěvek od Honza »

Diky za info.
O tomto jsme psali pred tremi tydny v threadu Folding@home na GPU, PS3 atp.; pridal jsem tam i nektere osobni zkusenosti.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re: GPU ATI R580

Příspěvek od Necroman »

michalsx píše:Projekt Folding@home vypustil první betu klienta provádějícího výpočty za pomoci GPU ATI R580, které sídlí na Radeonech řady X1900.
Je to 30x výkonější než CPU a žere to cca 2x - 3x tolik. Takže výkon/na watt je cca 10x lepší.
http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/mai ... pe=osstats
Windows - 150 TFlop při 157 962 procesorech
GPU - 27 TFlop při 418 graf. jádrech :shock:

Tak to je mazec, z toho by si měli vzít příklad i jiné projekty, takový Climate počítaný graf. kartou, to by se dal jeden WU za týden celkem v pohodě.
Odpovědět