Tak moc bych se tomu zase nesmal. Nevim jak by se zachoval tym S@H, ale u jinych projektu distribuovaneho pocitani neni neobvykle autora uspesne jednotky zverejnit, predat mu diplom, nebo dokonce i odmenu.Howard píše:No jasne, to se nikdo z nas nedozvi
uz zive vidim, jak mi jednou poslou mejl, ze prave ten muj klient vyzkoumal neco dulezityho, prileti za mnou az z Berkeley, aby mi prinesli medaili...haha
Napriklad v projektu GIMPS (vyhledavani novych prvocisel), bylo nedavno zverejneno jmeno cloveka, jehoz pocitac objevil 42. Mersennovo prvocislo (Martin Nowak z Nemecka). Bohuzel to prvocislo bylo "jen" temer 8 milionu mist dlouhe (GIMPS prodava plakat 0,75m x 1,1m, na kterem je to cislo vytistene fontem 1pt!). Kdyby bylo dlouhe pres 10 milionu cisel, ziskal by podstatny podil na odmene $100.000 od Electronic Frontier Foundation! Takhle ma pravo jen na $5.000, ktere ale dostane jen pokud a az se objevi to cislo dlouhe aspon 10.000.000 cifer.
Ta odmena by se rozdelila mezi GIMPS, jejich zakladatele, a majitele pocitace, ktery prvocislo objevil, a cast by putovala i predchozim objevitelum mensich prvocisel (jako Martin Nowak). Soucasne je stav takovy, ze na majitele pocitace uspesne jednotky by zbylo $50.000, coz neni tak spatne. Presny popis podminek je zde.
Objev Martina Nowaka prosel nejvetsimi nemeckymi i svetovymi medii - napr. Stern (s fotkami), Frankfurter Algemeine Zeitung, Google News,...
Nebylo by spatne, kdyby i projekty na BOINC prisly s podobnym systemem odmenovani - dozajista by to zvysilo zajem a pocet zpracovanych jednotek mnohonasobne. Bohuzel, ale mam takovy dojem, ze soucasne nezvladaji ani stavajici pocet ucastniku, a kdyby byl vetsi priliv, polozilo by je to kompletne.
Hmm, tak mam dojem, ze jsem ted udelal BOINCu medvedi sluzbu - vsadim se, ze se par lidi po precteni tohoto prospevku vykasle na honeni ufounu, a radsi se da na hon za dolary u GIMPSu.
trux