Zakládám tento threadu, kam by se mìli posílat odkazy na èlánky pøednostnì o BOINC (pøípadnì o DC obecnì) - jak tištìné, tak internetové. Když tam bude zmínka o CNT, tím lépì (viz èlánek o BOINC/Einstein)
Prestižní Science magizine vydal v dnešním vydání speciální oddíl vìnovaný DC - odkaz zde. CPDN projekt se tím dostal pøímo na titulku.
Nejspis se dostanu pøímo k celemu PDF souboru - uvidite proc
Clanek jsem si s chuti precetl a je podle mne velmi dobry az vyborny.
Je to dost ctive a jsou tam i zajimave historky za zakulisi - napriklad jak byl nekdo za pouzivani DC na pocitacich malem zavreny, ale nakonec vyvazl s pokutou a 80 hodin prospesnych praci.
Snad je to OK, kdyz dam link na vlastni PDFko. Autor sam k nemu nema plna prava (k publikovani) 30 dni po zverejeni v casopisu Science, ale pak ano. PDFko mi ale poslal...
Toz - ctete a kochejte se tady
Dost zajimavy mi tam prisel prvek demokratizace vedy skrze distribuovane vypocty - to by asi stalo za diskutovat.
S tou demokratizaciou - do velkej miery je to pravda, s mensimi nakladmi sa da urobit projekt s velkou vypoctovou kapacitou pristupny aj pre pracoviska ktore by inak nemohli takeprojekty zrealizovat.
Na druhej strane ale, aj naklady niekolko desattisic dolarov su velmi velke pre vacsinu pracovisk mimo priemyselne vyspelych krajin, a mnohokrat moze byt lacnejsie pouzit/zaplatit si pristup na superpocitace (ak take k dispozicii su) pripadne - este lepsie - kupit si vlastny maly cluster, na ktorom bude ratat len team sam, a nebude mat ziaden "queue time". Jeden kolega to vyriesil presne tak - kupil si viacprocesorovy cluster na ktorom bezi simulacie, a kedze rata na nom len on tak napriek tomu ze cluster ma samorejme mensi vykon ako superpocitac ktory pouzivam ja, tak ma vysledky v porovnatelnom case.
Poviem to takto - ja som sa snazil zoparkrat nadhodit myslienku Boinc pre konkretne pouzitie, ale - je to problem jednak z personalneho hladiska (kto to cele pripravi?) aj casoveho - kym by sa taky projekt rozbehol, tak by to trvalo velmi dlho - dlhsie ako ked teraz submittneme pekne overenou cestou joby na superpocitac, ktory nam za par tyzdnov az mesiacov vyhodi vysledky. Takze z tohto hladiska sa boinc hodi pre najma pre velke projekty ktore pripravia, spustia a budu prevadzkovat najma velke institucie ci organizacie. A tie zvacsa maju dost prostriedkov na to aby dane veci bezali na superpocitacoch, aj ked s mensim vykonom ako by mal Boinc.
To je jedna vec (nie velmi zavazna, lebo ak by bola naozaj potreba tak by sa to dalo realizovat aj napriek tomu co som napisal, tak ako to urobili timy okolo tych projektov, ktore uz existuju...), ale druha vec je ze naozaj je pomerne obmedzene mnozstvo vyskumnych tem/projektov, ktore sa daju prisposobit na rozkuskovanie na mnozstvo malych jobov beziacich na mnohych PC, ktore sa potom daju dohromady. Toto je naozaj vazne obmedzenie, dost vazne na to aby slovo "demokratizacia" takmer stratilo vyznam v tejto suvislosti. Nemozete oznacit za demokraticke nieco, co je realizovatelne len pre (poviem len od velmi zhruba) povedzme 10-20% vyskumnych tem...
Nehovoriac o tom, ze samotne slovo "demokratizacia" v dnesnom svete "sirenia demokracie" zavana idelogizaciou a ma neprijemnu prichut. (ale o slova tu teraz nejde, dalo by sa najst ine slovo).
Ale aby som si tak trochu hned aj oponoval - neda sa urobit idealny projekt, idealny framework. Takze z tohto pohladu je prispevok Boincu k vede naozaj vyborny a "demokratizacny". Najma preto, ze tie projekty ktore sa teraz riesia, z tohto pristupu budu mat naozaj ovela vacsi vedecky zisk ako keby zostali pri klasickych superpocitacoch, pretoze sa svojou numerickou/vedeckou podstatou na to vyborne hodia...
Btw, nikdy som sa vlastne nepytal, Honzo, kde/v akej oblasti ty pracujes?
Niekde v pocitacovej firme?
'hojda.
Jsem rad, ze se clanek libil. Podle mne si na tom dal John (autor) zalezet a i jinak jsou na to vcelku kladne ohlasy - napriklad mi psal Kirk Pearson, ktery se v DC dost vyzna a ma to taky jako konicek.
btw dejv: fotila mne tusim moje bejvala.
btw Duro: BOINC provozuji jenom doma na domacich pocitacich, nikde jinde (zatim). Delam taky doma - placam grafiku atp. A obcas chodim do skoly.
S tim rozdelenim projektu na mensi casti je to tak. Jen ted nejsem schopen urcit, kolik % vedeckych projektu takto (ne)jde rozdelit. Povetsinou ty, ktere potrebuji hodne pameti nebo velky traffic (obrovske mnozstvi dat) k vypoctu, jez nejde rozkouskovat.
Kolik odhadujete, ze bude pod BOINC verejnych projektu trebas v lete 2007?
Vznikne jina, konkurenceschopna, platforma vuci BOINC? Tj. public?
já to tak tipuju, že nad 20 projektů už se to nedostane, nebo spíše budou projekty přicházet pomalu. Zaprvé ti, kteří by to využili už budou většinou projekt provozovat a další, jak psal Duro, nebudou mít možnost "rozkouskovat data".....zadruhé, projektů už bude hodně a tak výpočetní výkon BOINCu dost klesne. Další věc je ta, že když bude 20 projektů a z toho budou mít čtyři dobrou grafiku a myšlenku, nemá nějaký pro veřejnost nezajímavý projekt šanci. Byla by to už velká konkurence.....pak by to taky mohlo skončit tím, že by museli projekt zrušit, kvůli nedostatečnému výpočetnímu výkonu...
ohledně konkurence bych byl klidný - než se nějaká dobrá konkurence oběví, BOINC už snad vydá finální verzi klienta a do té doby už bude mít nejspíš většina lidí, kteří budou mít zájem provozovat distribuované výpočty, nainstalovaný BOINC.....jedině, kdyby BOINC nedokázal dodělat pořádného klienta, nebo že by konkurence přinesla něco převratného. BOINC by měl taky výhodu v tom, že dost projektů už by nechtělo měnit výpočetní platformu, a u BOINCe by zůstalo. Konkurenci by pak zbyly většinou jen nové projekty....většina z nich by ale IMHO neměla zájem o neznámou a začínající platformu, a riskla by raději BOINC, i když je to větší konkurence.......kdoví.....je to ještě daleko....
Mno BOINC je docela vymakly (ale zatim ma co dohanet), takze si myslim, ze hnedk tak nekdo nebude mit potrebu urobit konkurenci. Proc taky, je dost tezke udelat vypocetni aplikaci, vytvorit zazemi a tak (vidime na dnesnich projektech :]) a natoz aby se nekdo delal s necim co uz je. To by zvolili spis lide, co by mely nejake opravdu specificke pozadavky,...
Co jeste sem chtel rict,..jo k tem projektum - hus jich asi moc nebude a na dvojnasobek to si myslim nevyrost,...Mame tu opravdu zajimave projekty, kazdemu se libi neco, ale hus me nenapada co by se jeste dalo pocitat aby to oslovilo co nejvice lidi,...Treba takovy The Lattice Project, ten me nejako moc neoslovil, ale pocitam ho abych vedel co je to zac,...A BURP - no,...Je to zajimavy napad, ale nedotahle do konce,...Napriklad ja sem nespocital ani jednu WU,..bud to hazelo chyby nebo nebylo co pocitat,...
Tohle zatím pouze zmoderuji, pøíštì smažu vše. Dejv
TheBurn píše:A BURP - no,...Je to zajimavy napad, ale nedotahle do konce,...Napriklad ja sem nespocital ani jednu WU,..bud to hazelo chyby nebo nebylo co pocitat,...
nedotáhlé do konce to máš pravdu - ostatně o tom, že BURP je v pre-alpha fázi si můžeš přečíst jak na jeho stránkách, na webu BOINC.cz tak i zde na fóru.....nemůžeš se divit, že to háže chyby, když ještě oficiálně neběží na ostro...
Tak článek,který jsem psal o BOINC do Klánovického Zpravodaje,už má tady každej doma v kaslíku (sám jsem to rozvážel).I na fóru Klánovic jsem o tom založil thread: http://www.praha-klanovice.cz/forum/viewtopic.php?t=83 .Zatím není k dispozici PDFko KZ s článkem.Pokud by to trvalo déle,tak ho sem vložím.
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.
Pro ctenare MF Dnes dobry clanek. Pobavila mne veta "Po SETI@Home pøisly již skuteènì užiteèné projekty"
Jak chapate vysvetleni rozdili mezi distributed computing a grid computing? A kam pote zaradit BOINC, kdyz tam neni vubec zminen (ackoli muze byt vykonem srovnatelny s WCG)...
Dalsi clanek, tentokrat sice ne o DC, ale o novem superpocitaci, jehoz stavbu vcera japonci oznamili. Bude mit rychlost 10 Pentaflopu, coz je 10.000 Teraflopu, neboli 10 milionu Gigaflopu (dnesni PC maji vykony v radu Gigaflopu). Cely S@H Classic mel vykon radove 50 Teraflopu (S@H 2 statistiky s timto udajem jsem nenasel, ale predpokladam, ze to bude spis mene). To znamena, ze ten superpocitac by spocital celodeni davku vsech pocitacu S@H priblizne za nejakych sedm minut
Novy clanek o BOINC a jeho projektech je primo na BOINC/BERKELEY.
Mozna trochu nadrzuje CPDN - ne ze by mne to netesilo - protoze jej zminuje nejcasteji. No alespon nejaka zmena proti naproste vetsine autoru, ktere do nekonecna unavne jmenuji ten jeden.
Hezka jsou shrnuti projektu v boxes - strucne receno o cem jsou. Napadlo mne to prelozit, protoze je tam v par vetach polopatisticky receno, co se pocita a k cemu dany projekt je.
Taky mne pobavilo to, ze z BOINC vznikla minimalne tri manzelstvi - proste lide se schazi a tak...
Zde je jeden zajimavy clanek, ktery poukazuje na to, ze tym Wangove a dalsich cinskych matematiku dokazal srazit slozitost pro nalezeni kolize u SHA-1 z puvodnich 2^80 na krasnych 2^63, coz uz je slozitost dosazitelna pomoci distribuovanych vypoctu na internetu. Mozna se tedy v nejblizsi dobe dockame nejakeho projektu (asi ne pod BOINCem), ktery bude mit za cil najit prvni kolizi v SHA-1 hashovacim algoritmu...
Dobrá zpráva! V Záříjovém čísle časopisu CHIP vyšel pěkný článek, který čtenářům představuje projekt Einstein@home a který také popisuje současné i budoucí možnosti zachytávání gravitačních vln. BOINC je tam zmíněn sice jen okrajově, to ale nic nemění na tom, že se o DC začne možná zajímat opět více lidí .
Mohl bych sem dát naskenované stránky, ale nejsem si jist, jestli bych tim neporušil autorské právo...