Verze Windows
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
-
4D 61 72 74 69 6E=Martin
- Expert

jo - ten nLite - já sem XP snad jěště neinstaloval (teda jednou, ale to je dávno) - to si tam nemůžu odebrat součásti které nechci? No v tom případě, kdyby nebylo nLite, tak bych si udělal volný den a z DOSu bych nepotřebné soubory promazával...windows si to totiž hlídá jako pes žrádlo - "Opravdo chcete smazat soubor xxxx.xxx?" Ano. "Chyba, soubor nelze odstranit. Přesvěčte se, jestli soubor není využíván, nebo jestli není disk chráněn proti přepsání" (hmm, teď mě dostal - jak asi přišel na to, že chráním HDD proti přepsání...)
no a s těma alternativníma prohlížečema to asi bude taky těžké - to vím z vlastní zkušenosti, když jsem musel několika lidem, kteří chodili postupně, vysvětlovat, co je to internetový prohlížeč. Ale stejně jsem pak musel najít poslední zbytky Internet Exploreru, určené k testování vzhledu webowých stránek, aby si mohli najít něco na netu....takové lidi by člověk někdy nejraději ubil lopatou...
no a s těma alternativníma prohlížečema to asi bude taky těžké - to vím z vlastní zkušenosti, když jsem musel několika lidem, kteří chodili postupně, vysvětlovat, co je to internetový prohlížeč. Ale stejně jsem pak musel najít poslední zbytky Internet Exploreru, určené k testování vzhledu webowých stránek, aby si mohli najít něco na netu....takové lidi by člověk někdy nejraději ubil lopatou...
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, v XPéčkách je spousta zbytečností, které dá pryč buď nlite, nebo se prostě povypínají. No kdo nahodí XP a už si nic "nepošteluje" k obrazu svému, tak bude na XPéčka jen nadávat. Namátkou nesmysly o zasílání hlášení o chybách, pitomě nastavenej swap, atd.Honza píše:Jde to povypinat stejna jako ty graficke blbosti. Stejne tak vzhled lze udelat jako u W2K a pak je to velmi dobre pouzitelny.
dejv
ovsem, jenze nastanou situace, kdy je konzole efektivnejsi a leckdy jednodussi. Jinak grafiku beru, ovsem neberu omalovanky, ktere MS posledni dobou predvadi (a posledni KDE taky :])dejvidek píše:Konzole není vhodná pro běžné uživatele, kteří počítač potřebují k práci - net,prezentace, dokumenty, účetnictví,atd. Pro ně je vhodné grafické prostředí, ať už ve formě windows, nebo grafický nástavby Linuxu (např. KDE).swamp píše:Ja se na Longhorn uprimne netesim, protoze akorat vzniknout dalsi uzivatele, kterym je konzole cizi a bez omalovatek nespusti ani Internet explorer (alternativni browsy jim pochopitelne nic rikat nebudou), tim padem bude v obehu vic viru... boze boze...
Celkový počet virů neovlivní Longhorn ani antivir, ti dokážou ovlivnit počet virů ve tvém počítačiJiž dnes existuje řešení, které eliminuje zranitelnost compu, např. Avast+Kerio, atd.
dejv
Jinak za nazorem, ze operacni system by nemel byt nachylny k virum tak jako WIN, si stojim.
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
To je jako říct, že Nokia je nejporuchovější značka telefonů, protože jich za den jde do reklamace 20 a Alcately jen 2. Pak se ale musí dodat, že Nokia má 30-40% trhu a Alcatel procentaswamp píše:Jinak za nazorem, ze operacni system by nemel byt nachylny k virum tak jako WIN, si stojim.
dejv
Jedna vec je povypinani blbustek, druha vec jsou komponenty instalace. A ta druha vec je zasadnejsi.4D 61 72 74 69 6E=Martin píše:jo - ten nLite - já sem XP snad jìštì neinstaloval (teda jednou, ale to je dávno) - to si tam nemùžu odebrat souèásti které nechci? No v tom pøípadì, kdyby nebylo nLite, tak bych si udìlal volný den a z DOSu bych nepotøebné soubory promazával...windows si to totiž hlídá jako pes žrádlo - "Opravdo chcete smazat soubor xxxx.xxx?" Ano. "Chyba, soubor nelze odstranit. Pøesvìète se, jestli soubor není využíván, nebo jestli není disk chránìn proti pøepsání" (hmm, teï mì dostal - jak asi pøišel na to, že chráním HDD proti pøepsání...)
no a s tìma alternativníma prohlížeèema to asi bude taky tìžké - to vím z vlastní zkušenosti, když jsem musel nìkolika lidem, kteøí chodili postupnì, vysvìtlovat, co je to internetový prohlížeè. Ale stejnì jsem pak musel najít poslední zbytky Internet Exploreru, urèené k testování vzhledu webowých stránek, aby si mohli najít nìco na netu....takové lidi by èlovìk nìkdy nejradìji ubil lopatou...
Napriklad nLite umi z intalace IE odstranit - bud jenom prohlizec (takze stale jdou pouzit nadstavby jako Maxthon), nebo i jadro. Kdyz v SP2 u Win XP reknes, ze nechces jako prohlizec M$ IE nebo jako mail klienta Outlook, pouze se znepristupni tyto aplikace - ale na disku stale smrdi, v registrech se stale rozpinaji a bezpecnostni ryziko zustava. Proto ten nLite a nemusis rucne honit po disku soubory nebo lezt v registrech a prosmikavat (taky to nedoporucuji, pokud opravdu nevis co delas...by ti to klidne uz taky vubec nemuselo nabehnout).
Dejv ma s deravosti aplikaci ci spolehlivosti pravdu - ten priklad je vystizny. Stejne jsem to sveho casu zazil s HD Seagate (pouze oni tehda meli nadupane modely jake Seagate Barracuda 2GB - nejrychlejsi SCSI disk, nebo Seagate Elite 9GB - tehda snad nejvetsi HD, ktery stal bezne kolem 50 tisic; Elite 9 byl 5,25" format a na vysku bral dve pozice, vazil hodne kil a pri nabehu simulovat tryskove letadlo - mel jsem ho, tak vim o cem mluvim. To vsak neznamena, ze by ty disky byly poruchovejsi - proste jich jenom od te znacky bylo nejvic a pripadne meli modely, na ktere se ostatni nezmohli.
Taky bych mohl rici, ze Nokia ma hodne bezpecnostnich der (jako ze nejake ma)...
Pokud se nejaky kus softwaru dostane do popredi zajmu, je jasne, ze se v nem ty diry najdou. Wokna jsou ale extrem.dejvidek píše:To je jako říct, že Nokia je nejporuchovější značka telefonů, protože jich za den jde do reklamace 20 a Alcately jen 2. Pak se ale musí dodat, že Nokia má 30-40% trhu a Alcatel procentaswamp píše:Jinak za nazorem, ze operacni system by nemel byt nachylny k virum tak jako WIN, si stojim.Uvidíme to třeba na FF, pokud se vyhrabe na 20% podílu na trhu, tak budeš vidět kolik najednou bude děr
![]()
dejv
- Necroman
- Expert

- Kontaktovat uživatele:
Re:
Jaky build Longhornu testujes? Take jsem si jednou nainstaloval Longhorn, snad build 4007 pre-alpha, milestone 4 a byl to opravdu hnus. prohlizec na nic, nefungovalo leccos z toho,co v XP beha v pohode, ale hlavne NESLY NAINSTALOVAT ZADNE OVLADACE!!! Zkousel jsem ovladace pro XP a Longhorn je odmital s tim, ze nejsou pro LonghornHonza píše:Ted se k tomu taky nedostanu - v masine mam uplne jiny HD s Win x64 a zkousim instalovat Longhorn, takze na to ani nemam nastroje.

Win XP x64 vs. Longhorn
Longhorn 5048 z WinHECu. Je naprd - neumi to ani grafarnu (Radeon X800), takze mi to v nativnim rozliseni LCDcka 1600x1200 prekresluje rychlosti portretistu na Karlove moste. Nechodi ani zvuk (SB Audigy), spousty veci tam neni. Napriklad Administrative tools nemaji ani services (trebas na vypnuti Themes kdyz se to plazi bez akceleratoru).
Pokrok ale vidim v Instalacni procedure - ani ne v tom, ze je plne graficka (bud dohaneni Linux nebo Mac, to je jedno). Kdyz se rozebehne instalace, je mozne si pred Alt+tab skocit do command-liny a pustit TaskManager a sledovat co se pri instalaci deje. Hezka je B&W obrazovka loga "Code name LongHorn" - takovy pekny retro na Windows 2.0, klidne bych to tak nechal
No, musi na tom jeste HODNE zapracovat.
Prisla mi taky Eval verze Win XP 64-bit od M$. Kdyz jsem zjistit obstrukce a financni naklady na legalni upgrade z Win XP Pro na Win XP x64, tak jsem si to zaridil jinak (pred redakci).
Tuhle verzi jsem chtel mj. taky na testovani dual-core masin...
Zde mne system prijemne prekvapil - je to na prvni pohled rychle a stabilni. Ksichti se to neco mezi XP a 2003 (coz v podstate je).
Zasadni otazkou pred instalaci takovehoto systemu je dostupnost dirveru: na grafarnu jsou final, na zvuk chodici beta; scanner nebo Printer (HP BI 3000DTN) jsem nezkousel.
No mozna na nej jako druhy system prejdu - jen kdyby Adobe udelal 64-bit edici (to bych mozna upgradoval i Photoshop a Acrobat).
OK, jdu zase neco delat.
Pokrok ale vidim v Instalacni procedure - ani ne v tom, ze je plne graficka (bud dohaneni Linux nebo Mac, to je jedno). Kdyz se rozebehne instalace, je mozne si pred Alt+tab skocit do command-liny a pustit TaskManager a sledovat co se pri instalaci deje. Hezka je B&W obrazovka loga "Code name LongHorn" - takovy pekny retro na Windows 2.0, klidne bych to tak nechal
No, musi na tom jeste HODNE zapracovat.
Prisla mi taky Eval verze Win XP 64-bit od M$. Kdyz jsem zjistit obstrukce a financni naklady na legalni upgrade z Win XP Pro na Win XP x64, tak jsem si to zaridil jinak (pred redakci).
Tuhle verzi jsem chtel mj. taky na testovani dual-core masin...
Zde mne system prijemne prekvapil - je to na prvni pohled rychle a stabilni. Ksichti se to neco mezi XP a 2003 (coz v podstate je).
Zasadni otazkou pred instalaci takovehoto systemu je dostupnost dirveru: na grafarnu jsou final, na zvuk chodici beta; scanner nebo Printer (HP BI 3000DTN) jsem nezkousel.
No mozna na nej jako druhy system prejdu - jen kdyby Adobe udelal 64-bit edici (to bych mozna upgradoval i Photoshop a Acrobat).
OK, jdu zase neco delat.