Jakou distribuci linuxu?

Smetiště aneb propadliště dějin pro neaktuální příspěvky. Po pár dnech bude ručně smazáno, pokud nebudou hlasy pro zachovaní

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Zamčeno
ChluER

Jakou distribuci linuxu?

Příspěvek od ChluER »

Pls poraďte mi jakou si mam naistalovat distribuci Linuxu,abych využil AMD64 a 64bit klienta BOINC.Je rozdíl i v rychlosti výpočtu mezi jednotlivými distribucemi?A jak se zrychlí výpočet narozdíl od 32bit woken?Diky za odpověď. :roll:
Honza

Re: Jakou distribuci linuxu?

Příspěvek od Honza »

ChluER píše:Pls poraïte mi jakou si mam naistalovat distribuci Linuxu,abych využil AMD64 a 64bit klienta BOINC.Je rozdíl i v rychlosti výpoètu mezi jednotlivými distribucemi?A jak se zrychlí výpoèet narozdíl od 32bit woken?Diky za odpovìï. :roll:
Ahojda,
obecne plati, ze 64-bit klient ti moc nepomuze - ten pouze ovlada samotne projekty, kt. teprve delaji vlastni vypocty. Pokud nebudes mit napr. Einsteina 64-bitoveho, asi si nepomuzes.
U CPDN 4.04 byla napriklad znamo, ze pod Linuxem bezel o tusim 10% rychleji, nez CPDN pod Woknama. Je to ale spise projevem kompilace (prirazenych knihoven atp.), nez samotnym OS, natozpak 64bit BOINCem.

Mozna ma nekdo jine zkusenosti nebo obstojnejsi argumenty proc by to melo byt jinak...
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Honza píše:
ChluER píše:Pls poraďte mi jakou si mam naistalovat distribuci Linuxu,abych využil AMD64 a 64bit klienta BOINC.Je rozdíl i v rychlosti výpočtu mezi jednotlivými distribucemi?A jak se zrychlí výpočet narozdíl od 32bit woken?Diky za odpověď. :roll:
Ahojda,
obecne plati, ze 64-bit klient ti moc nepomuze - ten pouze ovlada samotne projekty, kt. teprve delaji vlastni vypocty. Pokud nebudes mit napr. Einsteina 64-bitoveho, asi si nepomuzes.
U CPDN 4.04 byla napriklad znamo, ze pod Linuxem bezel o tusim 10% rychleji, nez CPDN pod Woknama. Je to ale spise projevem kompilace (prirazenych knihoven atp.), nez samotnym OS, natozpak 64bit BOINCem.

Mozna ma nekdo jine zkusenosti nebo obstojnejsi argumenty proc by to melo byt jinak...
Mužeš mi pls napsat link,kde bych si třeba mohl stahnou Einsteina nebo Predictora 64-bit?jestli něco takového existuje..... :D .
A poradíš mi pls i s výběrem té distribuce?(která je rychlejší).Diky.
Honza

Příspěvek od Honza »

Anonymous píše:Mužeš mi pls napsat link,kde bych si tøeba mohl stahnou Einsteina nebo Predictora 64-bit?jestli nìco takového existuje..... :D .
A poradíš mi pls i s výbìrem té distribuce?(která je rychlejší).Diky.
Na Linux rozhodne nejsem odbornik, takze nemam co radit. Pouze znovu zopakuji, ze mit 64-bit BOINC nestaci, resp. je temer k nicemu.
Linux jsem instaloval ze zvedavosti - SuSE 9.2 na AMD64, ted ho budu zkouset i na Intelu; stejne tak jako Windows XP 64-bit

No to je prave ten problem: o 64-bitovych verzich BOINC projektu zatim nevim. Do CPDN docela vidim i muze rici, ze ke zdrojakum se bezny clovek nedostane a zkompilovat to pro 64-bit neni vubec snadne - i kdyz se to tak muze jevit. SETI je celkem primitivni projekt a tam by 64-bit klient nemel byt takovy problem. Predelat Einsteina nebo LHC by asi taky mohlo jit. Jenze to jeste neni priorita - SETI je nejmene spolehlivy projekt mezi BOINC, Einstein a LHC se teprve rozjizdi, takze na optimalizace tohoto typu se teprve bude hledat cas a manpower.
Necroman
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re: Gentoo

Příspěvek od Necroman »

Taky se jiz nejaky patek chystam na instalaci Linuxu a jako dobry kandidat mi pripada Gentoo 2005.0 , az vyjde. Jak jsem cetl, tak je pry vhodny pro lidi, kteri maji zajem se od zacatku ucit, je k tomu pry dobre zpracovana prirucka, podle ktere by to mel zvladnout opravdu kazdy. Az se do toho pustim, dam vedet.
Obrázek
Ostruvek
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Gentoo

Příspěvek od Ostruvek »

Necroman píše:Taky se jiz nejaky patek chystam na instalaci Linuxu a jako dobry kandidat mi pripada Gentoo 2005.0 , az vyjde. Jak jsem cetl, tak je pry vhodny pro lidi, kteri maji zajem se od zacatku ucit, je k tomu pry dobre zpracovana prirucka, podle ktere by to mel zvladnout opravdu kazdy. Az se do toho pustim, dam vedet.
Mňo, řekl bych, že Gentoo je fakt nářez - z toho, co jsem o něm slyšel. Je fakt, že pokud si tu distribuci na svém AMD64 nakompilujete, pak máte asi opravdu nejrychlejší a nejvíc optimalizovanou distribuci, jakou vůbec můžete mít.
Psychopat.
TheBurn
Začatečník
Začatečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TheBurn »

Tak k tomuhle se musim vyjadrit :]

http://honza.lbox.cz/gentoo/popis.instalace.php
je docela dobrej popis instalace gentoo...ale pro zacatecniky bych spis doporucil cesky preklad gentoo hadnbook...jinak se schodujete, protoze gentooem na 64bit lze ziskat opravdu dost dobrej vykon, a kdyz si s tim clovek pohraje tak je to bajecny...Taky bych poradil, ze na 64bit lze "rozumne" instalovat pouze z jineho 64bit linuxu (treba FC3) a nebo z gentoo live cd (doporucuju - nejlepe full verzi)...

Jinak nevim co vsichni mate v tim "prevracenim" kodu do 64bit...je sice pravda, ze neco by se prekopat dalo, ale v zakladu je to celkem jedno...Jeslti je to psane v Ccku, tak Ccko je stejne at na x86 tak na x86_64....pro zacatek by stacilo do bashrc scriptu hodit

Kód: Vybrat vše

export CFLAGS='-m64 -pipe -O3 -m3dnow -mmmx -msse -s -ffast-math'
export CXXFLAGS=$CFLAGS
Dulezity je prepinac -m64, ktery vygeneruje 64bit kod...Ostatni sou optimalizace a to jich je docela malo...ale pomuze...potom -ffast-math by mel urychlit matematicke operace (benchmark, tusim ze treba seti to kapanek nakopne...u me to bylo o 10 - 20 min na WU tusim)....

Jinak vykon opravdu ziskas pouze rucnim prelozenim aplikaci, ktere provadej samotny vypocet, avsak je potom dulezite dbat na jejich udrzbu :]...Takze hlidat nove verze...Nejsem si uz moc jistej jeslti ti je boinc pri novejsi verzi prepise svejma nebo ti necha tvoji starou a jenom vypise chybu....
Obrázek
4D 61 72 74 69 6E=Martin
Expert
Expert

Příspěvek od 4D 61 72 74 69 6E=Martin »

tak - dorazil starší 10 GB HDD, určený primárně pro linux...takže dnes večer: ftp://ftp.debian.cz/pub/debian-cd/2.2_r ... nary-1.iso , zítra ftp://ftp.debian.cz/pub/debian-cd/2.2_r ... nary-2.iso , a pozítří ftp://ftp.debian.cz/pub/debian-cd/2.2_r ... nary-3.iso ...pak to vypálíme na CD, a du se učit ovládat Linux... :twisted: jdu lovit tučňáky :D
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

4D 61 72 74 69 6E=Martin píše:...pak to vypálíme na CD, a du se učit ovládat Linux... :twisted: jdu lovit tučňáky :D
Jen do nich, Linux skrývá netušené možnosti pro každého :-D
Obrázek
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

A tohle už jste viděli? Jestli to budete zkoušet, tak pozor. Pokud používáte bezdrátovou klávesnici připojenou přes USB, tak vám ji to nenajde. :( Ale jinak to vypadá docela slibně. Doufám, že to není moc OT: :wink:
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
Honza

Příspěvek od Honza »

Vladimir Bugdol píše:A tohle už jste vidìli? Jestli to budete zkoušet, tak pozor. Pokud používáte bezdrátovou klávesnici pøipojenou pøes USB, tak vám ji to nenajde. :( Ale jinak to vypadá docela slibnì. Doufám, že to není moc OT: :wink:
Hmm, tohle me docela puli. Stahnul jsem si to na flasku, ale nemuzu udelat ten loader pomoci syslinux - ve Win XP i ve skole na kalkulackach s Win2K (nebo snad jeste NT4) mi to pise, ze nemuze rucne na boot sektor.
Win 98/ME uz nikde nemam. A na nainstalovane verzi SuSE 9.2 mi to zase tu flasku jako disk nenajde.
Se chtel vyzkouset, jak rychle je bootavani z flasky :cry:
A navic budu mit pristi tyden pristup k masine, kde nemusi bezet ZADNY vetrak. Dat tam misto HD flasku by znamenalo, ze by se v kompu ani nic netocilo - tedy ABSOLUTNE tichy pocitac.
Bugi
Expert
Expert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bugi »

Mezi lidma, co už to zkoušeli a o kterých vím, jseš první, kdo to zkoušel z flashky. Ostatní to spouštěli z CD a jelo to v poho. I s tím ukládáním nastavení.
Jsem členem CNT. Kdo je víc?
Honza

Příspěvek od Honza »

Vladimir Bugdol píše:Mezi lidma, co už to zkoušeli a o kterých vím, jseš první, kdo to zkoušel z flashky. Ostatní to spouštìli z CD a jelo to v poho. I s tím ukládáním nastavení.
Ta flaska ma 8MB/s rychlost cteni a oproti HD - o uz vubec CD - sakra rychly seek :lol: Predpokladal bych, ze to nabehne jak flash :lol:
WerK
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WerK »

Nevidím důvod proč by to nemohlo z flašky jít ... pro linux je to oboje blokový zařízení a víc ho nezajíma. Spíš bych se bál životnosti toho zařízení. Je totiž jasné, že na něj bude systém dost přistupovat, no a všechny flašky mají nějaký garantovaný počet r/w cyklů ... prostě nejsou dělané na to, aby se z nich neustále četlo zapisovalo jako z hdd. Jinak pokud vám SuSe nevidí tu flashku ... to se mi nezdá, předpokládám ze je mass storage a na ty jsou drivery už snad všude. Spíše jde o to, že když zandáte flashku tak se nikde jako disk sama neobjeví ... to musíte udělat sám. Podíval bych se výpis příkazu dmesg po zandání te flashky ... u mě mi například napíše že je to zařízení /dev/sda1 (sda je scsi disk - emulace a 1 označuje první oddíl na tomto disku). Abyste tam mohl nahrát bootsektor tak nepotřebujete mít přistup na souborový systém ... stačí jenom toto zařízení. Dále nevím jak se vytváří bootsektor a tyhle věci ... podívejte se na nějaká LILO / grub howto ale místo /dev/hdX zkuste dosadit právě to /dev/sdX.
Honza

Příspěvek od Honza »

Diky za poznamky a poznatky.
Boot sektor a loader jde zavest ve Win98 pomoci utilitky syslinux (obdoba M$-DOS sys prikazu); Win2K ani WinXP si na boot sektor nenechaji sahnout.
Ano, je tady omezenost poctu cyklu zapisu (tezko rict kolik u dnesnich flashek). Minimalne to lze resit tak, ze se vetsina systemu nahraje do ramdisky; v pripade teto distribuce cely system, pokud je dostatek pameti.
Bootovani mi chodilo, nicmene system cely nenabehl a skoncil nejakou chybovou hlaskou. Nejspis problem podpory hw. Bohuzel uz nemam na pokusnem disku nainstalovany Linux.

Rekl bych, ze se trend bootavani systemu z flasky casem rozsiri i na beznejsi pocitace (tj. nejen hw firewally a podobna zarizeni).
Flask pameti jsou komponentou, kde cena klesa nejvice.
A ruzne linux distribuce si lze upravit podle sveho tak, aby se na flasku system vesel.
Zamčeno