btw: všimnul sem si, že CPDN má pěkné nové logo, Honzo...
Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Chyba, kedze tu bude horuco, tak bude vela vodnej pary v atmosfere, ktora sa poodparuje z povrchu, a sama burka a mraky. Takze nekupuj opalovaci krem, kupuj gumaky a klimatizaciu!® Radim ... ® píše:Za 100 let tu proste bude pekny parak, tak jsem se pripravil a koupil spousty kilogramu opalovaciho kremu

Jasne, THC experiemnt, ktery uz na CPDN probehl.Blackkarel píše:Vìøím že existujou ještì jiné regulaèní prvky na zemi o kterých moc nevíme. Hlavnì moøské proudy. A tak není vùbec jasné jestli v Evropì spíš neprobìhne malá doba ledová.

V souvislosti s diskutovanim CO2 a pripravovaneho sulphur cycle kolega z klimatu napsal:Duro Kotulic Bunta píše:Honzo,
k vplyvu slnecnej aktivity na klimu - ja nie som zdaleka odbornik na meteorologiou a klimatologiu, ale intuicia mi hovori, ze sa toto nesmie zanedbavat ani z hladiska storoci. Okrem jedenastrocneho slnecneho cyklu (ktory sa naozaj moze spriemerovat a z hladiska dlhsieho obdobia zanedbat) totiz ako som spomenul existuju aj dalsie cykly, dlhsie (a preto aj menej zdokumentovane samozrejme). ...
Abych to uvedl do kontexu - nejaky autor tvrdi, ze za poslednim 8000 let jsme oddalili dobu ledovou deforestraci a pestovanim ryze (ktera uvolnuje metan) atp.Somewhere, he has a section on the precession of the eqinoxes. Currently, the Earth is at its furthest distance from the sun at the summer solstice when the northern hemisphere is bathed in light. 13000 years ago it was at the closest point of the ellipse. Because most land is in the northern hemisphere, and land reflects more radiation than the seas, the solar constant varies(ie that measured from the earth's perspective) by 480- 533(520?)watts/m2. It is currently 480. 6500 yr ago it would have been 505(OK it's not really the average). Honza asked about this ca. 1month ago during the troubles so it was never addressed on boinc. So 6000yr ago our spring equinoxes would have been brighter(? who knows for the UK)

Take bych rad pokracoval v techto a obdobnych diskusich, myslim, ze "Diskuse k projektum" ma ambice zaradit se mezi nejzajimavejsi casti celeho foraHonza píše:@ Whill: diky za kvalitni prispevek; rad bych takto pokracoval.
To co pises je v podstate pravda - nejasnost kolem jednotlivych ukazatelu, jejich vzajemna vazba, neznalost limitnich hodnot atp.
Uroven CO2 jako obecneho ukazatele se z hlediska koncentraci udava v ppm. Alespon pro mne je to lepe predstavitelne nez miliony tun. Navic i pro laika je lepe predstavitelne, ze se neco ma zdvojnasobit, omezit na polovinu atp.
Obrouravace jsou opravdu zatim neznamym...

Ano. Proto jsem spolupsal clanek o CPDN a zacal psat nejake uvahy na souvisejici temata na foru - a Duro se pridal. Svym zpusobem byly i nejake pociny ci reakce na serial clanku o Einsteinovi.Whill píše:Take bych rad pokracoval v techto a obdobnych diskusich, myslim, ze "Diskuse k projektum" ma ambice zaradit se mezi nejzajimavejsi casti celeho fora.Kazdopadne to chce zvednout pocet lidi, kteri jsou ochotni o problematice diskutovat ...tak nevahejte a pokud vas to zajima pridejte se
Myslil jsem tim klimaticke modely obecne. Pokud se mi znamo, dost se ted pracuje na aerosolech a vubec jak se kupi mraky atp., protoze to je velka neznama. Jak to dopadne s vegetaci nevim - ani u tech modelu, ani v realu. U CPDN, pokud vim, ze s tim nepocita. Myslim, ze aby to melo smysl, musel by mit model vetsi rozliseni - takze by pak nezabira 60MB, ale tech 800MB.Whill píše:Tou dynamickou vegetaci atp. a zakomponovanim do modelu jsi myslel konkretne CPDN nebo klimaticke modely obecne?
Hmm, to je alarmujici. Rozmrznutim permafrostu by se narusili cesty pro zvirata. To ze se rozmrznutim pudy mohou narusit ropovody - o tom uz se taky vi...a samosebou moc nemluvi.Whill píše:BTW: ...jak jsem se zminoval o permafrostu, tak zde je takovy pohled do minulosti v tomto smeru:
V soucasne dobe bohuzel prilis neoplyvam casem, nasel jsem jen neco ZDE nebo ZDE. TADY jsou take zajimave informace - i obecneji (odtud je i ten graf co jsem sem vlozil). Prilis jsem to nestudoval, podivam se na to /pripadne i jinde/ koncem tydne. Jinak teplota hloubkovymi sondami, konkretne v oblasti Fairbanku, se kontroluje neco pres 40 let, cili tezko se nekde podari nalezt data z drivejsi doby.Honza píše: Ano. Proto jsem spolupsal clanek o CPDN a zacal psat nejake uvahy...

Co se tyce tektonicke cinnosti, priznavam, ze i miliony let je asi trochu malo ...cloveku to vzdycky prijde jako nekonecne dlouho, a zapomina se na to divat z geologickeho hlediskaDuro Kotulic Bunta píše:Btw, Whill, ked hovorim o zemskom vnutre, musim upresnit jednu tvoju poznamku o zmenenej sopecnej aktivite...
Take jsem o tom cetl, ale nedovedu si predstavit, jak by mohlo, byt vetsi mnozstvi mikroorganismu, produkovat nejake rozhodujici mnozstvi CO2, jak rikas (pokud jsem to spravne pochopil). Samozrejme, muze to nastartovat ruzne vedlejsi procesy, ale i tak se mne to zda spise zanedbatelne... nevim, mozna se mylim.Btw, prave v januari nasli vedci z NASA v aljaskom permafroste bakterie ktore tam boli zmrznute cca 32 000 rokov a hned ako ich dali pod mikroskop, tak ozili - velmi zaujimave. Takze ak sa to tam roztopi, moze vselico zacat produkovat CO2, a nielen hnilobny rozklad a stare zasoby...
No, ono je to v podstate prave tohle o cem se tady celou dobu bavime, resp. ze vse souvisi se vsim a nikdo nedokaze s jistotou rici, co nakonec bude hrat tu klicovou ulohu pri dalsim vyvoji klimatu ...dalo by se rici.Takze, z mojho skromneho (a mozno mylneho) pohladu je popis zmien klimy len sci - fi. Zabudnes alebo nevies o jednom jedinom parametre a ten moze v istom pripade nadobudnut taku vahu, ze mozes vsetky vypocty hodit do kosa.
Nevim, mozna se mylim, ale aby on ten nastup tzv. "cistych technologii" neprisel prilis pozde (viz moje poznamka vyse k tomu, co se stalo po otepleni o pouhych 6°C). Zasoby ropy sice mame udajne cca na 50 let, ale nedovedu si predstavit, jak se nahle vsude prechazi na ciste technologie. Nemalou ulohu bude hrat zajiste cena, a jak to dopadne v tomto smeru nepriklad v zemich tretiho sveta si muzeme jen domyslet. Ono celkove IMHO neni odpoved na otazku "co se stane az nebude ropa" uplne jednoznacne "prejde se na ciste technologie" ...kdyby to bylo takto krasne jednoduche, byl bych jenom rad, ale nevidim to tak ruzove.Anyway, za pokus to urcite stoji, a som zvedavy aky bude vyvoj trebars tak o cca 30-40 rokov...Ovsem vtedy uz dufam budeme mat nastup cistych technologii (ked tak sledujem vyvoj cien ropy tak to tak vyzera), takze aj vyznam klimatickych simulacii poklesne..