Aktuální stav projektu

Fórum o projektu Climateprediction

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Odpovědět
Honza

Příspěvek od Honza »

Jo, taky se mi dneska jeden takovy stahnul. Zkusim zjistit podrobnosti, cim je tato serie specificka...

Aktualne to zase vypada, ze Carl v Oxfordu zustane ( :lol: ... :D ). Zacatkem brezna by se mel pri cestach po zapadnim pobrezi krome navstevy u Microsoftu stavit take v UCB u Davida Andersona, takze z toho muze byt opet nejaky oboustranny prospech pro BOINC i CPDN.

Dneska jsem se neudrzel a stahnul klasicky 5.15 model a upgradoval jej na posledni betaverzi - po 4 hodinach stale bezi a zatim jsem se neodvazil ho ani restartovat :lol:
Druhy model si po 53 hodinach spokojene chroupe...rychlosti 4 model years za den (!); brzy jej ceka prvni upload. Tak 20-30 let, aby se zjistilo, jestli model dava validni vysledky nebo ujizdi mimo...takze tak za tyden.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 Honza: Je nejaka moznost se dostat k te betaverzi? Na par Intelackych masinach bych ji taky testnul. Pro zacatek na Jedny D930 a jedny T6300 a mozna i na notasu s T2050.
Honza

Příspěvek od Honza »

Zacatek testovani je uz asi hotovy - nekteri jsou experti na crashtesty, problemy s antivirakama, heavy gamers atp.
Na intelech to bezi, otazkou bylo AMD (kolega s FX-57 to takovej front-runner na AMDckach, ale bylo treba zjistit i starsi AMDcka). Myslim tim mainstream a widle. Jeden dabel to jede na WinMe, v coz jsme ani nedoufali...
Linux verze jsou snad pokryte...alespon ty zajimavejsi distribuce, 32/64 bit atp. MacOS snad take.

Obcas nekdo pise korektury k textum v grafice, testuji se hot-keys atp. tedy specificky jazykove znalosti.
A se svym Concorde budu testovat uploady, jak jake to dava vysledky proti BBC atp. (na to je protreba tubro).

So far enought testers...we want to keep the betasite tight...abych tak rekl.
Ted uz to chce spise cas a drzet palce.

Verim, ze nova verze pujde do oficialniho obehu...a snad ze i brzy. Urcite by to bylo dobre s ohledem na migraci lidi z BBC na hlavni CPDN.
Otazkou je, co s rozbehanymi modely (at jiz kvuli rychlosti na C2D architekture nebo kvuli zatezi disku hlavne u notebooku). Zahodit? Dopocitat? V kolika procentech? No to jsou asi jeste veci k diskusi, ktere budeme muset probrat...
Honza

Příspěvek od Honza »

Tak k tem hadcm3pbb modelum.
Je to jak jsem si trochu myslel - zbytky z BBC. Proste je Carl prehodil na hlavni CPDN, kdyz uz byly vygenerovane a zapadaji do vyzkumneho scenare. Je jich asi 100k.
Jestli jsou to post-BBC nebo pre-BBC je vlastne otazka pohledu a interpretace.

Az se za mesic nebo dva dostatecne otestuje nova beta a stane se oficialni verzi, budou asi uvolneny 80-lete modely. Ty by mohly se mohly znovu podivat na zajimave vysledky 1920-2000.
Jinak se toho se soucasnym modelem da delat hodne - treba testovat vliv emisi z leteckeho provozu...
Honza

Příspěvek od Honza »

OK, jeste jednou k BBC, migraci na hlavni CPDN atp.

Diskutujeme o prevodu kreditu (jo, ty virtualni kameny).
Idea, ktera asi kazdeho napadne, je prevest kredity z koncicich projektu na hlavni CPDN, synchronizovat podle CPID (pripadne jim na CPDN ucet automaticky vytvorit, pokud jej tam jeste nemaji). So far so good. Ale...
- vynulovat kredit na puvodnich projektech (BBC, SAP), aby jej stats sites nepocitaly 2x?
- rici jim, at se na BBC a SAP vykaslou a koukaji pouze na CPDN?
Kazda varianta muze nekoho pobourit - samotne usery, stats sites adminy nebo tymy.

Aby to bylo jeste zajimavejsi - jedna vec je odecist kredit usera podle projektu, ale jak se potom vyporadat s kreditem tymovym?

Napadu a scenaru jak to konkretne provest je vice. Dulezite je, aby user o kredit neprisel nebo naopak...pouze se ruzne presune.
Doufam, ze to nezpusobi moc velke zemetreseni s kreditem a nepobouri citlivky a starost o jejich kaminky :lol:

EDIT: Tak to asi nakonec zustane tak, ze budou kredity ponechany pro jednotlive projekty.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Credity zustanou tam kde jsou, ale do home kazdeho usera main projektu pribyly tyhle radky:

Kód: Vybrat vše

Credit from other climateprediction.net Projects (Not Factored in Total Credit Above)
'Classic' HadSM3 Cobblestone Credits	0.00
HadCM3 Spinup Cobblestone Credits	0.00
Beta Testing	0.00
Seasonal Attribution Project	0.00
BBC Experiment	0.00
Zatim jsou nulovy, asi se ceka na dalsi xml export.

To nic nemeni na tom, ze by Stanley mohl prehodit credity SAP a BBC z Others pod CPDN aspon v teamovych statistikach.
Honza

Příspěvek od Honza »

Bubak píše:Zatim jsou nulovy, asi se ceka na dalsi xml export.
To nic nemeni na tom, ze by Stanley mohl prehodit credity SAP a BBC z Others pod CPDN aspon v teamovych statistikach.
Ja je vsechny nulovy nemam, ale mozna je tam trouble s CPID. Na account page mi to pise <cross_project_id>ee57... ale v sched_reply_climateprediction.net.xml a sched_request_climateprediction.net.xml ukazuje <cross_project_id>d491... a to me nejak mate...

Kód: Vybrat vše

'Classic' HadSM3 Cobblestone Credits	537,962.00
HadCM3 Spinup Cobblestone Credits	106,423.00
Beta Testing	0.00
Seasonal Attribution Project	0.00
BBC Experiment	18,144.00
Carl tam v zapalu boje jednou zapocital i klasika a najednou mi total stats vyletel pres 3 melouny. Ted se mi odecetl i SpinUp, takze jsem -106k proti vcerejsimu stavu. Snad se to na nejake hodnote ustali :lol:

Jo, s tymovym total to take jeste muze hybnout.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

2 Honza: S CPID u me problem neni. Boincstats nam hazi vsechny projekty jako jedno CPID. To co mas v sched*.xml je hash toho cpid, takze to mas spravne.

Edit: Ale ani ty tam jeste nemas SAP. Takze jsme na tom stejne, CCU nic jinyho nez main a SAP nepocita.
Edit2: Ad cpid. Teda ted nevim jiste jestli cpid na webu je hash toho cpid v sched*.xml, nebo tak jak jsem psal, tj. v sched*.xml je hash toho cpid na webu, ale to je detail. Opravdu meji byt rozdilny. Ale na vsech PC musis mit CPID v sched*.xml stejne. A stejne cpid je i v client_state.xml.
Honza

Příspěvek od Honza »

Dik za pripomenuti CPID a jeho hash :wink:
Jo, chybka asi bude na strane CPDN, protoze stats sites to vidi spravne. Stejne tak nova feature "Projects in which you are participating" na nekterych projektech, takze jsem ji doporucil jako voditko, ktereho by slo asi pouzit.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Pokud v tomhle opravi chyby a bude to zobrazovat spravne, tak by mohli udelat combined stats za CPDN sami ne? A hodit to jako dalsi polozku v menu na webu. Koukal jsem, ze by se CCU asi propadlo jen o jedno misto. To neni tak spatny.
Bubak
BOINC Guru
BOINC Guru

Příspěvek od Bubak »

Honza píše:Az se za mesic nebo dva dostatecne otestuje nova beta a stane se oficialni verzi, budou asi uvolneny 80-lete modely. Ty by mohly se mohly znovu podivat na zajimave vysledky 1920-2000.
Nekde jsem cetl, ze bude mozno dopocitavat modely po 40,80 a 120letech, tak proc pouze ty 80. lete? Nestalo by za to spocitat vetsinu z tech padlejch? Nebo ty co spadly po 40 a 120 letech prijdou na radu pozdeji?
Honza

Příspěvek od Honza »

O variante 40/80/120 jsem drive psal.
Asi je v ramci projektu, podle dosavadnich vysledku, error-rate, procentu modelu co dojely alespon do roku 2000 nebo 2050, rozdilum mezi platformami, vyhodam nove kompilace, moznostem spojit coupled model s regionalnim high-res modelem atp. atp... proste se je asi nejvhodnejsi varianta 1920-2000.

Mozna se hodne tymu v oboru zabyva predikci a CPDN chce ziskat vetsi jistotu v 'hindcast' a doladit jeste dalsi parametry, nez se poradne opre do predikci.
Nebo je jistejsi nemychat prilis modelu spocitanych na ruznych pocitacich a slucovat je do jednoho.
Nevim, tech faktoru je tam jiste vice. Je to navic zatim spise plan, takze se to jeste muze zmenit. Treba to nakonec dopadne tak, ze se pojede po desitkach let od restart dumps.

Nebral bych ty 80-lete modely jako finalni reseni...
Rano to vypadalo se statistikama nejak, v poledne jinak a kdyz jsem se ted vratil z mesta a dival se nahodou na svuj account, uz tam vidim zase jina cisla.
(ted uz ani nevim, jestli tam ten Seasonal zapocitany je nebo neni, tj. jestli chodi ta synchronizace podle CPID, ale podle nuloveho Beta asi ne...jenze u Bety zase nechceme export statistik...).
Honza

Příspěvek od Honza »

Asi to neni 100% k aktualnimu stavu projektu, ale alespon k aktulnimu stavu.
Posledni beta verze modelu se mi prehoupla pres 50% a odeslala svou 8. dekadu vysledku.
Prezilo to i vcerejsi nekalikohodinovy vypadek kvuli upgradu disku (300->500 giga), jak se zda. Az posleze jsem si uvedomil, ze aktualni zalohu modelu mam na stejnem disku...kdyby mi spadnul disk, asi by spadnul i model :Honza_doh :Honza_shhh

Tak ocekavam dalsich 470 hodin pocitani...
Honza

Příspěvek od Honza »

Jo, tak mi vcera vecer, kdyz jsem nebyl doma, padnul beta model. V cca 75%, resp. rok 2040. No takovej je zivot beta-testeru...
Uz je par dni venku novejsi verze...tak asi pujdu zkusit tu, protoze si myslim, ze restart z backupu (3 dny stary), by dopadl stejne...nejak se ten model zacal prehrivat :lol:

Jinak jedu jeste jeden model na druhe masine, ktery je manualne upgradovany a ten je v cca 71%...takze pozitri uvidim, jak se to ma s tema 75%. U toho predpokladam, ze projde.

Stale mi nejake neni jasne, jestli SSE2 modely davaji 'dobre' vysledky...
Honza

Příspěvek od Honza »

Vcera vecer se mi dopocital model zalozeny na verzi 5.24.

Od te doby - jestli jsem neztratil prehled - bylo dalsich 8 verzi (!). Posledni verze by mela resit nejake trouble s ukoncovanim modelu, pokud BOINC bezi jako service. Take uz je implementovano nove schema pojmenovani tasku, kteremu BV 142b7 rozumi.

Zitra by se mi mel dopocitat coupled model, ktery ma jenom 40-let.
Plan je takovy, ze se spocita jeste par kratsich modelu, aby bylo mozne lepe zhodnotit vliv optimalizaci na vysledky.
Odpovědět