Plasty a Papir
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Plasty a Papir
Prestoze jiz leta tridime odpad, stale mam jiste problemy s tridenim. U nekterych obalu si nejsem vubec jist, kam je mam zaradit. Na obalu je znacka recyklace, ale nevim, jestli to patri do papiru nebo plastu. Trebas obaly od dzusu, trvanliveho mleka a tak. Jejich obal se zklada i z papiru i vnitrni vrstvy umelohmotne. Co s tim?
- Higgi
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Re: Plasty a Papir
Na to existuje speciální kontejner přímo na tyto obaly. Problém je, že jich zatím moc po republice asi nestojí. U nás v Klánech ho máme, dokonce blízko u barákuFordPrefect píše:Prestoze jiz leta tridime odpad, stale mam jiste problemy s tridenim. U nekterych obalu si nejsem vubec jist, kam je mam zaradit. Na obalu je znacka recyklace, ale nevim, jestli to patri do papiru nebo plastu. Trebas obaly od dzusu, trvanliveho mleka a tak. Jejich obal se zklada i z papiru i vnitrni vrstvy umelohmotne. Co s tim?
Není důležité jak rychle počítáte, ale to, že počítáte.
U tetrapaků obecně je problém v tom, že kromě papíru a plastu obsahují také jednu vrstvu hliníku, proto nesmí ani do papíru ani do plastu.
Jak psal Higgi, existují na to speciální kontejnery, případně obce vydávají barevné pytle přímo na tetrapaky a pak svážejí, třeba jednou za měsíc jako u nás v Děčíně.
Papírny tyhle obaly umějí zrecyklovat, ale je na to potřeba zvláštní linka, proto se to třídí úplně zvlášť.
Jak psal Higgi, existují na to speciální kontejnery, případně obce vydávají barevné pytle přímo na tetrapaky a pak svážejí, třeba jednou za měsíc jako u nás v Děčíně.
Papírny tyhle obaly umějí zrecyklovat, ale je na to potřeba zvláštní linka, proto se to třídí úplně zvlášť.
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
- Pepino65
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jsem rád, že je nás dost těch, co třídí odpad, co myslíte, není způsob třídění poněkud primitivní? V Německu u příbuzných mají barevné pytle, roztřídí to doma (a že těch barev bylo více než 3), v den odvozu pytle dají před dům a popeláři to odvezou. Žádný nepořádek kolem kontejnerů a bezdomovci nemají co prohrabávat.
Jaký je vás názor?
Jaký je vás názor?
Nihil est impossibile (Nic není nemožné)
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
Ve vetsich mestech problemy s kontejnery nejsou. Ne vsichni vsak tridi. Co jsem ale videl v televizi, tak i v nekterych obcich maji trideni odpadu vyreseno pomoci pytlu ruznych barevPepino65 píše:Jsem rád, že je nás dost těch, co třídí odpad, co myslíte, není způsob třídění poněkud primitivní? V Německu u příbuzných mají barevné pytle, roztřídí to doma (a že těch barev bylo více než 3), v den odvozu pytle dají před dům a popeláři to odvezou. Žádný nepořádek kolem kontejnerů a bezdomovci nemají co prohrabávat.
Jaký je vás názor?
- azor666
- Moderátor II

- Kontaktovat uživatele:
Primitivní je to spíše v tom, že se to třídí jen na 3-4 druhy. Viděl jsem nejaký projekt z japonska, kde obyvatelé měly těch kontejnerů 12 nebo 15Pepino65 píše:...Jaký je vás názor?
BTW nevíte co s plechovkami od piva/coly v Itálii se to hází do jednoho kontejneru se sklem a pak si to roztřídí. Ale u nás nevím co s tím
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.
CZ BOINC WIKI
CZ BOINC WIKI
Kdyz jsem byl poprve ve Statech, v roce 99, tak me prekvapilo jak tam mi znami (v NYC) museji tridit doma odpad. Nedovolili by si opakovane do pytle s odpadem hodit sklenene lahve, haldu plechovek od piva, apod. Popelari by to zjistili a proste by jim to nevzali, nabonzovali by je a meli by o par jelenu v penezence min 
V kempu to pak bylo jeste zajimavejsi, tam se striktne tridil hlinik, papir, plasty, sklo a jeste dalsi veci. Na druhou stranu ale kdyz vidite kolik jednorazovych veci se zbytecne pouziva tak si nejste jisti jestli ta recyklace vybec ma vyznam.
K tem tetrapakum - nekde ve Svedsku nebo v Dansku z nich delaj nabytek, take proto, ze vlastni recyklace je dost nakladna. Otazka je kolik lidi by si takovy nabytek koupilo.
U nas mi pripada recyklace odpadu jen na oko. Nekolikrat jsem byl svedekem ze auta na specialni odpad sebrala vsechny kontejnery dohromady a odvezla to na skladku
Navic na tom ani vlada moc zajem nema, jinak by to bylo o nebylo jen o papiru, skle a PETkach, ale hlavne o bateriich, tetrapackovych a plastovych obalech, atd. Nebylo by to dobrovolne (= naprd), ale povinne.
V kempu to pak bylo jeste zajimavejsi, tam se striktne tridil hlinik, papir, plasty, sklo a jeste dalsi veci. Na druhou stranu ale kdyz vidite kolik jednorazovych veci se zbytecne pouziva tak si nejste jisti jestli ta recyklace vybec ma vyznam.
K tem tetrapakum - nekde ve Svedsku nebo v Dansku z nich delaj nabytek, take proto, ze vlastni recyklace je dost nakladna. Otazka je kolik lidi by si takovy nabytek koupilo.
U nas mi pripada recyklace odpadu jen na oko. Nekolikrat jsem byl svedekem ze auta na specialni odpad sebrala vsechny kontejnery dohromady a odvezla to na skladku
Navic na tom ani vlada moc zajem nema, jinak by to bylo o nebylo jen o papiru, skle a PETkach, ale hlavne o bateriich, tetrapackovych a plastovych obalech, atd. Nebylo by to dobrovolne (= naprd), ale povinne.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak u vás, ale tady u nás to vozí auta taky na skládku, kde je ale dotřiďovací linka. Viz. třeba tyto informace.shafa píše:U nas mi pripada recyklace odpadu jen na oko. Nekolikrat jsem byl svedekem ze auta na specialni odpad sebrala vsechny kontejnery dohromady a odvezla to na skladku
dejv