Stavba PC
Moderátoři: zdespi, Moderátoři
Chci si koupit auto. Co si myslíš o tomhle? Pěkný, ne? Akorát sem asi zapomněl zmínit že si občas rád vyrazím do terénu...
Ne hele, takhle to fakt nejde. Musíš říct co od toho chceš (velkej disk? výkonná grafika? ...) a kolik máš v plánu do toho vrazit...
Ne hele, takhle to fakt nejde. Musíš říct co od toho chceš (velkej disk? výkonná grafika? ...) a kolik máš v plánu do toho vrazit...
Na hry je lepsi AMD, na Einsteina take (na SETI je zase lepsi Intel - viz Nároènost projektù - souhrná tabulka). Jestli chces vice pocitat, volil bych dual-core procesor.IQE píše:Ok, mìl by to být ccmp hlavnì na hry + poèítání projektu Einstein. Hodlám do nìj investovat max 20 000,-
Vyber grafiky podle toho jake hry: Doom ma radsi jednu znacnu, HL2 zase trebas jinou.
Pocitac na hry nebo na praci za 20k bych asi ani nezapinal, ale to je zase jina...preci jen jsem narocnejsi
Hmno,IQE píše:Ok, měl by to být ccmp hlavně na hry + počítání projektu Einstein. Hodlám do něj investovat max 20 000,-
kdyby to byl PC na kancl praci, tak ani neceknu, do prace jsem jich nekolik stavel a bez problemu jsem se vesel do 20kKc i s 17 LCD. jenze bylo to prave jen na Win, textaky, tabulkace, apod... a samo ze taky na Einsteina
Ovsem pokud je PC primarne na hry tak si to neumim predstavit bez poradny a stabilni zakladni desky pro oclock, 2GB ramky, sviznyho procaku a poradnyho zdroje.
Ono po par desitkach sestavenych pc clovek zjisti ze se proste nevyplaci setrit na jakekoliv komponente (pokud to zase neni pc pro kancl), zejmena pokud se v pc stale stouras, neco ladis, apod. Na druhou stranu je uplne stejny nesmysl investovat napr. do znackovych predrazenych komponentu, ktere se od OEM mohou lisit jen vyssi frekvenci a labelem (toto se tyka hlavne pameti s vyssi frekvenci nez je nominalni), nebo do procaku ktery se od sveho slabsiho kolegy lisi rychlosti o par procent, cenou pak o desitky procent. Jestli mas v nejake hre 50fps nebo 55 tak je to fuk, a pokud cenovy rozdil je treba 5kKc, tak to pak akorat zamrzi.
Spis si projed par clanku, diskusi apod., a pak napis konkretni predstavu.
Myslim ze se najde dost hlav a kazda rekne svuj nazor, nejlepe zcela odlisny od ostatnich
Jo, zda se mi to malo. Mozna proto, ze muj pocitac na praci ma hodnotu pres 100k (nepocitam SW vybaveni).IQE píše:ProèHonza píše:Pocitac na hry nebo na praci za 20k bych asi ani nezapinal, ale to je zase jina...preci jen jsem narocnejsiZdá se ti to málo
![]()
Jak uz ostatni naznacili, mohl by jsi zacit tim, na cem budes zobrazovat obraz - kazit si oci na CRT monitoru, mzourat do maleho LCD nebo chtit poradny obraz na kvalitnim a vetsim LCD. Podle toho bych vybiral grafiku. Vubec neni zretelne, jestli tech 20k je bez zobrazovace nebo s nim. Pokud to ma byt s nim, dostanes kancelarskou mrchu, jak ostatni za zaklade zkusenosti psali.
Take zalezi na tom, jake hry budes hrat. [jeden znamy chtel pocitac na hry...a pak jsem zjistil, ze je blazen do leteckych simulatoru, ktere na W2k/XP nechodi a ze potrebu masinu s Win98!].
Loni nebo predloni v lete jsem kupoval 20" LCD a k nemu i lepsi grafiku, abych mohl hrat v nativnim rozliseni (1600x1200). Je jasne, ze takova investice dalece presahuje tvuj rozpocet - a to se jedna pouze o grafiku a zobrazovac [dnes uz mam zobrazovac jiny/lepsi].
Nejprve je nutne si ujasnit predstavu a nejak ji formulovat...zkuseni tady na foru urcite poradi.
Pokud uvazujes dat do toho pro zacatek 20k a pozdeji dokupovat, tak se da nejak zacit. Dnes jsou kvalitni zakladni desky s integrovanou grafikou a slotem AGP resp. PCIE16x (grafarnu dokoupis pozdeji). Pameti si take muzes koupit min a pozdeji rozsirit. Na monitoru nesetri a zdroj si take porid s dostatecnou rezervou. Mechaniku cd za par kacek poridis a DVD palicku si dokoupis pozdeji. Na procesor ti ale do tech 20k moc nezbude, takze jedine nejaka celeronova nebo sempronova varianta, kterou pak budes muset za to dvoujadro vymenit.
Kdo hleda, najde... ||| PC Gygabite 8I945PL-G Pentium D 805 2.66GHz - Bus Speed 533MHz - 2x512MB Dual DDRII 533MHz

- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
Tady je vidět jak každej žije v jiný realitě, mluví o compu do 20k, což si myslím není tak špatné, na něčom se začít musí a vybavování compu je kontinuální proces, ale argumentovat tu tím, že existuje taky comp za 100k je směšné, tohle ví každej, jenže každej má jiné priority.
dejv
dejv
Naposledy upravil(a) dejvidek dne pát pro 30, 2005 12:55 am, celkem upraveno 1 x.
- FordPrefect
- BOINC Guru

- Kontaktovat uživatele:
- dejvidek
- Administrator

- Kontaktovat uživatele:
2FordPrefect: Mluvíš mi z duše, taky na to už dlabu a dokud se něco na compu nerozsype, tak nic kupovat nebudu. Je to vyhazování peněz. Naposledy sem potřeboval historickou SDRAM paměť 266 nebo 333MHz, no nakonec sem sehnal jen 128MB modul, ale alespoň něco. Stačí mi monitor za 6tis, grafická karta s 16MB paměti a muzeiní XP2000+.
A kupovat to kvůli boincu? Nejsem blázen, už takhle mě to stojí prachů a ještě kvůli tomu kupovat nový železo.
dejv
A kupovat to kvůli boincu? Nejsem blázen, už takhle mě to stojí prachů a ještě kvůli tomu kupovat nový železo.
dejv
- forest
- Kontaktovat uživatele:
Víc jak před rokem jsem si poskládal mého Prescotta a pokud pominu dnešní dvoujára, která až zas taková výhra nejsou, tak bych jen těžko i po roce volil něco jiného než tehdy. Vždy záleží na tom co kupuješ, ale za celý rok se cena toho CPU nepohla ani o stovku dolů, což si myslím že je skoro unikát. Paměti co jsem kupoval zlevnili asi o 50kč a jediné co zlevnili asi o 400 je deska. Grafiku mám furt integrovanou a jelikož je docela nadupaná a využívá DDR2 na desce, tak mně bohatě stačí.FordPrefect píše:No, ja si po posledni zkusenosti uz asi novy pocitac nebudu kupovat. A ani zadnej upgrade delat nebudu. Clovek do toho narve penize aby za rok zjistil, ze jeho nadupany stroj je dneska hujdaPodle me je nejlepsi si stanovit hranici penez, ktere jsi ochoten do toho dat a neco si sam poskladat.
Takže bych investici do pořádného PC vůbec nezavrhoval, ale člověk si to musí pořádně promyslet a nešetřit na tom.
Jistě se zde zase ozve hromada lidí co řeknou že to hrozně topí, ale nemám s tím vůbec žádný problém a i s Freezerem 7 co to má kámoš je to velice tichý PC.
No a výkon na Seti, na což jsem PC jako vždy v posledních letech stavěl? Můj PC se pohybuje stále mezi 15-30 TOP PC na BOINC/Seti i po roce jeho života
Naposledy upravil(a) forest dne pát pro 30, 2005 5:14 pm, celkem upraveno 1 x.